MITEN HAKEA VIISUMI VENÄJÄLLE?

mainos*

Muistan vieläkin suuret kysymysmerkit pääni yläpuolella, kun kuulin ensimmäisen kerran, että tarvitsen Venäjälle matkustamiseen viisumin. Olinhan tähän asti matkustanut vain Eurooppaan, jonne pääsi matkustamaan pelkkää passia vilauttamalla. Oli kesä 2014 ja olin menossa ensimmäistä kertaa Moskovaan. Katselin hämmentyneenä viisumihakemuksen kysymyksiä. Koulupaikka? Työpaikka? Samanlaisia kysymyksiä oli ilmassa Instagramissa teettämäni kyselyn perusteella muillakin. Onneksi viisumin hakeminen voi olla helppoa, ja siksi halusin koota teille yhteen postaukseen kaiken tarvittavan viisumin hakemisesta Venäjälle.

Ensimmäisen viisumin hakeminen päättyi kuitenkin onnellisesti kaiken hämmennyksen jälkeen, ja pääsin matkaan itäiseen naapuriimme. Ja kuten olen aiemmin kertonut, sille tielle jäin.

VIISUMI VENÄJÄLLE – MISTÄ?

Kokosimme yhteistyössä Pohjolan Matkan kanssa tähän postaukseen kaiken, mitä sinun täytyy tietää viisumin hakemisesta Venäjälle. Pohjolan Matka on perheyritys, jonka liiketoimintoja ovat linjaliikenne, tilausajot sekä matkatoimistopalvelut. Pohjolan Matka järjestää matkoja itäisen naapurimme lisäksi kotimaahan tai voit lähteä heidän kanssaan vaikka jouluostoksille Tallinnaan.

IMG_9069

Olen hakenut viisumia aiemminkin sekä itselleni että läheisilleni Pohjolan Matkan kautta, minkä vuoksi halusin tehdä postauksen yhdessä heidän kanssaan. Suomessa on monia hyviä matkatoimistoja, joiden kautta voi hankkia viisumin, mutta omasta kokemuksesta lukisin helpottavaksi tekijäksi viisumia hakiessa sen, että Pohjolan Matkalla on useita toimistoja ympäri Suomea. Tämä ei tietenkään ole välttämättömyys, mutta etenkin ensimmäisiä kertoja viisumia hakiessa, on huomattavasti helpompaa asioida viisumivirkailijan kanssa kasvotusten.

Tällä hetkellä Venäjälle pääsee matkustamaan turistiviisumilla lentoteitse. Kätevä e-viisumi on jo tullut helpottamaan Venäjälle matkustamista mutta odottaa rajojen aukaisua tullakseen takaisin voimaan. Vuodesta 2019 Leningradin ja Pietarin alueella voimassa ollut sähköinen viisumi on laajentumassa koskemaan koko Venäjää helpottaen matkustamista itänaapuriin. Lisää tietoa e-viisumista löydät alempaa.

VIISUMI VENÄJÄLLE – HANKINTA JA HINTA

Viisumin hakemista varten tarvitset alle puoli vuotta vanhan passikuvan, matkavakuutustodistuksen sekä itse hakemuksen. Passin tulee olla voimassa puoli vuotta viisumin loppumisen jälkeen. Hakemus on helppo täyttää valmiiksi netissä, sillä Pohjolan Matkan sivuilta löytyy selkeät ohjeet hakemuksen täyttämiseen. Hakemuksen voi myös täyttää yhdessä virkailijan kanssa pienestä lisämaksusta. 

Matkavakuutustodistuksen saat tilattua vakuutusyhtiöltäsi ja tarvitset todistusta varten matkavakuutuksen, joka on voimassa Venäjällä viisumin voimassa olon ajan. Todistuksesta tulisi käydä ilmi nämä seikat. 

Kuten aiemmin kerroin, olen harjoitellut viisumihakemusten täyttöä useita kertoja vuosien saatossa, minkä vuoksi oletin, että pystyn täyttämään omin voimin. Itsevarmuudestani huolimatta jouduin kuitenkin turvautumaan ohjeisiin, jotka onnekseni olivat hyvin selkeät ja helpot.

IMG_9498

Täytettyäni viisumihakemuksen, löydettyäni tuoreen passikuvan sekä tilattuani matkavakuutustodistuksen, marssin paperit kourassa tapaamaan viisumivirkailijaa Pohjolan Matkan Jyväskylän toimistolle. Käytännössä minun ei tarvinnut kuin antaa paperit heille ja jäädä odottamaan lopputulosta. Yksinkertaista ja helppoa. Jyväskylän toimistolla henkilökunta oli hyvin ystävällistä ja avuliasta. Sain kuulla,  että heidän kautta on mahdollista saada myös koronatestiin alennusta, mikä on erinomaista, sillä negatiivinen pcr- testi on tällä hetkellä vaatimuksena viisumin lisäksi Venäjälle matkustettaessa. Jätin hakemuksen 13.10  ja vastaanotin valmiin viisumin 25.10.

Palvelu oli erittäin nopeaa. 

Minun tarpeitani vastasi parhaiten 3 kuukautta voimassa oleva kaksikertaviisumi – voin tällä viisumilla tehdä Venäjälle kaksi matkaa ja tarpeen tullen oleskella Venäjällä koko viisumin voimassaoloajan. Viisumeiden hinnat lähtevät n. 70 eurosta ylöspäin. Hinnastoon pääset tutustumaan tarkemmin täältä.

Viisumiasiantuntija Noora, Pohjolan Matkalta, vastasi vielä muutamiin monien mieltä askarruttaviin kysymyksiin viisumin hakemisesta Venäjälle.

VIISUMI VENÄJÄLLE – VINKIT

Millä perusteella tulisi valita viisumi? Mitä ottaa huomioon valinnassa?

Aluksi kannattaa miettiä montako kertaa Venäjälle esimerkiksi vuoden aikana meinaa matkustaa.

Mikäli matkoja on tiedossa jo valmiiksi enemmän kuin yksi, kannattaa miettiä kaksikertaviisumin anomista. Mikäli matkoja tulee vuodessa monta ja sinulla on jo yksi käynti Venäjällä vuoden sisällä, voit halutessasi anoa monikertaviisumia, joka oikeuttaa useisiin matkoihin vuoden sisällä.

Aina tulee kuitenkin muistaa ja tiedostaa tietyt reunaehdot, jotka saattavat rajoittaa viisuminanomista. Näitä ovat mm.

  • viisumianomuksen käsittelyajat: Turistiviisumin saa nopeammin kuin kaksikerta- tai monikertaviisumin.
  • viisumin maksimipituus: Turistiviisumi on voimassa enintään 30 päivää, kaksikertaviisumi enintään 3 kuukautta.
  • oman passin tuomat aikarajoitteet: Passin tulee kaikissa tapauksissa olla voimassa vähintään puoli vuotta viisumin päättymisen jälkeen.
IMG_8888

Onko viisumien hakemisessa jotakin ehtoja, joita hakijan täytyy täyttää? Esimerkiksi jos hakee 30 päivän turistiviisumia tai monikertaviisumia turistina.

Ehtoja ja sääntöjä toki löytyy. Jos haluaa anoa turistiviisumia, on kertaviisumi silloin hyvä vaihtoehto. Monikertaviisumin viisumityyppi on aina kaupallinen tai kulttuurillinen, tai mahdollisesti jokin muu, jos asiakkaalla on itsellään kutsu Venäjältä.

Tosin nyt kun koronapandemia häiritsee vielä jonkin verran matkustusta, ovat jotkin viisumityypit poissa käytöstä. Näistä yksi on juuri tuo kulttuurivaihtoviisumi.

Miksi turistiviisumi hakemuksessa kysytään työ/opiskelu paikkaa? 

Viisumianomuskaavake on Venäjän Federaation Ulkoasiainministeriön hallinnoima ja ylläpitämä sivusto. Kysymysten asetteluun en tästä syystä voi ottaa kantaa.

Minkä syiden vuoksi viisumin saaminen voidaan evätä?

Syitä voi olla monia, mutta näitä on sattunut uralleni äärimmäisen harvoin. Yleisin syy on kenties esim. parkkisakko tai jokin muu rike, josta on maksu jäänyt suorittamatta. Tämä voi johtaa kielteiseen päätökseen hakuprosessissa. Kannattaa myös huomioida, että anotun viisumin myöntäminen tai epääminen on yksinomaan Venäjän Federaation suurlähetystön päätäntävallassa.

Onko pandemian vuoksi viisumin hakuajat pidempiä kuin normaalisti?

Käsittelyajat ovat pääsääntöisesti olleet samat kuin ennen pandemiaa.

Millä viisumityypeillä voi tällä hetkellä matkustaa Venäjälle?

Turistiviisumilla pääsee matkustamaan Venäjälle lentäen. Maarajoilla sen sijaan on voimassa tiukemmat maahantulorajoitukset. Monikertaviisumeista kaupallisella viisumilla pääsee matkustamaan maarajoilta, mikäli maahanpääsyn kriteerit täyttyvät muuten.Tämän lisäksi on muutamia erikoisammattiryhmiä, jotka voivat matkustaa Venäjälle työtarkoituksessa ja sille tarkoitetulla viisumityypillä. Venäjän maahantulorajoitukset kannattaa tarkistaa ennen viisumin anomista, sekä matkustamista. Lisätietoa saa Venäjän viranomaisilta.

Suosittelen myös tutustumaan Suomen ulkoministeriön maakohtaisiin matkustustiedotteisiin. Samalla sivustolla voit tehdä matkustusilmoituksen, mikäli olet omatoimimatkalla.

Milloin e-viisumi otetaan mahdollisesti koko Venäjällä käyttöön? Tarvitseeko kyseisen viisumin hakemisessa ottaa huomioon jotakin muuta kuin perinteisen turistiviisumin?

Emme toistaiseksi ole saaneet lisätietoa E-viisumin laajemmasta käyttöönotosta Venäjän rajoilla. E-viisumin käyttöönottoa esimerkiksi junamatkustuksessa kehitetään. Tämä vaatii tietynlaisen tekniikan käyttöönottoa, sillä passi- ja viisumitarkastus suoritetaan maarajoista poiketen junamatkan aikana.

E-viisumia anottaessa on tietyt reunaehdot, jotka tulee huomioida. E-viisumilla voi oleskella Venäjällä enintään 8 päivää. Viisumin voi kuitenkin saada voimaan 30 päiväksi. Viisumi astuu voimaan heti myöntöhetkestä, joten kovin aikaisin ennen matkan alkua E-viisumia ei voi anoa. E-viisumi on voimassa Pietarin, Pietarin alueen sekä Kaliningradin alueella. Mikäli matka suuntautuu muualle Venäjälle tulee anoa perinteinen viisumi. 

Koska viisumityyppejä ja toimitusaikoja on erilaisia suosittelen kääntymään Venäjän viisumeita välittävän matkatoimiston puoleen matalalla kynnyksellä. Saat neuvoja ja ohjeita, jotka koskevat juuri sinun matkustus- ja viisumitarpeitasi.

IMG_9135

VIISUMI VENÄJÄLLE – MUISTILISTA

Loppuun vielä pari vinkkiä, jotka kannattaa pitää mielessä.

  • Ole ajoissa liikkeellä viisumin haun kanssa sekä selvitä etukäteen millainen viisumityyppi olisi sinulle paras.
  • Tarkista, että passi on voimassa puoli vuotta viisumin loppumisen jälkeen jo hyvissä ajoin ennen viisumin hakua.
  • Muista pitää silmällä viisumin loppumisajankohtaa, ettet vahingossa lomaile Venäjällä yli viisumin voimassaoloajan. Tästä voi koitua hankaluuksia ja maasta poistuminen vaikeutuu.

Pääset tutustumaan lisää viisumeihin, toimipaikkoihin sekä hinnastoon Pohjolan Matkan sivuilta tästä.

Sitten vain viisumin hakuun ja ihmettelemään ihmeellistä itäistä naapuriamme! Matkavinkkejä Moskovaan löydät täältä. Millaisia kokemuksia sinulla on viisumin hakemisesta? Kommentoi alle tai tule kertomaan meidän blogin instaan @muumaamandariini tai seuraamaan mun arkea Venäjällä @minttumari

*Viisumi saatu yhteistyönä

3 comments

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Tässä oli hyviä vinkkejä, varsinkin näin henkilölle, joka ei ikinä Venäjälle ole matkustanut. Venäjä on vahvassa harkinnassa matkakohteeksi ensi kesäksi, täytyy toivoa, että koronajutut kehittyisi suotuisasti.

    Vastaa

    1. Minttu-Mari Kelin

      Toivotaan, että tilanne parantuisi ja matkustamaan pääsisi vapaammin kuin tällä hetkellä!

      Vastaa

  2. KANNATTAAKO SOTSHIIN MATKUSTAA? - Muu maa mandariini

    […] Jos totta puhutaan, en voi täysin ymmärtää mikseivät suomalaiset ole vielä löytäneet tätä etelän helmeä uudelleen. Toki viisumi on vielä jarruttanut intoa, mutta sen muuttuessa digitaaliseksi, en näe syytä mikseivät turistibussit jo suuntaisivat kohti Sotshia. En ole missään tavannut yhtä ystävällisiä ja palvelualttiita ihmisiä kuin matkoillamme. Olisiko siis jo aika vaihtaa Kanarian saaret Sotshiin? Jos sinunkin matkajalka alkoi vipattamaan, löydät helpot ohjeet täältä. […]

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *