MITEN USEIN AUSTRALIASSA OIKEASTI TÖRMÄÄ VAARALLISIIN ELÄIMIIN?

Australiassa vaarallisia eläimiä on kaikkialla, vai onko? Olen asunut Australiassa kolmen ja puolen vuoden ajan, ja päätinkin nyt kirjoittaa siitä, millaisia kokemuksia minulla on ollut vaarallisista eläimistä täällä sinä aikana.

Australia on valtava maa, ja se, miten paljon erilaisiin eläimiin törmää, riippuu paljon siitä, missä asuu. Sydneyn keskustassa asuessa ei välttämättä törmää muihin, kuin torakoihin ja maaseudulla eläimiin ja niihin vaarallisiinkin voi törmätä paljonkin. Olen asunut täällä monessa erilaisessa paikassa, kaupungeissa ja kylissä, ja reissannut jonkin verran ympäriinsä, ja tässä tulee oma kokemukseni Australian vaarallisiksi mielletyistä eläimistä.

Sydney

Ensimmäiset kuukauteni Australiassa asuin Sydneyssä lähellä Coogee -nimisen kaupunginosan rantaa. Koko neljän kuukauden aikana näin kaupungissa lähinnä lentäviä torakoita, ja ihmettelin, että mikä se kaikki puhe on vaarallisista eläimistä.

Ayr

Muutin pieneen Ayr -nimiseen kylään Queenslandin pohjoispuolelle toisen vuoden working holiday -viisumiin tarvittavia farmipäiviä tekemään. Tässä vaiheessa minulle alkoi hieman aueta, mistä se puhe vaarallisista eläimistä tulee. Ensimmäisenä työpäivänä farmari vinkkasi Australian yhdestä vaarallisimmasta käärmeestä nimeltä Idänruskokäärme (brown snake) – että niitä sitten pyörii täällä. Yhteenkään en kuitenkaan loppujen lopuksi törmännyt.

Poimimme chilejä, jotka kasvavat riveittäin kasvatetuissa puskissa. Puskat tuli tyhjentää kokonaan, joten kaikki chilit piti noukkia myös puskien sisältä. Käsi piti työntää puskaan näkemättä, mitä siellä on ja välillä sieltä tuli mukana mitä ihmeellisemmän näköisiä hämähäkkejä, ja sydän jätti aina lyönnin välistä, kun en tiennyt, mitkä ovat myrkyllisiä ja mitkä eivät.

Vapaapäivinä kävimme silloin tällöin muutaman kilometrin päässä sijaitsevalla rannalla, josta kerran löysimme myös kuolleen rauskun (stingray), joka oli joutunut mitä luultavimminkin hain hampaisiin. Rauskuja olen nähnyt elävinä myös muun muassa Whitsundays -saarilla ja länsirannikon vesissä.

Itärannikon road trip

Farmiduunien jälkeen teimme roadtripin Australian itärannikolla pohjoisen Cairnsista alas Gold Coastille. Matkalla yövyimme camping alueilla, ja yhdellä niistä melkein astuin pienen Idänruskokäärmeen päälle yöllä, kun kävelimme pimeällä taskulampun valossa.

Tabulam

Asuin kuukauden verran Tabulam -nimisessä farmikylässä Byron Baysta kolmisen tuntia sisämaahan. Vapaapäivänäni kävin läheisessä kylässä ruokaostoksilla, ja kävelin normaalisti kadulla, kun joku nappasi minua hiuksista. Katsoin ylös, ja magpie -niminen lintu kaarsi yläilmoihin ja kääntyi takaisin hyökätäkseen uudestaan. Lähdin juoksemaan, ja lintu ei onneksi lähtenyt seuraamaan minua sen kauemmas.. 😀

Gold Coast

Muutimme poikaystäväni kanssa Gold Coastille Coolangatta -nimiseen kaupunginosaan Gold Coastin eteläpäätyyn ja taloon, joka sijaitsi pienen metsäalueen vieressä. Ensimmäisellä viikolla istuimme iltaa ulkoterassilla ja uima-altaan kivireunuksen sisältä kurkisti käärmeen pää. Käärme oli mattopyton (carpet python), ja se vietti kivetyksen sisällä muutaman päivää, luultavastikin sulatteli juuri syömäänsä saalista, jonka jälkeen se hävisi, eikä sitä näkynyt enää.

Mattopyton

Pyyttonin olen nähnyt Gold Coastilla myös toisen kerran, Tallebudgera Valleyn sademetsäpolulla, joka on sen verran tuntematon monelle, että siellä ei usein nää paljoakaan ihmisiä. Kävelimme poikaystäväni kanssa polkua pitkin ja yhtäkkiä polulla edessämme oli pyytton, joka tuijotti meitä, ja näytti siltä, kuin se olisi valmis hyökkäämään. Tuijotimme siinä hetken aikaa toisiamme, kunnes pyytton ymmärsi, että vaaraa ei ole, ja luikerteli matkoihinsa.

Näiden lisäksi olen nähnyt viherpuukäärmeen (tree snake) ja myrkyllisen käärmeen nimeltä red bellied black snake parissa eri Gold Coastin kansallispuistossa.

Red bellied black snake

Aikaisemmin mainitsemastani talon metsäalueelta tulivat myös toiset vierailijat, jahtihämähäkit (huntsman). Ne hävisivät päivisin, mutta silloin tällöin illan tullen kämmenen kokoiset jahtihämähäkit mönkivät koloistaan ja säännöllisin väliajoin juoksimme ympäri kämppää yrittäen saada niitä ulos. Yhtenä aamuna heräsin siihen, kun sellainen mönki sängyssä ylitseni. Oh memories. Jahtihämähäkit eivät sinäänsä ole ihmiselle vaarallisia, mutta ei niitä kyllä viereensä yöllä toivo.

DainTree sademetsä

Pohjois-Queenslandissa automme eteen tiellä tallusteli valtava dinosauruksen näköinen Cassowary -lintu, emmekä tienneet ottaako kuvaa lähempää vai pysyäkö turvallisesti autossa sisällä. Sähläsimme siinä muutaman sekunnin, kunnes lintu jo viipotti takaisin metsään ja tilanne oli nopeasti ohi.

Länsirannikon road trip

Mikäli haluat nähdä villieläimiä luonnossa, länsirannikko on sinun juttusi. Bongasimme turvallisesti kaukaa näköalapaikoilta krokotiilin joessa ja haita meressä, ja valtatiellä tuli vastaan vaikka ketä – kenguruita, villihevosia ja emuja, ja 130 nopeusrajoituksella tuli katsoa ympäristöä aika tarkkaan, jos sieltä hyppi joku tielle.

Länsirannikon yleisistä vessoista löytyi myös yksi vaarallisimmista hämähäkeistä punaselkähämähäkki (redback). Vessakäynnit olivat länsirannikolla erittäin pikaisia.

Tosiaan se, näkeekö vaarallisia eläimiä vai ei, riippuu paljon siitä, missä asuu ja missä matkustaa. Kolmen ja puolen vuoden aikana olen siis törmännyt vain muutamaan käärmeeseen, hämähäkkiin, lintuun ym, eivätkä esimerkiksi käärmeet tai hämähäkit ole kiinnostuneita tekemään ihmiselle pahaa, ellei niitä lähde itse ärsyttämään. Jahtihämähäkeistä ja pyyttoneista täällä jopa pidetään, koska jahtihämähäkit metsästävät torakoita ja pyyttonit taas muita vaarallisempia eläimiä. Ei täällä siis ihan yhtenään vaarallisiin eläimiin törmää, eivätkä ne usein lopulta niin vaarallisia olekaan, mitä yleisesti luullaan.

-Jenna R.

Miltä omat kokemukseni Australian vaarallisista eläimistä sinusta kuulostivat? Onko sinulla vastaavanlaisia kokemuksia? Kommentoi alle tai laita viestiä @muumaamandariini tai @turkoosissa.

11 comments

  1. Henna

    Yök. Käärmeitä inhoan vielä enemmän kuin hämähäkkejä. En voi edes kuvia katsoa niistä.
    Australia kiehtoisi, mutta nuo eläimet mietityttää.

    Rauskuja on ollut paljon meressä reissuillamme Floridassa. En tiennyt ensin, mitä ne ovat. Mutta paikallinen tuttumme kehotti kiertämään kaukaa vedessä, etteivät pistä.

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Kiitos kommentista Henna! Eläinten pelossa ei kyllä kannata jättää Australiaa kokematta, niihin ei tosiaan edes välttämättä törmää ollenkaan, riippuen ihan missäpäin Australiaa matkustaa/asuu. Rauskut on tosiaan hieman kuumottavia, kun ne lipuvat meren pohjaa pitkin, pitää tarkkaan katsoa mihin astuu. Mutta sitten on niin paljon myös niitä upeita eläimiä kuten valaita, koalia, delfiinejä ym, jotka karistavat kaikki hämähäkkiajatukset kauas pois 😍

      Vastaa

      1. Henna

        Näin on! Ehkä me vielä joskus Australiaankin päästään. Mm.koalat ja kengurut olisi kiva nähdä!

        Vastaa

  2. Reissu-Jani

    Australiassa törmäsin isoihin hämähäkkeihin mm levähdyspaikan WC tiloissa. Kambodzassa puolestaan isoihin Tarantella hämähäkkeihin joita oli joka puolella ja muutamia niistä yritettiin saada ulos koloistaan. Intiassa eteeni luikerteli iso Cobra nostaen päätään… Torakoita on jahdattu siellä sun täällä… Ja rottia vöistelty mm NYC kaduilla. Pahimpina on kuitenkin ollut Suomessakin elävät polttiaiset ja mäkärät joiden pistot ja puremat ovat olleet kivuliaita kaikenlaista ötökkää sitä maailmaan riittää.. Australiassa käärmeet ja hämähäkit todellinen uhka

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Kiitos kommentista Jani, sähän olet nähnyt vaikka ja mitä! Tuo cobra kuulostaa aika kokemukselta! Jokaisessa paikassa omat otuksensa!

      Vastaa

  3. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Tätä olikin hauska lukea. Ja noinhan se varmasti menee, ettei noihin päivittäin törmää. Varsinkin käärmeet varmasti pyrkivät myös välttämään ihmistä. Täytyy muistaa pitää tuo Länsi-rannikko mielessä, sillä paitsi nuo eläimet niin myös sen rauhallisuus kiehtoo.

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Kiitos kommentista Mikko! Juuri näin, ei nuo käärmeet halua myöskään ihmisen lähelle tulla. Länsirannikko oli upea, suosittelen! 🙂

      Vastaa

  4. Anna | Muuttolintu.com

    En tiedä onko itsellä ollut jotenkin huono (vai hyvä?) tuuri, kun en ole 10 vuoden aikana kovin moneen vaaralliseen otukseen täällä Ausseissa törmännyt. Siitä huolimatta, että reissattu on itärannikko kolme kertaa ja ympäri Australiaa Outbackiä myöten. Kansallispuistoissa samoillessa olen bongannut muutaman käärmeen, mutta harvoin niitä näkee. Hämähäkkeihin olen törmännyt vielä harvemmin, esim. tuota punaselkää en ole koskaan nähnyt, huntsmanejakin ehkä kaksi 10 vuoden aikana. Silti, tiedän että täällä tropiikissa etenkin on kaikenlaisia ötököitä ja paljon pytoneita, joten eiköhän niihin jossain vaiheessa törmätä. Huvittaa, miten Australiasta tulee aina ihmisille mieleen hämikset ja käärmeet, vaikka se niihin liittyvä vaara on niin pieni. Käärmeenpuremaan ei kovin moni ole vuosien saatossa kuollut, todennäköisempää on kuolla kompastumalla kissaan… Meduusat ehkä jännittää eniten, mutta niitäkään ei tarvitse pelätä kun tietää missä ui. Itse oon kirjoittanut täällä samasta aiheesta: https://muuttolintu.com/australian-vaaralliset-elaimet/

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Kiitos Anna kommentista, olenkin aikaisemmin lukenut tuon sinun postauksen aiheesta mikä on ihan todella hyvä kuvaus todellisuudesta! 🙂 Tosiaan ei täällä mihinkään usein törmää, sanoisin, että riippuu paljon siitä, missä asuu, esim. itse olen asunut pari kertaa jonkin metsän kaistaleen kyljessä, mistä nuo huntsmanit ja pyyttonit sitten ovat tulleet vierailulle. 😀

      Vastaa

  5. Minna Mäkinen

    Apua! Ei olisi mun paikka, vaikka olenkin haaveillut joskus sinne matkustavani! Inhoan ötököitä ja käärmeet, joo , ei , en pystyisi. Mutta pitänee sitten vain oleskella kaupungissa:) Hattua nostan sulle!

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Kiitos kommentista Minna! Ei noihin tosiaan usein törmää, joten ei huolta, kuten Anna ylempänä kirjoitti, hän ei ole moneenkaan vaaralliseen eläimeen törmännyt kymmeneen vuoteen! Sen takia ei siis kannata jättää tänne matkustamatta. 🙂

      Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *