Portugalissa ollaan palaamassa asteittain normaaliin elämään alkuvuoden tiukan koronasulun jälkeen. Kesäinen sää, rannat ja terassit ovat olleet balsamia sielulle raskaan talven ja lockdown-elämän jälkeen. Mitä kevääseen siis on kuulunut?
Raksahommia ja viivästyksiä
Tulimme helmikuun puolivälissä Azoreilta Manner-Portugaliin, koska tulevan ekotalomme rakennus alkoi vihdoin Lissabonin lähistöllä. Rakennuslupa varmistui tammikuussa, minkä jälkeen piti vielä toimittaa muutama lisäpaperi rakennusluvista vastaavaan virastoon. Kun lopullinen lupa sitten oli saatu, ilmoitti rakennuttajamme aloittavansa työt jo seuraavalla viikolla. Melko kiireellä sitten pakkasimme laukut ja lähdimme Azoreilta tänne Lissabonin lähistölle rakennushommia valvomaan. Koti jäi kuitenkin edelleen Terceiran saarelle ja täällä on majailtu niin anopin luona kuin omassa väliaikaisessa vuokra-asunnossakin.
Rakennusprojekti on alkanut hitaasti. Tällä hetkellä on odotettu jo useampi viikko, että kansallinen sähköyhtiö saisi sähköt päälle tontilla ja talon perustuksia päästäisiin rakentamaan. Sitä ennen saatiin kuitenkin kaadettua pari mäntyä tontilta ja eroteltua puuaineksesta käyttökelpoiset osat sekä polttopuut, jotka lahjoitettiin miehen perheenjäsenille. Tontti saatiin myös putsattua sinne dumpatusta rakennusjätteestä, minkä jälkeen maan pinta tasoitettiin ja kaivettiin kuoppa, johon perustukset tulevat. Tontin ympärille pystytettiin myös työmaa-aita, mikä sai sen jo näyttämään ihan uskottavalta rakennustyömaalta.
Mutta arvatkaapa, minne männynoksat ja rakennusjäte laitettiin? Tyhjän naapuritontin hylättyyn, romahtamispisteessä olevaan uima-altaaseen, joka oli vaarallinen lapsille ja eläimille sekä inhottava hyttyshautomo. Tontin omistaja oli kuulemma joskus sanonut toiselle naapurille, että haluaisi täyttää altaan. Kukaan ei kuitenkaan onnistunut saamaan hänen yhteystietojaan mistään, joten rakennusmiehet olivat ottaneet ohjat omiin käsiinsä ja kärränneet tiilenpalaset ja männynkannot altaan täyttömaaksi lupia kyselemättä. Maassa maan tavalla, ilmeisesti. 😅
Kun perustusten tekoa päästään jatkamaan, pitäisi hommassa mennä 3-4 viikkoa, ja vielä saman verran itse talon pystyttämiseen. Sen jälkeen tulee vielä aidan rakennus ja puutarhan laitto. Onneksi meillä on talon rakennuttajan kanssa urakkasopimus, joten häviämme viivästysten takia pelkästään aikaa, mutta kesän vuokraussesonki kolkuttelee jo ovella, ja olisi kiva saada talo markkinoille. Siitä on siis tulossa airbnb-tyylinen loma-asunto, eli emme itse muuta taloon ainakaan toistaiseksi. Tontti sijaitsee 5 minuutin kävelymatkan päässä upealta hiekkarannalta. Kerron lisää rakennusprojektista, kun siinä on edistytty lisää!
Lomailua ja paluuta normielämään
Koko alkuvuoden ajan jatkunut Manner-Portugalin tiukka koronasulku alkoi hellittämään huhtikuun alussa, kun ravintoloiden ja kahviloiden terassit saivat avata pöytänsä asiakkaille ja liikkuminen kuntien välillä sallittiin jälleen. Pääsin siis vihdoin Lissaboniin näkemään ystäviä, kävelemään pitkin tuttuja katuja, ravintoloihin syömään ja terassille juomaan tuopillisen tai parikin. Mies lähti Azoreille kotiin muutamaksi viikoksi, joten sain viettää viikon päivät kaksin koiran kanssa. Tein kirjoitustöitä, joogasin uima-allasalueella ja pohdiskelin elämää.
Myös blogikollega Johanna P. tuli Suomesta Portugaliin ja on nyt majaillut luonani pari viikkoa. Se aika onkin otettu lähinnä lomailun kannalta ja tehty kaikkea kivaa yhdessä. Ollaan Lissabon-päivien lisäksi käyty rannalla, lekoteltu uima-altaalla, tutustuttu Sesimbran luontokohteisiin ja käyty Arrábidan luonnonpuistossa parikin kertaa. Ja tietysti syöty ja juotu hyvin – viime viikonloppuna jopa porukalla vietettyjen grillijuhlien merkeissä. On ollut ihanaa saada vihdoin sosialisoitua oikein kunnolla!
Olen jo kuukauden verran kulkenut melkein pelkissä flipflopeissa ja kesävaatteissa (varmaankin edelleen talvitakkeihin pukeutuvien paikallisten kauhuksi), syönyt melkein kaikki aamupalat ja lounaat ulkosalla, käynyt uimassa niin meressä, laguunissa kuin uima-altaassakin ja saanut kunnon rusketuksen (ainakin omilla standardeillani). Aurinkoisina päivinä on hätyytelty hellelukemia, kun lämpömittari on näyttänyt 23-24 astetta, mutta viileämpiä sadepäiviäkin on mukaan mahtunut. Joka tapauksessa tuntuu hullulta, että on vasta huhtikuu. Ihan kuin olisi jo keskikesä.
Koronatilanne Portugalissa
Manner-Portugalissa koronatilanne oli huonontunut nopeasti jo loppusyksystä, mutta liian lepsu joulunvietto räjäytti tilanteen käsiin. Hanakasti tarttuva koronaviruksen brittiläinen variantti kulkeutui joulun ja uudenvuoden sukuloinnin mukana maahan. Talvella koeteltiin maan sairaanhoitojärjestelmän kantokykyä, kun uusia tapauksia oli pahimmillaan yli 16 000 päivää kohden, ambulanssit jonottivat tuntikausia sairaaloiden edustalla ja tautiin kuoli tuhansia ihmisiä. Yhteensä kuolleita on Portugalissa koko epidemian aikana ollut lähes 17 000.
Hallitus ryhtyi toimiin 13.1. laittaen koko maan tiukkaan lockdowniin ja sulkien koulut viikkoa myöhemmin. Ankara koronasulku jatkui kaksi kuukautta, eikä sen aikana saanut rangaistuksen uhalla poistua 1,5 kilometriä kauemmaksi kotoa ilman pätevää syytä (osoitteesta tuli kantaa todistusta mukana), eikä ruokakaupoissa saanut myydä mitään ei-tarpeelliseksi luokiteltua, kuten esimerkiksi kirjoja (joita kuitenkin sai tietysti tilattua netistä). Portugalissa on edelleen käynnissä hätätila, joka kuitenkin loppuu 30. huhtikuuta. Uusia tapauksia todetaan tällä hetkellä muutama sata päivässä ja kuolemia keskimäärin 3 päivässä. Intian koronavirusvarianttia on viime päivinä todettu 6 tapausta, joten varuillaan tulee olla ja kotona pysyminen on edelleen suositeltavaa. Etätöitä tulee tehdä aina, kun mahdollista. Kasvomaskin käyttö on pakollista kaikissa sisätiloissa ja ulkona aina, kun 2 metrin turvaväliä ei ole mahdollista noudattaa.
Koronasulun purkusuunnitelma
Yhteiskunnan asteittainen avaaminen aloitettiin 15.3. tautitapausten laskettua tarpeeksi. Ensimmäisenä rajoituksia höllättiin koulujen alimpien luokkien, päiväkotien, kirja- ja musiikkikauppojen, kirjastojen, puistojen ja puutarhojen, kampaamojen ja kauneussalonkien yms. avaamisella. Kahvilat ja ravintolat saivat myös alkaa myydä juomia mukaan, kun ennen ainoastaan ruoan take away –myynti oli sallittua. Heti pääsiäisen jälkeen 5.4. ylemmätkin luokka-asteet pääsivät takaisin kouluun, ja lisäksi avautuivat mm. ravintoloiden ja kahviloiden terassit (maksimissaan 4 asiakasta per pöytä), museot, palatsit ja galleriat, alle 200 neliömetrin kokoiset kaupat joissa on ovi kadulle sekä muunkin kuin ruoan torimyynti. Samalla sallittiin matalan riskin urheilu kuten rannalle meno, kuntosalit ilman ryhmäliikuntatunteja, sekä kuntarajojen yli liikkuminen, kun syynä oli esimerkiksi vierailu jossakin edellä mainitussa tai kotimaan matka. Käytännössä kuntarajojen yli liikkumista ei kuitenkaan enää valvottu.
Rajoitusten purkaminen jatkui 19.4., kun toisen asteen ja korkeakoulujen opiskelijat pääsivät takaisin opinahjoihinsa. Myös elokuvateatterit, teatterit, kaikki kaupat ja ostoskeskukset ja virastoissa paikanpäällä asiointi ajanvarauksella avattiin. Lisäksi ravintoloiden sisäpöydissä saa nyt syödä 4 ihmistä per pöytä tai ulkoterassilla 6 per pöytä, keskiriskin urheilua saa harrastaa ja ulkotapahtumia sekä häitä ja ristiäisiä saa järjestää rajoitetusti. Palvelut saavat pitää ovensa auki vain klo 21 asti, poislukien ravintolat, jotka saavat olla viikolla auki klo 22:30 asti. Viikonloppuisin kaikki muut palvelut sulkevat klo 13, paitsi take awayta tarjoavat ravintolat sekä ruokakaupat, jotka saavat olla auki klo 19 asti.
Seuraavat höllennykset tulevat suunnitelman mukaisesti voimaan 3.5., jolloin ravintolat ja kahvilat saavat olla auki ilman aikarajoituksia niin, että sisäpöydissä saa olla 6 henkilöä ja ulkopöydissä 10. Kaikenlainen urheilu sekä ulko- ja sisätapahtumat sallitaan, kuitenkin rajoitetulla osallistujamäärällä. Elämä siis palautuu jokseenkin normaaliksi, vaikka jotkin rajoitukset, maskipakko ja turvavälit ovat edelleenkin osa arkea ja tilannetta toki seurataan tarkasti.
Poikkeuksena ovat ne alueet, joilla koronataudin esiintyvyys on yli 120 tapausta 100 000 asukasta kohden (esimerkiksi Albufeira), ja muutama alue, joilla esiintyvyys on yli 240 tapausta 100 000 asukasta kohden (esimerkiksi Portimão). Näillä alueilla yhteiskunnan avaamisessa ei ole siirrytty seuraavaan vaiheeseen tai niissä on jopa otettu takapakkia.
Lisätietoa löydät esimerkiksi täältä.
Voiko Portugaliin matkustaa?
Portugalin ja Espanjan välinen maaraja on edelleen kiinni ja rajan ylittämiseen oikeuttavat vain välttämättömät syyt, kuten työ-, perhe- tai terveyssyyt. Lentäen Portugaliin saapuessa tarvitsee negatiivisen koronatestin tullessaan maasta, jossa tapauksia on yli 150 tapausta 100 000 asukasta kohden (korkeintaan 72h aiemmin tehty negatiivinen Sars-CoV-2 -testi). Tämän lisäksi karanteenivaatimus koskee vain niitä maita, joissa koronataudin esiintyvyys on yli 500 tapausta per 100 000 asukasta. Esimerkiksi Suomesta tultaessa karanteenia ei siis tällä hetkellä tarvitse pitää, vaan negatiivinen testitulos riittää. Suoria lentoja ei kuitenkaan tällä hetkellä eikä vielä touko-kesäkuussakaan ole Helsinki – Lissabon –välillä, joten myös kauttakulkumaan rajoitukset täytyy ottaa huomioon. Suomeen palatessa omaehtoinen 14 vrk karanteeni vaaditaan, tai vaihtoehtoisesti toinen koronatesti saapumisen jälkeen karanteenin lyhentämiseksi.
Suomen ulkoministeriö suosittelee tällä hetkellä välttämään tarpeetonta matkustamista Portugaliin. Mikäli päätät kuitenkin matkustaa, tarkista ajankohtaiset vaatimukset esimerkiksi Suomen Lissabonin suurlähetystön sivuilta.
Uusien tautitapausten lukumäärä ovat tällä hetkellä tasaisen matala ja Portugalissa toki toivotaan, että rokotusohjelma sekä nyt päättymässä oleva tiukka koronasulku pelastaisivat edes jotain kesän matkailusesongista. Tilanne ei kuitenkaan todennäköisesti ole vielä heinä- elokuuhun mennessä parantunut niin paljoa, että kansainväliset matkailijat palaisivat Portugaliin sankoin joukoin, mutta kenties joitain rokotettuja matkailijoita alkaa jo näkyä. Maan sisäinen matkailu luultavasti ainakin onnistuu tulevanakin kesänä.
Kurkkaa myös, matkustetaanko Thaimaahan vielä tämän vuoden aikana ja lue vinkit lockdowneista selviytymiseen!
Miltä sun kevät on näyttänyt? Entä toivoisitko matkustavasi ulkomaille jo tulevana kesänä? Jätä komenttia alle! Kysymyksiä saa myös aina laittaa meille niin Facebookissa kuin Instagramissakin @muumaamandariini tai suoraan minulle @johannahulda.
Portugaliin rantautunut kolmekymppinen monialayrittäjä ja luonnonlapsi, joka rakastaa metsissä samoilua, paratiisirantoja ja hyvää kasvisruokaa. Mukana menossa pyörivät portugalilaissiippa ja corgipoika Sisu.