(TAIKA)USKOMUKSIA KIINALAISITTAIN

Kiinalaiset ovat yleistäen hyvin taikauskoista kansaa. Uskomukset näkyvät jatkuvasti arjessa ja ovat paljon dominoivampia kun länsimaisten simppelit ”älä kulje tikkaiden alta” tai ”sylje kolme kertaa jos musta kissa ylittää tien”. Tässä postauksessa selviää mm. miksi syömäpuikkoja ei koskaan saa laittaa pystyyn riisikulhoon, miksi autojen perässä on usein gekko-koriste, kuinka lohikäärmeet liittyvät arkkitehtuuriin ja miksi uutena vuotena ei saa siivota.

Kaiken takana on feng shui

Feng shui on kiinalainen uskomus energioista, joita tulee huomioida voidakseen elää harmoniassa ympäristönsä kanssa ja se toimii pohjana hyvin monille perinteille ja uskomuksille. Feng shuissa on viisi elementtiä: tuli, vesi, ilma, maa ja metalli ja kahdeksan elämän osa-aluetta: vauraus, maine, rakkaus, perhe, lapset, tieto, ura ja avuliaat ihmiset. Aihe on erittäin laaja ja monimutkainen, joten en lähde selittämään sitä tarkemmin ja netti on täynnä tietoa feng shuista, mikäli se kiinnostaa enemmän.

Moni kiinalainen ottaa feng shuin hyvin vakavasti. Kaverini toimistossa laitettiin järjestys kokonaan uudestaan, koska eräs työntekijä oli käynyt feng shui -luennassa ja saanut tietää, että hänen pitäisi vaihtaa työpisteensä sijaintia saadakseen elämänsä tasapainoon. Toinen kaverini taas oli töissä macaulaisessa luxushotellissa ja sai valitussoiton asiakkaalta liittyen sängyn vieressä sijaitsevaan peiliin.

Feng shuita huomioidaan arkkitehtuurissakin ja kuulemma esimerkiksi Hong Kongin Disneylandissa sisäänkäynnit sijaitsevat oikeaoppisesti feng shuin mukaan. Feng shui menee jopa niin pitkälle, että joidenkin talojen keskelle jätetään tyhjä aukko. Uskomusten mukaan lohikäärme pääsee näin lentämään vuorilta mereen tuoden hyvää onnea rakennukseen.

Lähde: Millevache

… Tai yin & yang

Yin ja yang voimat ovat osa feng shuita ja myös läsnä hyvin monissa uskomuksissa ja kiinalaisessa lääketieteessä. Ne ovat maailmankaikkeuden kaksi vastakkaista, toisiaan täydentävää perusvoimaa. Yksi paikka missä yiniin ja yangiin törmää on kiinalainen keittiö. Ruoka-aineet määritellään kuuluvaksi toiseen näistä voimista ja jopa minun macaulaiset kaverini noudattavat näitä sääntöjä varsin tarkasti. Eri raaka-aineita pitää vältellä tai suosia erilaisista terveydellisistä syistä.

Kerran olin vilustunut ja tilasimme kavereiden kanssa nuudeleita, itse otin katkarapu version. Yksi kavereistani saapui paikalle myöhemmin ja huusi ”kuka antoi Vera tilata mereneläviä!?”. Tilauksen tehnyt kaveri oli kauhistunut, koska hän ei ollut tajunnut minun olleen vilustunut. Myös kerran apteekissa ostaessani lääkettä ihottumaan, neuvottiin minua välttämään mereneläviä viikkoon. Eräs kaverini taas oli lääkekuurilla ja sai syödä vain porsaanlihaa lihoista. Kaverini ovat myös tarkkoja siitä, ettei kuukautisten aikana saa syödä mitään kylmää, kuten jäätelöä.

Edellisessä esimerkissä ruoan oikealla lämpötilalla on merkitystä, mutta yin ja yang -oppien mukaan kylmiä ja kuumia ruokia ei voi mitata lämpötilan perusteella. Esimerkiksi katkarapu, banaani, vesimeloni ja tofu ovat kylmiä ruokaa, kun taas kala, tomaatti, nauta ja nuudeli lämpimiä. Kummankaan lämpöisten ruokien liiallinen syönti ei ole hyvästä ja voi aiheuttaa terveydellisiä haittoja. On tärkeää pitää yin ja yang tasapainossa.

Lähde: https://jameskennedymonash.wordpress.com/2013/12/11/infographic-chinese-hot-and-cold-foods/

Hyvän ja huonon onnen numerot

Me länsimaalaiset kauhuksumme usein numeroa 13, mutta Kiinassa jopa pahempaa kohtelua saa numero 4. Se lausutaan melkein samalla tavalla kuin ”kuolema”, minkä takia lukua vältellään kaikin tavoin. Taloissa ei ole kerrosta 4, 14, 24 jne ja joissain tapauksissa 40-49 skipataan myös kokonaan (Kiinassa tosiaan voi olla näinkin korkeita taloja). Ei myöskään ole soveliasta luoda neljän ryhmiä, esim laittaa näytille neljää kukkaa, eikä antaa uutena vuotena lahjaksi seteleitä, joissa on luku 4.

Hyvän onnen numero taas on 8, joka lausutaan hieman samalla tavalla kuin ”vauraus”. 8.8. on suosittu hääpäivä ja muutenkin 8:n halutaan esiintyvän yritysten avaispäivämäärissä, autojen rekisterikilvissä, puhelinnumeroissa jne. Pekingin kesäolympialaisten avausseremonia alkoi klo 8:08 päivänä 8.8.2008. Hong Kongissa taas myytiin kaupungin kallein auton rekisterikilpi ”28” hulppeaan 1.9 miljoonan euron summaan.

Toinen hyvän onnen numero on 6. Kiinaksi 666:n merkitys on siis aivan päinvastainen kuin länsimaissa. Nuorten keskuudessa 666 merkitsee coolia ”surffaritervehdystä”/hyvän asian ilmaisua (kiinaksi kaikki luvut voi näyttää yhdellä kädellä ja 6 on kuin tekisi kädellä puhelimen – pikkusormi ja peukku pystyssä, muut sormet kämmentä vasten). Kerran tästä tuli mielenkiintoinen kulttuurien kohtaaminen kun macaulaisessa koulussani pidimme esitelmiä erään hotelliketjun pomoille (usalaisia) ja eräs ryhmä oli tehnyt kuvitukseksi sarjakuvan, jossa eräs hahmo sanoi 666. Toivottavasti pomot tunsivat paikallisen kulttuurin, muuten he saattoivat olla hyvin hämillään ilmaisusta.

Lisää numeroista ja niiden merkityksistä voit lukea tästä mielenkiintoisesta artikkelista.

Sanaleikit määrittelevät yhtä sun toista

Kiinan kieli on täynnä sanaleikkejä ja homonyymeja. Yllä mainittujen numeroiden lisäksi on Kiinassa myös numeroyhdistelmiä, joilla on merkityksiä. 520 lausutaan hieman samalla tavalla kuin ”minä rakastan sinua” ja 20.5. onkin kiinalainen ystävänpäivä. 250 taas on haukkumanimi ja tarkoittaa jonkun olevan tyhmä.

Homonyymit ovat Kiinassa kuitenkin paljon enemmän kuin vain numeroleikkejä. Melkein kaikki symbolit juontavat juurensa sanaleikeistä ja se tuntuukin melkein aina olevan vastaus, kun kysyn miksi joku näännäisesti satunnainen asia symbolisoi jotain aivan muuta. Omenat symbolisoivat rauhaa ja ovat yleinen lahja juhlapyhinä. Mandariinit taas merkitsevät vaurautta ja ovat erityisesti osa kiinalaista uutta vuotta. Kala puolestaan liittyy yltäkylläisyyteen ja on myös tärkeä uuden vuoden juhlintaa. Kiinassa monien autojen perässä on hopeinen gekko-koriste. Tämä johtuu siitä, että kiinalainen sana gekolle kuulostaa samalta kuin ”onnettomuuden välttäminen”.

Kiinalaisena uutena vuotena usein ripustetaan hyvää onnea tuovia ”福”-koristeita väärin päin. Tämä siksi, että väärin päin merkki näyttää hieman samalta kuin ”到”, eli saapua. Näin ilmaistaan hyvän onnen saapuneen.

Kiinalaiseen uuteen vuoteen liittyvät uskomukset

Kiinalainen uusi vuosi on aivan täynnä erilaisia hyvään onneen ja vaurauteen liittyviä uskomuksia. Niistä pari on jo mainittu jo aiemmin tästä postauksessa ja CNY:sta löydät myös ihan omat postauksensa Singaporen näkökulmasta Saran kirjoittamana tästä ja Macausta ja Kiinasta minun viime vuoden postauksen tästä.

Ehkä tärkeimmät uskomukset liittyvät tietysti horoskooppeihin. Yllättäen oman horoskoopin vuotena saakin osakseen huonoa onnea, jota voi kumota pitämällä joka päivä päällä jotain punaista. Ja vaikka ei olisikaan oma vuosi, pidetään uuden vuoden juhlinnoissa punaista hyvää onnea tuomaan. Uuden vuoden aikaan jopa monen kaupan, esim. Applen, työntekijät vaihtavat punaisiin työasuihin.

Uutena vuotena ei saa siivota, leikata hiuksia, pestä pyykkiä ja ensimmäisenä päivänä ei edes käydä suihkussa, jotta hyvää onnea ei heittäisi pois. Myös itkeminen, leikkaaminen yleisestikin ja rahan lainaaminen on kiellettyä.

Screenshot 2022-02-08 at 17.35.10

Match made in heaven? Parisuhdeuskomukset

Parisuhteen toimivuuteen liittyy monia uskomuksia. Kuten länsimaissakin, horoskoopit määrittelevät persoonien yhteensopivuuden, joskin asia on Kiinassa hieman erilainen, sillä horoskoopit vaihtelevat vuosien, ei kuun kiertojen mukaan. Myös ikäeron määrällä on väliä. Huonoja ikäeroja ovat 3 ja 6 vuotta. Hyvä ikäero taas on tietystikin 8 vuotta.

Yllättäen horoskooppien ja ikäeron lisäksi tärkeää on myös parin veriryhmien yhteensopivuus. Kun aikoinaan seurustelin kiinalaisen miehen kanssa, kysyi hänen äitinsä varsin nopeasti veriryhmääni. Meillä oli muuten ikäeroa juuri tuo maaginen 8 vuotta, mistä perhe tykkäsi. Erosimme silti, joten se ei ilmeisesti kuitenkaan ollut tarpeeksi perustaa hyvälle parisuhteelle 😀

Hui, kummituksia!

Kiinassa perinteisesti uskotaan kummituksiin ja henkiin. Omiin edesmenneisiin sukulaisiin pidetään yhteyttä ja heitä palvotaan alttareilla. Vainajille annetaan lahjoja ”toiselle puolelle”, mm. polttamalla paperirahaa.

Pahojakin henkiä on. Syksyllä, kuukalenterin 7. kuukautena, on ”ghost month”, joka on jollain tavoin verrannollinen Halloweeniin. Tällöin henkien uskotaan vaeltavan meidän maassamme. Tämän kuukauden aikana ei tule mm. muuttaa uuteen asuntoon, ripustaa vaatteita ulos kuivumaan yön yli, ottaa viimeistä kulkuvälineen vuoroa tai jättää tossuja lattialle sänkyä kohti.

Kummitustarinoita on paljon ja olin erityisen yllättänyt, kuinka monia omia tarinoita pienellä Macaullakin on. Osa perustuu hirveisiin tapahtumiin, joita tietyissä paikoissa on käynyt, osa on puhtaasti kummitustarinoita. Macaun ”kaukaisin kolkka” (kaupunki on tosiaan erittäin pieni, joten tämä ilmaisu on varsin dramaattinen), Hac Sa -ranta on parin bussin päätepysäkki. Tarinan mukaan sieltä lähtevän yön viimeisen vuoron kyytiin tulee kummitus (muulloinkin kuin kummituskuun aikaan) ja kuulemma tästä syystä moni bussikuski ei oikeasti suostu ajamaan tuota vuoroa. Macaun kummittelevista paikoista voi lukea tästä artikkelista.

Kummituksiin ja henkiin liittyen, Kiinassa (ja mahdollisesti muissa Aasian maissa) ei saa koskaan laittaa syömäpuikkoja pystyyn riisikulhoon. Se nimittäin muistuttaa hautajaisissa käytettävää suitsukeasetelmaa ja siksi tuo huonoa onnea. Mutta ihan huonon onnen lisäksi, tämä teko on suuri etikettivirhe, eikä sitä saisi ikinä tehdä.

Lähde: https://www.beetrip.net/blog/travel-tips/vietnamese-dining-etiquette.html

Selvännäkijät ja nimien antaminen

Selvännäkijät voivat kertoa ihmisestä mm. kasvojen, kiinalaisen tähtitieteen perusteella. Erityisesti kiinalainen astrologia, joka eroaa länsimaalaisesta siinä, että kiinassa tutkitaan aurinkokuntaa ja kalenteria planeettojen ja tähtien sijasta, on yksi ennustajien tärkeistä tehtävistä.

Moni kääntyy selvännäkijän puoleen valitessaan hääpäivän, jotta se olisi mahdollisimman onnekas päivä pariskunnalle mm. heidän kummankin nimien ja syntymäaikojen perusteella. Myös lapsien nimeämisessä voidaan konsultoida selvännäkijöiä. Postauksen alussa mainitut viisi elementtiä vaikuttavat tässäkin asiassa ja jos henkilö on syntynyt aikaan, jolloin joku näistä elementeistä uupuu, voidaan sitä lisätä hänen nimeensä (kirjoitusmerkkeihin) tasapainon ja näin onnen ja menestyksen saavuttamiseksi.

Ollaanko sinun asuinmaassasi taikauskoisia? Millaisia uskomuksia siellä on? Kommentoi alle tai laita viestiä IG:ssä @muumaamandariini tai @verawinter.

5 comments

  1. Nimi

    Veriryhmä ei muuten välttämättä ole pelkkää (taika)uskoa, vaan lastensaannin kannalta oleellinen asia, tietyt veriryhmät eivät sovi tässä hyvin yhteen ja aiheuttavat terveydellisiä riskejä. Suomessakin raskaana olevilta naisilta määritetään aina veriryhmävasta-aineet.

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Aivan varmasti näin myös, mutta eri veriryhmiin Itä-Aasiassa liitetään eri persoonallisuuksia. Näiden yhteen sopiminen ei liity mitenkään siihen, sopivatko veriryhmät kirjaimellisesti yhteen lisääntyvyyden kannalta.

      Tässä yksi artikkeli, josta voi lukea lisää asiasta: https://charactermedia.com/asian-dating-culture-who-to-date-based-on-your-blood-type/

      – Vera

      Vastaa

  2. Marika / Matkalla Missä Milloinkin

    Todella mielenkiintoista! Toisaalta nämä kiinalaiset uskomukset tuntuvat taas hyvin monimutkaisilta, ne kun otetaan ilmeisesti kovin tosissaan. Numerosta 4 tiesin, mutta pääosa näistä kertomistasi tavoista ja uskomuksista oli uutta minulle. Oli kiva kuulla, että miksi syömäpuikkoja ei kuulu laittaa pystyyn, tämän olen kuullut, mutta en taustaa. Ehkäpä kiinalaiset osaavat olla ymmärtäväisiä länsimaalaisten tietämättömyydelle.

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Kiva kuulla, että postauksessa oli paljon uutta tietoa 🙂 Monet näistä on sellaisia, jotka tulee vastaan vaan kun asuu Suur-Kiinassa.

      Varmasti, en usko, että ulkomaalaisten oletetaan tietävän näitä juttuja. Ja vaikka mokaisikin ”pahasti”, niin ei näissä jutuissa loppupeleissä ole kyse elämästä ja kuolemasta.

      – Vera

      Vastaa

  3. 'SE EI KUULU SINULLE, JOS KOSKEN SINUN LAPSEEN' JA MUITA VAUVATARINOITA SINGAPORESTA - Muu maa mandariini

    […] haluat lukea lisää kulttuurieroista ja konflikteista, voit lukea täältä Veran postauksen kiinalaisista taikauskomuksista, tai täältä Johannan P:n postauksen […]

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *