ESITTELYSSÄ TERCEIRA: MITÄ NÄHDÄ JA TEHDÄ PORTUGALIN AZOREILLA?

Terceiran saarella Azoreilla voit vierailla tulivuoressa, uida valaiden kanssa ja tanssia paikallisissa katujuhlissa pikkutunneille asti. Hyppää mukaan virtuaalimatkalle ja lue, miten Terceiralle matkustavan kannattaa kokea saaren ihmeet, mitä paikallisherkkuja maistaa ja missä saat parhaat yöunet.

Terceira on 56 000 asukkaallaan Portugalille kuuluvan Azoreiden saariryhmän väkiluvultaan toiseksi suurin saari ja Johannan koti. Tuliperäisen saaren pääkaupunki on nimeltään Angra do Heroísmo ja kakkospaikkakunnan sijaa pitää unelias Praia da Vitórian kalastajakylä. Näiden lisäksi Terceiran rantaviivalta löytyy monia pittoreskejä pikkukyliä, joiden värikkäillä raiteilla voi helposti kuvitella itsensä keskelle parinsadan vuoden takaista elämänmenoa hevoskärryineen ja värikkäine império-kappeleineen. Saaren keskiosa on lähes yksinomaan villiä luontoa ja karjalaidunta, sillä se on usein pilvisumun peitossa. Monipuolinen luonto onkin ehdottomasti koko Azorien valttikortti, mutta etenkin Terceira on kunnostautunut myös kulttuuritarjonnallaan.

Azorit pitävät vuodesta toiseen sijoituksensa maailman kestävimpien matkakohteiden kärkisijoilla. Esimerkiksi Global Sustainable Tourism Council on myöntänyt Azoreille EarthCheck-sertifikaatin maailman ensimmäisenä saaristona.

Milloin?

Azorit ovat ympärivuotinen matkakohde, missä lämpötilat pysyttelevät merellisen subtrooppisen ilmaston ansiosta talvisin 15-18 asteessa ja kesäisin 23-26 asteessa. Alle 10 tai yli 30 asteen lämpötiloja ei täällä käytännössä nähdä. Korkea ilmankosteus kuitenkin korostaa niin kylmiä kuin kuumiakin päiviä. Talvella sataa enemmän, mutta varaudu sadekuuroihin ja ajoittaiseen navakkaan tuuleen myös kesäkuukausina. Azoreilla sää muuttuu nopeasti ja voit kokea kaikki neljä vuodenaikaa saman päivän aikana. Tekemisensä kannattaakin suunnitella sääennustetta silmällä pitäen.

Suositeltavin aika matkustaa Azoreille on touko-kesäkuussa tai syys-lokakuussa. Näin vältät kesäkauden ruuhkaisimman ja kuumimman ajan, mutta pääset todennäköisemmin nauttimaan kauniista säästä. Saarten väliset Atlânticolinen lautat kulkevat Terceiralta toukokuusta lokakuuhun. Talvikaudella ei-purjehtijoiden ainoa tapa hypellä saarten välillä on lentokoneella, poislukien Picon, Faialin ja São Jorgen saarten väliset ympärivuotiset lauttayhteydet.

Serra do Cume näköalapaikka
Serra do Cumen näköalapaikka

Miten?

Vuokraamalla auton voit huristella saaren ympäri vaikka muutamassa tunnissa. Omalla autolla pääset parhaiten patikkareittien alkuun ja upeille näköalapaikoille, kuten Serra do Cumen tai saaren korkeimman vuoren Serra de Santa Bárbaran huipulle. Liikenneruuhkia täällä aiheuttavat vain satunnaiset lehmälaumat.

Patikoiden löydät tiesi ikivanhojen laakeripuumetsien sammaleiseen siimekseen, tummavetisten kraaterijärvien äärelle, hortensioiden reunustamille maaseuturaiteille ja salaperäisille kivirannoille. Hyviä reittivaihtoja ovat esimerkiksi Mistérios Negros (4,9 km – haastava), Baías da Agualva (4,8 km – keskitaso), Rocha do Chambre (8,8 km – keskitaso) tai Relheiras de São Brás (5 km – helppo). Reitit ovat useimmiten hyvin merkittyjä ja löydät kaikkien kartat Azores Trailsin nettisivuilta.

Snorklaten tai sukeltaen Atlantin kirkkaissa vesissä sinulle aukenee kokonaan uusi, vedenalainen maailma. Terceiran useat luonnonkivialtaat tarjoavat viilennystä kesäpäiviin ja hyviä spotteja paikallisten merenelävien bongaamiseen snorklaamalla. Omia suosikkejani ovat Quatro Ribeiras, Biscoitos, Salgueiros ja Porto Martins –nimiset uimapaikat. Vesi on Golf-virran lämmittämää, kesäisin noin 25-asteista. Varo kuitenkin voimakkaita aaltoja ja merivirtoja sekä polttavia portugalinsotalaivoja! Laitesukelluskursseja ja -retkiä tarjoaa mm. Arraia Divers.

Valasretki Azoreilla
Delfiinejä Terceiran edustalla

Mitä tehdä?

Vieraile tulivuoressa. Koska viimeksi kävit uinuvan tulivuoren sisällä? Niinpä. Algar do Carvãossa pääset syvälle 2000 vuotta sitten purkautuneen tulivuoren kraateriin, jonka pohjalla sijaitsevan kristallinkirkkaan kraaterijärven reunalla ei voi olla liikuttumatta hieman. Tällaisia kohteita löytyy koko maailmasta vain pari, joten kyseessä on todellinen kerran elämässä –kokemus.

Vietä päivä Angra do Heroísmossa. Angra on UNESCO:n maailmanperintökohteiden luetteloon kuuluva eläväinen pikkukaupunki, jossa kannattaa viettää päivä kävellen ympäriinsä. Värikkäiden talojen reunustamat mukulakivikadut huokuvat historian havinaa ja satamassa pääset fiilistelemään Atlantin yli purjehtivien veneiden mukanaan tuomaa lähdön tunnelmaa. Jardim Duque da Terceira –puutarhassa saat ihastella kasvitieteellisiä istutuksia ja kiivetä ylös Alto da Memória –näköalapaikalle, mistä on huikeat näkymät Angran kattojen ylle. Museoissa viihtyvän kannattaa katsastaa Angran MAH-museo.

Osallistu perinteisiin katujuhliin. Azoreilla on sanonta, että saaristo koostuu 8 saaresta ja yhdestä huvipuistosta. Tuo huvipuisto on tietenkin Terceira, missä puolet vuodesta on jatkuvaa juhlaa. Paikalliset kokoontuvat toukokuusta lokakuuhun kaduille juhlimaan niin uskonnollisin kuin sekulaareinkin menoin harva se päivä. Etenkin Sanjoaninas-juhlat juhannuksen aikaan ovat saarella iso juttu. Mutta ei hätää, vaikka olisit liikkeellä talvellakin – ainakin uusivuosi ja helmikuun karnevaalit nostavat nekin tunnelman kattoon!

Lähde valassafarille. Spottaa maailman suurin nisäkäs, ui villien delfiinien kanssa niiden kotivesissä tai vain nauti venekyydistä merituulen tuivertaessa tukkaa. Harvoin tuntee itsensä niin pieneksi kuin valtavan valaan heilauttaessa pyrstöään edessäsi. Valassafareita Terceiralla tarjoavat yritykset toimivat eettisesti, eivätkä oppaat mene liian lähelle eläimiä tai ahdistele niitä. Villieläinten bongaaminen niiden luonnollisessa elinympäristössä on joka sentin arvoista ja tuhat kertaa delfinaarioita parempi ratkaisu! Delfiinejä voit bongata ympäri vuoden, mutta paras aika valaiden näkemiseen on keväisin huhti-toukokuussa. Valassafareita tarjoavia yrityksiä löydät mm. Angran satamasta.

Pikniköi kuin paikallinen. Ympäri saarta löytyy toinen toistaan kauniimpia piknikalueita, joista löytyy valmiiksi pöydät, grillit, vesipisteet ja vessat. Pakkaa siis eväät laukkuun ja suuntaa yhdelle näistä viettämään letkeää iltapäivää paikallisten perheiden sekaan. Kiva piknikalue löytyy esimerkiksi Angran kyljestä kohoavan Monte Brasil –metsäpuiston huipulta. Siellä saatat törmätä herkkuja kädestä syövään peuralaumaan ja eläinpuiston asukkaisiin kuten lintuihin ja kissoihin.

Algar do Carvão
Algar do Carvão -tulivuorikraatteri

Missä majoittua?

Luonnon ympäröimänä nukut paremmin. Miltä kuulostaisi herätä merinäköalalla varustetusta modernista puumajasta? Kurkkaa vastuullisiin majoituspalveluihin ja ympäristön suojeluun sitoutunut Caparica Eco Lodge. Budjettivaihtoehto Banana Eco Camp puolestaan tarjoaa edullisempaa bungalowmajoitusta keskellä viidakkomaista banaaniviljelmää.

Hotellissa majoittumisessakin on puolensa. Jos näkymät Atlantista kohoavalle tulivuorelle, rentoutuminen ulkouima-allasalueella ja aamiaisbuffet ovat sinun palasi kakkua, tee varaus neljän tähden Terceira Mar Hoteliin. Pousada Forte de Angra do Heroísmossa voit nukkua vanhassa merilinnoituksessa aivan kaupungin venesataman kupeessa. Budjettivaihtoehto Angra Bed & Breakfastista taas saat pienen mutta tyylikkään huoneen ja mannermaisen aamiaisen sopuhintaan.

Teltassa voit nukkua Terceiran kauniilla leirintäalueilla, kuten Azure Outdoor -leirinnässä Biscoitoksessa. Muita vaihtoehtoja ovat Baía da Salgan ja Cinco Ribeirasin leirintäalueet. Myös free camping saaren piknikpaikoilla voi onnistua, vaikka periaatteessa kiellettyä onkin.

Praia da Vitória
Praia da Vitórian keskusaukio

Mitä syödä?

Paikallisherkkuja tarjoilevia ravintoloita löytyy Terceiralta moneen makuun. Quinta dos Açores on kuin azorilainen Juustoportti, joka tarjoilee ruokalatyyliin paikallisista aineksista tehtyjä edullisia annoksia, kuten bolo lêvedo –leipään koottuja hampurilaisia. Täältä saa vannomatta parasta jäätelöä, mitä olen ikinä syönyt! Ravintolan yhteydestä löytyy myös azorilaisia tuotteita myyvä puoti. Perinteisempää ravintolaelämystä hakevan kannattaa katsastaa Serretassa sijaitsevan ravintola Ti Chôan terceiralaiset erikoisuudet: alcatra-lihapata, Dona Amélia -leivokset sekä etikkajälkkäri doce de vinagre, joka on parempaa miltä kuulostaa. Agualvassa sijaitseva O Caneta on perinteinen liha- ja kalaravintola tunnelmallisessa miljöössä. Angra do Heroísmosta suosittelisin Tasca das Tias -ravintolaa, jossa parasta ovat sisutuksen lisäksi valtavat tonnikalapihvit ja sangriakannut. Kalaravintola Beira Marista São Mateuksen satamassa saat lautasellesi saaren tuoreimman kalansaaliin ja pannullisen suussasulavia lapas-simpukoita. Moshi Moshi Angrassa puolestaan tarjoilee myös paikallisesta kalasta valmistettua sushia. Pöytävaraus on suositeltava etenkin viikonloppuisin.

Italialaista ruokaa halutessasi, ota suunnaksi São Mateuksen aidot italialaisessa omistuksessa olevat kiviuunipizzeriat Tasca Happy Hour (avoinna vain kesäkaudella) ja Ita1. Myös Porto Martinsissa sijaitsevan Búzius-ravintolan pasta- ja kala-annokset kannattaa katsastaa.

Kasviskeittiön antimia löydät Angran Captain’s Tablesta, missä turkkilais-ruotsalainen purjehtijapariskunta loihtii upeita makuelämyksiä kodikkaassa ravintolassaan. Casa do Jardim Angrassa ja Bio Azorica Praiassa tarjoilevat niin vitamiineja pursuavia luomulounaita kauden kasviksista kuin erikoisruokavalioihin sopivia kahvilatuotteitakin. Delman Bar&Loungen listalta löytyy myös kasvisvaihtoehtoja, kuten hampurilaisia, toasteja ja salaatteja, ja terassilta on kivat näkymät merelle ja Praian satamaan.

Patikointi Azoreilla
Näkymä Mistérios Negros -patikkapolulta

Missä juoda?

Kahviloissa tarjoillaan portugalilaiseen tyyliin vahvaa espressoa ja leipomotuotteita people watchingin kylkiäisiksi. Angran O Fornosta kadulle leijaileva tuoreen leivän tuoksu ja leivonnaisia notkuvat vitriinit saavat veden kielelle.  Värikkäästi sisustetusta A minha Casasta puolestaan löydät olohuonemaista tunnelmaa, pientä purtavaa ja drinkkejä.

Baareissa tunnelma on vilkkaimmillaan lauantai-iltaisin. Merinäköaloilla varustetusta O Pirata -gastropubista löydät erikoisoluita ja cocktaileja, mutta myös ruokaa ja iltaisin livemusiikkia. Boheemissa Casa do Salissa taas järjestetään toisinaan keikkailtoja ja taidenäyttelyitä. Saaren kattavin olutlista löytyy ravintola Tasca do Ramo Grandesta Lajesissa. Jos tanssijalka vipattaa pikkutunneille saakka, suuntaa saaren vanhimpaan yökerhoon Twins Clubille.

Veneretki Azorit
Ilhéus das Cabras -saaret Terceiran edustalla

Azorit ovat luonnonystävän paratiisi, mutta sinun ei kuitenkaan tarvitse olla kokenut trekkaaja matkustaaksesi nauttimaan tämän uskomattoman kauniin saariston koskemattomasta luonnosta. Kiviaitojen rajaamat vihreät ja siniset maisemat, ystävälliset ihmiset, herkullinen välimerellinen ruoka, joka puolella laiduntavat lehmät ja Atlantin aava horisontti sekä rikas vedenalainen elämä saavat rakastumaan näihin saariin kertaheitolla. Varo vaan, ettet sinäkin löydä kohta itseäsi haaveilemasta tänne muuttamisesta!

Kannattaa kurkata myös postaukseni matkavinkeistä São Jorgen saarelle, ja lisäksi kirjoittamani ja valokuvaamani matkaopas Azoreille on julkaistu lomaeuroopassa.fi -sivustolla! Saarikohteista löytyvät tällä hetkellä Terceira, São Miguel ja São Jorge.

Heräsikö mielenkiinto matkustaa Terceiralle? Tai oletko kenties jo käynyt Azoreilla? Jätä kommentti alle! Kysymyksiä ja palautetta saa lähettää myös Instagramissa ja Facebookissa @muumaamandariini tai @johannahulda, vastaan mielelläni!

27 comments

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Azoreille matkustaminen on ollut muutamaan kertaan mielessä ja nimenomaan valaiden takia. Harvassa paikassa ihan maailmanlaajuisesti on mahdollista nähdä niin usea laji kerralla kuin Azoreilla keväisin. Ymmärsinkö oikein, että myös uintiretkiä valaiden pariin olisi tarjolla? Se kuulostaa upealta kokemukselta!

    Vastaa

    1. muumandariini

      Tämä on tosiaan maailmanluokan paikka valaiden näkemiseen! Olin itse viime toukokuussa valasretkellä, missä näimme kolme delfiini- ja kaksi valaslajia muutaman tunnin safarilla. Tosi upeaa!

      Valaiden kanssa uimiseen tarvitaan oikeastaan joko todella hyvä tuuri tai sitten valtion lupa, jolloin voi päästä järjestetylle retkelle niiden kanssa uimaan. Siihen on kuitenkin käsittääkseni hyvin tiukat säännöt ja yleensä lupa myönnetään vain tieteen tai elokuvan tekijöille. Tavan tallaajille järjestetään kuitenkin paljon retkiä, joilla pääsee uimaan villien delfiinien kanssa.

      – Johanna M.

      Vastaa

  2. Paratiisireportteri

    Ihanan näköistä ja kuuloista. Nyt iski kyllä kova matkakuume! Azoreita ajattelen sellaisina maailman äärellä sijaitsevina saarina, joilla olisi kiva viettää kerralla pitkä aika kaikessa rauhassa.

    Vastaa

    1. muumandariini

      Juuri sellainen paikka tämä saaristo onkin, kiva kuulla että se välittyi jutusta. 🙂 Pidemmän aikaa viettämällä pääsee tosiaan paremmin sisälle tähän leppoisaan elämänrytmiin.

      – Johanna M.

      Vastaa

  3. Anna Santos

    Hei Johanna, kiitos hienosta esittelystä. Minä olen löytänyt Suomesta lähdettyäni kodin Uudesta Seelannissa joka on hyvinkin samanlainen luonnonparatiisi. Azorit tosin eivät ole kutsuneet vaikka mieheni isä on sieltä kotoisin. Tosin mieheni syntyi Englannissa mutta sukunimi on Santos, lyhennys hieman pidemmästä nimestä. Joskus matkaamme sinne, kiitos vielä kerran esittelystä!

    Vastaa

    1. muumandariini

      Kiitos kommentista Anna! 🙂 Huomasinkin, että sinulla on portugalilainen sukunimi. Hauska sattuma, että sinulla on tavallaan siteitä tänne. Azorilainen diaspora taitaa olla paljon suurempi kuin mitä täällä enää asuu. Meillä mies on Manner-Portugalista, joten ollaan molemmat oikeastaan ulkopuolisia täällä saarella.

      Uusi-Seelanti on varmasti top5:ssa paikoista, joissa haluaisin päästä käymään, se vaikuttaa todella upealta paikalta!

      – Johanna M.

      Vastaa

  4. Sandra / Terveiset päiväntasaajalta

    On tullut muutaman vuoden jo selailtua matkoja sinne, mutta vielä ei ole ollut se oikea aika. 🙂 Tämä postaus kyllä vain lisäsi halua päästä sinne ja tosi kiva kun olette koonneet kaikki vinkit samaan juttuun! Nuo laivojen liikennöinnit sun muut ovat tosi tärkeää tietoa, joten tosi kiva tietää! 🙂

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Moi Sandra ja kiitos kommentista! 🙂 Mahtavaa kuulla, että tieto tuli tarpeeseen. Toivottavasti pääsette tulevaisuudessa käymään Azoreilla, tämä on kyllä yhdenlainen paratiisi vaikkakin aika erilainen kuin teidän nykyiset maisemat! 🙂

      – Johanna M.

      Vastaa

  5. Anne/ Matkahetket

    Kauniita kuvia! Azorit kiinnostavat itseänikin kohteena, vaikka tuskin sinne ihan lähivuosina tulee mentyä. Kiinnostavaa silti poimia lisää tietoja ja kokemuksia Azoreista. 🙂

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Kiitos paljon Anne! 🙂 Tämä on vielä aika tuntematon paikka suomalaisille, mutta varmaan sieltäkin matkailu tänne tulee lisääntymään, mikäli koronan jälkeinen tilanne sen sallii. Ainakin nuo nähtävyydet odottavat reissaajaa kyllä useammankin vuoden!

      – Johanna M.

      Vastaa

  6. Pirkko / Meriharakka

    Azoreilla monta vuotta sitten vieraillessamme kävimme valasristeilyllä ja onnistuimme näkemäänkin niitä. Saarta kiertäessämme opimme myös, että rannalla oli koppeja, joissa valastarkkailijat tarkkailivat merta ja raportoivat sitten retkiä toteuttaville tahoille havainnoistaan – tuo voisikin olla mielenkiintoinen homma! Tai ehkä sittenkin vähän pitkästyttävä …

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Hei Pirkko! Noita valasbongareiden koppeja näkyy täällä tosiaan siellä täällä. Ennen ne ovat liittyneet valaiden metsästykseen, mutta nykyisin enää vain niiden bongailuun valassafareita varten. 🙂 Onneksi kyseessä on ainoastaan aamun tunteihin keskittyvä työ, koko päivän kiikarointi siellä voisi tosiaan käydä hieman pitkäksi!

      – Johanna M.

      Vastaa

  7. Kaisa

    Azoreille olisi niin mahtava päästä käymään! Portugali kiinnostaa muutenkin ja vain Lissabonissa käyneenä laitan kyllä Azorit seuraavana listalle. Tosi kiva postaus ja paljon infoa! 🙂

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Kiitos Kaisa! 🙂 Rakastan Lissabonia, mutta Azorit on melkein kuin jostain toisesta maailmasta. Suosittelen tosiaankin tutustumaan 🙂 Toivottavasti pian pääsee taas reissuun!

      – Johanna M.

      Vastaa

  8. Anna K. - Kaukaa haettua

    Vaikuttaa paikalta, jossa olisi ihana käydä, jo tuo vihreys on niin kaunista katseltavaa. Puumaja ja tonnikalapihvi olis ainakin ne elämykset, joille sanoisin kyllä kiitos. Kuvat oli kauniita, olisin katsellut vaikka vähän useammankin. 🙂

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Moi Anna ja kiitos kovasti! Onneksi blogiin on tulossa paljon lisää kuvia täältä. 🙂 Tämä vihreys ja vehreys on tosiaan jotain sellaista, mistä ei vaan saa tarpeekseen. <3

      - Johanna M.

      Vastaa

  9. Anna Tämä matka -blogi

    Azoreille olen ollut menossa monasti Siis suunnitellut ja mietiskellyt, mutta sitten aina jotan muuta on tullut väliin. Näyttää osin samanlaiselta kuin La Gomera (laakeripuumetsät ym.). Tuo ruokapuoli on saarilla yleensä aivan mahtava. Ei niinkään turistihömppää, vaan paikallisia hyviä perinneruokia ja muutenkin laadukkaampaa murkinaa.

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Moi Anna! La Gomeralla en ole vielä päässyt käymään, mutta käsittääkseni laakeripuumetsät ovat siellä ja muuallakin Makaronesiassa melko samanlaisia. Azoreilla on ehkä vahvemmin maatalous läsnä ja vähän erilaiset maisemat sen takia 🙂 Lähellä kasvanut ja puhdas ruoka on tosiaan yksi vetonaula täällä!

      – Johanna M.

      Vastaa

  10. Tiina Johanna / Kookospalmun Alla

    Azorit ovat aina olleet kyllä bucket listillä, mutta vielä ei ole tullut mahdollisuutta sinne lähteä. Toivottavasti sellainen mahdollisuus tulisi eteen vielä! Luonto vaikuttaa niin upealta ja on varmasti ihan omaa luokkaansa. Rakastan myös katsella valaita ja delfiinejä omassa elinympäristössään ja niiden perässä on matkoja tehty aiemminkin, joten tämä olisi luonnollinen jatkumo sille. Olen samaa mieltä, delfiinien ja valaiden kuuluu saada olla vapaudessa ja siellä niiden näkeminen on parhainta, mitä tiedän ja mitä olen koskaan kokenut. Ihania kuvia, huikea paikka! 🙂

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Kiitos kommentista ja kehuista Tiina! 🙂 Jotain taianomaista noissa merinisäkkäissä on, kun jo ajatuskin siitä että tuolla meren syvyyksissä ne vaan uiskentelee ja elelee villeinä ja vapaina saa kylmät väreet aikaan! Toivotaan, että pääset pian tännekin niitä katselemaan <3

      - Johanna M.

      Vastaa

  11. SÃO JORGE – REISSURAPORTTI JA PARHAAT VINKIT - Muu maa mandariini

    […] Kannattaa kurkata myös aikasempi postaukseni matkavinkeistä Terceiran saarelle! […]

    Vastaa

  12. KESÄKUULUMISIA AZOREILTA - Muu maa mandariini

    […] muitakin Azorien saaria! Tähän mennessä olen käynyt saariryhmän yhdeksästä saaresta Terceiran lisäksi vain São Miguelilla. Voisi ottaa tavoitteeksi käydä yhden saaren vuodessa, niin […]

    Vastaa

  13. TULIVUORTEN LANZAROTE – KANARIAN RENNOIN LOMASAARI - Muu maa mandariini

    […] Atlantin saaret kiinnostavat enemmänkin, niin kannattaa lukea myös vinkkini Azoreiden Terceiralle ja São […]

    Vastaa

  14. BLOGI TÄYTTÄÄ 2 VUOTTA – ARVONNAN PAIKKA! - Muu maa mandariini

    […] M. asui Azoreilla blogin avaamisen aikaan, ja vaikka koti ja tavarat odottavat naista edelleen Terceiran saarella, on Johanna majaillut Lissabonin kupeessa Sesimbrassa jo yli vuoden ajan ekotalonsa […]

    Vastaa

  15. MADEIRA, ATLANTIN HELMI – PARHAAT VINKIT - Muu maa mandariini

    […] palata. Ja jos Portugalin muut saaret kiinnostavat, kannattaa lukaista myös reissuvinkit Azoreiden Terceiralle ja São […]

    Vastaa

  16. Päivi Vitikainen

    Tervehdys Suomesta, ns.Taka Hikiältä
    Olemme puolisoni kanssa käyneet Azoreilla ainakin kolme kertaa lomalla pääsaarella,sao Miguel. Mahtavat maisemat ja erikoista on ettei siellä tuputeta kaupoissa tavaraa, kuten monissa turistikohteissa. Mieleni tekisi käydä vielä kerran ( vähintään) Azoreilla. Olen pohtinut mikä vuodenaika on paras ja millä saarella näkisi niitä sinisiä vuoria, jotka ovat hortensioiden peitossa. Olen nähnyt joissain kuvissa niitä, mutta en ns.paikanpäällä. Minulla on 10v kesällä täyttänyt puudelipoika Sisu ja pieni vajaa 2v puudeli Scania. ( pikkurekka ja isorekka 😉 ) Tulossa on eläkepäivät ja luultavasti Sisun isi Constantine, kohta 18v tekee pikkuhiljaa lähtöä Mindy- mamman luo. Mamma on kovasti ”terveisiä” laitellut pilven päältä lumihiutaleiden mukana.
    Azoreilla kierrellessä jäi mieleen ihana suuri puisto mustine joutsenineen ja ns.nuoruudenlähde. Retkellä linja-autoa oli vastassa pieni, mutta pirteä pikkukoira, jota oppaat kutsuivat Hönöksi” Viimeksi emme sitä enää tavanneet.

    Olisi ihana saada tietoa sinisistä vuorista enemmän. Tänään +1c , mutta lunta on sadellut hieman. Ei hiihdetty tänä talvena lainkaan.
    Terveisin Päivi, 64v Hikiältä 17.2.2023

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Hei Päivi ja kiitos kivasta viestistä! 🙂 Terveisiä meidän Sisu-corgilta kaimalle ja muille karvatassuille!

      Hortensiat kukkivat Azoreilla kesällä, joten jos niitä haluaa nähdä, kannattaa reissu ajoittaa kesään. Olen itse ihastellut komeita hortensiarivistöjä São Miguelilla ja Terceiralla (ja samalla kauhistellut, koska sehän on kauneudestaan huolimatta haitallinen vieraslaji), mutta tietääkseni Faial tunnetaan erityisesti hortensia-saarena. Se on muutenkin hyvä kohde, koska sieltä pääsee helposti vierailemaan myös muilla tämän ”saarikolmion” saarilla eli Picolla ja São Jorgella lautoilla, jotka ovat nopeita ja kulkevat vuoden ympäri (sään salliessa). Näillä kolmella saarella myös näkee kivasti erilaisia Azoreiden maisemia, joten niitä ehkä lähtisin suosittelemaan, jos São Miguel on jo koluttu 🙂

      Tässä vielä vinkkejä São Jorgelle: https://muumaamandariini.com/sao-jorge-reissu-vinkit/
      Kannattaa myös kurkata LomaEuroopassa.fi matkaopas Azoreille: https://www.lomaeuroopassa.fi/kohteet/portugali/azorit/

      – Johanna M.

      Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *