HOME SWEET HOME – MUUTTOPUUHIA JA SISÄILMAONGELMIA

Suomessa puhutaan paljon sisäilmaongelmista. Portugalissa taas ei, vaikka home on täällä todennäköisesti yleisempää kuin Suomessa. Itselleni on muutaman vuoden aikana käynyt selväksi, että homeettoman asunnon löytäminen ei aina ole helppoa, jos ei halua asua kerrostalossa. Viime aikoina asuntojen kosteusongelmat ovat olleet lähestyvän muuton takia enemmän mielessä.

Laittomia rakennuksia

Muutimme huhtikuun alussa, keskellä koronakevättä, uuteen asuntoon. Ensimmäinen asunto, jossa täällä Azoreilla asuimme, oli valtava viiden (!) makuuhuoneen jenkkityylinen omakotitalo, joka oli kuitenkin myynnissä (ja homehan sielläkin haisi erityisesti parissa vierashuoneessa, joten muutto ei sinänsä niin haitannut). Sen mentyä kaupaksi meillä oli kaksi kuukautta aikaa muuttaa. Löysimmekin nopeasti tarpeeksi mukavan uuden paritaloasunnon, jossa olemme nyt asuneet keväästä asti.

Koko juttu on kuitenkin ollut aikamoinen farssi. Kyseessä on työsuhdeasunto, jonka maksaa julkinen kunnanvirasto ja vuokralaisena on paperilla yritys, jossa mieheni Zé työskentelee, emme siis me asukkaat itse. Vuokrasopimuksen teko viivästyi keväällä virastojen ollessa koronan takia kiinni, ja kesän mittaan alkoi vaikuttaa siltä, että vuokrasopimuksen kanssa oli muitakin ongelmia. Kävi ilmi, että tällä talolla ei ole virallista osoitetta, koska se on rakennettu tavallaan vuokraisännän takapihalle (joskin hyvin massiiviselle sellaiselle). Paritalon toinen puoli on jo vuokrattuna saman projektin puitteissa, eikä kunnanvirasto tietenkään voi hyväksyä kahta eri vuokrasopimusta tismalleen samassa osoitteessa. Toisin sanoen talo on laiton rakennus, jota vuokraisäntä ei ilmeisesti saa ollenkaan rekisteröityä asianmukaisesti. Hän jopa ehdotti, että vuokrasopimus laitettaisiin kätevästi johonkin aivan muuhun osoitteeseen, mutta eihän sellainenkaan tietysti läpi menisi. Tähän voinee todeta, että #vainportugalijutut.

Lokakuun puolessa välissä tuli sitten lopulta tieto, että sopimus ei onnistu ja meidän pitää muuttaa muualle – kuun loppuun mennessä. No, sekään ei kuitenkaan ollut niin tarkkaa, koska täällä sitä ollaan edelleen, marraskuun lopussa. Uusi koti kuitenkin löytyi jo parin viikon etsintöjen jälkeen ja muutto tapahtuu toivottavasti ensi viikolla.

Taloja Azoreilla

Asunnon etsintää

Kävimme katsomassa montaa taloa, joissa suurimmassa osassa oli aivan selviä sisäilmaongelmia. Yhdessä haisi märälle betonille ja seinässä oli isohko kosteuden aiheuttama reikä, josta maali oli kuoriutunut. Talo oli noin 15 vuotta vanha betoniharkoista rakennettu talo ja aivan meren rannassa. Vuokraisäntä lupaili talon uudelleen maalaamista sisältä ja ulkoa, mutta eihän se juuri mitään auta, jos seinät ovat sisältä kosteat. Mietin myös, häviäisikö haju ilmastointilaitteen avulla ja pelkästään talossa asumalla, mutta emme uskaltaneet ottaa riskiä.

Toinen oli pari vuotta sitten täysin remontoitu vanha laavakivitalo, jossa oli niin kosteaa, että suunnilleen kaikki tavarat talon sisällä olivat homehtuneet – talo kun oli lomatalo, jossa käytiin vain muutaman kerran vuodessa, eikä ilma vaihtunut muuten ollenkaan. Toisen makuuhuoneen seinässä oli kosteusvaurio, jossa kasvoi näkyvää hometta. Ei ihme, sillä huone oli metrin verran maanpinnan alapuolella. Parissa muussakin katsastamassamme talossa leijaili epämääräinen homeen haju, olivatpa talot asuttuja tai eivät.

Epätoivo alkoi jo iskeä. Onko tässä pakko alkaa harkita muuttoa johonkin steriiliin kerrostaloasuntoon, kun kaikki omakotitalot vaikuttavat liian kosteilta? Sitkeästi kuitenkin kieltäydyin kaikista vierailemistamme epämääräisen hajuisista homeasunnoista, kunnes tärppäsi. Uusi vuokrakotimme on kolmessa tasossa, ja vain alimmassa kerroksessa oli aistittavissa pieniä kosteusongelmia. Siellä tosin sijaitsi talon ainoa makuuhuone, mutta minä aion nukkua ylimmässä kerroksessa eli parvella. Keittiö ja olohuone sijaitsivat keskikerroksessa, joten kellarikerroksessa ei tarvitsisi viettää kovin paljoa aikaa. Ihan siedettävä kompromissi siis.

Sisäilmaongelmat Portugalissa

No miksi suurin osa taloista sitten kärsii jonkinlaisista sisäilmaongelmista? En ole asiantuntija, mutta käsittääkseni suurin syy on rakennustyyli. Halvalla halutaan yleensä tehdä, ja tarvittavat eristykset talon pohjaan jätetään laittamatta. Tuloksena on ”rising damp” –ilmiö, missä maaperän kosteus kohoaa talon perustuksien kautta lattiaan ja seiniin. Taloa remontoidessa asiaa ei ymmärtääkseni oikein voi korjatakaan, koska vaikka uuden lattian voi toki tehdä, niin miten seinien alle muka saisi jotain laitettua koko taloa purkamatta? (Jos tiedät paremmin, niin kerro ihmeessä!)

Puutteellinen maaeristys on varmasti yksi osasyy sille, että portugalilaisissa taloissa on perinteisesti suosittu laattalattioita ja jopa seinien laatoitusta puoleen väliin asti. Hyvin monessa talossa on seinien alaosassa nähtävillä kosteuden aiheuttamaa maalin hilseilyä. Ihmiset ovat kuitenkin tottuneet rapsuttamaan kupruilevat maalit irti ja sutimaan uudet tilalle aina muutaman vuoden välein pitääkseen seinät siisteinä. Toki kosteutta voi tulla muualtakin kuin maasta johtumalla. Katon vuotaminen ei ole epätavallista ja olen nähnyt vettä tulevan läpi jopa ihan siistin näköisestä kerrostalon ulkoseinästä.

Toinen sisäilmaan vaikuttava asia on puutteellinen ilmanvaihto. Esimerkiksi Suomessa näkee rakennusten seinissä tuuletusräppänöitä, mutta täällä ei juuri koskaan. Ilmanvaihto tapahtuu ovien ja ikkunoiden kautta tuulettamalla. Toki niitä voi pitää ja pidetäänkin talvellakin auki ihan eri tavalla kuin Suomessa, joten kai sitä vain yleisesti ajatellaan, ettei muulle ilmanvaihdolle ole tarvetta. Vanhoissa taloissa varmaan vetää muutenkin ovien ja ikkunoiden ym. raoista. Tuuletus on kuitenkin tärkeää pintahomeiden ehkäisyssä.

Sitten on vielä ilmankosteus, etenkin täällä Azoreilla ja mantereellakin talvisin. Sitä saa kuitenkin sisätiloissa hillittyä tehokkaasti kosteudenpoistajalla ja lämmityksellä. Ilmankosteus huonoon ilmanvaihtoon yhdistettynä tekee sen, että vaikka talossa olisi rakenteellisesti kaikki kunnossa, muodostuu pintahometta milloin mihinkin. Hyvin yleistä se on talon kosteissa osissa, esimerkiksi ikkunanpielissä joihin kosteus tiivistyy ja kylpyhuoneessa. Nykyään käytetään vielä yleisesti vesihöyryä tuottavia kaasuliesiä puuhellojen sijaan, jotka ennen vanhaan kuivattivat taloja talvisin.

Tässä nykyisessä paritaloasunnossamme talo itsessään ei haise millekään, ehkä vain koska se on vielä todella uusi. Mutta puiset keittiönkaapit kyllä tuoksahtavat homeiselle, sillä ilma ei pääse suljetuissa kaapeissa vaihtumaan tarpeeksi. Täällä ja myös Manner-Portugalissa milloin mikäkin tavara on löytynyt kotoa homehtuneena, alkaen nahkaisista lompakoista ja sandaaleista, aina viimeisimpään isompaan sattumukseen kun huomasin uuden lastulevyä olevan työpöytäni alakannen olevan mukavien homekasvustojen peitossa. Se olikin sitten ensimmäinen ja viimeinen lastulevyhuonekalu, jonka tähän ilmastoon ostan.

Home Portugali

Suhtautuminen kosteusongelmiin

Portugalilaisilla on mielestäni vähän outo tapa puhua ilmankosteudesta ja homeesta ikään kuin samana asiana – kaikki on vain ”humidadea”. Ihan periaatteesta olen alkanut itse kutsumaan hometta sen oikealla nimellä, eli ”bolor” tai ”mofo”. Totta kai homeen kasvu johtuu kosteudesta, mutta ei se nyt kuitenkaan täysin sama asia ole. Ilmankosteus kun ei itsessään ole vielä hometuomio, vaan ongelmat voi välttää oikeilla toimilla.

Sen olen kuitenkin oppinut, että homeisesta vuokra-asunnosta kannattaa mieluummin kieltäytyä jollakin muulla verukkeella kuin ottamalla talon kosteusongelmat esille. Niistä puhuminen yleensä jotenkin loukkaa talon omistajaa ja lisäksi saa hänet vähättelemään näitä varsin normaaleja ongelmia ja toteamaan, että minun pitäisi vain tottua niihin nyt kun asun täällä. Paikalliset eivät yleensä ole homeesta moksiskaan, vaan kuittaavat kosteusongelmat olankohautuksella, kloriitilla ja kerroksella uutta maalia. Kaupoissa näkee homeenpoistoon tarkoitettavia aineita myynnissä. Vaatekaapeissa ja muissa suljetuissa tiloissa käytetään yleisesti myös ”raikastavia” parfyymeja, jotka yrittävät peittää tunkkaisen tuoksun. Anteeksi vaan, mutta oman nenäni mielestä parfyymit lähinnä pahentavat tilannetta.

Homeherkkä nenäni on saanut minut tuntemaan itseni snobiksi ja jopa epäilemään omaa mielenterveyttäni. Zékään ei yleensä edes huomaa koko hajua, joka minusta on todella voimakas. Olenko jotenkin hullu tai epänormaali, kun minua häiritsee homeen haju? Onko se liikaa pyydetty, että tästäkin maailmankolkasta löytyisi hajuton asunto – tässä työsuhdeasunnon tapauksessa kun budjettikaan ei ole esteenä? En siis ole vaatimassa mitään luksusasuntoa polkuhintaan. Vaikka en edes ole koskaan saanut varsinaisia homeoireita, pelkkä haju riittää jo saamaan olon epämukavaksi. Minua ällöttää ajatus siitä, että kaikki tavaratkin vaatteista sohvaan alkaisivat haista samalle kuin kostea asuintalo. Ajatella sitten niitä, jotka ovat saaneet hometaloista ihan oikeitakin ongelmia, terveydellisesti tai taloudellisesti. En kuitenkaan itse ole mikään asiantuntija enkä siksi ota tässä esille homeiden tai sisäilmaongelmien terveysvaikutuksia sen kummemmin. Puhun siis pelkästään hajusta.

Minulla meni kuitenkin jonkin aikaa, että aloin tunnistaa erilaisten homeiden hajuja. Muistan että joskus Suomesta Portugaliin lomalle lentäessämme taakseni istui lentokoneessa vanhempi portugalilainen pariskunta, joiden vaatteista pelmahti tuttu tuoksu. Ajattelin silloin vähän liikuttuneenakin, että tuo on portugalilaisen vanhan talon kotoisa haju, mutta sittemmin olen tajunnut vähän kantapäänkin kautta, että tosiasiassa kyseessä on homeen haju. Nykyään tunnistan jo erilaiset homeiden hajut, ja olen luokitellut ne päässäni eri kategorioihin, kuten ”lattiahome”, ”betonihome” ja ”ilmankosteushome”. 😀

Ennen ajattelin, että olisi ihanaa asua jossain vanhassa portugalilaisessa mummonmökissä. Sen ajatuksen on kuitenkin saanut heittää roskakoriin, ainakin  niin kauan kuin asumme vuokralla. Oma mukavuudenhalu ja hajuherkkyys kun eivät yleensä kohtaa mummonmökkien kunnon kanssa. Mutta ehkäpä vielä joku päivä löytyisi mummonmökki, jonka voisi remontoida kuivaksi ja hajuttomaksi.

Loppuun ajattelin vielä listata jonkinlaisiin kosteusongelmiin viittaavia hälytysmerkkejä vinkiksi muille asunnonetsijöille Portugalissa tai muualla. Disclaimer: en edelleenkään ole mikään asiantuntija eikä tämä ole kaikenkattava lista. Varmasti osa on myös täysin itsestäänselvyyksiä, eikä yksittäinen listan asia välttämättä tarkoita homeongelmaa. Mutta jos joku onnistuu näillä välttämään homeloukkuun joutumisen, niin mahtavaa. Itse nimittäin ehdimme kerran jo roudata tavaramme uuteen osoitteeseen ennen kuin oli pakko myöntää talon olevan oikeasti niin homeessa, ettei siellä olisi mukavaa asua. Takkiinhan siinä tuli rahallisesti, mutta hajuton koti oli kyllä kaiken sen säädön arvoista. Ja onneksi kyseessä oli vain vuokra-asunto!

Vältä näitä tai vähintään tutki kunnolla:

  • Selkeä maakellarin tai homeen haju
  • Epämääräinen, tunkkainen haju tai ”vanhan talon haju”
  • Märän betonin haju
  • Maali rapisee seinistä, etenkin seinän alaosassa
  • Kosteusläntit tai vesivanat seinissä tai katossa
  • Näkyvät homekasvustot tai sienet puurakenteissa (näitäkin on nähty)
  • Jotakin epämääräistä valkoista seinissä tai lattialaattojen väleissä (voi olla mineraaleja)
  • Kupruilevat tai kosteat kalusteet keittiössä tai kylpyhuoneessa
  • Mustat pilkut ikkunoiden pielissä tai kylpyhuoneessa (tämä on tosin suht normaalia pintahometta)
  • Vanhat kattotiilet, tasakatto tai kattoterassi (tutki kunnolla, vuotaako)
  • Seinät maanpinnan alapuolella (vanhoissa taloissa) tai taloa kohti viettävä maanpinta
  • Tummuneet seinien alaosat, ulkona tai sisällä
Sisäilma Portugali

Onko sinulla kokemuksia kosteusongelmista? Jaa ajatuksesi kommenttina!

Postauksen kuvat ovat kaikki nykyisestä asunnostamme ja sen pihalta. Olisihan sitä tosin voinut talon sisällä muutakin kuvata kuin makramee-töitäni! No, ehkä sitten seuraavassa asunnossa.

Viestiä ja kysymyksiä saa aina lähettää Instagramissa tai Facebookissa @muumaamandariini tai henkilökohtaiselle tililleni @johannahulda.

13 comments

  1. JJussi

    Juu, ei Portugalissa ymmärretä nousevan kosteuden eristystä.
    Irlantilainen tuttava kun rakensi itselleen talon aikanaan ja asentaessaan kosteuseristystä maanpinnan ja pohjalaatan väliin sai outoja kommenteja rakennustarkastajalta, jonka jakeluun ei mennyt se että mitä hyötyä kosteuseristyksestä on… Saatika siitä, että seinän sisään (kahden tiilikerroksen väliin) tulee eristeet. Kuulemma siinä rakennetaan taloa talon sisään.
    Lopputulos on kuitenkin seudun kuivin ja lämpimin asunto talvella. 😉

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Niinpä tietysti, pitäisi ilmeisesti rakentaa ”niin kuin on aina tehty”. 😀 Hyvä että tuttavasi piti päänsä ja lopputulos oli onnistunut!

      – Johanna M.

      Vastaa

  2. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Itselläni ei ole homeasioista asukkaana kokemusta, mutta muutoin jonkin verran kyllä. Tavallaan ei ihmetytä tuo, että Portugalissa useissa taloissa on hometta. Sen sijaan ihmetyttää tuo, että eikö paikalliset yleensä sitten asiasta mitenkään oirehdi? Ei nuo hajuhaitatkaan mukavia varmasti ole, mutta itseä huolestuttaisi terveyshaitat enemmän ja niistähän Suomessa pääasiassa puhutaan.

    Minkä verran vuokrattavia omakotitaloja muuten on tarjolla ja ketkä niitä vuokraavat?

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Kyllä varmaan oirehtivat, mutta luulen etteivät vaan osaa yhdistää sitä homeeseen. Yleensähän siitä seuraa hengitystieongelmia, nivelkipuja ja sen sellaista joka voisi johtua muustakin. En viitsinyt puhua terveyshaitoista postauksessa, kun en ole niihin niin perehtynyt, mutta sehän se suurin syy on hajun lisäksi miksi en halua asua hometalossa.

      Omakotitaloja on täällä tarjolla vuokralle jonkin verran ja sitten on aika paljon sellaisia ”town house” tyylisiä, jotka ovat jostain seinästä kiinni naapuritalossa eikä välttämättä ole isoa pihaa. Kai niitä ihan kaikenlaiset ihmiset vuokraa, ketkä nyt sattuvat jonkun talon omistamaan. 😀 Täällä talot monesti periytyvät suvussa joten aina ei ole kyse mistään vartavasten vuokrausta varten hankituista taloista, ja kuntokin vaihtelee siksi paljon kun ei kaikilla edes ole varaa isoihin remontteihin. Monet eivät myöskään halua vuokrata paikallisille perheille etenkään jos omistavat vähän paremman talon, koska ajatellaan että he pilaavat talon, jättävät vuokrat maksamatta jne. Ulkomaalaisille siis vuokrataan mieluummin ja yleensä silloin saa tietysti paremman vuokrankin.

      – Johanna M.

      Vastaa

  3. KOTIESITTELY - KUINKA ASUN AZOREILLA? - Muu maa mandariini

    […] vuoden aikana joutunut muuttamaan jo kolme kertaa, ja olen kirjoittanut siitä enemmän tässä aikaisemmassa postauksessa. Tällä kertaa kuitenkin löytyi vielä kahta edellistäkin kivempi koti: taivaansininen pieni […]

    Vastaa

  4. ULKOMAILLE MUUTTO VINKIT - Muu maa mandariini

    […] Australiassa asumiseen voit tutustua lisää tästä ja Portugalissa tästä. […]

    Vastaa

  5. EKOTALO PORTUGALIIN - OSA 1 - Muu maa mandariini

    […] Rakentaminen kesällä on osaltaan helpottanut kosteudesta hermoilua, koska vettä ei ole ainakaan vielä satanut paneeleiden päälle ollenkaan. Sekään ei onneksi olisi maailmanloppu, koska paneelit on jotenkuten suojattu ja ne hengittävät, kyeten siis poistamaan kosteutta itsestään. Lue muuten aiheeseen liittyen aikaisempi postaukseni Portugalin kosteusongelmaisista rakennuksista! […]

    Vastaa

  6. BIITSEJÄ JA BYROKRATIAA - PORTUGALISSA ASUMISEN + JA -

    […] Aiheesta en paasaa tällä kertaa enempää, sillä kaimani kirjoittikin jo aiheesta kattavan postauksen, josta voit lukea lisää täältä. […]

    Vastaa

  7. ASUMINEN PORTUGALISSA: MANNER-PORTUGALI VS. SAARET - Muu maa mandariini

    […] rakennettu saarilla laavakivistä, siinä missä mantereella on käytetty paikallisia kivilajeja. Home on yleinen ongelma kaikkialla, mutta saariston kosteassa ilmastossa se korostuu entisestään. Tavaroita ei juuri voi […]

    Vastaa

  8. VUOSI 2020 PAKETISSA - MILTÄ SE ON NÄYTTÄNYT? - Muu maa mandariini

    […] joutuneet muuttamaan kaksi kertaa tämän vuoden aikana. Samalla on kuitenkin päässyt tutustumaan paremmin eri paikkoihin täällä […]

    Vastaa

  9. Ada

    Enpä tiennytkään, että home on ongelma myös Portugalissa. Me olemme harkinneet oman talon ostamista, mutta juurikin arveluttaa paljon home ongelmat. Varmaankin teetämme ainakin perusteellisen kuntotutkimuksen ennen ostopäätöksen tekemistä.

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Se on tosi yleinen ongelma. Toki home on varmaan vähän erilaista kuin Suomessa puutaloissa. Kuntotutkimus on varmasti aina hyvä idea! 🙂

      Vastaa

  10. ASUNNON VUOKRAAMINEN PORTUGALISSA - Muu maa mandariini

    […] Kosteus ja home. Nämä ovat yleinen riesa portugalilaisissa asunnoissa, joten tarkista asunnon kunto hyvin ja haistele sisäilmaa. Lisää homeasiaa löytyy tästä postauksesta! […]

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *