Millaista on hakea vuokra-asuntoa Australiassa kiinteistönvälittäjän kautta? Mitä kaikkea prosessi sisältää? Millaista on käydä yleisissä näytöissä korona-aikana?
Aihe on itselle erittäin ajankohtainen, sillä olemme kaveriporukan kesken päättäneet alkaa etsiä vuokra-asuntoa ja haussa onkin kolmen makuuhuoneen talo/asunto uima-altaalla muutamalta rantaa lähellä olevalta asuinalueelta.
REAL ESTATE
Kiinteistönvälitystä kutsutaan täällä nimellä Real Estate ja asuntoja löytyy mm. osoitteesta www.realestate.com.au tai Domain -mobiilisovelluksen kautta.
Asuntoihin järjestetään avoimia ja yksityisiä näyttöjä, ja haku tapahtuu asuntonäytöstä saadulla paperilomakkeella tai välittäjän nettisivujen kautta. Asunnon haku usein edellyttää, että henkilö on käynyt näytössä paikan päällä ennen, kun voi asuntoa hakea.
MEIDÄN HAKUPROSESSIMME
Kävimme poikaystäväni kanssa parisen kuukautta sitten avoimessa asuntonäytössä, johon meidän tuli koronan takia rekisteröityä etukäteen, sillä paikkoja näyttöön oli rajoitettu määrä. Paikalla oli paljon ihmisiä, noin parisenkymmentä, ja asunto olikin todella upea, lattiasta kattoon remontoitu kaksio, edullinen ($350/viikko = 216 euroa/viikko) ja suositulla alueella (Palm Beach). Monessa asunnossa, erityisesti edullisemmissa ja vanhemmissa asunnoissa, on lattiamatot varsinkin makuuhuoneessa, ja kerrankin löytyi rannan läheisyydestä asunto, jossa niitä ei ollut. Asunto menikin parissa päivässä, vaan ei meille, harmi!
Päätimme hiljattain hakea asuntoa kaveriporukan kesken (5 hlö) ja viime viikolla kävimme ensimmäisessä yleisessä näytössämme. Paikalle saapui tännekin parisenkymmentä ihmistä. Koronan vuoksi asunnossa sai olla vain yksi porukka kerrallaan, joten odottamiseen meni jonkin verran aikaa. Meidän piti myös kirjata yhteystietomme ylös siltä varalta, että mikäli korona havaitaan näytön yhteydessä, saamme siitä heti tiedon.
Asunto oli upea (paljon hienompi livenä kuin kuvissa)! Kolmisensataa metriä surffirannalle, uima-allas, aidattu piha, tilava neljän makuuhuoneen ja kolmen kylppärin kaksikerroksinen Duplex -talo (kaksi erillistä taloa kiinni toisissaan, eli kuten rivitalo, mutta vain kahden asunnon rivitalo). Hinta $780 = 480 euroa/viikko, eli viiden hengen porukalla vain 385 euroa/kk/hlö. Asunnossa oli kaksi autopaikkaa autotallissa, ja mikä kätevintä, ulkosuihku! Asunto vuokrataan kalustamattomana.
Kuvat Miami Beach Realty
Kokosimme viikonlopun aikana yhteen tarvittavat dokumentit, joita olivat:
- nelisivuinen hakemuspaperi, jossa kysyttiin
- tämänhetkisen ja edeltävän asunnon tiedot, vuokranantajan yhteystiedot, vuokrasumma
- tämänhetkisen työnantajan tiedot, työnantajan yhteistiedot, palkka
- tiedot tämän hetkisistä opinnoista
- muut tuet (paikallinen centrelink/kela)
- kaksi henkilökohtaista suosittelijaa
- muita tietoja kuten lemmikit, lapset, ym.
- kahden viikon palkkakuitit (palkkakuitti tulee Australiassa kerran viikossa)
- kopio passista ja ajokortista
Tämän lisäksi hakemukseen voi sisällyttää vielä muita todisteita, kuten edeltävät vuokrasopimukset, suosittelijat, sähkö- ja puhelinlaskut, auton rekisteröintitodistus opiskelijakortti, tiliotteet, kelakortti (medicare) ym.
Asuntohakemusten käsittelyssä menee yleensä parista muutamaan päivään. On tässä asuntojen hakemisessa jonkin verran hommaa, varsinkin jos pitää monta hakemusta tehdä. Kilpailu on myös kovaa, ja etusijalla ovat monesti paikalliset, pariskunnat ja lapsiperheet.
KYSYNTÄÄ ENEMMÄN KUIN TARJONTAA
Viimeisen parin kuukauden aikana olen seurannut asuntojen tarjontaa lähes päivittäin ja asuntoja on jostakin syystä ollut tarjolla harvinaisen vähän, kysyntää on tarjontaa enemmän ja kilpailu asunnoista on kovaa. Ei siis paras ajankohta asunnon etsinnälle, mutta luotan siihen, että sieltä vielä joku tärppää!
Fingers crossed, että meille löytyy jostakin vielä hyvä koti! 😊
Jenna R.
Miltä asunnonhaku Australiassa kiinteistönvälittäjän kautta kuulostaa? Herättikö aihe kysymyksiä? Kommentoi alle tai laita viestiä Instagramissa @muumaamandariini.
Onko Australiassa myös yksityisiä välittäjiä? Todella hankalalta tuo kuulostaa kyllä prosessi, ja ilmeisen vaikeaa on asuntoa saada. Mahtaako noin olla kaikissa isoissa kaupungeissa?
[…] asumiseen voit tutustua lisää tästä ja Portugalissa […]
[…] Olisi kiva kuulla, jos sait tästä jutusta vinkkejä asunnon vuokraamiseen Portugalissa – jätä siis rohkeasti kommenttia tai jaa oma vinkkisi. Lue myös aiemmat postauksemme asunnon vuokraamisesta Espanjassa ja Australiassa! […]
[…] vuokralla asumisesta Espanjassa. Vuokra-asumisesta on kirjoiteltu blogissa enemmänkin, sillä täältä löytyy myös vanhan blogin kirjoittajan Jennan postaus asunnon vuokrauksesta Australiassa. Meitä […]