NAAPURIRAKKAUTTA JA ESPRESSOA – ELÄMÄÄ PORTUGALILAISITTAIN

Millaista on asua ja elää Portugalissa? Onko arki pelkkää auringonpaistetta, palmun alla makoilua ja rantakahvilassa istuskelua? On se sitäkin, mutta vastapainona saa kohdattavakseen sellaisiakin arjen haasteita, joita ei etukäteen tullut edes ajatelleeksi. Ikuisen loman sijasta kalliin vuokra-asunnon katto saattaa vuotaa, verottaja viedä suuren osan pienestä palkasta ja postilaatikkoon tupsahtaa järkyttävän korkea sähkölasku. Onneksi viini on halpaa, naapuri voi yllättää korillisella puutarhansa antimia ja lähikahvilasta löytyy aina juttuseuraa päivän tuoreimpien juorujen puimiseen.

Asuminen

Portugalilaiset asuvat useimmiten ydinperheinä, mutta monesti lähellä muita sukulaisiaan. Kotona asutaan vielä aikuisinakin, eikä ole mitenkään tavatonta, että yli kolmekymppinen työssäkäyvä ihminen asuu vanhempiensa talossa. Toisaalta kiinteistöt yleensä periytyvät suvussa, jolloin tarvetta oman asunnon ostamiselle ei välttämättä edes ole. Mikäpä kiire mamman soppapatojen äärestä olisikaan poistua, kun perheen kanssa pidetään tiiviisti yhtä? Jos opiskelujen tai työn takia joutuukin muuttamaan kauemmas, harva asuu silloinkaan yksin, vaan kimppakämpät ovat suosittu asumismuoto nuorten aikuisten keskuudessa.

Osittain yksinasumisen vähäisyys selittyy maan yhteisöllisellä kulttuurilla ja osittain sillä, ettei pienten yksiöiden osuus asuntokannasta ole kovin suuri. Korkeilla vuokra- ja myyntihinnoillakin on osuutensa asiaan etenkin maan suurimmissa ja kalleimmissa kaupungeissa, kuten Lissabonissa ja Portossa. Alkaa olla enemmän sääntö kuin poikkeus, että Lissabonissa perus kerrostalokaksion kuukausivuokra vastaa puolitoista- tai kaksinkertaisesti maan minimipalkkaa. Moni joutuukin muuttamaan yhä kauemmas kaupungin lähiöihin.

Lissabonin lähiöitä
Näkymä meidän vanhasta asunnosta Bobadelassa, Lissabonin kupeessa.

Manner-Portugalissa talvet ovat lyhyitä, mutta kylmiä. Etenkin sisätiloissa. Näiden kolmen Portugalissa asutun vuoden aikana olen huomannut, että asuntoja on harvoin eristetty mitenkään, ja vanhoissa taloissa ovien ja ikkunoiden alla saattaa olla sentin rako. Sen kyllä tuntee nahoissaan, kun tammikuun yölämpötilat putoavat lähelle nollaa. Portugaliin muuttavan kannattaakin yrittää etsiä käsiinsä etelän puolella sijaitseva asunto, jossa on ilmalämpöpumppu tai ainakin tulisija. Sähkölämmitys kun voi tulla yllättävän kalliiksi. Lisäksi kannattaa hankkia kasa vilttejä ja lämmin aamutakki sekä tuoda Suomesta villasukat. Onneksi ulos aurinkoon pääsee lämmittelemään talvellakin. Kesällä ongelma on tietysti päinvastainen – välillä sitä löytää itsensä hikoilemasta kuin pieni porsas, vaikka istuu paikallaan tuulettimen edessä. Sopivan lämmintä on oman kokemukseni perusteella suunnilleen kuukauden verran keväisin ja syksyisin.

Azoreilla on onneksi tasaisempi ilmasto, ja melkein itkin onnesta tajutessani, että jokatalvinen kärsimys ja paleleminen on ohi. Miten ihanaa, kun kotona voi talvellakin oleskella normaaleissa vaatteissa, eikä ole pakko pysytellä metrin etäisyydellä takasta vilttikasan alle hautautuneena!

Täällä on kuitenkin riesana vielä manner-Portugaliakin korkeampi ilmankosteus. Jos Lissabonissa pitikin pyyhkiä mustia homepilkkuja ikkunanpielistä talvisin, täällä saa valitettavasti seurata, kuinka tavara toisensa jälkeen vain homehtuu itsekseen. Home onkin yleinen ongelma asunnoissa, ja kosteudenpoistaja on hyvä investointi joka talouteen. Kellarikerroksen asuntoja kannattaa välttää, sillä ne ovat keskikerroksia todennäköisemmin kosteita ja homeisia puutteellisen maaeristyksen takia. Ylimmässä kerroksessa taas on vaarana katon vuotaminen. Ilmestyipä meilläkin Lissabonissa vuoden asumisen aikana sinänsä ihan siistiin talon ulkoseinään sohvan taakse mystinen reikä, josta valui vettä sisään.

Vuokramarkkinoilta löytyy asuntoja kaikenlaisilla varustelutasoilla. Jotkut asunnot vuokrataan täysin kalustamattomina jopa ilman hellaa ja jääkaappia, toisista taas löytyy kaikki tarvittava astioihin ja pyyhkeisiin saakka. Asuntoihin tarvitsee yleensä sähkö-, vesi- ja nettisopimuksen, joiden lisäksi kaasupullojen vaihdon voi tilata kotiinkuljetuksella. Näidenkin sisältyminen vuokraan vaihtelee. Suurimmassa osassa asuntoja kokkaaminen ja veden lämmitys hoituvat kaasulla, mutta toisinaan törmää myös sähköllä toimiviin helloihin ja lämminvesivaraajiin.

Tyypillinen portugalilainen talo
Talo, jossa asuttiin Sesimbrassa, Lissabonia ympäröivällä maaseudulla. Lempinimeltään Jääkaappi.

Sosiaaliset suhteet

Portugalilaiset ovat sosiaalista kansaa, mutta kuitenkin vähemmän ylitsevuotavan äänekkäitä kuin naapurinsa espanjalaiset. Heitä voisikin täältä omasta kuplasta käsin kuvailla skandinaavisystävälliseksi latinokansaksi. Monissa portugalilaisissa on jotain samalla tavalla melankolista kuin suomalaisessa mielenlaadussa. Yksi parhaista piirteistä heissä on kuitenkin naapurirakkaus. Naapureita moikataan ja kuulumiset vaihdetaan joskus päivittäinkin, mutta etenkin maaseudulla heille myös usein kannetaan oman puutarhan antimia tai tuoreita leipomuksia täysin pyyteettömästi. Muutin itse uuteen asuntoon pari kuukautta sitten, ja vuokraisäntämme on tähän menessä ehtinyt kiikuttaa ovellemme jo korikaupalla kesäkurpitsoja, lehtivihanneksia, yrttejä, mansikoita ja taimia puutarhaan istutettavaksi! Yritämme parhaamme mukaan tehdä naapureillemme myös vastapalveluksia, jotta yhteiselo olisi rattoisaa puolin ja toisin.

Naapureiden kanssa ollaan paljon tekemisissä, mutta heidän elämäänsä myös seurataan uteliaana ja etenkin pienissä kyläyhteisöissä juorut kulkeutuvat nopeasti kaikkien korviin. Monet portugalilaiset rakastavat kunnon draamaa ja asioiden päivittelyä suureen ääneen. Onneksi ulkomaalaisena saa helpommin omituiset tapansa anteeksi.

Kotikadun lisäksi toinen arkinen paikka, missä portugalilaiset hoitavat sosiaalista elämäänsä on lähikahvila. Siellä saatetaan piipahtaa jopa monta kertaa päivässä nappaamassa pieni mutta tuju espressokahvi ja jutustelemassa kahvilan pitäjän sekä paikalle osuneiden muiden asiakkaiden kanssa. Jos haluaa tulla tutuiksi saman alueen asukkaiden kanssa, kannattaa vierailla lähikahvilassa esimerkiksi aamulla tai välipalan aikaan noin kello 17-18. Varsinkin nuoremmat portugalilaiset puhuvat yleensä hyvää englantia, jos paikallinen kieli ei luista.

Ravintola Ponto Final

Uusia kavereita löytää myös harrastusporukoista, olipa sitten kyseessä expattien kuukausitapaaminen, kielikurssi tai vaikka jonkin urheilulajin harjoitukset. Portugaliin tai mihin tahansa muuhunkin uuteen paikkaan muuttaessa kannattaa aloittaa jokin ryhmässä tapahtuva harrastus. Toki yksilölajienkin parista voi hyvinkin löytää samanhenkisiä kavereita. Itse olen esimerkiksi tutustunut toiseen Portugalissa asuvaan ulkomaalaiseen makrameen tekijään kyseisen käsityön kautta. Kurkkaa muuten makrameesisustusta ja –koruja myyvä verkkokauppani!

Täällä illastetaan paljon pitkän kaavan mukaan ja isolla porukalla ystävien tai perheen kesken, kuten muissakin Etelä-Euroopan maissa. Monesti yksi tuo jälkiruoan, toinen viinit ja ruoka valmistetaan yhdessä. Mikäpä sen ihanampaa kuin yksinään vieraiden passaamista rennompi suhtautuminen yhteisiin illanviettoihin. Kun kavereita on löytynyt, kannattaa heidät siis kutsua illalliselle!

Portugalilaista kansantanssia Nazaréssa

Palkat ja työkulttuuri

Portugalin palkkataso on suomalaiseen palkkaan tottuneelle surkea, sanotaan se nyt suoraan. Minimipalkka on 635 euroa kuukaudessa, ja keskimääräinen palkkakin vain reilut 900 euroa/kk. Jopa naapurimaahan Espanjaan verrattuna portugalilainen palkkataso on matala. Tuloverotus on progressiivista ja melko korkeaa, vaihdellen 14,5% ja 48% välillä.  Suunnilleen keskipalkkaa tienaavat maksavat veroja 23% ja 28,5% väliltä.

Portugalilaiset painavat töissä pitkää päivää, mutta nauttivat myös hitaista lounastunneista kollegoiden kanssa jutellen. Monet virastot ja pikkuliikkeet ovat suljettuina tunnin-puolitoista kello 12 ja 14 välillä. Ylitöiden tekeminen on monesti enemmän sääntö kuin poikkeus. Vuosilomia on neljä viikkoa vuodessa. Arkipyhiä on onneksi myös melko paljon.

Nazaré

Töitä on paikan päältä melko vaikea löytää, jos ei puhu hyvää portugalia. Hyvin monet Portugalissa asuvat ulkomaalaiset työllistävätkin itse itsensä yrittäjinä tai sitten ovat jo eläkkeellä. Osa on työkomennuksella tai tekee etänä töitä ulkomaille. Ei englanninkielisiin tehtäviin pääseminen kuitenkaan täysin mahdotonta ole, ja joskus töitä löytyy myös ranskan, espanjan, saksan tai muiden kielten osaajille. Esimerkiksi EURES-portaalissa näkyy yleensä työpaikkailmoituksia monella alalla, mm. asiakaspalvelussa, hotelli- ja ravintola-alalla, matkailubisneksessä, IT-alalla, teollisuudessa sekä kausiluontoisten maataloustöiden kuten hedelmien poimimisen parissa. Tällä hetkellä kansainväliset avoimet työpaikat ovat tietysti minimissään.

Lissabonissa on tarjolla paljon suomenkielisiä töitä asiakaspalvelualalla ja teknisen tuen parissa. Vietin itsekin noin 9 kuukautta tällaisessa matkailualan call center –työssä toissa vuonna. Tutustuttiin siellä Johannan kanssa. Työ voi olla stressaavaa ja itseään toistavaa, mutta palkka on kuitenkin hyvä, yli paikallisen keskitason, ja bonuksena saa suomalaisia kavereita sekä monesti firman tarjoaman asunnonkin.

Nazaré hiekkaranta

Hintataso

Suurten kaupunkien korkeat vuokrat ja kallis sähkö tulikin jo mainittua. Portugalin maaseudulta, etenkin sisämaasta löytyy kuitenkin myös todella halpoja paikkoja asua, halusipa sitten vuokrata asunnon tai ostaa vaikka kokonaisen maatilan. Etätyöntekijöille tämä maa voikin tarjota upeita mahdollisuuksia, mikäli hyvä nettiyhteys löytyy – ja tämä kannattaa tarkistaa etukäteen, koska kaikkialta ei todellakaan löydy. Internetyhteys ostetaan yleisimmin samassa paketissa televisio- ja puhelinyhteyksien kanssa. Meillä esimerkiksi rajoittamattoman wifin, digiboksin ja kaksi puhelimen sim-korttia 5Gt netillä (+ enemmän kuin tarpeeksi puheaikaa ja tekstareita) sisältävä paketti maksaa noin 60 euroa kuukaudessa. Hauska yksityiskohta on, että näihin paketteihin sisältyy edelleen automaattisesti myös lankapuhelin.

Ruokakaupoissa elintarvikkeet ovat edullisempia kuin Suomessa, mutta eivät kuitenkaan niin paljon kuin ehkä kuvittelisi. Jotkin maahantuodut tuotteet saattavat olla jopa kalliimpia. Toreilta kuitenkin saa lähellä kasvatettuja tuoreita hedelmiä ja vihanneksia sekä leipomotuotteita halvalla. Ravintolat ja kahvilat ovat huomattavasti suomalaisia vastineitaan edullisempia, ja portugalilaiset käyvätkin paljon ulkona syömässä. Mielestäni se vaikuttaa positiivisesti elämänlaatuun. Alkoholi, etenkään paikalliset viinit ja oluet eivät myöskään valtavasti kukkaroa kevennä. Meillä on esimerkiksi nyt koronan aikaan mennyt keskimäärin 60-70 euroa viikossa kahden hengen ruokaostoksiin, joihin on sisältynyt viikon kaikki ateriat herkkuineen ja juomineen, suunnilleen yhtä take away –kertaa viikossa lukuunottamatta.

Bensan hinta vastaa melkolailla Suomen hintatasoa, ollen ehkä hitusen halvempaa. Autonomistaja maksaa vuosittaiset verot ja vakuutukset kuten kotimaassakin, mutta katsastuksesta pääsee helpommin läpi. Julkisilla, taksilla tai Uberilla kulkeminen on myös verrattain edullista. Esimerkiksi Suur-Lissabonin alueella kuukausikortti kaikkiin julkisiin kulkuneuvoihin maksaa 40 euroa, yksittäinen metrolippu 1,50 euroa ja 15 kilometrin taksimatka noin 15 euroa.

Feira de Azeitãon portugalilaiset markkinat

Palvelut ja byrokratia

Portugalista löytyy melkolailla kaikki samat palvelut kuin Suomestakin, mutta ne toimivat joskus eri tavalla. Esimerkiksi moottoriteitä pitkin ajaessaan joutuu maksamaan tietulleja, myös julkiset koulut ovat maksullisia ja postitoimistossa saatat saada osaksesi mielivaltaista kohtelua. Esimerkki: suljen yleensä kirjekuoret vielä varmuuden vuoksi teipillä. Lähipostissani virkaintoisin työntekijä laittaa minut aina kirjoittamaan teipin viereen ”Suljin kuoren teipillä” allekirjoituksen kera, ettei vaikuttaisi siltä että joku on matkan varrella avannut paketin ja sitten teipannut sen takaisin kiinni. Muita postivirkailijoita tämän säännön noudattaminen ei niin jaksa kiinnostaa. Hyvä puoli on, että Portugalista löytyy monia Suomesta puuttuvia kansainvälisiä liikkeitä ja yrityksiä, kuten Uber, Decathlon ja monet vaatekaupat.

Portugalissa yritetään kovasti olla ajan hermolla ja netin kautta pystyy periaatteessa tekemään suurimman osan virallisista paperihommista. Todellisuudessa verottajan verkkolomakkeesta saattaa kuitenkin löytyä bugi, tai sitä joutuu käyttämään puoli päivää yhden asian hoitamiseen viidessä eri virastossa juoksemalla, eikä silloinkaan käteen jää kuin ohjeet miten kyseisen asian saa ehkä hoidettua ensi viikolla. Lisäksi verkkopalvelut ovat usein pelkästään portugaliksi. Lopulta on kuitenkin helpointa asioida paikan päällä. Esimerkiksi osoitteenmuutos onnistuu netissä vain portugalilaisen henkilökortin omaaville – muut joutuvat vaihtamaan osoitteensa joka paikkaan erikseen ja monesti paikan päällä. Neljä kertaa reilun parin vuoden sisällä muutettuani tulin siihen tulokseen, että laitan kaksoiskansalaisuushakemuksen kohta vetämään ihan vain tämän seikan takia.

Palvelukulttuuri on tuurista kiinni. Välillä saa aivan mahtavaa asiakaspalvelua pyytämättäkin, mutta toisinaan sitä joutuu kynsin ja hampain vaatimaan halutun tuotteen tai palvelun myymistä itselleen. Varsinkin puhelin- ja nettifirmojen tai sähköyhtiön kanssa asioinnit voivat olla hermoja raastavia väsytystaisteluita – tai sitten palvelu on loistavaa ensi yrittämällä. Koskaan ei voi tietää ja monesti riippuu siitä, kuka sattuu olemaan työvuorossa. Onneksi yrityksiltä vaadittava reklamaatiokirja löytyy myös netistä – nämä kirjalliset valitukset otetaan firmoissa ongelmatilanteissa yleensä tosissaan.

Carcavelos ranta

Tässä postauksessa käytiin läpi arjen peruspalikoita Portugalissa aina asunnon lämmityksestä työelämään ja kauppalaskun suuruudesta uusien tuttavien löytämiseen. Portugali on mahtava maa asua, mutta totuuden nimissä on sanottava, että helpompiakin paikkoja maailmasta löytyy. Tässä jutussa keskityttiin ehkä enemmän niihin haasteisiin, mutta Portugalin hyvät puolet peittoavat kuitenkin selkeästi kaikki miinukset – muuten olisin varmaankin jo lähtenyt takaisin Suomeen tai jonnekin muualle! Suomalaiselle ilmasto tuntuu kesältä melkein ympäri vuoden, kauniit hiekkarannat ja luonto kutsuvat ulkoilemaan ja kiinnostavat kylät sekä kaupungit matkailemaan. Ruoka on hyvää, laadukasta ja halpaa, auringosta nauttiminen ei verota pientäkään tilipussia ja kyllä se katon vuotaminenkin rannalla lekotellessa unohtuu – ainakin hetkeksi! 😉

Oletko harkinnut Portugaliin muuttoa? Mitä ajatuksia juttu herätti? Entä mistä Portugaliin liittyvästä aiheesta haluaisit erityisesti lukea lisää? Kerro kommenteissa! Kysymyksiä voi myös lähettää Instagramissa tai Facebookissa @muumaamandariini tai @johannahulda, vastailen mielelläni kaikkeen mihin vain osaan!

Kurkkaa myös meidän aikaisemmat postaukset asumisesta ja elämisestä Kanadassa, Kiinassa, Australiassa ja Thaimaassa!

21 comments

  1. Johanna

    Oikein hyvä kirjoitus! Portugali (erityisesti Madeira) on käynyt yhtenä asumismaana mielessä. Tällä hetkellä asutaan Skotlannissa.

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Hei Johanna ja kiitos! Madeiralla on niin kaunista, ja sielläkin talvet ovat paljon siedettävämpiä kuin mantereella. Olen aina haaveillut Skotlantiin matkustamisesta, mutta vielä en ole sinne päässyt. 🙂

      – Johanna M.

      Vastaa

      1. Matias

        Hei ja kiitos,

        Monta asiaa joita en varmaan olisi tajunnut kuin yrityksen ja erehtymisen kautta. Jos sopii, niin seuraan postauksiasi, olen muuttamassa Lissaboniin 1.3.2022…kiitos M

        Vastaa

        1. Muu maa mandariini

          Hei Matias,

          Kiva kuulla että postauksesta oli hyötyä ja tervetuloa Lissaboniin! 🙂

          – Johanna M.

          Vastaa

  2. Pekka

    Hyviä ja hauskoja huomioita. Merkillistä, että palkkataso on noinkin alhainen, jopa Itä-Euroopan entiset kommunistimaat ovat ohittaneet nuo summat. Ilmeisesti talouskasvu ei ole ollut kovinkaan vauhdikasta.

    Eli tienaat suomalaisella työnantajalla ok palkkaa vs. paikalliset? Jääkö siitä elinkulujen jälkeen jotain käteen, eli onko expattina mahdollista tehdä ns. tiliä ja laittaa rahaa säästöön?

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Kiitos kommentista Pekka! Talouskasvu on ollut suht hidasta 2000-luvulla, 2-3% luokkaa 2008 alkaneesta talouskriisistä toipumisen jälkeen. Ei se tosin palkoissa ole näkynyt syystä tai toisesta. Minimipalkkaa nostetaan vuosittain joillain kympeillä, mutta eläminen kallistuu myös samaa tahtia. Ja monella alalla tientaan tuota minimipalkkaa.

      Suomalaisista työnantajista en osaa sanoa, sillä itse työskentelin portugalilaisessa firmassa mutta suomenkielisessä projektissa. Palkka oli kaksinkertainen samaa työtä portugalin kielellä tekeviin nähden. Riippuu ihan omasta elämäntyylistä onnistuuko siitä säästämään, mutta minun onnistui laittaa sukanvarteen jokunen satanen kuussa.

      – Johanna M.

      Vastaa

  3. Paivi

    Hei Johanna!
    Kiva ja oikein asiallinen juttu, kiitos. Olemme itse asuneet Silver Coast’lla pari vuotta, eläkeläisinä. Olen itse suomalainen, enkä ole työskennellyt koskaan Suomessa, joten ns. veropakolaisuudesta ei ole kysymys. Mieheni on ranskalainen. Usein yllätyn, joko suomalaisten tai muiden, ainakin minulle, naivistista käsityksistä Portugalia koskien. Odotetaan hyvää palkkaa, aurinkoa läpi vuoden jne. Me asumme maalla kivassa, modernissa talossa. Taistelemme silti homeen kanssa… Katsotaan mitä tulevaisuus tuo, varsinkin tänä päivänä. Kuten sanoin, tosi nappi kirjoitus! T. Päivi (joka muutti Suomesta ulkomaille vuonna 1980).

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Hei Päivi ja kiitos kommentista! Ihan totta, että ihmisten mielikuvissa Portugalissa paistaa aina aurinko ja monet minultakin täällä asumisesta kyselevät yllättyvät palkkojen mataluudesta. Ikävää, että teilläkin on hometta. Meidänkin edellinen asunto oli aivan homeinen, vaikka oli 2006 rakennettu hieno ja iso jenkkityylinen talo.

      Mukavaa viikonloppua sinne kauniille Silver Coastille! 🙂

      – Johanna M.

      Vastaa

  4. Sonja

    Super kiinnostavasti ja kattavasti kirjoitettu teksti! ☺️ Olemme muuttamassa mieheni työn perässä Portugaliin tänä vuonna. Maa ei ole ennestään tuttu, joten kaikki mahdollinen kiinnostaa. Onko sulla mitään tiettyä vuokra asunto sivua mielessä mistä löytyisi hinta-laatusuhteeltaan järkeviä vuokra asuntoja?
    Olen aiemmin asunut Espanjassa talvella, ja siellä muistan miten kylmä sisällä oli 😅

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Moi Sonja ja kiitos paljon! 🙂 Mihin päin Portugalia olette muuttamassa? Hyvää hinta-laatusuhdetta en voi taata, mutta ainakin Idealista https://www.idealista.pt/en/ ja Casa Sapo https://casa.sapo.pt/en_GB/To-rent/Apartments/ ovat isoja asuntosivustoja. Lisäksi kannattaa katsoa OLX (Portugalin Tori.fi) https://m.olx.pt/imoveis/q-arrenda/ josta voi löytää hyviä diilejä yksityisiltä ilmoittajilta.

      Tervetuloa Portugaliin, varmasti viihdytte! 🙂

      – Johanna M.

      Vastaa

  5. Kati

    Kiva lukea toistenkin kokemuksia Portugalissa asumisesta 🙂
    Itse olen perheineni asunut täällä Lissabonin lähistöllä 2 vuotta ja hyvin olemme viihtyneet, vaikka vaikeita aikojakin on mukaan mahtunut ja joskus tuntunut että pakkaan kimpsuni ja kampsuni ja muutan takaisin Saksaan (asuimme siellä ennen Portugaliin muuttoa).
    Mutta kaiken kaikkiaan tämä maa on ihastuttanut meidät niin, että ostimme täältä oman talon vuosi sitten ja näin ollen olemme kyllä jäämässä tänne ihan pidemmäksikin aikaa 🙂

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Kiitos kommentista Kati! 🙂 Tosi samaistuttava kokemus, että ei tämä aina mitään ruusuilla tanssimista ole, mutta loppupeleissä aivan valloittava maa josta ei halua lähteä pois! Meilläkin suunnitelmissa oman talon ostaminen jossain vaiheessa, sitten onneksi pystyy paremmin vaikuttamaan siihen asumismukavuuteenkin. 🙂

      – Johanna M.

      Vastaa

  6. Nomadi

    Kiva kirjoitus, kiitos tästä! Olen asunut Portossa nyt reilun puoli vuotta, ja olen kovasti ihastunut Portugaliin 😍 Asuin tätä ennen Espanjassa ja Maltalla, joten kylmät ja homeiset asunnot ovat tulleet tutuiksi jo ennestään. Jotenkin portugalilaiset ihmiset kuitenkin vaikuttavat paljon ystävällisemmiltä ja asioiden hoitaminen helpommalta kuin Espanjassa, vaikka kieltä osaankin (vielä toistaiseksi) paljon huonommin kuin espanjaa. Tuntuu vähän siltä, että tänne jäädään pitemmäksi aikaa 😍

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Kiitos kommentista ja kiva kuulla että olet viihtynyt Portugalissa! Porton seutu on tosi kaunista aluetta myös, vaikka itse tykkäänkin enemmän etelästä 🙂 Minullakin on tuo kuva portugalilaisista espanjalaisia ystävällisempinä ja muutenkin ehkä jotenkin maanläheisempinä, mutta toisaalta en ole ikinä asunut Espanjassa niin hankala lähteä vertaamaan. Portugali on kyllä valloittava maa <3

      – Johanna M.

      Vastaa

  7. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    ”Ikuisen loman sijasta kalliin vuokra-asunnon katto saattaa vuotaa, verottaja viedä suuren osan pienestä palkasta ja postilaatikkoon tupsahtaa järkyttävän korkea sähkölasku. ”

    Hehe, näin se Suomessakin menee, joskaan sen kalliin asunnon katto ei tavallisesti vuoda! 🙂

    Toisaalta, täällä ei toteudu näistä yleensä mikään: ”Onneksi viini on halpaa, naapuri voi yllättää korillisella puutarhansa antimia ja lähikahvilasta löytyy aina juttuseuraa päivän tuoreimpien juorujen puimiseen.”

    Nojoo, mutta leikkihöpötykset sikseen, Pekan lailla yllätyin tuosta keskipalkasta. Toki pidin selvänä, että se on selvästi Suomen keskipalkkaa pienempi, mutta että noin paljon. Osaatko muuten sanoa, mikä on mediaanipalkka? Se on minun mielestäni vielä paremmin palkkatasoa kuvaava luku. Ainakin Suomessa tuo mediaani on tavallisesti vielä alhaisempi kuin keskiarvo.

    Hyvä kaveri asui juuri vuoden Espanjassa. Puhui paljon tuosta talven kylmyydestä sisätiloissa. Voin hyvin kuvitella, että Suomen 24 asteisiin sisätiloihin tottuneelle Etelä-Euroopan talvet tuntuvat asuntojen sisätiloissa aivan jäätäviltä!

    Kuulostaa hurjalta tuo asuntojen vuokrataso. Kirjoitit, että yksiöitä on vähän tarjolla. Ymmärrän, että kysymys on vaikea, mutta kysyn silti. Onko arvausta, että miksi niitä on niin vähän tarjolla? Suomessahan ollaan rakennettu viime vuosina ihan valtavasti erittäin pieniä yksiöitä, joihin ihmisillä olisi varaa. Minkähän vuoksi siellä kehitys on ollut toisenlaista?

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Moikka Mikko! 🙂

      Portugalin mediaanipalkkaa oli vaikea löytää ja muutenkin luvut vaihtelevat lähteestä toiseen, mutta vaikuttaa siltä että se on aika lähellä keskipalkkaa. Vuonna 2016 se vaikutti olevan 838 e/kk tämän lähteen mukaan: https://jornaleconomico.sapo.pt/noticias/salario-mediano-102727. Hävyttömän matala joka tapauksessa.

      Kylmät talot talvella ovat kyllä yleinen puheenaihe täällä, heh. Kylmäsiedätys vaikuttaa tosin toisinkin päin – jos jollain on Suomessa 24 astetta sisällä talvella niin se on minulle nykyään jo tuskaisan kuuma. 😀 Suosituslämpö taitaakin olla 21 astetta, mutta eivät kaikki sitä noudata.

      Kyllä täälläkin isoissa kaupungeissa näkyy joitain rakennusprojekteja, joihin rakennetaan miniyksiöitä. Tosin ne ovat yleensä sitten tosi moderneja, joten eivät ne koostaan huolimatta kovin halpoja ole. Kaavoitus taitaa myös suosia ennemmin vanhojen talojen kunnostamista kuin uusien rakentamista, joten ehkä vanhojen talojen pohjia on myös hankalampi muuttaa pikkustudioiksi? Luulen kuitenkin, että täällä ei vaan ole niin paljon kysyntää, koska ihmiset eivät halua asua yksin pikku bokseihinsa eristäytyneinä (ja henkilökohtaisesti en oikein ymmärrä, miksi suomalaisetkaan sitä niin rakastavat – itse asuin joskus 19-neliöisessä kopissa enkä tykännyt yhtään :D), vaan asuvat mieluummin isommassa asunnossa muiden kanssa. Eikä kaikilla ole varaakaan omaan asuntoon, oli se sitten kuinka pieni tahansa, koska pelkän huoneen saa kuitenkin aina halvemmalla kuin miniyksiön. Asumistuet ovat tosi pieniä ja niitä saavat käsittääkseni vain kaikista pienituloisimmat perheet, joten esim. opiskelijoilla ei yleensä ole mahdollisuutta vuokrata itselleen omaa asuntoa vaikka kävisi samalla töissäkin, vaan huoneeseen kimppakämpässä on tyydyttävä.

      – Johanna M.

      Vastaa

  8. Muu maa mandariini täyttää vuoden!

    […] Naapurirakkautta ja espressoa – elämää portugalilaisittain […]

    Vastaa

  9. ASUMINEN PORTUGALISSA: MANNER-PORTUGALI VS. SAARET - Muu maa mandariini

    […] kysyä lisää, mikäli jokin jäi askarruttamaan tai unohtui mainita. Kurkkaa myös aikaisempi postaukseni Portugalissa asumisesta sekä kaimani Johanna P:n kokoamat Portugalissa asumisen plussat ja […]

    Vastaa

  10. PORTUGALIIN MUUTTAMISEN BYROKRATIA – LYHYT OPPIMÄÄRÄ - Muu maa mandariini

    […] Kannattaa myös lukea aikaisempi postaukseni muista Portugalissa asumisen tavoista ja käytännöistä. […]

    Vastaa

  11. PORTUGALILAISIA KULTTUURIEROJA - Muu maa mandariini

    […] Lisää portugalilaisesta elämästä voit lukea mm. tästä aikaisemmasta Portugalissa asumista käsittelevästä blogipostauksestani! […]

    Vastaa

  12. Raija

    Hei Johanna,
    kiitos hyvästä, avaavasta ja kivasta kirjoituksesta.
    Tässä mietimme lomamatkaa Portugaliin ja myös kovasti on mietityttänyt etelään muutto yhtenä vaihtoehtona. Pitää tutkia ja tutustua eri vaihtoehtoihin joista Portugal on yksi.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *