TUTKIMUSMATKA TAIPEIHIN

Taiwan on ehkä yksi vähemmän tunnettuja kohteita Aasiassa, ainakin Aasian ulkopuolelta tuleville matkailijoille. Kuitenkin Aasian sisäisille turisteille Taiwan on hyvinkin suosittu matkailumaa, ja Singaporessakin iso osa paikallisista on käynyt Taiwanissa ainakin kerran.

Taiwan on erityisen suosittu vanhemman kiinalaisväestön keskuudessa, sillä maassa pärjää hyvin mandariinikiinalla, ruoka ja kulkuvälineet ovat edullisia, ja maa on hyvin turvallinen. Miehenikin oli käynyt Taiwanissa perheensä kanssa nuorena, tosin heidän reissunsa oli tour-tyyppinen turistibussimatka, jollaista emme todellakaan suunnitelleet meidän lomaa varten. Niinpä matka oli onneksi mukava puolisollenikin, koska meidän kokemus oli niin erilainen verrattuna ohjattuun reissuun.

20231017_121453

Taipei Vai Koko Taiwan?

Vietimme Taiwanissa 10 päivää lokakuun puolella, ja loma oli itselleni ainakin iloinen yllätys. Taiwan on jäänyt mielen perukoille ehkä vähän sellaisena tuntemattomana kohteena, ja ennen lomaa en oikein osannut edes odottaa mitään. Jollain tasolla ehkä ajattelin ainakin Taipein olevan Singaporen kaltainen yltiömoderni liikekeskus, mutta se olikin jopa ihan päinvastainen kaupunki. Taipeissa seikkaillessa arkkitehtuurin vapaus hyppäsi toden teolla silmille. Taloja oli eri korkuisia, eri tyylisiä, eri standardiin remontoituja, ja eri käyttötarkoituksia varten vieri vierekkäin. Tyylikäs putiikkihotelli jo enemmän kuin hieman rapistuneen pesulan vieressä oli ihan tavanomainen näky, ja siitä katukuva saattoi jatkua modernilla vaatekaupalla, jota seurasi askeettisen näköinen paikallinen ruokapaikka, jolta puuttui kokonaan etuseinä. Kontrasti saumattomasti toimivan infrastruktuurin ja usein ränsistyneen näköisen julkikuvan välillä oli silmiinpistävä, mutta ainakin itselleni samaan aikaan myös kovin kiehtova. 

20231012_172848

Ennen reissua mietimme, josko olisimme tehneet useampia päiväretkiä Taipein ympäristöön, sillä pelkäsimme, että tylsistyisimme Taipeissa. Mutta päinvastoin – kaupungissa riitti nähtävää (ainakin meidän rauhallisella lomailutyylillä, heh), ja sen puistoja, vaellusreittejä, yömarketteja, ostoskatuja, ja temppeleitä kierrellen olisi varmasti kulunut pidempikin aika. Toki meidän perheelle, ja erityisesti miehelleni, on Aasiassa matkustellessa tärkeintä ruoka, joten keskityimme paljolti siihen, ja erinäköisiä Michelin-oppaaseen merkattuja ruokakojuja tuli testattua useampikin. 

Teimme lopulta vain yhden pidemmän reissun Taipein ulkopuolelle, ja vaikka päiväreissuja olisi toki voinut organisoida enemmänkin, olimme myös tosi tyytyväisiä rennommalla aikataululla. Lapsen kanssa matkustaessa tykkäsimme myös siitä, että pääsimme samaan asuntoon nukkumaan joka ilta. Olimme varanneet mukavan Airbnb:n Ximenin alueelta (löydät asunnon täältä jos kiinnostuit), josta oli hyvät julkiset kulkuyhteydet ympäri Taipeita ja kävelymatka monelle yömarketille ja muille ruokapaikoille. Alue olikin hyvä yhdistelmä autenttista Taipeita, ja turistille tärkeitä kohteita ja nähtävyyksiä, joten olimme siihen hyvin tyytyväisiä. 

20231013_210311

Ruokapaikkojen Metsästys

Jos matkustat Taipeihin tai Taiwaniin ylipäätänsä, suosittelen vahvasti ainakin koittamaan paikallista ruokaa ja erityisesti autenttisesti sitä myyviä ruokakojuja. Näitä riittääkin ihan joka nurkalla, ja myyjät ovat hyvin ystävällisiä ja avuliaita vaikka ei kiinaa osaisikaan. Monet kojut ja seiniin rakennetut ruokalat ovat kuitenkin todella kiireisiä klassisiin aamiais- ja lounasaikoihin, joten niitä kannattaa välttää, jos mahdollista. 

Jotkut ruoat ovat epäilemättä länsimaiselle ehkä hieman erikoisia, kuten vaikkapa hyydytetty possunveri tikussa, erinäköiset sisäelimet, kananjalat, tai jopa fermentoitu ja haiseva ‘stinky tofu’. Paikallisia ruokapaikkoja ei kannata kuitenkaan vältellä vaikka edellämainitut ruoat eivät houkuttaisikaan, sillä tarjonta on suurta, ja jopa itseni kaltaiselle kasvissyöjälle löytyi paljon syötävää, ja monesta paikasta löytyi myös kasvisvaihtoehtoja. 

20231013_104802

Meidän kollektiivisia annossuosikkeja oli lu rou fan (taiwanilainen haudutettu sianliha-riisikulho), chong zhua bing (suolainen kevätsipuli-ohukainen eli scallion pancake), sheng jian bao (sianlihalla ja ruohosipulilla täytetty riisijauhosta tehty sämpylä), suan la fen (hapan ja tulinen nuudeliruoka), QQ (bataatista tai taarosta tehdyt makeat uppopaistetut pyörykät), ja tanghulu (kovetettuun sokerisiirappiin dipatut mansikat). Lisäksi kannattaa kokea ainkain kerran Taiwanilainen perinteinen aamiainen, johon kuuluu ainakin kuumaa soijamaitoa, siihen dipattavia friteerattuja taikinatikkuja (you tiao), ja kananmunalla ja juustolla täytettyjä lettuja (dan bing). Meidän lemppari aamiaispaikka sijaitsi lähellä meidän asuntoa täällä, mutta tämän tyyppisiä ruokapaikkoja löytyy Taipeista paljon. Paras lu rou fan taas mieheni mielestä löytyi täältä, ja minun lemppari eli suan la fen hankittiin aina täältä.

20231014_174333

Monia edellämainituista ruoista tarjoillaan lähinnä yömarkkinoilla sijaitsevista kojuista, ja näitä marketteja kannattaa koluta jo ihan vaan kokemuksen vuoksi. Eri kokoisia ja tasoisia markkinoita löytyy paljon, ja meidän lemppareiksi valikoitui Ximending Night Market, jonka alueella päivisin toimii moderni ostoskatu, Nanjichang Night Market, jossa oli paljon paikallista ruokaa ja kiva ilmapiiri, sekä Huaxi Night Market, joka oli aikamoinen elämys aika erikoisine ja eksoottisine kojuineen. Yömarkkinat aukeavat jo klo 16, eli niillä vierailua ei tarvitse odottaa yömyöhään, ja ne ovat auki päivittäin.

Kaiken ruoan mainitsemisen jälkeen täytyy myös toki omistaa pieni kappale bubble tealle, tai boballe, joka on alunperin Taiwanista kotoisin oleva kylmä maitotee, johon lisätään kumimaisia ja makeita tapiokapalloja. Bobakauppoja on Taipeissa joka nurkassa, ja monet niistä ovat todella laadukkaita. Teetä saa mitä erikoisimmissa eri mauissa, ja päällisiäkin löytyy monia. Oma lempparini on Cheese Milk Foam! Meidän mielestä paras boba-paikka löytyi Ximendingin lähistöltä täältä.

Parhaat Nähtävyydet Taipeissa

20231016_134448

Vaikka meistä Taipei jo itsessään oli aikamoinen nähtävyys, ja me tykättiin jopa ihan vaan kävellä ympäriinsä eri naapurustoissa, käytiin me kuitenkin parissa erittäin näkemisen arvoisessa paikassa. Meidän huippukohteiksi nousivat Elefanttivuoren näköalareitti, päiväretki lyhtyjä täynnä olevaan Jiufenin kylään, sekä Taipein vanhin katu, Dihua Old Street. Näiden lisäksi käytiin myös kierroksella Taiwanin ensimmäisen johtajan Chiang Kai-shekin muistohuoneella, 1600-luvulla rakennetussa Longshanin temppelissä, ja poikettiin kultaisilla vesiputouksilla Jiufenin kylän lähettyvillä, mistä tallustelimme alas merenrantaan katselemaan näkymiä. 

20231016_135348

Näihin vielä pari vinkkiä: Elefanttivuorelle kannattaa lähteä kiipeämään noin tunti ennen auringonlaskua, jos haluaa saada näköalakuvia sekä pimeällä että valoisalla. Jiufen-reissuun taas kannattaa varata ainakin puoli päivää aikaa, sillä kylässä riittää katseltavaa. Jiufenin kylä on myös toiminut inspiraationa Japanilaisen Hayao Miyazakin elokuville, kuuluisimmin Henkien Kätkemälle, ja sen turistikaupoissa myydään paljon erilaista Miyazaki-tavaraa! Muista silti tarkistaa bussien aikataulut, nimittäin takaisin juna-asemalle lähtevät bussit loppuvat yllättävän aikaiseen. Google mapsistä näkee tosin kätevästi niiden lähtöajat. Dihua Old Street oli ehdottomasti tutkimisen arvoinen, ja se kannattaakin kävellä päästä päähän eri puolilla katua, sillä kiehtovia liikkeitä löytyy vieri vierestä koko pitkähkön kadun verran.

20231015_174649

Kuinka Suuri Budjetti Matkalle Tarvitaan?

Meidän reissu oli kieltämättä ehkä keskimääräistä edullisempi, sillä me ei tosiaan kauheasti syöty kalliimmissa ravintoloissa ja ostettiin aika vähän myös tuliaisia. Taipei oli kuitenkin suurkaupungiksi yllättävän edullinen, ja koko 10 päivän matkan aikana meidän kolmihenkisen perheen elättämiseen riittikin vain 600 Singaporen dollaria (n. 400€). Meidän Airbnb maksoi yhteensä 1900 SGD (n. 1300€), josta maksoimme puolet, koska vanhempani olivat reissulla meidän kanssa, ja siksi otimme kahden makuuhuoneen asunnon. Lentoliput maksoimme meille kertyneillä lentopisteillä, joten niistä jäi maksettavaksi vain parisataa veroja, mutta toki riippuen mistä päin lennät Taiwaniin, voivat liput olla varsin kalliitakin. Saattaa jopa olla kannattavampaa lentää jonnekin muualle Aasiaan, ja ottaa sieltä lento Taiwaniin, jos aikaa riittää.

20231010_164851

Vaikka meidän aika kului suurimmaksi osaksi Taipeissä, joskus olisi kiva päästä tutustumaan muuhunkin Taiwaniin. Tällä kertaa se jäi meiltä väliin, mutta Taiwanissa on hyvät junayhteydet, joten saaren tutkiminen onnistuu varmasti suhteellisen helposti. Junat ovat myös todella edullisia, ja niitä voi käyttää pitkälti paikallisella metrokortilla, EasyCardilla. EasyCard kannattaakin ostaa heti lentokentältä, koska kortille ladatulla rahalla voi julkisen liikenteen lisäksi maksaa monessa kaupassa, kuten vaikkapa joka kadunkulmassa sijaitsevissa 7-11 kioskeissa. Kortti voi myös mennä ainakin 60 Taiwanin dollaria miinukselle, joten siitäkään ei tarvitse huoletia. Matkaan kannattaa kuitenkin varata myös jonkin verran käteistä, sillä mm. EasyCardit voi ladata vain käteisellä, ja osasta pankkiautomaatteja ei saa nostettua rahaa ulkomaisilla korteilla.

20231012_182518

Kaikenkaikkiaan Taipeistä jäi mukava maku suuhun (heh), ja lähtisin sinne kyllä uudestaankin reissuun. Kaupungista löytyi sopivassa määrin Kaakkois-Aasiaa ja Itä-Aasiaa, ja laittaisin sen ehdottomasti samalle kaupunkilomalistalle vaikkapa Hong Kongin ja Bangkokin kanssa.

Jos muu matkailu Aasiassa kiinnostaa, pääset lukemaan Veran reissusta Hong Kongiin täältä, sekä Taiwanin matkailusta toisesta näkökulmasta täältä. Meitä voi lisäksi seurata instagramissa @muumaamandariini ja minua henkilökohtaisesti @sarafromfinland.

2 comments

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Taiwan ei tosiaan ole niitä Aasian tunnetuimpia kohteita. Paljon siitä kuitenkin kuulee positiivista, ja tuntuu, että kaikki siellä käyneet pitävät paikasta. On meilläkin tulevaisuudessa varmasti harkinnassa, kun mietimme mahdollisia matkakohteita Aasian suunnalla. Hayao Miyazaki on minun suuri suosikki, mutta liittymäkohta Jiufenin kylään tuli uutena tietona.

    Vastaa

  2. MILTÄ VUOSI 2023 NÄYTTI ERI PUOLILLA MAAPALLOA? - Muu maa mandariini

    […] viimein taas reissailemaan Aasiassa meidän Taiwanin reissun myötä, ja en malta odottaa Itä-Aasian reissailun jatkumista ensi vuoden alkupuolella Korean ja […]

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *