Maaliskuussa toteutimme pitkäaikaisen suunnitelman lomasta Japaniin, vihdoin! Japanilla on Aasiassa suorastaan kulttimainen maine, ja sanonta Singaporessa kuuluukin, että “Japanissa ei voi olla huonolla lomalla.” Kumpikaan meistä ei ollut kyseisessä maassa kuitenkaan käynyt, joten nyt oli korkea aika korjata asian laita ja katsastaa sekä Osaka ja Tokio.
Edellisessä postauksessani kerroinkin, että yhdistimme kaksi maata ja kolme kohdetta samaan reissuun: Etelä-Korean Soul, ja Japanin Osaka ja Tokio tulivat tutuiksi kahden ja puolen viikon aikana. Viime postaus keskittyikin siis Soulin esittelyyn, ja sitä pääset lukemaan täältä. Tässä postauksessa pureudutaan kuitenkin siihen, millaiseksi muodostui meidän kahden kaupungin Japanin-loma!
Junalla Osakaan ja Takaisin
Koska emme ennen olleet käyneet Japanissa, oli meille itsestäänselvää, että Tokion oli pakko olla osa reissua. Kuitenkin olimme kuulleet, että monet tutut olivat oikeastaan pitäneet muista kaupungeista Japanissa enemmän, joten päädyimme jakamaan Japanissa viettämämme kymmenen päivää Osakan ja Tokion välille. Osaka valikoitui Japanin muista suurista kaupungeista mukaan tällä kertaa lähinnä siksi, että sen eteläinen sijainti sopi meille maaliskuussa matkaajille hyvin. Emme halunneet liian viileisiin ilmanaloihin Japanin pohjoisosaan, jossa muun muassa sijaitsee usea tunnettu laskettelukeskus ja talvimaisemat vallitsivat vielä horisonttia keväällä. Lisäksi puolisoani kiinnosti Osakan maine merenelävistään rikkaana satamakaupunkina.
Lensimme siis ensin Tokioon, ja suoraan lentokentältä ahtauduimme matkatavaroinemme junaan, joka kuskasi meidät Osakaan. Japanin Shikansen-luotijunat ovatkin maailmankuuluja, ja niiden huippuvauhdissa lähes 300 kilometrin tuntinopeudella yli 500 kilometrin matka Osakaan taittuikin vähän alle kolmessa tunnissa. Tämä Osakan ja Tokion välillä liikennöivä Tokaido-linja onkin yksi Japanin vilkkaimpia, ja junia lähti matkaan lähes 10 minutin välein. Liput tosin olivat varsin hinnakkaita, noin 130€ luokkaa yhdeltä hengeltä, ja näin jälkiviisaana olisinkin lentänyt suoraan Osakaan ja reissannut sitten junalla vain Tokioon. Nyt nimittäin kulutimme junanraiteita kaksi kertaa saman viikon aikana vähän turhaan. Lippujen osto oli kuitenkin suoraviivaista, ja sujui helposti juna-asemalla olevista automaateista. Huomaa kuitenkin, että jos sinulla on isoja matkatavaroita, niille pitää valita erikseen säilytystilallinen istuinpaikka tai ostaa lukollinen säilytyslokero junavaunujen päädystä!
Metrolinjojen Kauhua
Samaa kehua luotijunien suoraviivaisuudesta ei kuitenkaan saa Osakan metrolinjasto, kuten ei myöskään Tokion. Metrolinjat molemmissa kaupungeissa koostuivat kahden eri operoijan junista, joihin pitää aina maksaa erilliset liput, vaikka asemat saaattavatkin olla yhdistettyjä alikulkutunnelein. Vain yhden operoijan junilla matkustaminen on lähes mahdotonta, ellei majoitu aivan kaupunkien keskustassa ja ole valmis kävelemään joskus pitkiäkin matkoja tietyille asemille.
Tuplamaksut kannattaa siis vain henkisesti hyväksyä, ja ajan säästämiseksi suosittelen ehdottomasti paikallisen matkakortin ostamista. Ostimme Osakasta ICOCA-kortit, jotka toimivat myös Tokiossa. Vaihtoehtoisesti Tokiosta saa samankaltaisia PASMO-kortteja, joihin voi ladata rahaa. Korteista maksetaan pieni, noin 3€ suuruinen pantti, jonka tosin saa takaisin jos kortin haluaa reissun lopuksi palauttaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että vaikka muiden kaupunkien kortteja saa käyttää eri alueilla, voi ne kuitenkin palauttaa vain sen kaupungin järjestelmään, josta ne on ostettu. Meidän ICOCA-kortit jäi siis palauttamatta, kun lensimme kotiin Tokiosta.
Busseja emme päätyneet käyttämään kummassakaan kaupungissa lainkaan, sillä kadut olivat siistejä ja leveitä, joten kävelimme usein mieluummin metroasemalle, tai vaikka ihan majapaikkaan asti. Jos kuitenkin tulee tarve busseille, Citymapper-niminen sovellus toimii näissä kahdessa kaupungissa hyvin aikataulujen ja reittien suhteen, kuten myös Google Maps.
Osakan Nähtävyydet ja Päiväretket
Osaka ei missään nimessä ollut mikään pikkukaupunki, vaikka ei pääkaupunkiseudulla sijaitsekaan. Suomalaisena usein huomaan erehtyväni ajattelemaan, että kaikki kaupungit pääkaupunkia lukuunottamatta olisivat muissakin maissa hieman pienempiä paikkoja, mutta Osakassa tosiaan asustaa lähes kolme miljoonaa ihmistä. Kyse on siis todellakin suurkaupungista! Tästä huolimatta meidän mielestä Osakassa oli tosi kiva tunnelma, ja spoiler alert: oikeastaan tykkäsin siitä enemmän, kuin Tokiosta.
Ehkä joku muistaakin, että meidän perhe matkailee aika rennolla otteella, joten pitäydyttiin aika lailla yhdessä nähtävyydessä per päivä. Katsastettua tuli kuitenkin useampi nähtävyys, joita voin ehdottomasti suositella! Meidän sadepäivän ilo oli Osakan Kaiyukan-akvaario, jota voin lämpimästi suositella niin lapsille kuin aikuisillekin. Akvaariossa kuljettiin edeltä merkittyjä käytäviä yhteen suuntaan, ja tutustuttiin Tyynenmeren Tulirenkaaseen ja sen alueella asustaviin eläinlajeihin.
Hyvällä säällä suuntaisin ehdottomasti Osakan linnaan ja sitä ympäröiviin puistoihin. Osaka oli nimittäin myös Japanin pääkäupunkin jonkin aikaa 600- ja 700-luvuilla, ja alueella on pitkä historia Japanin yhtenä keskeisimmistä kulttuuri- ja kauppakeskittyminä. Linna on rakennettu pienelle saarelle vallihautojen ympäröimänä, ja korkeuksiin kohoavat kiviseinät heti vallihautojen jälkeen tuovat mieleen sanan “valloittamaton”. Vaikka käynti puistoalueelle on ilmaista, on linnan alueella on myös maksullinen osio, johon kuuluu myös opastettuja kierroksia.
Japani, kuten Korea, on myös erittäin tunnettu monista erilaisista kahviloistaan. Näitä tulikin koluttua jonkin verran, ja jos upean ilmavat pannarit kiinnostavat, kannattaa suunnata A Happy Pancake-nimiseen kahvilaan, jonka eri sijainneissa kävimme varmaan kolme kertaa. Vähemmän ruokaan keskittyvistä kahviloista ihanimmaksi nousi MiPig Cafe, jossa pääsi maksua vastaan silittelemään minipossuja, jotka mielellään tulivat niin rapsutuksille kuin syliin nukkumaankin.
Osakasta on myös todella helppo tehdä junalla päiväretkiä niin temppelikaupunki Kiotoon, kesyistä peuroistaan tunnettuun Naraan, tai vaikkapa ympäröiviin luonnonpuistoihin tai Awajin saarelle. Viileähkö sää ja ajan vähyys eivät inspiroineet meitä tällä kertaa sen suurempiin reissuihin, mutta sen verran tuntuu että Osakan alueella jäi näkemättä monia paikkoja, että sinne suuntaisin kyllä takaisin milloin vain.
Majoitusvinkkejä ja Lämmitettyjä Vessanpönttöjä
Vaikka Osaka asukasluvultaan onkin ehkä omassa mittakaavassani suurkaupunki, jää se kuitenkin pitkälle Tokion taakse. Tokion alueella asustaakin yli 14 miljoonaa ihmistä, ja se näkyi ihan erilaisena suurkaupunki-tunnelmana! Onneksi päädyimme (lähinnä korkean hintatason johdosta tosin) majoittumaan kauempana keskustasta, sillä ainakin meidän asuinalue Taitō oli ihanan rauhallinen ja oikeastaan aika kotoisa lähiö.
Sekä Osakassa että Tokiossa majoituttiin taasen Airbnb-asunnoissa, jotka molemmat olivat aika keskitasoisia ja sopivat meille hyvin. Tosin Osakan asunnon hinta lähellä keskustaa sijaitsevassa Tenmabashin lähiössä oli ehkä kolmasosan Tokion hinnoista, eli hintataso tosiaankin nousee roimasti pääkaupungissa. Lähtökohtaisesti kuitenkin sanoisin, että majoituksessa kannattaa huomioida ensisijaisesti laatu ja hinta, sillä suosituimmat asuinalueet tuntuivat kaikki olevan varsin tasokkaita. Highlightina vielä, että kummassakin oli lämmitetty vessanpönttö, johon oikeastaan kaikki tykästyttiin, ja nyt mietin, että miten tuollaisen saisi Suomeenkin… Talvipakkasilla nimittäin kelpaisi!
Tokion Antia ja Disneyland-huumaa
Tokiossa oikeastaa tykättiin melkeinpä reissata jollekin tietylle alueelle, ja sitten käyskennellä siellä ympäriinsä ja katsoa, mitä mielenkiintoista sieltä löytyisi. Trendikkäät Shinjukun ja Shibuyan alueet tuli katsastettua, kuten myös kuuluisa Shibuyan risteys. Näissä ei kuitenkaan lapsen (ja erityisesti lastenvaunujen) kanssa haluttu liiemmin viettää aikaa, koska ihmisiä oli todella paljon ja kadulla käveleminenkin oli varsin haastavaa. Kaikki olivat kuitenkin erittäin kohteliaita, ja meitä ei missään nimessä kohdeltu kaltoin vaunujen takia, mutta pääkaupunki ei kyllä ollut kauhean vaunuystävällinen paikka. Onneksi meillä oli matkassa pienet, kokoontaitettavat matkarattaat, koska niitä piti usein kantaa portaita ylös tai alas tai taittaa ne kokoon, jotta saimme ne pieniin ravintoloihin sisään.
Sumidan, Taitōn, ja Chūōn alueet olivat enemmän meidän mieleen, ja erityisesti Tokyo Skytree ja sitä ympäröivä alue Sumidassa, Taitōn alueella sijaitsevat Sensō-jin temppelialue ja Uenon puisto kirsikkapuineen, sekä Tsukijin ruokamarkkinat Chūōssa jäivät mieleen. Lisäksi valkattiin yksi isompi aktiviteetti tälle reissulle, ja suunnattiin Disneylandiin.
Tokion Disneylandillä on maine yhtenä parhaimpina Disney Resortteina, ja meille puisto oli kyllä ihan mahtava kokemus pienenkin lapsen kanssa. Kivoja laitteita löytyi vaikka millä mitalla, ja illan valoparaati oli aivan huikea elämys. Valkattiin tosiaan Disneyland DisneySean sijaan, koska se oli hieman nuoremmille lapsille suunnattu. Tosin DisneySea pitää kyllä tulla joskus vielä tsekkaamaan, sillä ilmeisesti sekin puisto on aivan mahtava. Kumpaakin puistoa ei kuitenkaan olisi voinut edes mahduttaa yhteen päivään, niin laajoja ne ovat. Sieluni silmin näin jo itseni viettämässä viikon päivät Disney-teemaisessa hotellissa Resortin alueella joku päivä, eli todellakin maaginen paikka. Tällä kertaa meiltä jäi myös väliin Japanilaisen TeamLabin interaktiivinen Planets-näyttely, joten sekin pitäisi joskus katsastaa. Onneksi yksi heidän installaatioistaan on tullut jo nähtyä Singaporessa!
Kaiken kaikkiaan Japanin reissu lunasti kyllä odotukset, ja lähtisin sinne lomalle takaisin ihan milloin vain! Erityisesti kiinnostaisi tutkia muita Japanin kaupunkeja Tokion lisäksi, nimittäin tässä maassa ei missään nimessä kannata jumiutua vain pääkaupunkiin.
Jos muut Aasian maat kiinnostavat, täältä voit lukea Veran postauksia Hong Kongista ja täältä Macausta, ja täältä allekirjoittaneen postauksen Taiwanin Taipeista. Kiitos kun jaksoit lukea tänne asti! Meitä voi lisäksi seurata instagramissa @muumaamandariini ja minua henkilökohtaisesti @sarafromfinland.
Kahdenkympin paremmalla puolella oleva Suomimimmi, joka päädyttyään naimisiin Singaporelaisen miehen kanssa asustaa nykyään tropiikissa! Perheeseen kuuluu lisäksi kaksi kissalasta, ja viime vuonna jengiin liittynyt tyttövauva Eliana. Lapsi (ja kissa) -arkea päiväntasaajalla voi seurata lähemmin instassa @muumaamandariini tai @sarafromfinland
Japani toden totta on erittäin kiinnostava matkakohde. Itse tykkään kuitenkin Tokiosta huomattavasti Osakaa enemmän. Näkemistäni kaupungeista Kioto taitaa kuitenkin olla suosikkini. Seuraavaksi kiinnostaisi tutustua Hokkaidoon.