KULTTUURIEROJA JA ELÄMÄÄ KANADALAISITTAIN

Satumaisia maisemia, karhuja, vaahterasiirappia, suomalaisyhteisöjä, kannabisbisnestä ja paljon kiitosta..

Pieni opas Kanadaan ja kulttuurieroja, joita voit kohdata.


PITKÄT VÄLIMATKAT

Jouluna on ihan tavanomaista lentää joulupöytään, sillä perhe ja sukulaiset voivat asua hyvinkin kaukana.

Kanada on lähes Euroopan kokoinen valtio ja pinta-alaltaan maailman toiseksi suurin Venäjän jälkeen. Harvaan asutun maan väkiluku oli vuonna 2019 melkein 37,8 miljoonaa. (Suomessa 5,5 miljoonaa)

Lentäenkään matkat eivät ole mistään lyhyemmästä päästä, sillä pisin maan sisäinen suora lento kestää noin. 6 tuntia. Sisäiset lennot ovat myös tunnetusti täällä aika kalliita. Monesti pääsee lentäen halvemmin Meksikoon, kuin maan sisälle.

Pitkien ajomatkojen jälkeen, Suomen mökkimatkat ovat taas alkaneet tuntua kovin lyhkäisiltä.

PROVINSSIT

Kanadassa on 10 provinssia ja kolme territoriota. Jokaisessa provinssissa on oma pääministerin johtama hallitus ja parlamentti. Provinsseilla on paljon itsenäistä valtaa, joten mm. terveydenhuolto, koulutus, liikennesäännöt, palkat, verot tai hintataso voi vaihdella hyvinkin paljon eri provinssien välillä.

Olen nähnyt vain murto-osan Kanadasta! Omat kokemukseni rajoittuvat Albertaan, jossa olen asunut kuusi vuotta ja British Columbiaan, missä matkustellut mm. Kelownassa ja Vancouverissa.

Kanada on kaksikielinen maa, suurin osa puhuu englantia, mutta Quebecin provinssissa ainoa virallinen kieli on ranska. 

Kanadan itäosat tunnetaan charmantista ranskalaiskulttuuristaan ja länsiosat loistavista matkailu- ja hiihtokohteistaan.

Kävin kerran Quebecista kotoisin olevan miehen kanssa treffeillä. Puhuimme Google kääntäjän avulla, koska hän ei puhunut englantia, enkä minä ranskaa. Ne oli hauskat treffit. Yllätyin kuinka vahva ranskalaiskulttuuri sielläpäin tosiaan on, eikä moni puhu ollenkaan englantia. Meillä töissä pidettiin videopuhelut erikseen quebecilaisille kielimuurin takia. Albertassa taas harva osaa ranskaa, vaikka sitä koulussa opiskellaankin.

LUONNONPUISTOT

Tunnetuimpia puistoja ovat Banffin ja Jasperin kansallispuistot.

Kalliovuorten keskellä sijaitsevat kuuluisat järvet mm. Lake Louise, Moraine Lake ja Emerald Lake ovat kuin satukirjasta. Niitä yhdistävät kirkas turkoosin värinen järvi.

Lake Louisen maitomainen, turkoosi väri lähtee jäätikköjauhosta, joka on niin hienojakoista, että se värjää veden läpinäkymättömäksi.

Villieläimien näkeminen näillä seuduilla on myös arkipäivää. Karhuspray on kanadalaisten vakiovaruste ja se kannattaa olla mukana luonnossa kulkiessa. Itse olen törmännyt karhuun muutamankin kerran.

VAPAA-AIKA

Vapaapäivinä poltellaan pilveä ja harrastetaan ulkoaktiviteetteja. Kanadalaiset rakastavat telttailua, patikointia, laskettelua, maastopyöräilyä, vuorikiipeilyä, melontaa, kaljakelluntaa ja kaikkea mitä vain voi luonnossa tehdä.

Sisätiloissa harrastetaan penkkiurheilua. Jääkiekon lisäksi, seurataan amerikkalaista pesäpalloa, koripalloa ja amerikkalaista jalkapalloa.

Fun fact. Jääkiekkokatsomoissa saa juoda alkoholia ja tunnelma on katossa! Paikaltaan ei tarvitse edes poistua, sillä henkilökunta kiertää myös penkkirivien välissä myymässä katsojille bisseä.

KOHTELIAISUUS

Kanadalaiset ovat hyvin vapaamielisiä ja suvaitsevaisia. Maa on monikulttuurinen ja ulkomailta tulleena et ole yhtään huonommassa asemassa, esim. työmarkkinoilla. Elämää Calgaryssa postauksessa mainitsinkin, kuinka täällä tuntuu heti, kuin olisit yksi paikallisista.

Kohteliaisuus on arkipäivää. Esimerkiksi jos vahingossa tönäiset jotakuta, alkaa tönäisty henkilö vuolaasti pyytelemään anteeksi, kun oli tielläsi. Ovia avataan ja odotetaan, että pääset varmasti samalla ovenavauksella. Autoilijat pysähtyvät odottamaan, vaikka et olisi vielä lähelläkään tien ylitystä. Ihan kaikesta kiitetään, varsinkin työpaikoilla. Kun saat minkä tahansa päivittäisen asian valmiiksi, sinua kiitetään. Päivän päätteeksi sinua kiitetään. Se tuntuu vieläkin niin oudolta.

SMALL TALK

Small talk oli väsyttävän uutta ja siihen tottuminen vei kaikista eniten aikaa. Muistan hyvin ensimmäisen vuoteni Kanadassa ja silloisen asuntoni jokapäiväiset hissikeskustelut. Joskus huonoina päivinä vastasin ”How are you” kysymykseen, ”NOT GOOD”, sillä se hämmensi sen verran, ettei tullut enää jatkokysymyksiä. Ei tulisi tosin enää mieleenkään vastata niin.

Small talk alkaa luonnistua jossain vaiheessa ja sen jälkeen siihen ei enää kiinnitäkään huomiota.

Arkiseen ”I love you” sanontaan ei totu koskaan. Lähtiessään tai puhelun päätteeksi täällä moni sanoo ”I love you”, jos on vähänkin tuttu langan päässä.

KANNABIS

Minä kannabispellolla.

Laillistamisen myötä kannabiksesta on tullut valtava bisnes Kanadassa. Calgaryssa moni tuttuni on työllistynyt kannabiksen saralla ja uusia start up yrityksiä nousee koko ajan.

Kaduilla tulet törmäämään niin kannabiskauppoihin, kuin makean kostean kannabiksen imelään hajuun.

TYÖKULTTUURI

Palkat vaihtelevat provinsittain. Alberta kuuluu yhteen korkeimmista palkoista saaviin provinsseihin. Keskimääräinen palkka kokopäivätyössä on n. 4.650 cad/kk (3.079 e) Eniten palkatut saavat kolminkertaisen määrän siitä. Minimipalkka Albertassa on 2.600 cad/kk. (1.722 e) Tuntipalkka minimi 15 cad/tunti (10e).

Palkat ovat ihan hyvät verrattuna siihen, kuinka ostovoima on täällä parempi kuin Suomessa ja verot ovat maltillisemmat. Toisaalta täällä on myös paljon osa-aikatöitä ja työntekijöiden vaihtelevuus on suuri. Myöskään vakituinen työpaikka ei takaa samanlaista turvaa kuin Suomessa.

Kanadassa on myös erilainen sairauspoissaolosysteemi. Kaikki työpaikat eivät välttämättä maksa palkkaa jos olet sairaana. Meillä oli töissä käytössä ”personal days” päivät, joita pystyi käyttämään sairauteen tai mihin tahansa yllättävään menoon. Muuten hyvä, mutta niitä oli vain 5 kpl vuodessa. Lomista puhumattakaan. Muutaman viikon saat kesälomaa, kun olet ollut tarpeeksi monta vuotta putkeen töissä.

PALVELUKULTTUURI

Tippikulttuuri ja sen mukainen palvelukin.

Palvelu on todella hyvää. Ravintolassa tarjoilijat ovat salamana paikalla tarjoilemassa lisää, kun otat viimeisen huikan juomastasi. Ihan lounaspaikoissakin ollaan koko ajan kyselemässä, onko kaikki varmasti hyvin. Sama pätee niin ruokakaupoissa, vaatekaupoissa, lääkärissä tai missä tahansa palvelussa.

TREFFIKULTTUURI & SOSIAALISET SUHTEET

Treffikulttuuriin kuuluu olla herrasmies. Ollaan kohteliaita, kehutaan treffikumppania, maksetaan lasku ja saatetaan kotiovelle.

Myös isommassa seurueessa on tavanomaista, että miehet jakavat koko pöytäseurueen laskun. Tarjoilijat myös automaattisesti ojentavat laskun miehille.

Jos päädyt Kanadassa Tinderiin, niin yleisin lause minkä miesten profiileista löydät on: Love outdoor activities.

Naispuolisten ystävien löytäminen ei ole ollutkaan niin helppo juttu. Tuntuu, että he pitävät tietynlaista kulissia yllä ja heihin on vaikeampi tutustua kuin miehiin. ”Soitellaan, olisi tosi kiva nähdä joku päivä”, on täällä myös vain sanonta. Ei kukaan oikeasti näe tai soita. Porukalla juhlimiset ovat sitten eri asia.

SUOMALAISYHTEISÖT

Ystävistä ei ole kuitenkaan ollut puute, sillä me suomalaiset pidämme aina yhtä. Suomalaisia tuli sankoin joukoin siirtolaisina Kanadaan 1880-luvun alusta 1900-luvun puoliväliin asti. Nykyään Thunder Bayssa, Ontarion provinssissa on maailman suurin Pohjoismaiden ulkopuolinen suomalaisväestö, ja kaupungissa onkin huomattavan paljon suomalaista toimintaa.

Myös Calgarysta löytyy oma Calgary Finlandia Cultural Accociation, joka järjestää mm. tapahtumia kanadansuomalaisille. Yhtenä vuonna juhlin Suomen itsenäisyyspäivää Calgaryssa Suomen kansallispuku päällä.

Suomen itsenäisyyspäivän juhlat, Calgary 2017

VIRALLISET ASIAT

Sain hankittua suomalaisen passin nopeammin Suomen suurlähetystöstä, kuin tuttuni kanadalaisen passin täältä Vancouverista. Kanadalaiset järjestelmät voivat olla vielä vähän vanhanaikaisempia kuin Suomessa. Uusittavaan passiin tarvitsee kasapäin lomakkeita ja todistajien allekirjoituksia. Täällä ei ole myöskään väestörekisterijärjestelmää, joten mm. osoitetta todistellaan posteilla, joita olet saanut kotiin.

Vancouverissa Suomen passiasioita hoitaa yksi suomalainen nainen. Kiitos hänelle toiminnastaan.

KOULUTUS

Suomi tunnetaan täällä ilmaisesta koulutuksesta ja saankin kuulla siitä aina uuden ihmisen tavatessani. Toinen mistä saan kuulla on jääkiekko!

Kanadassa koulutus on hyvää, mutta kallista. On ihan tavanomaista olla useita kymmenien tuhansien lainoja opiskelusta, joita maksetaan sitten loppuelämän, kun olet saanut työpaikan.

TERVEYDENHUOLTO

Kanadassa on ilmainen terveydenhuolto ja palvelut toimii. Saat heti ajan ja asiat hoidetaan tehokkaasti, ei pompottelua paikasta toiseen. Suomalainen ystäväni kehui myös synnytyskokemustaan kanadalaisessa sairaalassa erinomaiseksi.

AJAMINEN

Lähdin ensimmäistä kertaa ajamaan sen kummemmin miettimättä. Opin tööttäyksien saattelemana, että vaikka liikennevalo on punainen saa kääntyä oikealle ja yksisuuntaiselle vasemmalle.

Stop-merkkiä käytetään enemmän, sillä tuntuu, että aina pitäisi olla pysähtymässä.

Autossa ei saa kukaan matkustajista juoda, eikä alkoholia saa olla myöskään esillä esim. penkillä. Jos poliisi pysäyttää, ei kuitenkaan puhalluteta. Edit. Kuulin juuri, että laki on muuttunut. Nyt poliisi saa puhalluttaa!

ASUMINEN

Kaksio on Suomen yksiö.

Täällä asutaan amerikkalaistyylisesti ja tilavasti. Suurissa kaupungeissakin on ihan tavanomaista olla omakotitaloja siellä täällä keskellä keskustaa. Uudet kerrostalot ovat taas kuin hotelleja, valtavinen auloineen ja virkistysalueineen.

Vuokrien hinnat vaihtelevat paljon riippuen provinssista, kaupungista, etäisyydestä keskustaan jne. Calgaryssa vuokrat ovat puolet halvempia kuin täällä Vancouverissa. Tämä mahdollisti vuokraamaan asunnon ihan parhaimmilta paikoilta Calgaryn keskustasta.

KOTI

Suihkut ovat surkeita! Vettä tulee tiputtaen, ei samalla tavalla paineella, kun Suomessa. Pitkiä hiuksia saa pestä tovin.

Kokolattiamatto on vieläkin yleinen, jopa uusissa taloissa.

Ei pussilakanaa, vaan lakana peiton ja aluslakanan välissä. Ei vaan toimi.

VAAHTERASIIRAPPI

”Kanadassa tuomittiin kolme miestä, jotka olivat osallisia vuonna 2012 sattuneeseen erikoiseen rikokseen. Miehet olivat varastaneet noin 17 miljoonan euron edestä vaahterasiirappia.”

”Ryöstetty vaahterasiirappi palaa kotiin poliisisaattueessa.”

Kanadan kuuluisin herkku vaahterasiirappi näyttää olevan arvokasta tavaraa, ainakin uutisten perusteella.

Vaahterasiirappia tarjoillaan yleensä aamuisin kanadalaisten pannukakkujen lisukkeena. Makea aamupala ei ole vielä itselleni maistunut.

TUTTU JA TURVALLINEN

Kanadassa on suomalaisen helppo olla. Paljon tuttua ja kotoisaa. Maisemat muistuttavat monilla seuduilla ihan suomalaisia maisemia ja maan kulttuuri ja arki rullaa hyvin samankaltaisesti.

Jääkiekosta saa aina jutun juurta ja kun rauhaa kaipaa, löytyy harvasti asutusta maasta tilaa vaikka kuinka paljon..


-Oona Toivola

23 comments

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Tällä hetkellä alkaa aina harmittamaan, kun näkee noita upeita kuvia Banffin ja Jasperin kansallispuistoista. Todennäköisyys kesäisen reissun toteutumiseen alkavat olemaan jo ihan häviävän pienet. Olipa yllättävä tuo ettei autossa kukaan saa juoda tai ettei alkoholia saa edes olla esillä. Ilmeisesti tuo puhalluttaminen kuitenkin koskee kuskin puhalluttamista?

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Kiitos Mikko kommentista ja sori vähän myöhästyneestä vastauksesta!

      Voi ei, harmi kuulla, että reissu todennäköisesti peruuntuu! On kyllä nyt niin epävarmat ajat päästä lentäen mihinkään, eikä tietoa koska tänne pääsee matkustamaan. Toivottavasti kuitenkin onnistuu tämän jälkeen tai tulevaisuudessa.🍁🙂

      Joo puhallutetaan kuskia, ei muita☺️ Mutta siis en ole koskaan törmännyt tai kuullut, että ketään olisi koskaan puhallettu. Saa nähdä miten uusi lakimuutos muuttaa sen. Ja tosiaan juomat pitää olla piilossa ja salaa juoda takapenkillä tai ei ollenkaan 😄

      Vastaa

  2. Katja

    Kulttuurieroista on kyllä aina hauska lukea!
    Me käytiin pikaisesti Banffissa 2015 ja jäi kova kuume päästä takaisin. Ollaan vähän haaveiltu että lennettäisiin jenkkeihin esim Bozemaniin ja käytäis taas Yellowstonessa ja Glacierissa, sitten Kanadan puolelle ja aina Alaskaan asti.
    Empä tiedä millä aikajänteellä tuollainen reissu olisi mahdollista toteuttaa, mutta vielä joskus!

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Kiitos Katja kommentista ja kiva kuulla, että tykkäsit! 🙂

      Banffi on ihana ja ymmärrän kyllä miksi jäi kova kuume takaisin. Täällä on niin paljon nähtävää! Toivottavasti reissu joskus onnistuu, kuulosta nimittäin mahtavalta suunnitelmalta! 🙂

      Vastaa

  3. Pirkko / Meriharakka

    Näyttäähän niitä erojakin löytyvän, kun tarkkaan osaa katsoa maassa pitempään oleillessaan. Me olemme käyneet itärannikolla (Halifax, Nova Scotia, PEI), autolla ja länsirannikolla Vancouverissa ja Vancouver Islandilla, mutta lyhyet turistireissut eivät paljoa onnistuneet horjuttamaan ajatusta, että Kanadassa monet asiat ovat kuten Suomessa. No tuo small talk ja sosiaalisuus näkyy kyllä lyhyelläkin vierailulla, mutta silloin lähinnä positiivisena juttuna!

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Hei Pirkko ja kiitos kommentista! ☺️

      Oi olet ehtinyt käydä täällä ihanan paljon paikkoja läpi! 😍

      Se on totta, ettei lyhyellä reissulla tule niinkään kiinnitettyä huomiota kulttuurieroihin, kun maa on niin samankaltainen kuin Suomi. Itselläni ensimmäiset kuukaudet meni ihan pumpulissa, kun kaikki tuntui niin ihanalta ja jännitävältä. Jossain vaiheessa sit tuli kuitenkin ns. kulttuurishokin toinen vaihe kun kaikki alkoi ärsyttämään ja niitä eroavaisuuksia alkoi näkemään joka asiasta!
      Nykyisin taas tuntuu, että Suomeen paluussa tulisi kulttuurierot vastaan, kun täällä on jo ehtinyt asua niin pitkään ja kaikkeen tottunut.. 🥰

      -Oona

      Vastaa

  4. Sonja | FIFTYFIFTY

    En ole vielä koskaan käynyt Kanadassa, mutta olen aina ajatellut, että siellä olisi varmaan aika helppoa asua suomalaisena. Se vaikuttaa monessa suhteessa niin samanlaiselta, mutta kuitenkin tietysti hyvällä tavalla erilaiselta. Mielikuvaan saattaa vaikuttaa se, että vaihdossa suuri osa kavereistani oli Kanadasta, kun taas esim Jenkkeihin en tutustunut ollenkaan niin hyvin. Ihania kuvia Banffista!

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Moikka Sonja ja kiva kun tulit kommentoimaan! ☺️

      Täällä on kyllä helppo asua, eikä ole tullut pahemmin vastaan mitään vaikeuksia. Eri asia on sitten, miten tänne pääsee muuttamaan, sillä viisumi oli pitkä ja puuduttava prosessi. Helppoa ei ole muuttaa maahan! 🙈

      Hauska kuulla, että moni ystäväsi on ollut täällä vaihdossa! Itselläni taas ei ollut mitään kokemuksia ja hävettävän vähän tiesin koko maasta, kun tänne tulin. Kanadaan ihastuinkin sitten matkan varrella.. 💚

      Kiitos Sonja! Banffi on kyllä ihana paikka!

      -Oona

      Vastaa

  5. Stacy

    Osa minun suvustani asuu Kanadassa Ontariossa. Esimerkiksi jonkinlainen laulaja Gail Hakala on minulle jokin pikkuserkku. Kannabis on minusta aika negatiivinen juttu, mutta sen sijaan hamppua on muuten monikäyttöinen. Kanadalaisten kohteliaisuus on tietysti asia, joka on välittynyt tällekin puolen rapakkoa.

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Kiitos kommentista Stacy ja pahoittelut, että vastauksessa kesti.

      Mielenkiintoista kuulla sukulaisistasi. Ontariossa asuu ilmeisen paljon suomalaisia. Olisi kiva käydä siellä joskus!

      Kannabiksesta en itsekkään välitä. Ja totta hamppu on taas ihan eri asia ja hyvin moni käyttöinen!

      Mukavaa kesää sinne!
      -Oona

      Vastaa

  6. Sandra / Terveiset päiväntasaajalta

    Olipa tosi mielenkiintoinen juttu! 🙂 Kiinnostavia faktoja asioista, joista ei tosiaan ollut mitään tietoa. Olen 12 vuotiaana käynyt tanssimatkalla Kanadassa, mutta todella huonot muistikuvat tietenkin matkasta. 😀 Mieli tekisi päästä noihin kansallispuistoihin. Niin upeita maisemia.

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Moikka Sandra! Pahoittelut, että vastauksessa kesti.

      Ihana kuulla, että tykkäsit. Kirjoitin asioista, mistä en itsekkään tiennyt ennen kuin muutin tänne. En myöskään osannut kuvitellakaan, kuinka maisemat ja kansallispuistot ovat täällä niin upeita! 💚 Suosittelen kyllä kaikille matkaa Kanadaan jos sellainen mahdollisuus joskus tulee.

      Kiitos paljon kommentista Sandra ja ihanaa kesää sinne!

      -Oona

      Vastaa

  7. Merja / Merjan matkassa

    Tuttuja maisemia! Kävin 2015 Kanadassa ja tuli pyörittyä juurikin noilla samoilla alueilla, kun ajoimme Calgarysta Vancouveriin. Kalliovuoret olivat upeita ja siellä oli hienoja maisemia. Kiinnostavaa kuulla suomalaisten ja kanadalaisten eroista.

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Hei Merja,

      Kiitos kommentista ja pahoittelut, että vastauksessa vähän kesti!

      Oi Calgary – Vancouver automatka on ihana maisemien ja kalliovuorten ansiosta! Kiva kuulla myös, että kulttuurierot kiinnosti.

      Mukavaa kesää sinne!

      -Oona

      Vastaa

  8. Paula - Viinilaakson viemää

    Voi hitsi nuo luonnonpuistot sielläkin on upeita! Ehdottomasti pitää päästä joskus käymään. Mutta heh, vaikka täällä Kaliforniassakin kannabis haisee, niin enpä ole koskaan tuollaisella pellolla käynyt. Kerran minut on kyllä kutsuttu bloggaajavierailulle kannabisfarmille mutta en mennyt erinäisistä syistä johtuen. Siellä varmaan olisi jotakin peltoakin ollut. Voi kun pääsisi taas reissuun!

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Moikka Paula!

      Oi Kanadan luonnopuistot on kyllä upeita! 💚 Olisi kiva päästä joskus sinnekin päin reissuun!

      Haha enpä ole ennen kuullut bloggaajille järjestettävästä kannabisfarmi vierailusta. Kuulostaa hauskalta! ☺️ Itse olin kaverin mukana, hänen työnsä merkeissä. Käytiin farmilla ja sit mentiin katsomaan peltoja. Oli ihan mielenkiintoista! 😀

      Kiitos kommentista ja mukavaa kesää sinne. Toivottavasti tulee vielä reissuja! ☺️

      Vastaa

  9. Periaatteen Nainen

    Hauska postaus (ja bongasin kanadansuomalaisten kuvastakin yhden vanhan koulukaverin 🙂 ). Kulttuurieroista on aina kiva lukea, ja tämä toteamus huvitti kaikessa lakonisuudessaan: Vapaapäivinä poltellaan pilveä ja harrastetaan ulkoaktiviteetteja.

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Jee kiitos Milla ja kiva kuulla susta pitkästä aikaan!

      Ps. Sulla on hauska blogi! 🙂

      -Oona

      Vastaa

  10. Sanna I Seven Seas

    Kiva postaus! Luin tätä vähän sillä kulmalla, kun veljeni asuu Kanadassa (Ontariossa). 🙂 Olen itse lomaillut kolmessa eri provinssissa (itä- ja länsirannikolla) ja tykkään tosi paljon Kanadasta ja kanadalaisesta meiningistä! Maisemat ainakin Ontariossa muistuttavat aivan Suomea! Kerran käytiin yhden tuttuvaperheen mökillä ja oltiin ihan, että nyt tultiin Suomeen! :DDD Oma suosikkini on Vancouver, mutta paljon on vielä nähtävää!
    Ps. En muuten tunnistanut noista vapaa-ajan tekemisistä ihan Ontariossa asuvien sukulaisteni tapaa viettää vapaa-aikaa, mutta ehkä tässä isossa maassa on maantieteellisä eroavaisuuksia. 😉

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Moikka Sanna. Ihana kuulla kokemuksiasi Kanadasta! Olen kuullutkin monelta tuota samaa, että Ontario muistuttaa hyvin paljon Suomea! Aika hauska!
      Vaikka asunkin täällä niin en silti ole ehtinyt nähdä vielä paljon mitään ja haluaisin nähdä kaiken! 😀 Vielä joku päivä!

      Varmasti vaihtelee eri provinssien välillä vapaa-ajan tekemiset. Kirjoittelin mitä olen nähnyt ja kuullut Calgaryssa. Esim. täällä Vancouverissa, missä olen viettänyt nyt kuukauden, tuntuu olevan jotenkin kanssa ihan eri meininki. 😀

      Kiitos kommentista ja mukavaa kesää sinne! 🙂

      -Oona

      Vastaa

  11. Kaisa

    Tosi mielenkiintoinen postaus! 🙂 Kanada on ehdottomasti kohde, missä haluisin viettää joskus pidemmän ajan. Tästä sai kivasti inspiraatiota!

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Oi kiitos paljon Kaisa! Tosi kiva kuulla, että postauksesta sai inspiraatiota! 🙂 🙂

      -Oona

      Vastaa

  12. 8 ASIAA, JOTKA OVAT SAKSASSA AIVAN KUIN SUOMESSA - Muu maa mandariini

    […] kirjoittaneet täällä usein kulttuurieroista, esimerkiksi Kanadan ja Portugalin kontekstissa. Minulla ei ole Leipzigissa elämisestä juurikaan kulttuurishokin tai […]

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *