ASUMINEN PORTUGALISSA: MANNER-PORTUGALI VS. SAARET

Kumpi kuulostaa paremmalta – uskomaton luonto ja pieni saariyhteisö, vai upeat rannat ja vilkas expat-elämä?

Minulta kysytään välillä, kuinka Portugalin saarilla asuminen eroaa elämästä mantereella. Tässä postauksessa saatte vastauksen siihen, sillä ajattelin vertailla selkeimpiä eroavaisuuksia Manner-Portugalin ja saarten välillä. Artikkeli onkin suunnattu erityisesti niille, jotka ovat kiinnostuneita Portugaliin muuttamisesta ja ovat harkinneet myös Azoreiden tai Madeiran saaristoja tukikohdakseen, mutta miettivät, minne päin maata asettuminen olisi paras valinta.

Keskityn saarten puolesta Azoreihin oman kokemukseni takia, mutta kerron myös Madeirasta sen mitä tiedän. Olen itse asunut Portugalissa nyt reilut 4 vuotta, joista 1,5 vuotta Azoreilla ja loput ajasta mantereella, Lissabonin metropolialueella.

Metsäpuisto São Jorge Azorit
Metsäpuistoa ihmettelemässä São Jorgen saarella.

Ilmasto

Portugalin saarilla vallitsee merellinen, subtrooppinen ilmasto, mikä tarkoittaa Manner-Portugalia leudompia talvia ja kovien helteiden puuttumista. Azoreilla vuoden kylmimmän ja lämpimimmän kuukauden keskilämpötilojen ero onkin vain 7 astetta. Myös päivän ja yön väliset lämpötilaerot ovat huomattavasti pienempiä, joskin korkea ilmankosteus voimistaa niin kylmiä kuin kuumiakin päiviä.

Kesällä lämpötila Azoreilla on päivisin 22 ja 26 asteen  välillä ja öisin 20-21 astetta, eli palella ei tarvitse, muttei toisaalta myöskään kestää Manner-Portugalin kesälle tavanomaisia yli 30 asteen helteitäkään. Saarilla ilmat lämpenevät keväisin Atlantin mukana eli melko hitaasti. Rantakelit alkavatkin vasta toukokuun lopulla, kun Manner-Portugalissa saattaa päästä rannalle jo maaliskuun lopulla. Toisaalta Madeiralla olen ollut tyytyväisenä rannalla helmikuussa. Lämmintä riittää koko maassa ainakin lokakuun puoliväliin saakka.

Tyypillisenä lämpimänä talvipäivänä Azoreilla on päivällä 16-17 astetta lämmintä ja yöllä 14-15, kun taas kylmänä talvipäivänä on 14-15 astetta ja yöllä noin 10 pintaan. Manner-Portugalissa päivälämpötilat huitelevat samoissa lukemissa, mutta asteet tippuvat yöllä reippaasti 10 asteen alapuolelle, jopa nollaan saakka. Etelämpänä Atlantilla sijaitsevalla Madeiralla on taas yleensä pari astetta lämpimämpää kuin Azoreilla.

Azoreilla sataa paljon, joten syksystä kevääseen saadaan paljon kuuroja. Pilvisiä päiviä on paljon, mutta välillä aurinkokin paistaa. Kesälläkin saadaan sateita, mutta vähemmän. Talvimyrskyt ovat normaaleja, ja trooppisia myrskyjä voi rantautua saarille etenkin kesällä ja syksyllä. Itsekin pääsin kokemaan hurrikaani Lorenzon lokakuussa 2019.

Hurrikaani Lorenzo Terceira 2019
Hurrikaani Lorenzon jälkimaininkeja Terceiran saarella lokakuussa 2019.

Luonto

Makaronesian saaristossa, johon sekä Madeira että Azorit kuuluvat, on omintakeinen ja upea tuliperäinen luonto, jollaista ei voi kokea missään muualla maailmassa. Sille on ominaista tulivuoret, tummanpuhuvat laavakivet ja hämyiset laakeripuumetsät, joita on vielä jäljellä paikoittain. Myös monia kotoperäisiä eläin- ja kasvilajeja löytyy ihmeteltäväksi. Jokaisella Makaronesian saarella on kuitenkin omanlaiset luontotyyppinsä, ja siinä missä Azoreiden São Miguelilla voi ihailla smaragdinvihreitä kraaterijärviä, voi Madeiran Porto Santolla puolestaan kulkea kuivan karuissa maisemissa.

Ehkäpä suurin ero Manner-Portugalin ja Azoreiden välillä on saarten uskomaton vihreys, joka ei syyskesälläkään ole muuttunut kuivakan ruskeaksi paahtavan auringon alla. Myös meren ainainen läsnäolo saarilla on erilaista mantereeseen verrattuna. Mantereen etuna on toki luontokohteiden suurempi määrä ja monipuolisuus, sillä varsinkin pienemmillä saarilla asuessa loppuvat uudet patikkapolut melko nopeasti kesken. Naapurisaarilla vierailemalla niitä tosin löytää helposti lisää.

Sete Cidades -kaksoisjärvi São Miguel Azorit
Azoreiden ikoninen Sete Cidades -kaksoisjärvi São Miguelin saarella.

Rannat

Manner-Portugali vetää ehdottomasti pidemmän korren rantojen suhteen, sillä vaikka sekä Madeiralta että Azoreilta löytyy myös hiekkarantoja, kristallinkirkkaista luonnonaltaista puhumattakaan, ei niitä oikein voi verrata mantereen hiekkarantoihin – lukuunottamatta Madeiran Porto Santon saaren pitkää ja kaunista hiekkarantaa. Saarilta kuitenkin löytyy toisenlaisia eksoottisia uintikokemuksia, kuten upeat laavakivien muodostamat luonnon uima-altaat ja kuumat lähteet, joissa voi pulikoida esimerkiksi Azoreiden São Miguelin saarella.

Toisaalta Manner-Portugalin rannoilla Atlantin vesi on aina kylmää (ehkä kesäistä Algarvea lukuunottamatta), eikä lämpene kesälläkään yli 20 asteen. Saarilla merivesi taas on Golf-virran lämmittämää, ollen kesällä noin 24-asteista, ja talvella 16-asteista Azoreilla sekä 19-asteista Madeiralla, joten uiminen on miellyttävää vuoden ympäri.

Summa summarum: auringonpalvojille Manner-Portugali, luonnonvesissä uimareille saaret! Kaunista luontoa löytyy kummastakin, mutta saarilla niiden rajallinen koko on tietysti rajoittava tekijä.

Porto Santo Madeira Hiekkaranta
Porto Santon saaren kultahiekkainen ranta helmikuussa 2019.

Elämän rytmi

Jos luulit, että Manner-Portugalissa elämän rytmi on verkkainen, et ole tainnut kokea elämää saaristossa! Lissabonin kammottavat ruuhkat voi unohtaa, kun tien tukkii autojen sijasta lehmälauma. Kaikki tuntevat kaikki, joten kaupan jonossa vaihdetaan kuulumisia vielä mantereen asiointiakin pidempään ja hartaammin. Oikeastaan yhtään mikään ei tapahdu ajallaan, joten kannattaa asennoitua jo valmiiksi hyvillä hermoilla ja leppoistaa omakin sisäinen kello saariaikaan.

Saarilla aika tuntuu myös kulkevan 10-20 vuotta Manner-Portugalia jäljessä. Minusta tuntui Azoreille muuttaessani ja uuteen lähikauppaani mennessäni, kuin olisin palannut johonkin lapsuuteni supermarkettiin 90-luvun Pohjanmaalla. Saarilla kaikkia puhutellaan muodollisesti herroiksi ja rouviksi, mitä ei ainakaan isoissa kaupungeissa enää kuule, enkä ole niin varma maaseudustakaan. Opettajat sanovat, että lapset käyttäytyvät saarilla paremmin. Hevoskärryt ovat täysin käypä menopeli, ja monesti niiden kyydissä kuskataan Azoreilla maitotonkkia. Näkyy niitä joskus mantereellakin, mutta harvemmin.

Elämää Azorien saarilla Portugalissa
Azorilainen hevoskärry.

Asunnot

Asumisen hinta on yleisesti matalampi saarilla, mutta sekin riippuu paljon alueesta, johon vertaa. Madeira ja erityisesti sen pääkaupunki Funchal on yksi Portugalin kalleimmista paikoista asua, Lissabonin ja Porton metropolialueiden sekä joidenkin Algarven kaupunkien ohella. Sekä vuokra-asuntojen että myytävien asuntojen hinnat Azoreilla ovat edullisempia kuin näillä alueilla, todennäköisesti samaa tasoa Portugalin sisämaan kanssa. Erona on se, että saarilla voit saada kotiisi upean merinäköalan edullisestikin, siinä missä mantereella saisit maksaa moisesta itsesi kipeäksi.

Kerrostaloasuminen on saarilla harvinaisempaa, ja modernit talot ovat samankaltaisia kuin mantereellakin. Vanhat talot on rakennettu saarilla laavakivistä, siinä missä mantereella on käytetty paikallisia kivilajeja. Home on yleinen ongelma kaikkialla, mutta saariston kosteassa ilmastossa se korostuu entisestään. Tavaroita ei juuri voi säilyttää suljetussa tilassa homehtumatta, vaan tilojen pitää saada hengittää tuuletuksen ollessa kaiken A ja O.

Saarilla asuntoja ei ole välttämättä eristetty sen paremmin kuin mantereellakaan, mutta lämpimämmät talviyöt pitävät asunnotkin suhteellisen lämpiminä myös talvella. Pitkät lahkeet tarvitaan sisäpukeutumisessa sielläkin, mutta aamutakkeihin ja viltteihin ei tarvitse sentään olla jatkuvasti kääriytyneenä, kuten mantereella pahimmassa tapauksessa voi käydä.

Perinteinen laavakivitalo Azorit
Perinteinen azorilainen laavakivitalo merimaisemilla São Jorgen saarella.

Ruoka ja hintataso

Muun elämisen hinta noudattelee melkolailla samaa kaavaa kuin asumisenkin hinta. Yleisesti ottaen saarilla on hieman edullisempaa kuin vaikkapa Lissabonissa. Ravintoloissa on yleisesti ottaen edullista syödä. Tietyt tarvikkeet ja ruoat ovat kuitenkin siellä kalliimpia, johtuen pitkästä rahtilaivamatkasta. Tällaisia ovat esimerkiksi kananliha (jos mantereella paketti maksaa 2-3 euroa, niin azorilainen kana maksaa 4-6 euroa) ja tuontimerkit, vaikkapa Kellog’sin murot. Kaikkea ei myöskään ole aina tai välttämättä koskaan saatavilla, eikä saarilta löydy halpamarketteja kuten Lidliä tai Aldia. Esimerkiksi aitoa cheddar-juustoa tai valmishummusta en ole Terceiran saaren ruokakaupoista löytänyt koskaan.

Saarilta saa kuitenkin ostettua edullisesti paikallisia tuotteita, joihin lukeutuvat myös eksoottisemmat hedelmät kuten banaanit ja guavat, mitä mantereelta ei saa paikallisesti tuotettuna. Azorit ovat kuuluisia myös ananaksistaan, jotka ovat kyllä herkullisia, mutta kalliita. Paikallisesti kalastetut kalalajit ovat tietysti myös erilaisia, ja Azoreilla ravintoloissa voikin herkutella mm. miekkakalalla tai barracudalla. Saaret tunnetaan myös lättänästä, makeasta leivästään, jonka nimi on Madeiralla bolo do caco ja Azoreilla bolo lêvedo.

Perinteinen ruoka Azorit Portugali
Banaaninlehdellä tarjoiltua paikallista juustoa ja fava-papuja São Miguelin saarella.

Ihmiset

Monet ulkomaille muuttavat arvostavat sitä, että alueelta löytyy muitakin expatteja, joiden kanssa viettää aikaa. Portugalin suurissa kaupungeissa on tietysti enemmän muita ulkomaalaisia, mutta ihmisten vaihtuvuuskin on suurta. Saarille taas tullaan tyypillisesti asumaan pysyvämmin, joten vaikka piirit ovat pienet, eivät ihmiset vaihdu jatkuvasti. Suurimmilta Azoreiden saarilta ja varmasti Madeiraltakin löytyy omat expat-ryhmänsä, joiden kokoontumisissa voi tavata muita ulkomaalaisia. Tyypillinen expat saaristossa on kuitenkin keski-ikäinen tai jo eläköitynyt, eikä nuoria aikuisia löydy valtavasti. Azoreilla asuu myös erityisen paljon amerikkalaisia, mutta suomalaisia vain muutama hassu, lähinnä São Miguelilla ja Floresilla.

Paikalliset ihmiset Portugalin saarilla ovat ystävällisiä ja avuliaita, mutta aluksi ehkä hieman varautuneita, vähän kuin suomalaisetkin. Toiset tykkäävät elellä omaa, usein perhekeskeistä elämäänsä sekaantumatta ulkomaalaisten asioihin. Erityisesti naapureiden kanssa kannattaa kuitenkin pitää hyvät välit. Saaret ovat pieniä yhteisöjä, juorut kulkevat nopeasti kaikkien korviin, ja ulkomaalainen joutuu usein syntipukiksi konfliktitilanteissa.

Varsinkin monet azorilaiset arvostavat ja tykkäävät elää yksinkertaista ja perinteikästä maalaiselämää kauniissa saaristossaan. Nuorten keskuudessa kuitenkin huomaa kyllä modernin maailman kaipuun, ja monet siihen kykenevät lähtevätkin mantereelle tai ulkomaille opiskelemaan ja töihin.

Sininen talon ovi ja lippuja Azorit

Työpaikat

Siinä missä Manner-Portugalista löytyy useita kansainvälisiä uravaihtoehtoja ja jopa suomenkielisiä työpaikkoja mm. asiakaspalvelussa, ei Portugalin saaristoissa voi olettaa samaa. Useimmat saarille muuttavat ovat joko yrittäjiä, eläkeläisiä tai saavat hankittua tulonsa etätyöllä. Esimerkiksi matkailualan pariin voi kuitenkin hyvällä tuurilla työllistyä saarillakin. Madeiralle on myös vastikään avattu diginomadeille suunnattu oma kylä, mikä kuulostaa varsin mielenkiintoiselta projektilta!

Maisema Madeira Porto Santo Portugali
Näkymä Madeiran Porto Santon saarelta.

Murre

Portugalin saarilla puhutaan tietysti portugalia, mutta kun televisiouutisissa haastetellaan azorilaisia, ruutuun ilmestyy tekstitykset, koska keskivertoportugalilainen ei ymmärrä Azorien murretta kunnolla. Tosiasiassa eri saaret ovat olleet toisistaan niin eristyksissä, että niiden murteet eroavat toisistaan paljonkin. São Miguelin murre on ottanut vaikutteita ranskasta, ja onkin ehkä epäselvin, kuulostaen toisinaan melko hauskalta. Terceiralla taas on omaksuttu lainasanoja amerikanenglannista saarella sijaitsevan Yhdysvaltojen lentotukikohdan takia. Esimerkiksi purukumi ei siellä olekaan pastilha, vaan gama (gum), eikä moppi esfregona, vaan mapa (mop). Madeirallakin on oma, tunnistettava murteensa, mutta sille ei naureskella mantereella ollenkaan niin paljon kuin Azoreiden murteelle.

Jos osaa portugalia vain alkeiden verran tai ei ollenkaan, uudella murteella ei tietysti ole niin paljon väliä, mutta jos on ehtinyt kieliopinnoissaan pidemmälle, voi poikkeava murre tuottaa aluksi päänvaivaa. Ajan kanssa siihenkin kuitenkin tottuu.

Terra Nostra -puutarha São Miguel Azorit
Terra Nostra -puutarhassa São Miguelin saarella.

Eroja Manner-Portugalin ja Portugalin saarten välillä on paljon, mutta niin on myös yhtäläisyyksiä, ovathan autonomiset alueetkin kuitenkin loppuviimeksi samaa maata. Ja eikö olekin aika hienoa, että saman maan sisältä löytyy niinkin useita erilaisia paikkoja asumiseen tai matkailuun?

Kerro kommenteissa, jos tästä postauksesta oli sinulle hyötyä! Voit myös aina kysyä lisää, mikäli jokin jäi askarruttamaan tai unohtui mainita. Kurkkaa myös aikaisempi postaukseni Portugalissa asumisesta, omista syistäni muuttaa Azoreille sekä kaimani Johanna P:n kokoamat Portugalissa asumisen plussat ja miinukset!

Viestiä ja kysymyksiä saa aina laittaa Instagramin tai Facebookin kautta blogin tilille @muumaamandariini tai henkilökohtaiselle tililleni @johannahulda!

5 comments

  1. Pekka Ranta

    Olipa kiva lukea tarinasi. Itselläni on vain kokemusta parista opiskeluviikosta Lissabonissa 17 vuotta sitten (valtion kielikoulu, jonka opit on autuaasti unohtuneet) ja viikko Madeiralla 10 vuotta sitten. Mutta täytyy todeta, että olen pitänyt molemmista visiiteistäni.

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Valtion kielikoulu kuulostaakin kiinnostavalta! Oliko kyseessä siis lyhyehkö portugalin kielikurssi? Joka tapauksessa mukava kuulla, että viihdyit Portugalissa. 🙂

      – Johanna M.

      Vastaa

  2. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Kattava ja selkeä yhteenveto! Yllätyin muuten siitä, että murre on niinkin erilainen, että tekstitys on tarpeellinen. Itseäni kiinnostaa noissa saarissa erityisesti niiden vehreys, joka on silmiinpistävää. Onko Azoreilla muuten minkälaiset mahdollisuudet tehdä päivä. tai viikonnloppuretkiä eri saarille?

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Kiitos Mikko! Tässä näyte paksusta São Miguelin murteesta (jossa tosiaan tekstitykset myös mukana, heh): https://www.youtube.com/watch?v=u7efyRaaTUU. Siinä kuulee selkeästi ranskan vaikutuksen.

      Päiväretket eri saarille onnistuvat lähinnä Azoreiden keskiryhmän ”kolmiosaarten” alueella eli Faialin, Picon ja São Jorgen välillä, koska niiden välillä kulkee useita lauttoja päivässä vuoden ympäri (säävarauksella toki). Viikonloppuretkiä voi tehdä muillakin saarilla, joko lautalla naapurisaarille tai lentäen kauemmaksikin. 🙂

      – Johanna M.

      Vastaa

  3. BLOGI TÄYTTÄÄ 2 VUOTTA – ARVONNAN PAIKKA! - Muu maa mandariini

    […] Johanna M: Asuminen Portugalissa – Manner-Portugali vs. saaret […]

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *