Asuin Portugalissa reilut kaksi vuotta ennen paluutani Meksikoon. Olin Meksikossa silloin toista kertaa ja nyt taas toista kertaa Portugalissa! Näyttää siltä että ylläpidän tätä pyhää kolmiota näiden kahden maan, sekä Suomen välillä – ainakin toistaiseksi. Saa nähdä minne tie vie, mutta tällä hetkellä täällä on hyvä olla.
Inspiroiduin tällä kertaa Veran 10 parasta ja 10 huonointa asiaa Aasiassa asumisessa – postauksista, ja päätin listata yhteen postaukseen omat suosikki ja inhokki asiani Portugalissa asumisesta.
5 PARASTA ASIAA PORTUGALISSA ASUMISESSA
- AURINKO JA RANNAT
Ah, aurinkoinen Portugal! Portugal hellii tätä ikuista auringonpalvojaa ja vilukissaa – ainakin suurimman osan vuodesta. Tähän kun lisätään merenranta, niin tämä nainen on myyty. Siksi ei ihme, että päädyinkin Meksikon Sayulitan rantakylästä nyt Portugalin rantakylään, Costa da Caparicalle.
Rakastan aurinkoa ja kimmeltävää merta, jota Portugal tarjoaa onneksi mielin määrin. <3 Itseasiassa, kirjoitan tätäkin postausta kotikyläni yhdessä rantakuppilassa, siemaillen samalla sangriaa ja uppoutuen kirjoittamisen lisäksi edessäni siintäviiin aaltoihin.
2. RENTO ELÄMÄNTYYLI & KULTTUURI
Espressoa, viiniä ja sosiaalista puheen sorinaa. Portugalilaiset ovat sosiaalista ja äänekästä kansaa, mutta eivät kuitenkaan yllä yleiseen lattari-tyyppiseen yltiösosiaalisuuteen verrattuna edelliseen asuinmaahani Meksikoon, tai edes naapurimaahan Espanjaan. Kahvilat ja terassit ovat täynnä päivästä toiseen ja portugalilaiset istuvat kahvilla jopa iltamyöhään. Myös illallisella istutaan varsin myöhään ja tyypillisesti sitä syödään koko perheen tai ystävien kesken.
Portugalilaiset ovat todella vieraanvaraisia ja portugalilaisessa kodissa vieraillessa saat varmasti illalliskutsun kattavaan pöytään. Kaikkea ei myöskään oteta niin vakavasti ja elämä on ylipäätään huomattavasti rennompaa kuin Suomessa.
Rakastan sitä että kaikkea ei tarvitse olla suunniteltu viimeisen päälle ja voidaan mennä enemmän fiiliksen mukaan. Perjantaina viinille? Joku ilmoittaa paikan ja sinne saapuu ketä saapuu – kun saapuu. Extempore elämä sopii tälle vapauden janoiselle mimmille täydellisesti!
3. VAIHTELEVA LUONTO
Portugalissa on niin paljon nähtävää! Kuvankauniit Azorien saaret, jossa Johanna M. asuu, maaginen Sintra, Algarven henkeäsalpaavan upeat rannat, sekä tietysti Lissabonin kaupungin syke. Eikä tietysti sovi unohtaa kaikkea tältä väliltä.
Maasta löytyy näiden lisäksi ihastuttavia pieniä kyliä, upeita rantoja, suuria metsiä, luonnonpuistoja, vuoria ja vaikka mitä. Vaikkakin maata on tullut kierreltyä jo suhteellisen paljon, on jäljellä vielä todella paljon nähtävää ja koettavaa! Omalle TOP ”to-do” listalle menee ainakin Douron laakso ja Azorien saaret, sekä ihastuttava Gerêsin luonnonpuisto.
4. HALPA VIINI JA HERKULLINEN RUOKA!
2 euron viinilasi ja 50centin kahvi – kelpaa. Portugalissa on todella edullista syödä ja juoda ulkona. Olut tuopin eli canecan, saa yleensä 1-3 eurolla, ja viinilasin samalla hinnalla. Kahvista harvoin pulittaa yli euroa ja paikallisen herkullisen kala-aterian saa paikallisravintoloista yleensä 5-10 euron hintaan. Paikallisherkku, pastel de nata kustantaa yleensä 1 euron.
Myös ns. ”parempia” ravintoloita ja eri maiden ruokia löytyy, etenkin suurimmista kaupungeista, kuten Lissabonista. Nepalilaista, aasialaista, sushia, meksikolaista, italialaista – kaikkea on saatavilla.
5. HELPPO MATKAILU
Miltä kuulostaisi viikon roadtrip Madeiran lumoavassa luonnon helmassa, rantaloma Algarven rannoilla tai kaupunki viikonloppu aurinkoisessa Lissabonissa? Myös naapurimaahan Espanjaan ja moniin muihin lähimaihin, kuten Italiaan tai Ranskaan pääsee halpalentoyhtiöillä pilkka hintaan. Maan sisällä kulkee myös melko hyvin paikalliset junat ja bussit, joten julkisilla kulkeminen on myös suhteellisen helppoa. Bussilla pääsee myös esimerkiksi espanjaan todella halvalla.
5 HUONOINTA ASIAA PORTUGALISSA ASUMISESSA
- SISÄILMAONGELMAT JA KYLMÄT ASUNNOT
Tämä on itselleni ainakin suurin päänvaiva Portugalissa. Asunnot ovat talvisin todella kylmiä ja kolkkoja ja etenkin sateiden alkaessa home alkaa paljastumaan. Asunnoissa ei ole kunnon eristyksiä, eikä tuplaikkunoita nää juuri koskaan. Sähkölaskut huimaavat päätä, kun lämpöpatterit hohkaavat lämpöä öisin. Tästä tietysti syntyy loputon kierre, sillä ilmankosteus on niin suurta että home alkaa kasvamaan seinissä ja tavaroissa ja talven sateet saattavat paljastaa jopa mustan homeen seiniltä. Paikalliset eivät kuitenkaan ota asiaa vakavasti, vaan homeen päälle heitetään yleensä vain maalia. Odotan jännityksellä mitä talvi täällä tuo tänä vuonna tullessaan..
Aiheesta en paasaa tällä kertaa enempää, sillä kaimani kirjoittikin jo aiheesta kattavan postauksen, josta voit lukea lisää täältä.
2. BYROKRATIA – ASIOIDEN HOITAMINEN TAI HOITAMATTA JÄTTÄMINEN
Lähdetään alkuun liikkeelle netistä, jonka hankkiminen kotiin tuntuu itsessään olevan jo jonkin moinen urheilusuoritus. Nettisopimuksia tarjotaan yleensä minimissään kahdeksi vuodeksi, ja mukaan tulee myös pakollinen pöytäpuhelin ja TV-kanavia, vaikkei niitä haluaisikaan. Tämän asennus voi kestää myös useamman tunnin, jonka aikana asentajat hyppivät katolla ja poraavat seiniä, ennen kuin verkkoyhteys on saatu kuntoon.
Sopimuksesta irtipääsy on myös tuskan takana, etenkin jos yrität purkaa tuon kahden vuoden sopparin etukäteen, vaikka syynä olisikin muutto Suomeen. Itse kävin paikallisen operaattorin, NOS:in, liikkeessä ainakin viisi kertaa hoitamassa sopimuksen purkua kunnes kaikki oli kunnossa. Tai kunnossa, ja kunnossa, tulihan sieltä satojen eurojen lasku, jonka selvittely oli myös suuren työn alla.
Ps. Reklamaatioiden käsittelyyn suosittelen paikallista ”valituskirjaa” eli Livro de Reclamações, tai paikallista kuluttajansuojaa, jonka löytää yleensä Googlaamalla Provedoria + yrityksen nimi, josta haluat valituksen tehdä. Itse onnistuin selvittämään asian tätä kautta.
Internetin lisäksi esimerkiksi sähkösopimuksen hoitaminen voi aiheuttaa myös harmaita hiuksia. Miten voi olla mahdollista, ettei sähköä voida katkaista asunnosta ilman, että on itse paikalla?
Ulkosuomalaisille vaikeuksia aiheuttaa myös erilaiset nimet. Useaan viralliseen paperiin päätyy helposti väärä nimi, jonka vaihtaminen on aina oma operaationsa. Moni asia pitää myös hoitaa paikan päällä ja virastoissa yms, ravaaminen Portugalissa voi aiheuttaa muutaman katkenneen verisuonen otsassa, etenkin nopeaan palveluun tottuneelle suomalaiselle.
Yleisesti kaikki käytännön asiat, kuten sähkö-, vesi, ja nettisopimuksen hankkiminen – ja niistä eroon pääsy, on aiheuttanut ainakin allekirjoittaneessa muutamat ärräpäät. Myös kaikki virastokäynnit, kuten verotoimistossa vierailu vaatii syvän hengenvedon. Kannattaa myös varautua siihen, ettei palvelua saa englanniksi lainkaan, joten jos portugalin kieli ei itseltä taitu, kannattaa napata kielen taitava henkilö mukaan.
3. TYÖKULTTUURI JA PALKKA
Portugalilainen palkkataso on todella matala. Minimipalkka nousi tänä vuonna huimaan 775.8 euroon kuukaudessa ja keskimääräinen palkkakin on vain reilut 1000 euroa kuukaudessa Trading Economicsin mukaan. Myös tuloverotus on korkeaa. Töissä ollaan yleensä vähintään 9h, joista 1h menee palkattomaan lounastuntiin. Töissä myös painetaan pitkää päivää ja ylitöitä tehdään oikein kunnolla. Ulkosuomalaisen kannattaakin tehdä Portugalissa suomenkielistä asiakaspalvelua, mikäli haluaa päästä yli keskiverto palkan.
4. ASUMISKUSTANNUKSET & VUOKRASOPIMUKSET – TAI NIIDEN PUUTTUMINEN
Asuminen Portugalissa on lähes naurettavan kallista, verrattuna paikalliseen tulotasoon. Lissabonissa pelkän huoneen hinta liikkuu 300 eurosta aina 700 euroon asti, samoin täällä Costa da Caparicalla ja muillakin suosituilla alueilla. Paikallisilla ei ole varaa asua kaupungeissa ja vuokrasopimuksen saaminen on kiven alla.
Portugalissa asunnon omistajat eivät halua tehdä laillisia vuokrasopimuksia, vaan huoneet tai asunnot vuokrataan yleensä pimeästi, jotta verorahat saadaan omaan taskuun. Asuntoa vuokratessa kannattaakin siis olla tarkka ja mahdollisuuksien mukaan suosittelen hankkimaan virallisen vuokrasopimuksen, joka tehdään yleensä vuodeksi kerrallaan vuokranantajan kanssa. Vuokrasta saat tällöin aina kuitin, ja/tai ilmoituksen sähköpostitse kuukausittain verotoimistolta. Hauskana faktana, Portugalissa saa veronpalautuksia lähes kaikesta – muista siis antaa veronumerosi (NIF) kaupassa, ravintoloissa, vuokrassa ja kaikissa tekemissäsi ostoksissa. Veronpalautukset haetaan kerran vuodessa verkossa.
5. RUUHKAT
Etenkin Lissabonissa ja sen läheisyydessä ruuhkat ovat päätä huimaavat. Eritoten tämä näkyy kaupungin keskusta-alueilla sekä kaupungista lähtevillä silloilla. Asun itse toisen sillan, Ponte 25 de Abril:in toisella puolella. Ponte 25 de Abril on erittäin ruuhkainen silta, joka jumittaa toisinaan liikenteen aivan täysin, etenkin kiireisinä viikonloppuina.
Ruukat ärsyttävät myös metroissa, kaupungilla ja rannoilla, jotka täyttyvät eritoten kesäisin turisteista. Tässä näkyy taas oma suomalaisuus, kun oman tilan puute katoaa ja suomalainen ahdistus nousee pintaan 😀
Tässä vain muutama asia mitkä ihastuttavat tai vihastuttavat Portugalissa. Pakko kyllä myöntää, että huonoja puolia oli hankalampi keksiä, kuin hyviä! Ainoastaan sisäilma ja kolkko kylmyys, etenkin omakotitaloissa talvisin on ainoa todellinen miinus. Mikäli Portugalissa asuminen kiinnostaa, kurkkaa täältä myös 12 outoa asiaa Portugalissa.
Samaistuvatko muut Portugalissa asuvat mainitsemiini seikkoihin? Entä mitä asioita rakastat asuinmaassasi ja mitkä asiat ärsyttävät, missä ikinä se sijaitseekaan? Kommentoinnin lisäksi viestiä voi aina laittaa meille Instagramissa @muumaamandariini tai suoraa tililleni @johannaonda.
Meksikon, Suomen ja Portugalin pyhän kolminaisuuden välillä palloileva kolmekymppinen elämän janoinen rantapummi ja yrittäjä. Sisällöntuotantoa ja digimarkkinointia, yhdessä paratiisirantojen metsästyksen, rescue-koiran kanssa seikkailujen ja matkailun parissa. Tällä hetkellä katto ja sydän on Portugalin Costa da Caparican rantakylässä.
Heh, tuo byrokratia kohta pistää vähän hymyilyttämään, sillä olen ajatellut, että Suomea pahemmaksi asia ei juurikaan voi mennä, mutta näköjään tämä ei pidä paikkaansa. Tuohon työkulttuuriin liittyen kysyisin, että millainen ns. työmoraali on ja minkä verran taukoja lounastunnin lisäksi yleensä pidetään?
Heh, kyllä se byrokratia tuntuu pahenevan Suomen ulkopuolella. 😀 Työmoraali on yleensä aika hyvä, mutta paikoittain myös ”lattarityylinen” hälläväliä asenne näkyy, etenkin todella surkeassa asiakaspalvelussa. Tauot varmaan riippuu paljon myös työpaikasta, omassa duunissa niitä oli vain pari ja ne oli todella lyhyitä.
Asuimme Portugalin Algarvessa vain vuoden, enempään ei riittänyt päreitä. Meidän ongelmaksi osui sekä home ja vuokrasopimuksen puute (ensimmäisessä asunnossa) että toimimaton nettiyhteys. Myös ”rento elämäntyyli ja kulttuuri” osoittautui niin suureksi riesaksi suomalaisissa silmissämme, ettei hermot kestäneet. Jokaisen asian perään joutui vinkumaan viikko- tai kuukausitolkuilla. Uutta astianpesukonetta joutui odottamaan viikkoja, katon läpi vuosi sadevettä eikä omistaja (ranskalainen sellainen) ei tehnyt elettäkään siihen suuntaan puoleen vuoteen.
Se on tavallaan harmi, koska maa on todellakin kaunis, ihmiset ystävällisiä ja ruoka on hyvä. Ja se kahvi! Ei tarvinnut edes sanoa, että espresso, se tuli ilman muuta vahvana ja sysimustana 😍
Meillä on vaan se periaate, että jos maan pärstä ei miellytä tarpeeksi, niin nostetaan kytkintä emmekä jää valittamaan. Emme kuitenkaan minnekään Suomeen maitojunalla lähdetty palelemaan vaan Maltalle 😁.
Heh, kuulostaa tutulta! Hyvä asenne! 😁
[…] Kerro kommenteissa, jos tästä postauksesta oli sinulle hyötyä! Voit myös aina kysyä lisää, mikäli jokin jäi askarruttamaan tai unohtui mainita. Kurkkaa myös aikaisempi postaukseni Portugalissa asumisesta sekä kaimani Johanna P:n kokoamat Portugalissa asumisen plussat ja miinukset! […]
[…] Ihanaa, jos oot lukenut tänne asti ja oot matkassa mukana! Multa voi odottaa uutta postausta blogiin joulukuussa, ja sillä välin voi seurata mua Muu Maa Mandariinin instassa täällä tai mun omalla tilillä täällä. Jos lukukärpänen iski, voit myös käydä lukemassa Johannan postauksen Portugalin monista puolista ja mikä siellä on parasta ja huonointa täältä. […]
[…] Johanna P.: Portugalissa asumisen plussat ja miinukset […]
[…] 7. Ajattelet boksin ulkopuolelta. Suomen rajojen ulkopuolelle lähdettäessä kulttuuri ja elämäntyyli saattaa muuttua rajustikin, joten tutulle ja turvalliselle saa vilkuttaa hyvästit. Välillä ongelmien ratkaisuun saa keksiä luoviakin ratkaisuja. Tämä kuitenkin kohdallani on saanut esimerkiksi näkemään urani sekä elämäni täysin uudessa valossa. Vaikkei punaisessa talossa ja perunamaassa ole vikaa, voi elämä löytyä myös miljoonakaupungista tai auringonalta. […]
[…] Luetuin postaus: BIITSEJÄ JA BYROKRATIAA: PORTUGALISSA ASUMISEN PLUSSAT JA MIINUKSET […]