KARNEVAALIT PORTUGALISSA

Helmikuu on Portugalissa ja muussakin katolisessa maailmassa karnevaalien aikaa. Tänä vuonna karnevaaleja ei sattuneista syistä ainakaan Portugalissa järjestetä, joten sen sijaan voidaan hieman muistella menneiden vuosien karnevaalitunnelmia. Hyppää mukaan samban rytmiin ja lue, miten eri tavoin karnevaaleja juhlitaan eri puolilla Portugalia, kuten Sesimbrassa sekä Azoreilla!

Mitkä karnevaalit?

Karnevaalit ovat vaihtelevasti helmikuun lopulta maaliskuun alkuun ajoittuva juhla, jonka myötä siirrytään talvesta kevääseen. Juhlaa vietetään erityisesti roomalaiskatolisissa maissa. Suomessa karnevaalien vastine on laskiainen.

Karnevaalien historia on osittain hämärän peitossa, mutta ulottuu jopa 5000 vuoden taakse antiikin Kreikkaan tai Egyptiin. Kuten useat muutkin nykyiset kristilliset kekkerit, myös karnevaalit ovatkin alun alkujaan olleet pakanallinen juhla.

Karnevaalit ajoittuvat kevätpäiväntasauksen aikaan, ja ne ollaan perinteisesti nähty henkisenä siirtymisenä talvesta kesään ja pimeydestä valoon. Muinaiset eurooppalaiset uskoivat, että talven ajan maailmaa hallitsivat pahat henget, jotka oli karkoitettava kevään saapumisen varmistamiseksi. Mukana oli kuitenkin myös käytännöllisempi aspekti – talvea varten säilötyt ruokavarannot uhkasivat pilaantua lämpötilojen noustessa, joten esimerkiksi lihatuotteet ja voi piti syödä pois ennen sitä. Väki ruokittiin hyvin, jotta kevään niukempi aika ennen uusia satoja kestettiin.

Karnevaaliasuja
Karnevaalikulkue

Rooman valtakunnan siirryttyä kristinuskoon ja roomalaiskatolisuuden levittyä laajalti Eurooppaan, tuli karnevaaleista pääsiäistä edeltävän paastonajan aloittanut juhla. Paastonaikaan ei saanut nauttia lihasta, maitotuotteista, sokerista tai muistakaan maallisista iloista kuten juhlista 40 päivään ennen pääsiäistä, joten sitä ennen piti saada kansa tyytyväiseksi ja antaa väen viettää perinteisiä juhliaan. Paaston aikana hiljennyttiin sitten muistelemaan Jeesusta ja kristillisiä arvoja. Karnevaalien nimi (carnival, carnaval) tuleekin latinankielisistä sanoista carnis (liha) ja levare (jättää pois).

Keskiajalla karnevaalit kehittyivät eurooppalaisen kansankulttuurin mukana. Kaduilla nähtiin ihmisiä pukeutuneina vastakkaisen sukupuolen edustajiksi tai jopa eläimiksi, vaikka se olikin syntiä. Ensimmäiset paraatit ja tanssiaiset, joissa pukeuduttiin naamioihin pidettiin tiettävästi Italiassa. Karnevaaliperinne levisi kolonialismin ja eurooppalaisten valloittajien mukana myös muualle maailmaan, kuten Amerikkoihin. Siellä Amerikan alkuperäisasukkaat ja etenkin afrikkalaiset vaikuttivat paljon siihen, millainen juhla karnevaaleista on kehittynyt nykypäivään mennessä. Afrikkalaisista perinteistä mm. värikkäät puvut, höyhenkoristeet ja rytmikäs musiikki ovat nykyisissäkin karnevaaliparaateissa hyvin tärkeässä roolissa.

Tänä päivänä karnevaalit ovat globaali juhla, jota vietetään yli 50 maassa lukuisin eri tavoin. Lähes joka kaupungin karnevaali onkin omanlaisensa! Olen itse osallistunut karnevaalien juhlintaan sekä Manner-Portugalin Sesimbrassa että Azoreilla.

Karnevaalit Sesimbrassa
Sambakoulun tanssijoita

Karnevaalit Sesimbrassa

Sesimbralaiset tituleeraavat kotipaikkaansa Portugalin karnevaalipääkaupungiksi, koska siellä on kuulemma yksinkertaisesti parhaat ja upeimmat juhlat. Tunnelmaa tosiaankin Sesimbran karnevaaleilla riittää, sillä niin puvut kuin musiikkikin ovat vuodesta toiseen hienoja ja niihin on panostettu valtavasti. Karnevaali on oikea koko kylän juhla, ja vaikka juhlinta onkin kotikutoisempaa, ei fiilis varmastikaan jää kauaksi Rio de Janeiron ehkäpä maailman kuuluisimmista karnevaaleista. Sesimbran rantakatu täyttyy paahdettuja kastanjoita syövistä ihmisistä ja ilonpidosta.

Sesimbran karnevaalit ovatkin erityisen tunnettuja sambakulkueistaan (desfiles), jotka järjestetään useamman kerran karnevaaliviikon aikana. Tuntuu, että puolen Portugalia on tullut seuraamaan kun Sesimbran rantakadulla sambataan. Ihmiset vauvasta vaariin ottavat osaa kulkueeseen, jossa eri sambakoulut, rumpuryhmät ja muut esittelevät koko talven harjoiteltuja tanssi-, musiikki- ja rumpunumeroitaan kilpaillen upeimman esityksen tittelistä. Osa esiintyy rekkojen päälle rakennetuilla koristelluilla esiintymislavoilla tai traktorin vetämällä lavalla (carros alegóricos). Kulkueisiin osallistuu yhteensä yli 1000 henkeä.

Karnevaalikulkueessa näkyvät puvut ovat mielettömän upeita ja vaihetelevia: paljon näkyy perinteisiä kimaltavia höyhenhepeneitä ja kermakakkumekkoja, mutta myös mitä mielikuvituksekkaampia kostyymejä, kuten kalastajia, liskoja, robotteja, lentäjiä, jäätelökojuja, poliiseja, fadolaulajia, rantatyttöjä, räppääviä seiloreita, mehiläisiä ja ties mitä vielä! Mielikuvitusta todellakin on käytetty. Valitettavasti myös sellaisia asuja näkyy, jotka voisi tulkita rasistisiksi, esimerkiksi blackfaceja.

Karnevaalikulkue Sesimbra
Samban tanssija
Carnival

Pakkoa sanoa, että mielestäni on aika ihanaa, että Sesimbran karnevaaleilla näkyy aivan kaikennäköisiä, -kokoisia ja -ikäisiä ihmisiä tanssimassa ihan pienissäkin asuissa vailla häpeän häivääkään. Kun taas katsoo kuvia vaikkapa Rio de Janeiron karnevaaleilta, niin niissä esiintyy melkeinpä poikkeuksetta hyvinkin timmissä kunnossa olevia seksikkäitä nuoria naisia ja miehiä. Onneksi Sesimbrassa ei ole pelkästään niin vaan aivan kaikille on tilaa, vaikka tuntien tanssiminen rankkaa onkin! Jopa paikallinen ”kylähullu” pääsee mukaan karnevaalikulkueeseen.

Karnevaalisunnuntaina ja tiistaina esiintyvien kulkueiden lisäksi Sesimbrassa esiintyy karnevaalien maanantaina klovnikulkue, missä kaikki osallistujat ovat pukeutuneet pelleasuihin. Sen on sanottu olevan maailman suurin laatuaan! Sesimbrassa on myös koko viikon ajan kaikenlaista muutakin ohjelmaa ja keskustassa tietysti juhlitaan myös iltaisin. On muun muassa naamiotanssiaisia ja naamiaisasuissa juhlimista. Kalastajakylä todellakin herää eloon karnevaalien aikaan.

Sesimbra Carnival
Rumpuryhmä karnevaalit
Kaikenlaista silmäkarkkia on karnevaaleilla tarjolla. 😀

Karnevaalit Terceiralla

Terceiran saarella Azoreilla samban ja höyhenet voi unohtaa ja palata ajassa ainakin 50 vuotta taaksepäin. Täällä järjestetään karnevaalien aikaan bailinhos de carnaval –esityksiä, joissa teatteriryhmät kiertävät kylästä kylään ja esiintyvät siellä kylän kunnantalon tai vastaavan esiintymislavalla, sisätiloissa. Paikalliset asukkaat istuvat jopa koko päivän ja yön eväiden kanssa paikoillaan odottamassa, jotta näkevät kaikki esitykset. Samalla tietysti seurustellaan tuttujen kyläläisten kanssa ja käydään välillä kanttiinissa.

Esitykset ovat pienten paikallisryhmien tekemiä yleensä näyttelemistä, laulua ja tanssia sisältäviä näytelmiä, joiden aiheet ovat monesti huumorilla höystettyjä. Suosittu genre on mm. poliittinen satiiri, jossa naureskellaan paikallisille poliitikoille. Ulkopuolisen on usein hieman vaikea ymmärtää näitä vitsejä, mutta onneksi joukossa on yleismaailmallisempiakin. Lavalla näkee perinteisiä asuja, musiikkia ja tanssia, joten vaikka ei ymmärtäisi mitään, on bailinhos-esityksiä silti mielenkiintoista seurata. Esitysten välissä voi mennä jopa parikin tuntia seuraavaa ryhmää odotellessa, mutta paikallisilla ei ole mihinkään kiire.

Hienoin paikka katsoa esityksiä on Angra do Heroísmon teatterissa, missä puitteet ovat punaista samettia ja hulppeita kultauksia. Se on tosin maksullista ja liput myydään yleensä loppuun jo hyvissä ajoin.

Sillä aikaa kun lapset ja vanhukset istuvat katsomassa bailinhos-esityksiä, lähtevät nuoriso ja nuoret aikuiset tietysti bilettämään. Pääkaupunki Angra do Heroísmon kaduilla musiikki raikaa ja naamiaisasuihin sonnustautuneet juhlijat tanssivat. Joukossa on kuin onkin myös samban rytmejä. Karnevaalien aikaan Terceiralla syödään myös erilaisia perinteisiä leivonnaisia kuten filhós do forno –munkkeja, joissa on sitruunainen kreemitäyte. Nam!

Bailinhos de Carnaval
Karnevaalit Azoreilla
Filhos do forno
Filhós do forno -pulla

Tunnettu karnevaalikaupunki Portugalissa on myös Torres Vedras, joka on kuuluisa mm. valtavista ”päistään”. Pelottavan näköiset, muiden naamiaisasujen seasta esiin pistävät jättiläispäät irvailevat tunnetuille henkilöille, kuten vaikkapa Trumpille tai Ronaldolle. En ole itse käynyt, mutta kuvien perusteella näyttää sekä hauskalta että aika erilaiselta mitä vaikkapa Sesimbran karnevaalit!

Karnevaaleja on valtavasti erityyppisiä ja niihin liittyy hurja määrä erilaisia perinteitä – onhan kyse yhdestä maailman vanhimmista edelleenkin voimissaan olevista juhlista. Tässä olikin vain pintaraapaisu siihen, mitä karnevaaleilla voi kokea Portugalissa tai muualla maailmassa. Oma salainen unelmani olisi päästä joskus mukaan Sesimbran karnevaalikulkueeseen, mutta ensin pitäisi vähintäänkin opetella tanssimaan sitä sambaa. 😀

Karnevaaliasuna Peppi
Loppukevennykseksi kuva karnevaalien 2015 Peppi Pitkätossu -asustani. Tunnistettava hahmo myös Portugalissa!

Onko sinulla kokemuksia karnevaaleilta ja jos, niin mistä päin maailmaa? Olisi hauska kuulla!

Kannattaa myös kurkata lomaeuroopassa.fi -sivustolla julkaistuja kirjoittamiani ja valokuvaamiani matkaoppaita Portugaliin!

Viestiä ja kysymyksiä saa myös aina lähettää meille Facebookissa tai Instagramissa @muumaamandariini tai henkilökohtaiselle tililleni @johannahulda.

2 comments

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    On kokemusta juurikin sieltä Rio de Janeirosta: https://www.matkallamissamilloinkin.com/sambakarnevaalien-humua-rio-de-janeirossa/

    Marika on viettänyt karnevaaleja muuallakin ja itseänikin kiinnostaisi kokea karvevaalitunnelmaa myös muualla. Venetsiaa olin aiemmin ajatellut, mutta varmaan Portugalikin olisi hyvä kohde!

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Riossa on kyllä varmasti maailmanluokan karnevaalit! Mun äiti juhli siellä viisikymppisiään. 😀 Venetsiakin olisi kiinnostava paikka kokea karnevaalit.

      – Johanna M.

      Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *