VALKEA KUIN LUMI, LAIHA KUIN LANKA – TÄLLAISIA OVAT AASIALAISET KAUNEUSIHANTEET

Kauneusihanteet Aasiassa ja länsimaissa ovat kuin yö ja päivä. Siinä missä länkkärit palvovat aurinkoa tuntitolkulla ja viettävät aikaa kuntosalilla urheilullista kroppaa tavoitellen, välttelee aasialainen ruskettumista kaikin keinoin, eikä halua kävellä portaita ylös – ettei vain tulisi lihaksia jalkoihin. Itse olen Aasiassa viisi vuotta asuneena länsimaalaisena näiden kahden ideaalin ristitulessa. Medioiden tyrkyttäessä kahta aivan erilaista ideaa ”täydellisyydestä”, olisi itse kukin hyvin hämmentynyt siitä, millaiselta nyt siis tulisi haluta näyttää.

Toisaalta taas kahden maailman välissä eläminen on avannut silmäni sille, kuinka kauneusihanteet ovat hyvin pitkälti median luomia ja on täysin tuurista kiinni, mikä ideaali nakertaa sinun itsevarmuuttasi. Kaikki riippuu siitä, minne olet sattunut syntymään. Ja ruoho on tietysti aina vihreintä aidan toisella puolen. Hyvin usein vallitsevat kauneusihanteet ovat kullekin kansakunnalle mahdollisimman epätavallisia piirteitä (esim. helposti ruskettuvien aasialaisten halu olla valkoisia ja vaaleiden pohjoiseurooppalaisten halu ruskettua). Tässä postauksessa käyn läpi Aasian, tai no tarkemmin sanottuna Itä-Aasian, kauneusihanteita ja kuinka ne eroavat länsimaalaisista ideaaleista.

Angelababy & Kylie Jenner edustavat hyvin alueidensa kauneusihanteita

Koskaan ei voi olla liian kalpea

Auringon välttely on länsimaissa asti tunnettu tapa, jolle usein naureskellaan. Ruskettuneisuus on Aasiassa on melkeinpä synonyymi rumuudelle ja ei ole tavatonta, että toisen tummuudesta piikitellään. Länsimaissa ruskettuneisuus viestittää varakkuudesta, koska pääsee matkustelemaan, kun taas Aasiassa kalpeus tarkoittaa varakkuutta, sillä ei tee ulkotöitä. Ihonväri on viite statuksesta yhteiskunnassa ja monissa maissa mukana on myös paljon colorismia. En kuitenkaan paneudu siihen tässä postauksessa.

Todella monissa kasvomaskeissa ja aurinkorasvoissa on valkaisevia aineita ja jotkut jopa käyttävät ihan puhtaasti ihoa vaalentavia tuotteita saavuttaakseen posliinin valkean ihonvärin. Kalpeuden ihailu ei johdu länsimaalaisen ulkonäön tavoittelusta, toisin kuin moni luulee. Geishat, Pekingin oopperan hahmot ja monet muut perinteiset taruolennot yms on kuvattu kirjaimellisesti valkonaamaisina kautta aikojen.

Kaverini Macaussa välttelevät aurinkoa kaikin keinoin ja valittavat ruskettuessaan. Oma ongelmani on aina ollut päinvastainen. Olen koko elämäni, ja edelleen aikuisenakin, kuullut kommentteja kalpeudesta/valkoisuudestani ja jokaisen ulkomaanmatkan jälkeen saanut osakseni naurahteluja siitä, kuinka näyttää kun en edes olisi ollut etelässä. Lukiossa juoksin koulusta kotiin makaamaan parvekkeelle aurinkoon koko iltapäiväksi ja käytin itseruskettavia. Olen aina ollut hyvin itsetietoinen kalpeudestani. Aasiassa saan myös kuulla paljon kommentteja ihonväristäni, mutta yleensä ne ovat positiivisia. Moni huokailee haluavansa minun ihoni ja vastaan aina takaisin, että vaihdetaan vaan. Täällä asuessa olen vihdoin hyväksynyt olevani kalkkilaivan kapteeni ja että se on OK 😀

… Tai liian laiha

Laihuuden ihannoinnilla taas on ollut aivan vastakkainen vaikutus. Aasialaiset ovat jo luonnostaan pienikokoisia ja moni ulkomaalainen täällä kokee kriisin tajutessaan, että on yhdessä yössä kasvanut kaksi vaatekokoa. Moni macaulainenkin on niin laiha, että Suomessa harvoin törmää samanlaiseen. Kaiken lisäksi ihmiset eivät pidä itseään laihoina, vaan haluavat aina olla laihempia ja laihempia. Herkkuja vältellään ja netistä tilataan laihdutuspillereitä ja -kreemejä (eivät tietenkään toimi).

Laihuuden ihannointi on aivan överiä ja esim. KPOP-tähtien minimaalisia dieettejä kopioidaan. Toisin kuin länsimaissa, ei täällä ole oikein ”body positiivisuutta” tai vaihtoehtoa laihuudelle. Se on ainoa hyväksytty kehonmuoto. Laihuus ei kuitenkaan kulje käsikädessä urheilullisuuden tai terveellisyyden kanssa. Lihaksia ei haluta, eikä kukaan myöskään tavoittele länsimaissa ihannoitua suurehkoa, piukeaa takamusta. Ihannekroppa on jopa lapsenomainen ja hyvin muodoton. Pari vuotta sitten netissä pyöri haaste, jossa oli tavoitteena piilottaa vatsansa PYSTYSUORASSA olevan A4-paperin taakse. Vaastaavia laihuushaasteita on ollut useita.

KPOP-tähdet vaikuttavat kauneusihanteisiin suuresti. Tässä yksi suosituimmista ryhmistä, Blackpink

Tuplasilmäluomet, korkea nenä ja V:n muotoinen leuka, niistä on täydelliset kasvot tehty

Ihannekasvot seuraavat aina samaa kaavaa: suuret silmät, joissa on tuplasilmäluomet (vrt. stereotypinen aasialainen silmä), korkea, mutta kapea nenä ja V:n muotoinen leuka. Kaikki nämä ominaisuudet ovat hyvin epä-aasialaisia, mutta tuntuu, että 95%:lla julkkiksista on nämä piirteet. Itse en ikinä edes ollut tullut ajatelleeksi, että länsimaalaisilla ja aasialaisilla on erilainen nenärakenne, mutta kyllä, meillä alkaa nenä kulmakarvojen välistä kun taas aasialaisilla se alkaa suunnilleen silmien kohdalta. Ja tietysti kauneusihanne Aasiassa on jotain, mitä harvalla on luonnostaan. Osa aasialaisista julkkiksista selittää korkeaa nenäänsä sillä, että heillä on kaukaasialaista perimää. Itse epäilen kauneusleikkauksia.

Kasvoihanne on todella kiveenhakattu, eikä vaihtoehtoisia ideaaleja oikein ole. Täydellisten kasvojen saavuttamista auttamaan on paljon tuotteita, kuten silmäluomiteippiä (tekee tuplasilmäluomet, hyvin yleinen) ja ”leukapantoja”, jotka auttavat V-muodon saavuttamisessa. Länsimaista poiketen, ei haluta isoja huulia tai tummaa meikkiä. Moni käyttää kuitenkin hirveitä määriä rahaa korealaisiin kosmetiikka- ja ihonhoitotuotteisiin.

Kauneusleikkaukset & kuvien muokkaaminen

Kauneusleikkaukset ovat Aasiassa hyvin yleisiä ja double eye lid -operaatio niin yleinen, ettei sen tekemistä ihmetellä yhtään. Kuulemma Koreassa se on yleinen valmistujaislahja. Tuntuu, että kaikilla rikkailla kiinalaisillakin on samanlaiset kasvot. Melkeinpä kirjaimellisesti, sillä he usein käyttävät samoja julkkiksia referensseinä. Toisaalta, aika samalta näyttävät länsimaissakin kaikki IG-mallit ja julkkikset. Kauneusleikkauksia ei paheksuta yhtään, vaikkakin omassa koulussani eräästä tytöstä kuiskittiin hänen palattua Koreasta uuden naaman kanssa.

Facetune ja muut kuvien muokkaamiseen tarkoitetut sovellukset ovat kasvattaneet suosiotaan länsimaissa, mutta mielestäni ne eivät ole mitään aasialaisten muokkaussovellusten rinnalla. Aasiassa osataan muokata videoitakin reaaliaikaisesti, mistä on seurannut skandaaleja, esimerkiksi kun kaunis nuori live streamaaja paljastuikin keski-ikäiseksi naiseksi. Suosituin muokkaus-app on nimeltään Meitu Xiu Xiu ja sillä voi tehdä melkeinpä mitä vaan. Pidemmät jalat, valkoisempi iho ja suuremmat silmät muuttavat nopeasti kuvan kohteen ulkonäköä. Joskus lopputulos ei muistuta henkilöä enää yhtään ja mitä pidempää kuvaa muokkaa, sitä sokeammaksi muokkausten överyydelle tulee.

Jopa selfiet otetaan appilla, jossa on jo filter päällä. Nämä usein tekevät minut todella alienin näköiseksi, sillä olen jo niin kalpea ja silmäni ovat jo siniset ja suuret, kun taas aasialaiset kaverini näyttävät suht. luonnollisilta muokkausten kanssa. Olen kuullut sanottavan, ettei tinderin tapaisissa appeissa yhtään tiedä, miltä joku näyttää oikeassa elämässä. Muokatut kuvat sumeine naamoineen ovat normi.

Kiinalainen influencer jäi kiinni kuvien muokkaamisesta

Söpöys > seksikkyys

Toisin kuin länsimaissa, ei Aasiassa haluta olla seksikkäitä. Kun usalainen influencer poseeraa bikineissä huulet törröllään, hymyilevät aasialaiset yleensä viattomasti siveellisissä vaatteissa. Täällä moni ei edes käytä normaaleja bikinejä, vaan ne ovat usein peittävämmät. Kroppaa ei haluta esitellä. Kaksikymppisetkin pukeutuvat ja käyttäytyvät välillä hyvin lapsellisesti. Aasiassa käyttäydytään yleisesti hyvin siveellisesti, eikä esimerkiksi clubeilla tanssita vihjailevasti. Viattomuus on hyve ja poikien kanssa flirttailu tai hauskan pitäminen tuomitaan. ”Hyvät tytöt” eivät edes juo alkoholia.

Loppusanat

Mielestäni Aasiassa on hyvin yksipuolinen idea kauneudesta. Vaikka länsimaissakin on tietty suosituin kauneusihanne, on tilaa muullekkin, eikä kauneus vaikuta elämään yhtä paljoa kuin täällä. Aasiassa voidaan jopa työpaikkailmoituksessa vaatia kaunista ulkonäköä. Ei siis ihmekään, että moni kääntyy kauneusleikkausten puoleen. Jos menestyksesi olisi kiinni ulkonäöstäsi, etkö itsekin tekisi kaikkesi sopiaksesi muottiin? Ulkonäköpaineet ovat todella kovat, mutta esimerkiksi anoreksiasta tai body dysmorfiasta ei puhuta ollenkaan. Kaiken lisäksi ”tummuudesta” tai lihavuudesta voidaan kommentoida päin naamaa vaikka ruokapöydässä. Itsekin olen saanut kuulla suoria kommentteja painon kertymisestä.

Koen itseni onnekkaaksi, sillä minun ei oleteta sopivan tähän hyvin yksipuoliseen muottiin kauneudesta. Ja silti on vaikea olla vertaamatta itseään toinen toistaan laihempiin ja kauniimpiin tyttöihin, joita tulee kadulla jatkuvasti vastaan. He taas saattavat ajatella minun olevan juuri sellainen, kuin he haluaisivat olla. Meidät kaikki, erilaisista ihanteista riippumatta, on iskostettu aina jahtaamaan jotain mahdollisimman epäluonnollista. Kauneusihanteet eivät saa ketään tuntemaan itseään kauniiksi.

Mitä ajatuksia postaus herätti? Kommentoi alle tai laita viestiä instagramissa @muumaamandariini tai minulle @verawinter.


Vera Winter

Kuvien lähteet:
Angelababy: https://wiki.d-addicts.com/Angelababy
Kylie Jenner: https://www.etonline.com/kylie-jenner-declares-shes-cutting-off-these-quarantine-pounds-while-sharing-throwback-bikini-video
Blackpink: https://www.hollywoodreporter.com/news/blackpink-makes-history-as-first-k-pop-girl-group-play-coachella-1172860
Kiinalaisen influencerin muokattu kuva: https://mothership.sg/2020/06/coeyyy-chinese-influencer-photo-editing/

16 comments

  1. Laura/Lauran tarakalla

    Erittäin mielenkiintoinen aihe ja hyvä postaus! Tästä kuulisin mielelläni lisääkin.

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Kiitos, ihana kuulla! Nämä kulttuurierot ovat omastakin mielestä todella kiinnostavia.

      – Vera

      Vastaa

  2. Sonja

    Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta, todella silmiä avaavaa! Kuulostaa kyllä aika karulta, otollinen paikka syömishäiriöille, mutta jos niistä ei puhuta, vaikea tietää ongelman suuruusluokkaa…

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Kiva kuulla, että aihe kiinnostaa 🙂 Niinpä, ja paineiden lisäksi päälle se, että painosta huomautellaan julkisesti.. Esimerkiksi kaverin 5v. siskon kimpussa on koko perhe koko ajan, eikä hän todellakaan ole huolestuttavan ylipainoinen, lapsenpyöreä vain 🙁 Itse aina puolustan ihmisiä, joiden painoa kommentoidaan, koska eihän tuollainen voi tehdä kuin vahinkoa mielenterveydelle

      – Vera

      Vastaa

  3. Jenna

    Tosi mielenkiintoinen postaus. Täytyy varmasti oma itsetunto olla kohdillaan, jotta oma minäkuva säilyisi normaalina. Ja erityinen haaste varmasti tuo mistä mainitsitkin: olla kahden aivan erilaisen kauneusihanteen ristitulessa.

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Todellakin, eikä täällä silti edes puhuta yhtään (tai ainakaan omiin korviin ei ole kantautunut) mitään huonosta suhteesta omaan kehoon tai sen vaikutuksista mielenterveyteen.

      Tosiaan näiden kahden maailman välillä tulee välillä identiteettikriisejä, esim. haluaako ruskettua tai haluaako ison takamuksen 😀

      – Vera

      Vastaa

  4. tinssu

    Mielenkiintoinen teksti, kiitos ! Hyvä vaan että aurinkoa vältellään, rusketushan on haitallista iholle, rypistää ja vanhentaa. Muistan Kiinasta ne aurinkovarjot, varjo auki satoi tai paistoi 🙂

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Kiitos 🙂 Totta, auringon välttelyllä on enemmän hyviä kuin huonoja puolia. Ehkä siksi aasialaiset pysyvät niin nuorekkaan näköisinä 😀

      – Vera

      Vastaa

  5. Marika / Matkalla Missä Milloinkin

    Ollessani Japanissa vaihdossa sain paljon ihmettelyä siitä, että en välttänyt aurinkoa. Ja tähän tarkennuksena se, että länsimaalaiseksi en viihdy auringossa. Kadulla kuljen mieluummin varjopuolta ja aurinkossa loikoilu ruskettuakseen on minulle vierasta. Lisäksi naispuoliset kehuivat hiusväriäni (ruskea) ja kertoivat haluavansa samanväriset hiukset. Tykästyin japanilaiseen ruokaan ja välillä kommentoinkin, että Mikko ei enää tunnista minua palatessani Suomeen, sillä tulisin muistuttamaan sumopainijaa. Mitään negatiivista kommenttia painon mahdollisesta kertymisestä en kuitenkaan kuullut.

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Mielenkiintoista, onkohan tässäkin kulttuurieroja Japanin ja Kiinan välillä? Käsitykseni mukaan Japanissa ollaan kohteliaampia ja varoivaisempia, ettei loukkaa toista. Toisaalta, ei kyllä Kiinassakaan painokommentteja sanota pahalla – ainakaan tarkoituksella.. 😀

      – Vera

      Vastaa

  6. Laura / Seikkailijattaret

    Nämä ovat niin kiinnostavia juttuja, jotka jaksavat myös hämmentää. Tämän päivän maailmassa on harmillista, miten epärealistiseksi asiat kaikkialla muokataan ja miten epärealistisia asioita me havittelemme. Aasian ja esimerkiksi Brasilian kauneusleikkauskulttuuri ei pelkästään kohenna ulkonäköä vaan ikävä kyllä jo muuttaa sitä, vääristää sitä. Aasiassa saa tosiaan kuulla jatkuvasti, kuinka kaunis on ja kuinka vaalea iho on kaunis. Muistan myös ajan, jonka vietin thaimaalaisten ystävieni kanssa Bangkokissa. Olo oli kuin jättiläisellä: käsivarteni oli ystävieni reiden kokoinen. Saa nähdä, milloin omia juuria aletaan korostaa enemmän ja erilaisuutta vaalia aidan toisella puolella olevan ruohon havittelemisen sijasta.

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Hyvin sanottu! Toivottavasti Aasiaankin leviäisi enemmän body positiivisuutta ja ymmärrettäisiin, ettei ole vain yhtä tapaa olla kaunis – ja ettei kaunis ulkonäkö edes ole maailman tärkein asia. Ja tosiaan, koko maailmassa pitäisi alkaa arvostaa erilaisuutta. Meistä on moneksi ja hyvä niin.

      – Vera

      Vastaa

      1. Hannele Laakso

        Kiitos todella mielenkiintoisesta tekstistä. Tuo ilmaisusi ”millaiselta nyt siis tulisi haluta näyttää” on aivan timanttinen. Tästä jäi paljon mietittävää ja heräsi lisäkysymyksiä:
        Mitä tämä tarkoittaa miesten näkökulmasta?
        Millaiselta tulisi miehen haluta tyttöystävänsä näyttävän?
        Kulkeeko yhtään käsi kädessä naisten omien ihanteiden kanssa?
        Miltä miesten tulisi haluta itse näyttää?
        Onko siinä myös ”ruoho on vihreämpää”-ajatus?
        Näistäkin olisi mielenkiintoista kuulla. Olemme me outoja me ihmiset:)

        Vastaa

  7. Anna K. - Kaukaa haettua

    Mielenkiintoinen juttu! Olen itse törmännyt samaan Aasiassa ja muistan kuinka siellä ihailtiin hyvin vaaleaa ihoani, kun taas Kreikassa on naureskeltu että näytän puolikuolleelta noin kalpena, hanki nyt rusketusta! Niin kuin se tällä ihotyypillä muka onnistuisi. Muistan myös ne minimaalisen kokoiset tytöt Aasiassa, joiden rinnalla tunsin itseni suorastaan kookkaaksi, mitä en tod. ole! 😀

    Vastaa

  8. 10 PARASTA ASIAA AASIASSA ASUMISESSA - Muu maa mandariini

    […] on kuitenkin myös pimeä puolensa, ja kirjoitinkin aasialaisita kauneusihanteista ja -paineista tässä […]

    Vastaa

  9. Ulkosuomalaisten blogin 1-vuotis juhlat ja Suomikauppa arvonta!

    […] Valkea kuin lumi, laiha kuin lanka – tällaisia ovat Aasialaiset kauneusihanteet […]

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *