MUUTTO AUSTRALIAAN – KÄYTÄNNÖN VINKKEJÄ

Oletko kenties miettinyt, että jonakin päivänä vielä haluaisit asua Australiassa? Kokosin yhteen yleisimpiä käytönnön asioita, jotka tulevat vastaan Australiaan muuttaessa.

Viisumi?

Jokaisella Australiaan matkustavalla tulee olla viisumi. Viisumeja on moneen eri tarkoitukseen sopivia, kuten turistiviisumi, working holiday -viisumi, opiskelijaviisumi, erilaiset työviisumit, perhesuhdeviisumit ym. Käsittelyajat vaihtelevat paljonkin, ja viisumeihin kannattaakin perehtyä hyvissä ajoin.

Asunto?

Australiassa kämppisasuminen on suosittua ja huoneita voi etsiä Flatmates -nimiseltä sivustolta tai Facebookin monilta asunnonhakusivuilta. Omia vuokra-asuntoja ja omistusasuntoja löytää mm. Real estaten nettisivuilta realestate.com.au ja Domain -sovelluksen kautta.

Itse olen löytänyt vuokraamani huoneet joko Flatmatesista tai kontaktien kautta. Tällä hetkellä olemme myös etsimässä omaa vuokra-asuntoa ja olemme käyttäneet etsinnöissä Realestaten nettisivuja.

Veronumero?

Mikäli haluat tehdä töitä Australiassa, tarvitset paikallisen veronumeron (taxfile number) tai yritysnumeron (ABN), jotka voi hakea täältä. Itselläni on käytössä molemmat – veronumeroa olen käyttänyt tuntipalkallisissa töissä kuten ravintola-alalla ja bisnesnumero minulla on käytössä urakkapalkkaisissa töissä.

Pankkitili?

Pankkitilin saat avattua helposti kävelemällä sisään valitsemaasi pankkiin (itselläni Commonwealth) ja todistamalla henkilöllisyytesi passin kanssa.

Liittymä?

Prepaid -liittymän voit ostaa melkeinpä mistä vain kaupasta tai kioskista ja kuukausiliittymän saat ottamalla yhteyttä paikalliseen puhelinliittymätarjoajaan kuten Telstra, Vodafone tai Optus.

Oma ensimmäinen liittymäni täällä oli nimeltään Lebara (prepaid), jota en kyllä suosittele kenellekään – oli kallis ja data kesti kolmisen päivää. Tämän jälkeen minulla oli pitkään käytössä Telstra (prepaid), joka onkin paljon reissaavalle hyödyllinen, sillä Telstran kuuluvuus ympäri maata on liittymistä laajin. Vuosi sitten kuitenkin vaihdoin Vodafoneen, sillä sen kuukausiliittymällä oli ”rajattoman netin” liittymistä paras hintalaatusuhde. Maksan liittymästä 55 dollaria kuukaudelta (noin 33 euroa).

Liittymässä on ”rajaton netti”, mikä täällä tarkoittaa sitä, että dataa on käytössä kuukauden ajalle 80GB, ja mikäli tämän rajan ylittää, netti hidastuu maksukuukauden loppuun asti.

Työpaikka?

Virallisia työnhakusivuja täällä ovat mm. Seek ja Indeed. Työpaikkoja löytyy myös Gumtreen -nettisivulta, ja nämä ovat monesti esim. ravintola-alan töitä, siivoushommia, asiakaspalvelua, keikkatöitä ym. Myös Facebookissa on paljon työnhakuun liittyviä ryhmiä. Usein silti tuntuu, että kontaktit ovat se keino, jolla täällä töihin päästään (tämä pätee ainakin Gold Coastilla). Itse olen myös saanut joitain työpaikkoja suoraan liikkeeseen kävelemällä ja antamalla ansioluettelon suoraan liikkeen vastaavalle henkilölle (”manager”).

Kaverit?

Itse olen tutustunut ihmisiin mm. hostelleissa, kimppakämpissä, työpaikoilla sekä koulun, Instagramin ja Facebookin kautta. Facebookissa on paljon esim. suomalaisryhmiä kuten ”Finns on a beach”, Australian suomalaiset”, ”Brisbanen rilluttelijat”, ”Finns in Melbourne”, joiden kautta on helppo tutustua ihmisiin.

Ajokortti?

Voit ajaa suomalaisella ajokortilla tai hankkia paikallisen ajokortin, jota saa haettua helposti paikallisesta liikennevirastosta (Department of Transport and Main roads). Kortti maksaa noin 70 dollaria (40 euroa)/ vuosi.

Terveydenhuolto?

Suomella ja Australialla on sopimus, joka mahdollistaa suomalaiselle paikallisen Kelakortin (Medicare) hakemisen. Medicare -kortilla monet terveydenhoitopalvelut ovat ilmaisia.

Koska itse olen opiskelija, minun tuli opiskelijaviisumia hakiessani hankkia myös paikallinen terveysvakuutus OSHC (overseas student health care). Tämä toimii samalla tavalla kuin Medicare -kortti, ja saan tätä kautta perusterveydenhuollon käynnit maksutta.

Tuliko näiden lisäksi mieleen vielä joitain käytännön asioita, josta haluaisit tietää lisää? Kommentoi alle tai laita viestiä Instagramissa @muumaamandariini tai @turkoosissa.

7 comments

  1. Markus

    Voiko Australiassa oikeasti ei-maassa-asuva vain kävellä mihin tahansa pankkiin passi kourassa ja avata tuosta noin pankkitilin ilman mitään muita vaatimuksia? Erikoista mutta varsin kätevää jos näin on.

    Ja lisäksi; eikös Australiaan kuitenkin tarvita kansainvälinen ajokortti eikä pelkästään suomalainen? Näin ainakin sen mukaan mitä itse olen tietoa etsinyt ja pelkällä suomikortilla ajaminen voi tuoda hyvinkin tuntuvat sakot.

    Hyvä ja varmasti auttava artikkeli, mutta pari epäkohtaa vain jäivät häiritsemään 🙂

    Vastaa

  2. Markus

    Voiko Australiassa oikeasti ei-maassa-asuva vain kävellä mihin tahansa pankkiin passi kourassa ja avata tuosta noin pankkitilin ilman mitään muita vaatimuksia? Erikoista mutta varsin kätevää jos näin on.

    Ja lisäksi; eikös Australiaan kuitenkin tarvita kansainvälinen ajokortti eikä pelkästään suomalainen? Näin ainakin sen mukaan mitä itse olen tietoa etsinyt ja pelkällä suomikortilla ajaminen voi tuoda hyvinkin tuntuvat sakot.

    Hyvä ja varmasti auttava artikkeli, mutta pari epäkohtaa vain jäivät häiritsemään.

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Kiitos kommentistasi Markus! 🙂 Tosiaan kuulostaa ehkä erikoiselta, mutta myös jopa turistiviisumin kanssa saa avattua pankkitilin mihin vain pankkiin sisään kävelemällä. 🙂 Riittää, että sinulla on passi ja suomalainen ajokortti, joilla todistaa henkilöllisyys.

      Eri osavaltioilla on erilaisia säännöksiä ulkomaisella ajokortilla ajamiseen. Itse asun Queenslandin osavaltiossa, ja tässä osavaltiossa suomalaisella ajokortilla saa ajaa, mikäli vierailet/asut maassa väliaikaisella viisumilla. ”If you’re visiting Queensland from another country, you can drive if you have a valid overseas licence.”

      Tämä muuttuu siinä vaiheessa, mikäli saat pysyvän oleskeluluvan maahan, tällöin tarvitset paikallisen ajokortin. Tässä vielä linkki Queenslandin ajokorttisääntöihin: https://www.qld.gov.au/transport/licensing/driver-licensing/overseas/driving

      Vastaa

  3. Annukka | HappyAnnukka

    Tässä on paljon hyviä pointteja, jotka ottaa huomioon jos on muuttamassa Austraaliaan.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *