OPISKELIJAVIISUMILLA AUSTRALIAAN

Viisumiasiat aiheuttavat monesti paljon kysymysmerkkejä, eikä ihme, sillä se onkin aikamoinen labyrintti. Jokaisella Australiaan matkustavalla tulee olla viisumi, on se sitten turisti-, working holiday -, opiskelija-, työ-, parisuhde- tai perhesiteisiin liittyvä viisumi. Olen tällä hetkellä itse hakemassa uutta opiskelijaviisumia, ja haluankin nyt avata teille omaa viisuminhakuprosessiani ja kaikkea, mitä siihen projektiin liittyy.

Miksi Australiaan?

Olen saanut kutsua Australiaa kodikseni jo kolmen ja puolen vuoden ajan. Kaksi ensimmäistä vuottani täällä olin working holiday -viisumin alla, minkä jälkeen poikaystäväni Gonzalo aloitti opiskelut ja saimme molemmat opiskelijaviisumin hänen kauttaan. Gonzalo valmistui maaliskuussa, jolloin meidän tuli taas pohtia – mitä seuraavaksi? Mietimme vaihtoehtojamme, ja päädyimme siihen, että tämä on se paikka, jossa nyt haluamme asua. Täällä asumiseen tarvitsemme kuitenkin opiskelijaviisumin, koska muut viisumit eivät ole meille tällä hetkellä mahdollisia. Joten aloimme hakea uutta viisumia opiskeluun, tällä kertaa minulle.

Viisumin haku tuli minulle hyvään kohtaan, sillä olisin halunnut joka tapauksessa aloittaa opinnot, oli se sitten Australiassa, Suomessa tai missä vain. Rehellisyyden nimissä kuitenkin sanottakoon, että mikäli pelkästään opiskelun ilosta opiskelisin, tekisin sen kyllä mieluummin Suomessa. Suomessa opiskelu on ilmaista ja yksityisissä kouluissakin vielä suhteellisen edullista kun taas Australiassa opiskelusta saa maksaa jonkin verran. Minun syyni opiskelijaviisumille Australiassa, vaikka opiskella haluankin ja sitä odotankin innolla, liittyvätkin lisäksi siis vahvasti täällä elämiseen – sellaiseen elämäntyyliin, minkä tämä ympäristö mahdollistaa.

Mitä voin opiskella?

Opiskelijaviisumilla voi opiskella englanninkielen kurssin, ammatillisen-, kandi-, maisteri- tai tohtoritutkinnon.

Ammatillisia tutkintoja ovat alempi Certificate (II, III tai IV) sekä ylempi Diploma. Omat opintoni ovat ammatillisen tutkinnon opintoja ja olen hakenut seuraaviin tutkintoihin:

  • Certificate IV of Marketing and Communication, 30 vk
  • Diploma of Photography and Photo Imaging, 54 vk

Ammatillisesta, kandi- ja maisteriopinnoista löytyy aika lailla samoja tutkintoja, mitä Suomestakin.

Joidenkin opintojen jälkeen on mahdollista saada jatkoviisumi, joka oikeuttaa täysiin työoikeuksiin Australiassa 2-4 vuoden ajan. Jatkoviisumin saaminen edellyttää joko opiskelua kandi-, maisteri tai tohtoritutkintoon johtavissa koulutusohjelmissa tai sellaisissa ammatillisissa tutkinnoissa, joissa opiskeltavan tutkinnon ammatti löytyy MLTSSL -listalta (Medium and Long-term Strategic Skilled List). Nämä ammatit ovat sellaisia, joista on Australiassa pulaa esimerkiksi kokki, puuseppä, tennisvalmentaja, tietoliikenneinsinööri, veneenrakentaja ym. Oman tutkinnon ammattini ei listalta löydy, joten minulla ei ole mahdollisuutta tätä jatkoviisumia saada.

Pääsyvaatimukset ja haku

Koulupaikan hakeminen

Australiassa jokainen ammatillinen koulu ja yliopisto päättää itse pääsyvaatimuksensa, mutta useimmiten arviointi perustuu kielitaitoon ja aikaisempaan tutkintoon.

Omaan tutkintooni minun tuli tehdä koulun laatima englanninkielen testi, mikä oli itselleni helppo, koska englanninkieli on aina ollut vahvuuteni. Lisäksi, monesti certificate -tutkinto tulee tehdä ennen diploma -tutkinnon suorittamista, joten koska halusin siirtyä suoraan valokuvaajan diplomaan, minun tuli lähettää koululle kuusi valokuvaa, joissa on selkeästi ollut jokin idea, tai joku asia, mitä olen kuvalla yrittänyt saavuttaa.

Oma hakuprosessini alkoi siten, että minun tuli ensinnäkin miettiä, mitä haluaisin opiskella ja otin yhteyttä opiskelijaviisumeihin erikoistuneeseen agenttiin. Nämä agentit auttavat opiskelijoiksi haluavia ilmaiseksi, sillä he saavat palkkiota kouluihin välittäneistään opiskelijoista. Kyselin agentilta eri vaihtoehdoista ja lopulta tein valinnan siitä, mitä haluan opiskella.

Seuraavaksi oli vuorossa kouluun hakeminen. Agentti hoiti viestinnän koulun kanssa, ja välitti minulle kaikki ne dokumentit, joita minun tuli täyttää. Kouluun hakiessa minun tuli

  1. Täyttää hakemus (yleiset tiedot minusta, mitä tutkintoa haen)
  2. Tehdä käsinkirjoitettu 59 monivalintakysymyksen ja yhden esseen englanninkielen testi
  3. Lähettää kopio korkeimmasta tutkinnostani
  4. Lähettää kopio passista
  5. Lähettää kuusi valokuvaa, joissa on joku selkeä ajatus ja idea, jota on kuvalla yrittänyt saavuttaa

Agentti välitti minulle viestin, että olen tullut hyväksytyksi kouluun. Seuraavaksi piti vielä allekirjoittaa sopimus (Letter of Offer) haetuista tutkinnoista ja koulumaksuista ja maksaa ensimmäinen erä. Maksun jälkeen agentti välitti minulle dokumentin koulupaikan vahvistumisesta (Confirmation of Enrolment).

Opiskelijaviisumin hakeminen

Koulupaikka oli saatu, mutta vielä tarvitaan se viisumi. Koulupaikan saamisessa meitä avustanut agentti välitti meidät toiselle agentille, joka taas hoitaa itse viisumien hakuja. Hänelle meidän tuli lähettää:

1.Täytetty dokumentti yleisistä tiedoista

  • omat tiedot, koulutukset, terveydentila, viisumien määrä
  • mahdolliset kielitaitotodistukset (IELTS, TOEFL ym.)
  • perheenjäsenten nimet, syntymäajat ja asuinmaat
  • viisi EU -maata, jossa olen käynyt
  • viisi EU:n ulkopuolista maata, jossa olen käynyt

2. Oma kirje, jossa kerron

  • miksi haluan opiskella Australiassa, enkä Suomessa
  • miksi en opiskellut samaan aikaan kuin poikaystäväni
  • miten nämä tutkinnot auttavat minua saavuttamaan tavoitteeni pitkällä aikavälillä
  • miten aion rahoittaa opintoni

Tämä kirje on kaikkein tärkein tekijä siinä, myönnetäänkö opiskelijaviisumia vai ei. Näissä pitää olla varovainen, ja muistaa, että Australia haluaa sinun lähtevän maasta, kun opinnot on suoritettu. Tähän tulee siis selittää vakuuttavasti, miten hyvä rahatilanne sinulla ja perheelläsi on, ja että haluat tuoda Australian korkealaatuista osaamista mukanasi takaisin Suomeen…

3. Kuuden työnantajan nimet, puhelinnumerot, osoitteet ja aloitus- ja lopetuspvm

4. Kopio passista

5. Kopio korkeimmasta tutkinnosta

6. Todiste aikaisemmista opinnoista Australiassa

7. Todisteita siitä, että olemme Gonzalon kanssa asuneet vuoden yhdessä (tätä kysytään vain, mikäli haluaa hakea samaa viisumia myös partnerilleen). Todisteiksi lähetimme dokumentteja, joista ilmenee kummankin nimi: vuokranmaksukuitit, lease -asunnon vuokrasopimus, lentoliput, auton rekisteröintimaksut ja todistekirje äidiltä

Viisumin käsittelyaika

Edellinen opiskelijaviisumimme myönnettiin noin 45 päivässä. Koulutuksen tasosta riippuen hakuaika on noin kuukaudesta kolmeen kuukautta. Ennen opiskelijaviisumin saamista Australiassa asuvalle hakijalle myönnetään Bridging visa, joka mahdollistaa laillisen oleskelun maassa siksi ajaksi, kunnes lopullinen viisumi on myönnetty.

Mitä opiskelu Australiassa maksaa?

Sanotaan se nyt heti, opiskelu Australiassa ei ole halpaa. Itse valitsin yhden edullisimmista vaihtoehdoista, mutta esimerkiksi yliopisto-opintoihin rahaa saa menemään todella paljon enemmän.

Oma tutkintoni 1v 10kk ajalle

  • Tutkinnot $9425
  • Jennan viisumi: $620
  • Gonzalon viisumi: $460
  • Vakuutus: $942 x 2 hlö
  • Maksu, jos hakee viisumia Australiassa toista kertaa: $700

= kahden ihmisen hinta yhteensä $13 089 (7725 euroa)

+ mahdollinen terveystarkastusmaksu, JOS kysytään

Maksut hoidetaan niin, että kouluun haettaessa maksetaan $1500, viisumia haettaessa maksetaan viisumimaksut $3664 ja loput maksetaan kuukausittain.

Yliopisto-opiskelu onkin sitten ihan eri juttu. Monet yliopistot maksavat suunnilleen 30 000 dollaria (17 700 euroa) per vuosi ja kestävät 3-4 vuotta. Ja tähän viisumimaksut päälle.

Kuuluuko viisumiin rajoituksia?

Opiskelijaviisumilla voi tehdä töitä max. 40 tuntia / kaksi viikkoa.

Opiskelun rahoitus

Kelalta voi hakea opiskeluun opintotukea ja opintolainaa. Lähetin Kelalle opintotukihakemuksen, jota varten minun tuli pyytää koulultani todistus siitä, että opiskelu on päätoimista.

Minkälainen on lukuvuoteni?

Oma tutkintoni on järjestetty siten, että koulun voi aloittaa joka kuukausi. Aloitan kouluni itse siis jo parin viikon kuluttua hakemisesta. Lukuvuosi minun tutkinnossani jakaantuu neljään kolmen viikon lomaan vuodessa, tutkintoon ei siis kuulu pitkää kesälomaa. Fyysisesti koulua on kaksi kertaa viikossa ja sen lisäksi on itsenäistä opiskelua. Korona -tilanteen takia toki kouluni alkaa verkko-opiskeluna ja jatkuu niin kauan, kunnes koulut taas avataan.

Meillä on vielä viimeiset paperit omasta hakemuksestamme lähettämättä, ja sen jälkeen voimme hakea viisumia. Haku jännittää hieman, sillä useampi viisumi alkaa vaikeuttaa viisumin saamista, mutta tässä vaiheessa kun itse opiskelen vasta ensimmäistä kertaa, opiskelijaviisumin saamisessa ei pitäisi olla ongelmaa. Meidän viisumissa on enää kaksi viikkoa aikaa, peukut pystyyn, että kaikki menee niin kuin pitääkin!

Ja itse opiskelusta kirjoitan myöhemmin lisää, kun saan omat opintoni täällä käyntiin.

Minkälaisia ajatuksia opiskelijaviisumin hakuprosessi sinussa herätti? Kerro kommenteissa alla. Minulle saa myös aina lähettää kysymyksiä Instagramissa joko @muumaamandariini tai @turkoosissa, vastailen mielelläni kaikkeen mihin vain osaan. 😊

7 comments

  1. N

    Tsemppia viisumiviidakkoon! Tiedan tyyppeja joilla on ollut tyyliin neljakin opiskelijaviisumia yli yhdeksan vuoden aikana eli ei hataa 🙂

    Vastaa

    1. muumandariini

      Hei kiitos paljon tsempeistä! 🙂 Yhdeksän vuoden aikana oho! No niin eihän tässä sitten mitään hätää vielä ole. 😀

      – Jenna R.

      Vastaa

  2. Annuliina

    Olipa kiva postaus! Niin selkeä ja informatiivinen, vaikka itse viisumiprosessi ei vaikuta helpolta tai halvalta 😅 olispa itselläkin mahdollisuus asua Australiassa – ehkä vielä jonain päivänä 🙂

    Vastaa

    1. muumandariini

      Kiitos Annuliina! 😌 Mikäli olet 30 -vuotias tai alle niin working holiday -viisumin saa haettua helposti! Kävin kurkkaamassa sun blogia ja näin että olet lentoemäntänä töissä, sellainen ammatti löytyy myös Australian työviisumilistalta, en tiedä voisitkohan saada jopa työviisumin tänne sitä kautta 🤔 Niissä on paljon ehtoja mutta mikäli sulla on riittävä määrä työkokemusta niin se voisi jopa onnistua! 😌

      – Jenna R.

      Vastaa

  3. Sandra Nenonen

    Tosi hyvä ja kattava postaus – tän voisi kyllä jakaa Australian suomalaiset -FB-ryhmässä, jossa usein kysellään näitä viisumiasioita! Kallista lystiä, mutta uskon olevan sen arvosta varsinkin jos opintojen jälkeen onnistuu saamaan PR:n! Tsemppiä, ihania kuvia muuten 🙂

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Hei kiitos paljon Sandra, ihana kuulla, että tykkäsit! 🙂 Luulinkin jo itseasiassa Australian suomalaisiin jakaneeni, mutta enpä lopulta tainnutkaan! 😀 Pitääpä pistää! Ja tosiaan tuo PR on monella toiveena, sen saaminen helpottaisikin elämää aika lailla!

      – Jenna R.

      Vastaa

  4. Muu maa mandariini täyttää vuoden!

    […] Opiskelijaviisumilla Australiaan […]

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *