KIINALAINEN UUSI VUOSI – UHKAPELEJÄ JA HYVÄN ONNEN APPELSIINEJA

Taas on koittanut se aika vuodesta jolloin ovenpieliin teipataan punaisia ja kultaisia hyvän onnen toivotuksia, kaupoissa soitetaan taukoamatta kiinankielisiä uuden vuoden lauluja ja kadut koristellaan punaisin lyhdyin ja kahdentoista horoskooppieläimen kuvin. Kuukalenterin mukainen kiinalainen uusi vuosi on täällä!

Mikä ihmeen Kiinalainen Uusi Vuosi?

Sanottakoon ihan ensimmäiseksi, että kiinalaista uutta vuotta vietetään ympäri maailmaa kiinalaisten yhteisöjen keskuudessa, ja monet vakiintuneet tavat ja uskomukset saattavat erota toisistaan merkittävästi rippuen maasta. Kerronkin siis erityisesti Singaporen uuden vuoden juhlinnoista perheen kesken, sillä muualla en ole päässyt vielä tätä juhlapyhää kokemaan.

2022-02-03_01-00-14

Kiinalaista uutta vuotta vietetään vuosittain tammikuun puolenvälin ja helmikuun puolenvälin välisenä aikana, mutta tarkka päivä määräytyy joka vuodelle erikseen kuukalenterin mukaan. Useimmiten uusi vuosi osuu toiseen uusikuuhun talvipäivänseisauksen jälkeen, ja tänä vuonna sattui niin sopivasti että vuosi alkoi tarkalleen 1. helmikuuta.

Tämän lisäksi jokainen vuosi on tietyn kiinalaisen horoskooppieläimen vuosi. Eläimiä on yhteensä kaksitoista, ja jokainen 12 vuoden sykli alkaa rotasta. Edellinen rotan vuosi oli 2020, nyt päättynyt vuosi 2021 oli härän vuosi, ja juuri alkanut 2022 on tiikerin vuosi. Rotan vuoden alkaessa on juhlintakin aina kaikkein suurinta! Jokaiselle eläimelle on myös omat luonteenpiirteensä, ja tiettyinä suosittuina vuosina, kuten muun muassa lohikäärmeen vuonna, lapsia sattaakin syntyä keskimääräistä enemmän.

20220202_215427
Mun uuden vuoden kynnet tänä vuonna

Uuden Vuoden Tapoja ja Perinteitä

Kiinalainen uusi vuosi on usein vuoden suurin juhlapyhä kiinalaisissa yhteisöissä, ja samoin kuin vaikkapa joulu meillä Suomessa, uusi vuosi on vahvasti perhejuhla. Uuden vuoden aattoon mennessä kuuluisi olla kaikki riidat sovittu ja velat maksettu, jotta uusi vuosi saa alkaa puhtaalta pöydältä. Kaksi viikkoa kestävien juhlallisuuksien aikana tarkoitus olisi myös luoda vahvempia siteitä sukulaisiin, ja vieraily etäistenkin sukulaisten kotona on tavallista. Vaatteiden pitäisi olla kirkkaan värisiä ja jos mahdollista, aivan uusia!

Meidän suvussa, tai siis puolison suvussa, tärkeimmät päivät ovat olleet uuden vuoden aatto ja uuden vuoden ensimmäinen päivä, jolloin lähimmät perheenjäsenet kokoontuvat syömään yhdessä päättääkseen menneen vuoden ja aloittaakseen uuden vuoden yhtenä tiiviinä perheyhteisönä. Me kokoonnuttiinkin siis puolison sisarusten ja vanhempien kanssa molempina päivinä viettämään aikaa yhdessä ja nauttimaan symbolisia ruokia joiden on tarkoitus taata onni, menestys ja vauraus tulevana vuonna. Näinpä me syötiin aattona ’hot pot’ lounas, jossa pöydällä on kiehuva pata lihalientä jossa keitetään erilaisia kasviksia, lihasuikaleita ja lisukkeita ja koko perhe syö samasta padasta perheen yhtenäisyyden merkkinä.

20220131_131943

Samaten sekä aattona että vuoden ensimmäisenä päivänä heiteltiin ilmaan Singaporessa kehitettyä perinteistä salaattia, johon kuuluu kasviksia ja raakaa kalaa. Se sekoitetaan kaikkien perheenjäsenten kesken nostelemalla salaattiaineksia ilmaan syömäpuikoilla, ja jälleen kerran se symboloi niin perheen yhtenäisyyttä kuin vaurauttakin. Tämä ’salaatti’ eli paikallisittain lohei tai yusheng on yksi mun lemppariruoista uutena vuotena!

20220131_132611

Tämän lisäksi niin sukuloimassa kuin kavereidenkin kanssa tapoihin kuuluu, että naimisissa olevat pariskunnat antavat punaisia paketteja täynnä rahaa, hong bao, nuoremmille tai saman ikäisille naimattomille sukulaisille tai kavereille vastineeksi kahdesta appelsiinista, joiden ajatellaan tuovan hyvää onnea. Riippuen siitä kuinka läheinen olt kyseisen henkilön kanssa, rahaa punaisessa paketissa voi olla joko 8 dollaria (hyvän onnen luku) tai jopa satoja dollareita! Rahan kuuluisi kuitenkin olla tasaluku, mutta ei mikään numeroon 4 liittyvä – se nimittäin kuulostaa kiinaksi sanalta ’kuolema’, joten 4 on yleisesti kiinalaisessa kulttuurissa epäonnen luku.

20220201_132237

Huvinpitoa ja Taikauskoja

Uuteen vuoteen kuuluu täällä myös saumattomasti uhkapelaaminen. Vaikka kaikennäköiset uhkapelit ihan missä tahansa Singaporessa ovat laittomia, niin kiinalaisen uuden vuoden aikaan virkavalta aika pitkälti sokeutuu ja sallii pelaamisen kotioloissa. Pelejä pelataan ihan oikeasta rahasta, mutta usein panokset ovat perheen kesken aika pieniä. Susittuja korttipelejä ovat muun muassa blackjack ja ’in between’, jotka perustuvat aika pitkälti puhtaaseen tuuriin. Vähän strategisempia pelejä taas ovat vaikkapa pokeri ja mahjong, joita tosipelurit saattavat pelata isomminkin panoksin.

Mekin siis vietettiin vaikka kuinka monta tuntia mahjongia pelaten, koska tämä perinteinen kiinalainen peli on toooodella koukuttava, ja mun tämänhetkinen ehdoton lemppari. Pelissä kuuluu siis kerätä itselleen 14 mahjong-laattaa neljään kolmen sarjaan ja yhteen pariin. Erilaisia kombinaatioita on vaikka kuinka monta, ja lopulta tärkeintä on ei vain voittaa, mutta kuinka epätodennäköisellä kombinaatiolla voittaa – nimittäin se määrittelee voittorahojen suuruuden! Tosin tänään oli yksi niistä harvoista päivistä kun me ei pelattu rahasta, ja ehkä hyvä niin, koska mulla ei ollut tuuria tänään lainkaan!

20220202_212836

Lisäonnea yritettiin kyllä tuoda taloon mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla, kuten välttämällä tukanleikkuuta, imurointia ja mustien vaatteiden käyttämistä jotka kaikki symboloi tavalla tai toisella huonoa onnea. Tosin me jouduttiin imuroimaan ihan vähän tänään aamulla, joten ehkä se selittää miksi voittoja ei tänään tullut… Yritin kyllä kompensoide kahdella appelsiinilla pelilaudalla, joiden uskotaan olevan hyvän onnen tuojia kultaisen värinsä vuoksi, sekä siksi, että ’appelsiini’ mandariinikiinaksi muistuttaa sanaa ’onni’ tai ’vauraus’. Vielä ei ainakaan toiminut!

20220202_215404
Tein myös paikallisia uuden vuoden herkkuja, ananaskeksejä, vieraille tarjottavaksi

Jos vielä sulla ei ole ollut mitään yhtymäkohtaa kiinalaiseen uuteen vuoteen, niin suosittelen vahvasti käymään kurkkamassa koristeita tai jopa osallistumaan juhlallisuuksiin ensi vuonna missä vaan asutkin! Jopa Suomessa juhlitaan nykyään kiinalaista uutta vuotta, ja monissa muissakin Euroopan maissa järjestetään tapahtumia uuden vuoden aikaan. Sitä odotellessa käy kurkkamassa vaikkapa Veran postaus uudesta vuodesta Macaussa sekä 5 uuden vuoden tarinaa muualtakin Kiinasta!

2 comments

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Tämänkaltaisia juttuja on aina mielenkiintoista lukea, ja on aina jopa hämmästyttävää, kuinka paljon eri tavat eri maiden välillä eroavat toisistaan. Onko Kiinassa Uuden Vuoden parin viikon juhlinnan aikana isolla osalla loma?

    Vastaa

  2. (TAIKA)USKOMUKSIA KIINALAISITTAIN - Muu maa mandariini

    […] ja CNY:sta löydät myös ihan omat postauksensa Singaporen näkökulmasta Saran kirjoittamana tästä ja Macausta ja Kiinasta minun viime vuoden postauksen […]

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *