KORONA MAAILMALLA

Hätätilat, maskipakko, rannat suljettu, kuulutuksia kaduilla, hotellihuonekaranteeni ja 2000 dollarin kuukausittaiset tuet

Kiinasta maailmanlaajuiseksi pandemiaksi levinnyt koronavirus vaikuttaa koko maailmaan, mutta se näkyy kuitenkin joka maassa hieman eri tavoin. Vaikka lähes kaikkialla pidättäydytään tällä hetkellä massatapahtumista ja liiasta sosiaalisesta kanssakäymisestä, ovat koronan vaikutukset joissain paikoissa nähtävissä selkeämmin kuin muualla.

Millainen on meidän kuuden ulkosuomalaisen korona-arki maailman eri kolkissa?

Macau

Vera Winter

Tapauksia yhteensä: 45. Ensimmäisessä aallossa 10, jotka kaikki parantuivat, sitten yli kuukauden tauko, jota seurasi toinen aalto ja 35 “imported” tapausta. Nyt on ollut taas kahden viikon tauko tapauksista ja puolet uusista ovat parantuneet.

Kuolleita: 0

Miten korona näkyy jokapäiväisessä elämässä:

Macau oli yksiä ensimmäisiä paikkoja, joissa oli koronaa. Sijaitsemme suhteellisen lähellä Wuhanin kaupunkia, josta koko pandemia sai alkunsa. Sieltä tullut turisti olikin ensimmäinen tapaus. Korona on nyt ollut osa kaupungin elämää jo tammikuusta asti, vaikkakin toki olimme kuulleet oudoista sairastapauksista Wuhanissa jo joulukuussa.  Aikaisesta altistumisesta ja maailman suurimmasta västöntiheydestä huolimatta Macau on tällä hetkellä varmaan yksi parhaita paikkoja olla. Hallitus on toiminut ripeästi ja oikeaoppisesti ja kansalaiset ovat tuoneet kortensa kekoon. Niin hallituksella kuin paikallisillakin on kokemusta viruksen pysäyttämisestä vuoden 2003 SARS-epidemian takia, joka oli erityisen paha naapurissa Hong Kongissa.

Minä olen ollut kouluni omassa karanteenissa melkein 70 päivää. Viimeisen kuukauden ajan olemme onneksi lupaa pyytämällä saaneet mennä kaupunkiin kolmeksi tunniksi kerrallaan. Yleensä vietämme ulkona kerrallaan viisi tuntia, eikä siitä ole ainakaan toistaiseksi valitettu. Pienikin vapaus on piristänyt hirveästi. Normaalia koulua on ollut koko jaksossa vain 1,5 viikkoa ja kaikki muu on ollut online-opetusta. Koulun penkille emme tule palaamaan ollenkaan ennen kesää, mikä on harmi, sillä tämä on viimeinen jaksoni. Koulun puuttumisen takia minulla on todella vähän sosiaalisia kanssakäymisiä arjessa, mikä selvästi vaikuttaa mielialaan.

Rajoitukset:

Tällä hetkellä kaupunki alkaa palata normaaliin elämään. Ravintoloissa saa nykyään syödä paikan päällä pelkän take away -ruoan sijasta, kaupat ovat normaalisti auki, moni on palannut töihin ja ulkona saa liikkua oman mielen mukaan. Macaussa on ollut koko ajan aika vapaata, vaikkakin pahimmassa vaiheessa kaikki puistot, leffateatterit, koulut ja monet työpaikat olivat kiinni ja ihmisiä pyydettiin pysymään kotona. Kaduilla kulki autoja, joissa megafonilla käskettiin palaamaan kotiin. Nykyään samaiset autot kuuluttavat käsien pesusta, maskin pitämisestä ja kokoontumisten välttämisestä. Macaulaiset ottivat koronan tosissaan alusta asti ja noudattavat sääntöjä, joten mitään lockdowneja ei ole tarvittu.

Maskeja käyttää 99% ihmisistä ja esimerkiksi busseihin, taxeihin ja moniin kauppoihin ei pääse ilman niitä. Hallitus organisoi tasaisin väliajoin maskien myyntejä taatakseen niiden riittävyyden ja alhaisen hinnan. 10 maskia maksaa 90 snt. Ikävä kyllä nämä hallituksen järjestämät myynnit ovat vain paikallisen henkilöllisyyden tai blue cardin, eli työ-/oleskeluluvan omaaville. Itse en siis voi niistä opiskelijaviisumilla ostaa. Onneksi meidän karanteenissa on myyty maskeja samalla hinnalla. Nykyään maskeja saattaa jo löytyä kaupoista.

Puistoihin ja virallisiin rakennuksiin pääsee vain näyttämällä netissä päivittäin täytettävän health declarationin, jossa kysellään matkustushistoriasta ja mahdollisista oireista. Kuume mitataan mm. puistojen, nähtävyyksien ja joidenkin asuinrakennusten, kauppojen ja ravintoloiden ovilla. 37.2 astetta on yläraja, jolla vielä pääsee sisään. Itselläni mitataan kuume 4 kertaa yhden kauppareissun aikana.

Macauhun tulemiseen on paljon rajoituksia, jotka ovat vaihdelleet paljon kuukausien ajan. Tällä hetkellä tänne pääsee vain paikallisen henkilöllisyyden omaavat. Ei siis edes riitä, että on oleskelulupa ja esim. työpaikka. Kaikki saapuvat ihmiset joutuvat 14 päivän karanteeniin, joka pidetään hotellissa ja se pitää maksaa itse. Hinta on 500-800€. Rajat ovat kiinni Manner-Kiinan puolella olevassa Guangdongin provinssissa ja Hong Kongissa, joten Macausta ei tällä hetkellä pääse yhtään mihinkään. Eipä täältä kyllä lähteä kannattaisikaan.

Tuet:

Macaun hallitus antaa apurahaa pienille ja keskikokoisille yrityksille ja on laittanut suuret määrät rahaa kaikenlaisiin elvytysprojekteihin. Kaikki paikalliset saavat yhteensä n. 900€ kupongin, jota voi käyttää esimerkiksi ravintoloissa. Kenenkään ei tarvitse maksaa sähkölaskua parin kuukauden ajalta ja ymmärtääkseni “kaupungin vuokra-asunnoissa” asuvien ei tarvitse maksaa vuokraa.

Veran selviytymisvinkit: 

  1. Yritä tehdä jotain joka päivä. Jäin varsinkin aluksi helposti sängyn pohjalle päivä toisensa jälkeen huonon mielialan takia, mutta tämä on vain noidankehä, joka ruokkii huonoa oloa vielä enemmän. Itse aloitin istumalla työpöydän ääressä online-tuntien ajan. Nyt pysyn pöydän ääressä iltaan asti. Vaikka se ei aina toteudukaan, yritän kirjoittaa enemmän, enkä vain katsoa Netflixiä kaikki päivät (vaikka se onkin iso osa karanteenielämääni). Tee jotain itsellesi mieluista, oli se sitten maalaaminen, kielten opiskelu tai joogaaminen. Kävelyt myös piristävät hirveästi, mutta niille pääseminen riippuu tietysti paikallisista rajoitteista.
  2. Luo viikkorutiineja. Itse syön subwayta aina maanantaisin, saan uusia jaksoja Netflix-sarjoihin tiistaina ja torstaina ja perjantaisin tai lauantaisin yritämme nähdä karanteenikavereideni kanssa. Sen lisäksi minulla on online-tunteja ma-ke. Kun päivät eroavat toisistaan, on ainakin minulla parempi fiilis. Tilaa vaikka ruokaa aina maanantaisin, leivo keskiviikkoisin, harrasta jotain perjantaisin ja videopuhele kavereiden kanssa lauantaisin.
  3. Ole ymmärtäväinen itsellesi. Kaikki reagoivat tähän tilanteeseen eri tavalla. Jotkut ovat innostuneet lisäajasta hirveästi ja tekevät kaikenlaista. Itse olen ollut todella lamaantunut suurimman osan ajasta ja pienetkin askareet ovat olleet vaikea tehdä. Se on OK. Me kaikki olemme joutuneet perumaan tärkeitä asioita ja tietenkin saamme olla surullisia siitä. Mutta vaikka olisikin itselleen suopea, se ei tarkota, että antaa itsensä vaipua synkkyyteen päivä toisensa jälkeen. Ole ymmärtäväinen tuntemuksistasi, mutta älä anna niiden hallita sinua.

PORTUGALI

Johanna Maldonado

Tapauksia yhteensä: 22 353 (Azorit: 109)

Kuolleita: 820 (Azorit: 7)

Miten korona näkyy jokapäiväisessä elämässä: 

Portugali on välttänyt tilanteen räjähtämisen käsiin naapurimaa Espanjan lailla, ja etenkin täällä eristyksissä olevilla Azoreilla on tapauksia ollut maltillisesti. Maskeja näkyy katukuvassa harvakseltaan, vaikka kadut melkein autioita ovatkin. Kaikenlainen panikointi ja hamstraaminen on kuitenkin loistanut poissaolollaan.

Olen viettänyt tavallistakin enemmän aikaa kotona tässä koronapandemia-nimisessä aikakapselissa. Teen normaalistikin töitä kotoa käsin, joten mitenkään kovin radikaalisti arkeni ei ole mullistunut. Verkkokauppani myynti on kasvanut, ja olenkin paiskinut töitä normaalia enemmän. Kavereita ei kuitenkaan voi tavata, eikä minkäänlaisissa tapahtumissa tietenkään käydä. Olen yrittänyt ulkoilla päivittäin luonnossa, innostunut kokkaamaan ja leipomaan pidemmän kaavan kautta ja katsonut jo monta sarjaa läpi Netflixistä. Ruokaostoksilla ja postissa olen käynyt kerran-pari viikossa. Muiden asioiden hoito on täytynyt lykätä tulevaisuuteen, samoin toukokuinen Suomen-matkani.

Poikkeustilan alkaessa iski lamaannus, mutta ensishokista toivuttuani on oikeastaan ollut mukavaa voida keskittyä täysillä omiin projekteihini ilman kaikkia normaalin elämän ”häiriötekijöitä”. Tietysti toivoisin pandemian olevan pian ohi, mutta itselläni on introverttinä ollut yllättävänkin hyvä draivi päällä. Toivon, että kaiken tämän jälkeen meillä on uusi, entistä ymmärtäväisempi, solidaarisempi ja luontoa kunnioittavampi normaali.

Rajoitukset: 

Portugaliin julistettiin hätätila 20. maaliskuuta. Ihmisiä on kehotettu pysymään kotona, mutta poistua saa välttämättömien ostosten ja töihin menemisen lisäksi auttamaan perheenjäseniään ja ulkoilemaan lasten tai lemmikkien kanssa. Tällä hetkellä turhasta ulkona oleskelusta voi saada sakkorangaistuksen. Portugalin ja Espanjan välinen maaraja on suljettu, mutta kaikki kotimaahansa palaavat sekä tavarakuljetukset saavat edelleen ylittää rajan. Jokainen Azoreille saapuva, myös täällä asuva, joutuu pakolliseen 14 päivän karanteeniin viranomaisten valitsemassa hotellihuoneessa. Supermarketit, apteekit, leipomot, huoltoasemat, pankit ja take away –ruokaa myyvät ravintolat saavat olla auki, mutta kaikki muut liikkeet ja julkiset tilat on suljettu. Kaupoissa saa olla sisällä enintään 4 henkilöä per 100 m2, joten sisälle joutuu jonottamaan – turvavälin kera. Jotkin puistot on suljettu, mutta rantoja ei – kaikki kokoontumiset ja vesiurheilulajien harrastaminen niillä on kuitenkin kielletty ja rannoilla oleskelua kehotetaan välttämään.

Jokainen Azoreille saapuva, myös täällä asuva, joutuu pakolliseen 14 päivän karanteeniin viranomaisten valitsemassa hotellihuoneessa.

Tuet: 

Portugalin valtio myöntää avustusta vuokranmaksuun niin yksityisille kuin yrityksillekin, eikä maksuvaikeuksien kanssa kamppailevia saa nyt häätää. Asuntolainojen maksuerät ja korot on laitettu jäihin kuudeksi kuukaudeksi. Lasten ja vanhusten hoitaminen katsotaan hyväksyttäväksi syyksi olla poissa töistä. Yrittäjät saavat tukea työntekijöiden palkkojen maksuun ja rahallista avustusta yritystoiminnan kokonaan pysähtyessä tai jäädessään kotiin lasten kanssa. Lomautuksia on helpotettu ja verojen sekä sähkö- ja vesilaskujen maksussa on joustettu. Valtio on luvannut koronaviruksen takia kärsineille yrityksille yhteensä yli 3000 miljoonan euron tukipaketin.

Johannan selviytymisvinkit:

  1. Aloita projekti. Vaikka onkin täysin ok olla myös tekemättä yhtikäs mitään, suosittelen aloittamaan jonkin itselle mielekkään projektin. Se saa ajan kulumaan kuin siivillä ja tuo positiivista sisältöä päiviin. Projektin ei tarvitse olla mitään tuotteliasta eikä juuri se asia missä olet jo hyvä, vaan riittää, että itse nautit sen tekemisestä. Opettele tanssikoreografia, suunnittele tulevaisuuden unelmamatkaasi tai kokeile jotain uutta lähikaupasta löytyvää ruoka-ainetta. Projektin koon voit valita omien voimavarojesi mukaan.
  2. Pidä huolta lähipiiristä. Jos olet itse terve ja jopa tylsistynyt, voi olla hyvä idea tarjota apuasi muille. Auta vaikka riskiryhmään kuuluvaa naapuria ruokaostosten kanssa, kontaktia välttäen tietenkin. Kysy ystävältä tai perheeltä etäyhteyksien avulla, miten he voivat. Sama toimii myös toisin päin – jos olet itse sairastunut, yksinäinen tai tarvitset apua, yritä rohkaistua pyytämään sitä.
  3. Yritä elää hetkessä. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta juuri nyt on turha stressata tulevasta. Kukaan ei tiedä, millainen tilanne on kuukauden tai parin päästä, joten ei sinunkaan kannata siitä vielä hermoilla. Mutta jos kuitenkin hermoilet, niin älä ruoski itseäsi siitä. Kaikki tunteet on sallittu!

Meksiko

Johanna Paaso

Tapauksia yhteensä: 10 544 (Sayulita 0)

Kuolleita: 970 (Sayulita: 0)

Miten korona näkyy omassa jokapäiväisessä elämässä: 

Sayulitassa ei ole ulkonaliikkumiskieltoa mutta suosituksena on pysyä kotona. Aikaa tulee siis vietettyä neljän seinän sisällä samaan tapaan kun siellä Suomessakin. Kotona tulee oltua paljon sisällä mutta myös takapihalla auringosta nautiskellen. Aina välillä tulee käytyä kaupassa, eli pienessä paikallisessa kioskissa, jota kutsutaan tiendaksi tai sitten lenkillä. Rakastan pitkiä lenkkejä, ja täällä saa onneksi (ainakin toistaiseksi) tarpoa viidakko polkuja lähes yksin. Kylän keskustassa on erittäin hiljaista ja itsekin välttää sinne menoa ja hoidan vaan pakolliset kaupassa käynnit harvoin keskustassa. Aika menee siis aikalailla blogin parissa, pihalla aurinkoa ottaen ja musiikkia kuunnellen, lenkkeillen tai sisällä hömppäsarjoja katsellen tällä hetkellä. Odotan todella paljon että pääsen näkemään paikallisia ystäviäni, sillä asuin täällä Sayulitassa 4 vuotta sitten, enkä ole tilanteen takia vielä voinut nähdä heitä, sillä saavuin Sayulitaan uudelleen vasta reilu kuukausi sitten, kun kavereiden työpaikat olivat jo suljettuna ja kotona suositeltiin pysymään. Myös auringonotto biitsillä, ranta joogailu, surffaus ja uiminen on tällä hetkellä odotuslistan ykkös sijoilla, sillä rannat ovat myös suljettu tällä hetkellä.

Rajoitukset Sayulitassa: 

Meksikossa on julistettu ns. ”3-vaihe” tartuntojen leviämisen suhteen ja tartuntojen ja kuolleiden määrä on noussut hurjasti, vaikkakaan en usko että testejä tehdään täällä läheskään tarpeeksi jotta lukuihin voisi luottaa. Meksikon presidentti vähätteli pandemia tilannetta kauan, eikä tarvittavia esto toimenpiteitä tehty tarpeeksi nopeasti. Useat matkailijat ovat tulleet Meksikoon naapurimaista ja lentäneet kotimaihinsa etenkin Cancunin tai Meksiko Cityn lentokentiltä. Ainoastaan maaraja Yhdysvaltojen kanssa on ollut suljettuna 20 huhtikuuta alkaen 30 päiväksi estäen matkailua (GOV.UK). Monet osavaltiot ovat kuitenkin tehneet omia estotoimenpiteitä itsenäisesti ja täälläkin on melkein kaikki ollut kiinni jo yli kuukauden.

Meksikossa on pandemiaan yleisesti reagoitu hitaasti, ja pahin on mitä luultavimmin vielä edessä.

Nayaritin osavaltiossa, johon Sayulita kuuluu on alkoholin myynti kielletty perheväkivallan estämiseksi, sillä monet ovat kotona ilman töitä ja palkkatuloja. Rannat ovat suljettu ja pää-rantaa tarkkaillaan. Rajat Sayulitaan ja täältä pois on myös suljettu kokonaan. Aikaisemmin pääsiäisenä oli rajat suljettu turisteilta, mutta nyt aikaa on pidennetty 30 toukokuuta saakka ja rajojen yli saa kulkea ilmeisesti ainoastaan Sayulitassa asuvat henkilöt, jos hekään. Uutisia ja keskustelua aiheesta käydään vimmatusti sosiaalisessa mediassa ja tiedot rajojen sulkemisesta muuttuvat myös alituisesti.

Tuet:

Meksikossa on lukuisia vapaaehtoistoimijoita, jotka toimittavat ruokaa ja muita tarpeita vähäosaisille. Monet yrittäjät maksavat kokonaista tai alennettua palkkaa alaisilleen lomautuksen ajan.

Johannan selviytymisvinkit: 

  1. Spotify – Musiikki ja podcastit on ollut mulle ihan henkireikä. Nyt on hyvä aika päivittää omia soittolistoja, kysyä kaverilta musiikki suosituksia, tutustua erilaisiin podcasteihin  ja kuunnella meditatiivista musiikkia ja puhdistaa vaikka chakroja illan hämärtyessä Spotify listojen avulla. 
  2. Jooga & meditaatio – Makaatko puolet ajasta sohvalla niska jumissa? Kokeile joogaa! Tsekkaa esimerkiksi YouTubesta Yoga by Adriane tai liity Pranama kallion online-yhteisöön. Kokeile meditaatiota Eva Estlanderin ilmaisten meditaatioiden avulla tai tsekkaa Spotifysta tai Youtubesta sulle sopiva vaihtoehto. 
  3. Tilaa itsellesi jotain kivaa & tue samalla pienyrityksiä – Tällä hetkellä monet yritykset ovat pulassa joten jokainen pienikin tilaus on heille tärkeää. Piristä itseäsi tilaamalla itsellesi jotain mitä juuri SINÄ haluat ja joka tukee sun hyvinvointia tässä tilanteessa. Voit tilata esimerkiksi kauneustuotteita tai sinivaloa blokkaavat lasit (mikäli istut tietokoneella koko ajan, niinkun moni meistä tekee..) @salonenigma.suski kautta tai portugalilaisesta korkista valmistetun upean ja ekologisen joogamaton @azanayogabrand kautta, jolloin treeni maistuu sitäkin paremmalta. Mitä yritystä päätätkin sitten tukea, yritys varmasti arvostaa ostostasi <3. 

KANADA

Oona Toivola

Tapauksia yhteensä: 40 813 (Calgary: 2396)

Kuolleita: 2028 (Calgary: 42)

Miten korona näkyy jokapäiväisessä elämässä: 

Pitkälti neljän seinän sisällä – 42. päivän ajatuksia: 

Jos totta puhutaan, en ole harmissani siitä, että en voi seisoa 8 tuntia päivässä töissä, ylemmän tason käskytettävänä ja tuntevansa kuinka elämä valuu hukkaan kuin hiekka pohjattomasta tiimalasista. Omalla kohdalla töiden päättyminen on antanut potkua oman yrityksen perustamiseen tai ainakin vahvistuksen siitä, että jonkun asian on muututtava. 

Totaalinen maailmanpysähdys on saanut myös pohtimaan jatkuvaa kulutusta ja kiirettä. Niitä onkin sitten hyvä miettiä pienessä kylässä vuorten keskellä, jonne ollaan puolisoni töiden perässä väliaikaisesti kohta muuttamassa. 

Kotona on aika kulunut joogaillessa ja omia projekteja tehdessä. Ulkona näkee aurinkoisella säällä paljon muitakin, joista jokainen yrittää vältellä toisiansa. Ruokaostoksilta yritetään päästä mahdollisemman nopeasti ulos.

Paikallinen Tik Tok on räjähtänyt käsiin, kun kaikki postaavat huumorilla höystettyjä videoita, joissa esittävät vain juovansa päivät pitkät.

Rajoitukset: 

Kanadassa on julistettu hätätila. Koulut ja aikalailla kaikki julkiset paikat ja yritykset ovat suljettu. Tällä hetkellä auki ovat ruokakaupat, apteekit, posti, kotiinkuljetuspalvelut, paikalliset Alkot ja kannabiskaupat. Ulkona liikkuessa kehotetaan pitämään jääkiekkomailan pituinen turvaväli muihin.

Kanadaan ei pääse muut kuin kansalaiset ja pysyvän oleskeluluvan omaavat henkilöt. Kanadan sisällä liikkumista ei ole kuitenkaan rajoitettu. 

Tuet:

Valtio myöntää jokaiselle kanadalaiselle, joka ei voi työskennellä koronaviruksesta johtuen, 2000 cad neljän kuukauden ajan.

Oonan selviytymisvinkit:

1. Ota iisisti ja nauti hitaasta elämästä.

2. Lue kirja ja käy kylvyssä.

3. Älä mieti asioita, mille et voi tehdä juuri nyt mitään. Asioilla on tapana järjestyä. 

Australia

Jenna Reivolahti

Tapauksia yhteensä: 6667 (Gold Coast: 190)

Kuolleita: 76 (Gold Coast: 0)

Miten korona näkyy jokapäiväisessä elämässä:

Kun Australian hyllyt tyhjenivät vessapaperista maaliskuun alussa, herätti se hilpeyttä maailmalla. Viikon kuluttua #toiletpapercrisis löysi tiensä myös Suomeen. Australian Pohjoisterritorion paikallislehti NT News printtasi päivän lehteen tyhjiä sivuja kriisiin varautumattomille, mutta se ei ongelmaa ratkaissut, ja itsehän menin kolmisen viikkoa nenäliinoilla. Pahimman hamstrauskriisin aikaan palasin kauppareissulta kotiin tyhjin käsin, sillä kaupassa ei ollut mitään, mitä olisin halunnut ostaa: puuroa, leipää, papuja, tofua, pastaa, kananmunia ja monia kasviksia. Ihan uskomaton maailmanlopun näky, kun kauppa oli täynnä tyhjiä hyllyjä. Nyt hamstraus on tullut päätökseen, ja kaupoissa on tavaraa niin kuin ennenkin.

Tänä päivänä korona näkyy Gold Coastilla siten, että monet paikat ovat sulkeneet ovensa, ravintoloista saa vain take away -ruokaa, rannoille ei saa mennä muuten kuin urheilemaan ja teiden varsilla on infotauluja, joissa lukee:  ”Is your travel essential?”. Gold Coast sijaitsee aivan kahden osavaltion, Queenslandin ja New South Walesin rajalla, ja tämä raja on laitettu kiinni ja New South Walesista Queenslandiin pääsee vain kulkuluvan kanssa. Ruokakaupoissa saa olla sisällä vain tietty määrä ihmisiä, ja olen pari kertaa joutunut jonottamaan kauppaan pääsyä ulkopuolella. Kauppojen jokaiselle kassalle on myös asennettu pieni lasiseinä kassahenkilön ja asiakkaan välille.

Ihmisiä on joka paikassa silti pilvin pimein, vaikkakin yleisesti parin tai muutaman ihmisen pienissä porukoissa. Rantakadulla ja rannoilla on paljon ihmisiä urheilemassa, ja vesiaktiviteetteja, esimerkiksi surffaamista, saa vielä harrastaa.

Minuun henkilökohtaisesti kriisi vaikuttaa siten, että työt lähtivät alta, sillä olen nollasopimuksella töissä. Olen kuitenkin pystynyt tienaamaan jonkin verran Uber Eatsiä ajamalla, koska ravintoloiden take awayt ovat vielä auki. Olen myös parhaillaan aloittamassa valokuvaajan opinnot koulussa Gold Coastilla ja opinnot joudutaan toistaiseksi toteuttamaan verkko-opintoina.

Rajoitukset:

Australian hallitusta on kritisoitu paljon siitä, miten se on tilanteessa toiminut. Yhtenä päivänä tulee rajoituksia, ja seuraavana päivänä ne otetaan pois. Sääntöjen viestiminen on ollut hyvin epäselvää ja jättää ihmiset pohtimaan, mitenhän nämä rajoitukset nyt sitten käytännössä toteutetaankaan.

Queenslandin osavaltiossa kahden henkilön kokoontumissäännön noudattamatta jättämisestä voi saada sakkoa 1334,50 dollaria (788 euroa), ja New South Walesin osavaltiossa sääntöjen noudattamatta jättämisestä voi saada sakkoa jopa 11000 dollaria (6500 euroa) ja puoli vuotta vankeutta.

Yleisesti Australiassa ihmisten tulisi lähteä kotoa vain, mikäli asiointi on oikeasti tarpeellista. Näitä asioita ovat kaupassa käynti, urheileminen, lääkärissä tai apteekissa käynti, toisen ihmisen avustaminen ja työ, mikäli työtä ei ole mahdollista tehdä kotona. Liikkuminen tulee tehdä max. kahden ihmisen porukassa. Lasten koulut pysyvät auki, mutta osavaltiosta riippuen toteutus vaihtelee ja joissain osavaltioissa opetus toteutetaan verkko-opintoina heille, joilla on mahdollisuus jäädä kotiin. Rajoitukset siis vaihtelevat hieman eri osavaltioiden välillä ja esimerkiksi Länsi-Australiassa liikkumisrajoituksia asetettiin myös osavaltion sisäisten alueiden välille. Queenslandin osavaltiossa kahden henkilön kokoontumissäännön noudattamatta jättämisestä voi saada sakkoa 1334,50 dollaria (788 euroa), ja New South Walesin osavaltiossa sääntöjen noudattamatta jättämisestä voi saada sakkoa jopa 11000 dollaria (6500 euroa) ja puoli vuotta vankeutta.

Tuet:

Australian kansalaiset voivat saada tukea 1500 dollaria (873 euroa) per kaksi viikkoa, mikäli heidän työpaikkansa on kärsinyt koronasta merkittävästi. Tämä ei kuitenkaan koske meitä väliaikaisella viisumilla täällä asuvia. Kansainvälisten opiskelijoiden on kuitenkin mahdollista avata heidän eläketilinsä (kutsutaan nimellä superannuation) ja ottaa töistä tienaamansa eläkerahat itselleen nyt, mikäli ovat asuneet Australiassa yli 12 kuukautta. Myös working holiday -viisumilaisille on annettu hieman helpotusta, ja tietyillä aloilla (sairaanhoitajat, vanhustenhoitajat, farmityöt, lastenhoito ja ruoan tuotanto) työskentelevien on mahdollista saada viisumille jatkoa.

Jennan selviytymisvinkit:

  1. Tylsisty rauhassa! Tylsistyminen tuottaa monesti luovia ideoita!
  2. Pysähdy ja mieti. Teetkö elämässäsi niitä asioita, joita oikeasti haluat tehdä? Vai oletko vain tottunut tekemään jotakin, joka ei oikeastaan ole sinulle tärkeää? Kirjoita lista niistä asioista, joita haluat elämääsi ja ala toteuttaa niitä.
  3. Pohdi parempia ja kestävämpiä ratkaisuja tulevaisuudelle. Oletko miettinyt, että joitain asioita tulisi tehdä jatkossa inhimillisemmin ja kestävämmin? Mitä nämä asiat ovat? Ja mitä niille voisi tehdä?

Thaimaa 

Jenna Högbacka

Tapauksia yhteensä: 2839

Kuolleita: 50

Miten korona näkyy jokapäiväisessä elämässä:

Korona näkyy lähinnä sillä tavalla, että viikonloppuisin en pääse kaupungista mihinkään. Kaupunki on siis ”lock down” tilassa. Joten saarihyppelyt on estetty. Omalle uima-altaalle enkä kuntosalille myöskään pääse, jotka sijaitsevat taloni ylimmässä kerroksessa. Aurinkoa onneksi pystyn vielä kuitenkin siellä ottamaan. Kauppakeskukset, ravintolat, hierontapaikat, nähtävyydet sekä kauneuskeskukset ovat kiinni, joten näitä palveluita en pysty käyttämään. Töissä pystyn onneksi käymään normaalisti, joten siihen ei vaikuta millään tavalla. Maskia käytän päivittäin, ennen en käyttänyt, vaikka suosituksena tietenkin saasteiden takia olisi myös hyvä käyttää.

Rajoitukset:

Meillä on ulkonaliikkumiskielto ilta kymmenestä aamu neljään. Tämä on ollut nyt kuun alusta saakka ja loppuu näillä näkymin tämän kuukauden viimeinen päivä. Alkoholinmyyntikielto, joka alkoi 10 päivä huhtikuuta ja pitäisi loppua tänään. Tämä oli poikkeusjärjestely, koska maassa juhlittaisiiin Songkrania, eli Thaimaalaista uudenvuodenjuhlaa juuri näiden päivien aikana. Valtio halusi kieltää siksi myös alkoholinmyynnin. Kaupunki on melko lailla ”lock down” tilassa, eli tarkoittaen sitä, että et voi poistua muualle. Maskipakko on lähes joka puolella, kauppaan et pääse ilman, et julkisiin, etkä myöskään takseihin. Kuumemittaukset on joka puolella, menit sitten kauppaan tai tulit kotiin.

Tuet: 

Thaimaan pankkiiriliike, Valtion Säästöpankki, Valtion Eläkerahasto sekä vakuutuksen tarjoajat ovat perustaneet 70 – 100 miljardin bahtin rahaston yritysvelkojen helpottamiseen, minkä tarkoituksena on vähentää lainamarkkinoiden riskiä (Bangkok Post).

Jennan selviytymisvinkit: 

  1. Pidä sosiaaliset yhteydet yllä, älä unohda ystäviä Suomessa ja muualla maailmalla ja samoin perhe.
  2. Tilanteen ymmärtäminen auttaa, joka puolella maailmaa lähes sama tilanne.
  3. Säästä selvää rahaa, ensimmäinen kerta omassa elämässä jolloin oikeasti voin säästää. En voi varailla tulevia reissuja, en ostaa mitään, enkä juoda lasillisia viiniä ravintoloissa tai muuten juhlia Bangkokin yössä.

Lähteet:

European Centre for Disease Prevention and Control (Koronatapaukset & kuolleiden määrä maittain)

Ministério da Saúde (Portugalin ja Azoreiden koronatapaukset)

Australian Government Department of Health (Australian ja Cold Coastin koronatapaukset)

Government of Alberta (Kanadan ja Calgaryn koronatapaukset)

11 comments

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Tätä oli kiinnostavaa lukea. Koronakriisi eri maissa ja erityisesti maiden suhtautuminen siihen kiinnostaa kovasti.

    Mielenkiintoisesti tässä oli todella paljon tukea yksityisille. Suomessahan puhutaan vain yritysten tukemisesta (joka on mennyt enemmän tai vähemmän pieleen), joskin Suomessa yksityishenkilöiden sosiaaliturva on muutenkin todella korkea.

    Jennalle kysymys, onko tuo 2000 cad per kuukausi? Ilmeisesti. Mitenköhän se ja tuo Australian 3000 dollaria vertautuvat maiden yleiseen sosiaaliturvaan ja tulevatko nuo sen lisäksi vai ovatko jotenkin korotuksia mahdolliseen normaaliin sosiaaliturvaan?

    Vastaa

    1. muumandariini

      Moikka Mikko ja kiitos kommentista! Hienoa kuulla, että tykkäsit! 🙂

      Australiassakin tämä tuki (JobKeeper) toimii siten, että ensin se myönnetään yritykselle (yritys voi päättää hakea sitä), ja vasta sen jälkeen työntekijä voi hakea sitä yritykseltä. Kanadassa tuo tuki on tosiaan 2000 cad kuukaudessa neljän kuukauden ajan, eli 8000 cad yhteensä. Australiassa ja Kanadassa kummassakin voit saada vain jompaa kumpaa tukea, eli tämän korona -tuen kanssa samanaikaisesti ei voi nostaa muita tukia.

      On kyllä todella mielenkiintoista nähdä, minkälaisia ratkaisuja eri maat tekevät tällaisessa tilanteessa!

      -Jenna R.

      Vastaa

  2. Mari/Kodinvaihtaja

    Ihailtavaa miten monet maat tukeneet kansalaisiaan taloudellisesti. Toisaalta meilläkin on nyt koulujen suljettua avattu koululaisten perheille matalan kynnyksen ruoka-avustukset (ilmoita tarpeesi ja saat tyyliin). Tätä lukiessa vahvistui ajatus , etttä todellakin olemme tässä yhdessä . Toivottavasti tämä yhdistää koko maailmaa!

    Vastaa

    1. muumandariini

      Moikka Mari ja kiitos kommentistasi! Juurikin näin, olemme tässä yhdessä ja tämä tilanne koskettaa meitä kaikkia.
      Mukava kuulla että sielläkin on tehty tukitoimenpiteitä, ruoka-avustukset ovat monelle varmasti todella tärkeitä. Tsemppiä, yhdessä tästä selvitään! 🙂

      – Johanna P.

      Vastaa

  3. Terhi

    Mielenkiintoista, että jotkut maat suosittelevat pysymään kotona, toiset taas lätkäisevät mahdottomat sakot jos ei suosituksia noudateta. Työttömät saavat nähtävästi valtion tai hyväntekeväisyysjärjestön apua useimmissa maissa. Tämä on todella kokemus joka koettelee ihan koko maailmaa ja tulee varmaankin jollain asteella yhdistämään kansakuntia.

    Vastaa

    1. muumandariini

      Kiitos kommentista Terhi ja kiva kuulla että aihe kiinnosti! 🙂 Ainakin monissa teollisuusmaissa tosiaan onneksi tuetaan ihmisiä kriisin keskellä. Toivotaan että tämän jälkeen maailma on yhtenäisempi paikka, ja tsempit sinne Suomeenkin!

      – Johanna M.

      Vastaa

  4. Emilia/Merkintöjä maailmasta

    Kiitos, olipa kattava ja mielenkiintoinen postaus, monesta eri näkökulmasta 😊 erityisesti tykkäsin teidän antamistanne omista vinkeistä! Ne olivat hyviä.
    Tuo oli hauska yksityiskohta ”jääkiekkomailan pituinen turvaväli”. Maassa maan tavalla.
    Luin nyt ekaa kertaa blogianne ja oli kyllä kiva löytää tänne, kiva että pidätte sitä porukalla.
    Tsemppiä jokaiselle ympäri maailman!😊

    Vastaa

    1. muumandariini

      Moi Emilia ja kiitos kommentista! 🙂 Eipä ainakaan jää arvailun varaan mikä on Kanadan kansallislaji, heh. Kiva kuulla että blogimme kolahti, tervetuloa lukemaan jatkossakin ja tsemppiä myös sinne Suomeen! 🙂

      – Johanna M.

      Vastaa

  5. Veera Bianca

    Olipa kiinnostava postaus, kiitos kun olet koonnut tämä yhteen! 🙂 Itsellä on myös paljon läheisiä ympäri maailmaa ja tuleekin vaihdettua viikottain Skypessä ja Whatsapissa kuulumisia ja pohdittua maiden korona-eroja! 😀

    Vastaa

    1. muumandariini

      Kiitos kommentista Veera ja kiva kuulla että tykkäsit! 🙂 Koronatoimien vertailu maiden välillä on kyllä tosi mielenkiintoista näinä aikoina, harmi että me asutaan vain 6 eri maassa. 😀

      – Johanna M.

      Vastaa

  6. KADULLE HYLÄTTYJÄ KOIRANPENTUJA - Muu maa mandariini

    […] yhteispostauksessamme puhuimme koronan vaikutuksesta ja siitä miten se näkyy meidän asuinmaissa. Ihmisiltä loppuu […]

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *