EROJA MACAUN JA MANNER-KIINAN VÄLILLÄ

Macaun Kiinan kansantasavallan erityishallintoalue, tai tuttavallisesti ihan vain Macau tai kiinaksi 澳門, eli ou mun, on Hong Kongin tavoin osa Kiinaa, mutta ei ihan kuitenkaan. Tai sekin tietysti riippuu siitä, keltä kysytään. Molemmat alueet olivat vuosisatoja siirtomaita Macaun kuuluen Portugalille ja Hong Kongin Briteille.

Nämä kaksi SAR:ia (Special Administrative Region) palautettiin Kiinalle vain parikymmentä vuotta sitten molemmat saaden 50 vuoden sopimukset erityisaseman säilymisestä. Hong Kongin protestit pohjautuvatkin siihen, ettei Kiina ole pitänyt lupaustaan ja on alkanut puuttumaan HK:n asioihin, vaikka palautuksesta on vain 23 vuotta.

Macau on siis nykyään virallisesti osa Kiinaa, mutta ei osa Manner-Kiinaa (Mainland China). Manner-Kiina yhdessä Macaun, Hong Kongin ja Taiwanin kanssa käyttävät yhteisnimitystä Suur-Kiina (Greater China), jota tulisi käyttää pelkän Kiinan sijasta. Jos nimittäin sanot jonkun näistä kolmesta erikoisalueesta olevan Kiinassa, saat kyllä kuulla kunniasi – tai jos et, niin sitten tiedät keskustelukumppanin olevan kiinamielinen (varsinkin HK:ssa ja Taiwanissa tämä nähdään erittäin huonona asiana). Nämä kolme erikoisaluetta eroavat hyvin monin tavoin Manner-Kiinasta, eivätkä paikalliset identifioidu kiinalaisiksi. Tässä postauksessa käyn läpi tapoja, joilla Macau eroaa Kiinasta.

Katukuvaa Kiinan puolisesta naapurikaupungista Zhuhaista ja Macausta

Oma lippu, valuutta, passi, kieli ja lait

Macau eroaa hyvin konkreettisesti Kiinasta, koska sillä on oma vihreä lippu, oma valuutta (pataca), oma passi, omat perustuslait ja käytänteet, liikenne on vasemmanpuoleista, eikä Macaussa puhuta mandariinia vaan Hong Kongin tavoin kanttonia – joskin käytännössä kaikki osaavat myös mandariinia. Macaussa myös on traditional-kirjoitusjärjestelmä, kun taas Manner-Kiinassa käytetään simplified-tyyliä (näistä hieman lisää TÄSSÄ postauksessa).

Vaikka macaulaiset ovatkin hieman alemmuuskompleksisia ja aika passiivisia poliittisissa asioissa, ei varmasti yksikään macaulainen liehuttaisi Kiinan lippua edustaakseen itseään. Macau myös pitää tiukasti kiinni omasta valuutastaan, joka on melkein 1:1 Hong Kongin dollarin kanssa. Ilman patacoitakin kyllä pärjää, sillä HKD on yleisesti hyväksytty valuutta ja monissa paikoissa on jopa muovauduttu turistien mukana niin paljon, että voi maksaa Kiinan yuaneilla. Tosin silloin kyllä menettää vaihtokurssissa.

Eri historia ja kulttuuri

Macau oli osa Portugalia 1550-luvulta lähtien ja siksi Macaussa on eletty hyvin erilaista elämää kuin Kiinassa. Macaussa ei esimerkiksi ollut kulttuurivallankumoista, vaan tänne ja HK:iin paettiin Kiinan puolelta. Kaverini isoisä oli kävellyt Macauhun Guangzhousta.

Macau on muuttunut parissa kymmenessä vuodessa pienestä kalastajakylästä kasinomahdiksi, joka on maailman toisiksi rikkain paikka. Pienen koon takia kaupungista ja kaupunkilaisista on helppo pitää huolta ja Macaussa onkin todella korkea elämänlaatu, toisin kuin Kiinassa yleisellä tasolla.

Portugalilainen historia näkyy edelleen selvästi Macaussa niin katukuvassa kuin kulttuurissakin. Macaussa on kiinalaisten ja portugalilaisten kesken miksautunut ”rotu”, portugalilainen vähemmistö ja portugalin kieltä käytetään edelleen kanttonin rinnalla virallisissa paikoissa. Macaussa myös järjestetään Portugaliin liittyviä tapahtumia, kuten Lusofonia Festival, eli eri portugalia puhuvien maita juhlistava tapahtuma, portugalilaisien bändien keikkoja ja viime lauantainakin oli brasilialaiset juhlat, joissa ei ikinä olisi voinut kuvitella olevansa Aasiassa. Macaun portugalilainen puoli on minusta yhtä ihana kuin kiinalainen puoli.

Macau on täynnä ihanan värikkäitä portugalilaisia taloja

Ei nettiblokkauksia

Kiina on surullisen kuuluisa nettisensuuristaan, jonka takia kaikki länsimaalaisille tutut sivut kuten Google, Youtube, Facebook, Instagram ja jopa Whatsapp ovat blokattuja. Sivuille kyllä pääsee VPN:ää käyttämällä, mutta nekään eivät aina toimi ja saattavat maksaa satoja euroja vuodessa. Macaussa ei onneksi tarvitse murehtia netinkäytöstä, sillä täällä toimii kaikki kuten Euroopassakin. Ennen Macauhun muuttoa tarkistinkin, että pääsen varmasti käyttämään tuttuja nettisivuja ja appeja vapaasti.

Sananvapaus ja muuta mukavaa.. tai noh

Macaussa on perustuslaillisesti sananvapaus, uskonnonvapaus, vapaat vaalit, vapaus liikkuvuuteen, protestointiin jne. Muistelen lakikurssilta kuitenkin, että ei täälläkään saa suunnitella mitään Kiinan hallinnon kaatamiseen liittyvää. Macaussa on perinteisesti protestoitu aika paljon ja soiteltu radioihin valittamaan ja esimerkiksi meidän aiemmasta chief executive:sta (vrt. Hong Kongin Carrie Lam) oli piirrelty vaikka mitä pilapiirroksia, joissa häntä verrattiin possuun.

Asiat ovat kuitenkin muuttuneet huonompaan jo pelkästään minun täällä asuessa, joten ken tietää mitä tapahtuu tulevaisuudessa. Solidaarisuusprotestoinnit Hong Kongin puolesta estettiin todella tiukasti ja jopa pidätettiin ihmisiä, jotka olivat aukion laidalla istumassa tavallisesti. Netissä kuitenkin on jaettu paljon HK:ia tukevia postauksia, eikä niitä postanneiden tarvitse pelätä pidätyksiä, toisin kuin Kiinassa. Täällä myös nostettiin häly siitä, kun yksi poliittinen protesti estettiin koronan verukkeella, mutta kiinalaismielinen ryhmä sai kulkea ympäri kaupunkia bussilla. Macau on siis näissä asioissa selvästi vapaampi kuin Kiina, mutta sieltä suunnasta on kyllä tiukennettu otetta.

Macaulainen, ei kiinalainen

Macaulaiset eivät ole kiinalaisia. He eivät ole kommunistisen puolueen sokeita tukijoita, eikä heille ole iskostettu ”isänmaan” rakkautta. Myönnettäkööt, että he eivät ole yhtä kiinavastaisia kuin hongkongilaiset, mutta näen selvästi macaulaisen identiteetin ihmisissä. Tämäkin on kuitenkin muuttumassa, sillä Kiina on julkaissut suunnitelmat siitä, kuinka koulussa aletaan painottaa ”oman maan” rakastamista ja jopa mandariinin käyttöä aletaan lisätä, jopa muuttaa kouluja kokonaan mandariinia käyttäviksi. Mutta tällä hetkellä macaulaiset eivät selvästikään tue Kiinaa poliittisesti, ainakaan aktiivisesti, eikä macaulainen esimerkiksi loukkaantuisi verisesti, jos joku kritisoisi Kiinaa. He eivät koe olevansa sama asia tai samoja ihmisiä. ”Mainlander” on yleinen termi, jolla naureskellaan mannerkiinalaisille ja otetaan heihin selvästi etäisyyttä.

Kerran eksyin vahingossa hyvin isänmaalliseen esitykseen Kiinassa 😀

Asiat toimivat kuten pitääkin

En väitä Macaun olevan korruptioton, mutta täällä asiat tehdään oikeaoppisesti ja niin kuin ne kuuluukin. Poliiseja ei voi lahjoa, eikä heitä myöskään tarvitse. Kiina on välillä vähän villi-länsi, jossa pitää tuntea oikeat ihmiset ja tavat päästäkseen eteenpäin, mutta Macaussa kaikki toimii kuten länsimaissakin. Ei tarvitse viedä jotain poliitikkoa illalliselle ja kännäämään saadakseen luvan perustaa yritys jne. Macaussa myös voi luottaa oikeudenmukaisuuteen ja systeemiin muutenkin.

Macaussa on siistiä, sisällä ei saa polttaa, vaikka ostaisikin Louis Vuittonilta järkyttävän määrän tavaraa (kaverini teki harjoittelua LV:ssä ja kuulemma joutui jatkuvasti käskeä mainlanderseita olemaan polttamatta. Ja ei, törsäilykään ei anna polttamiselle lupaa varsinkaan luxuskaupassa :D) ja asiat vain muutenkin ovat kuten pitääkin. Täällä jopa saa n. 60€ sakon jos ei siivoa koiransa ulostetta, sylkee kadulle jne (joskin on varmaan hyvin harvinaista oikeasti sakottaa ketään). Kielletyssä paikassa, kuten bussipysäkillä, polttamisesta tulee n.150€ sakot.

Yleinen asenne ja ilmapiiri

Jopa Macaun kiinalainen kaverini sanoo, että rajan ylittäessä on ero kuin yö ja päivä. Vaikka Zhuhai ja Macau ovat kirjaimellisesti vierekkäin ja toisesta toiseen voi kävellä (passitarkastusten jne läpi), on meno aivan erilaista. Jopa liikennekäyttäytyminen, ihmisten kehonkieli ja muodit eroavat suuresti. Macaussa tunnistaa mannerkiinalaisen helposti.

Macauhun oli todella helppo sopeutua länsimaalaisena, eikä täällä edes tuijoteta, toisin kuin Kiinassa (tai jos tuijotetaan, niin tuijottaja on satavarmasti kiinalainen turisti). Macaulaiset ovat paljon enemmän yhteydessä muuhun maailmaan ja seuraavat länsimaalaista mediaakin enemmän kuin kiinalaiset. Macaulaiset matkustavat enemmän ja nuoremmassa sukupolvessa käytännössä kaikki osaa englantia hyvin. Muita kulttuureja mielestäni myös arvostetaan enemmän kuin Kiinassa, sillä paikalliset ovat nähneet enemmän ulkomaalaisia, eikä heille ole opetettu lapsesta asti me vastaan ne -asennetta. Myös maiden välisistä eroista on helpompi jutella, kun toinen ei loukkaannu mitä pienimmästä asiasta. Tietysti nämä erot ovat henkilökohtaisia ja Kiinastakin löytyy vaikka millä mitalla todella avoimia ja kulttuureja tuntevia ihmisiä ja Macausta mielensäpahoittajia. Nämä ovat vain yleistyksiä.

Suur-Kiina on vienyt sydämeni, jokainen alue omalla tavallaan. Macau on tietysti minulle kaikkein läheisin, koska olen saanut kutsua tätä paikkaa kodikseni jo neljä vuotta, mutta olen myös asunut Pekingissä 7kk ja viettänyt paljon aikaa Kiinassa ja kiinalaisissa perheissä sen jälkeenkin. Tiesitkö Macaun (ja Hong Kongin) eroavan Kiinasta monin tavoin? Mitä ajatuksia postaus herätti? Kommentoi alle tai laita viestiä Instagramissa @muumaamandariini tai minulle suoraan @verawinter.


Vera Winter

2 comments

  1. missmaruzella

    Kiitos (taas) mielenkiintoisesta postauksestasi! Olen sinua melkoisesti vanhempi, mutta luen aina tätä blogiasi suurella mielenkiinnolla 🙂 Häpeäkseni täytyy myöntää, etten ole koskaan ollut kovinkaan kiinnostunut Kiinasta ylipäätään; Hong Kong on jossain määrin kiinnostanut mahdollisena matkakohteena, mutten vielä ole sinne asti päässyt! Macau on uusi tuttavuus – ja aivan sinun ansiosi, koska törmäsin tähän blogiin ihan sattumalta- ja olenkin suunnattomasti nauttinut näistä kirjoituksistasi. Kirjoitat tosi hyvin ja osaat poimia olennaiset jutut niin, että ainakin itse koen saaneeni tosi paljon mielenkiintoista infoa Macausta – jopa niin, että jos vain sinne suunnalle vielä matkustelen, niin Macau on myös listallani nyt 🙂 Kiitos!

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Kiitos ihanasta kommentista <3 Kiina tosiaan jakaa mielipiteitä paljon ja ymmärrän hyvin, miksi jotkut eivät siellä halua käydä. Hong Kong on todella mielenkiintoinen paikka ja tietysti subjektiivisesti suosittelen myös Macauta aina kovasta. Sieltä tosin pitää osata etsiä omaan makuun sopivat paikat, tai muuten luulee koko kaupungin olevan vain yksi kasinorypäs :D Kiva kuulla, että postaukseni ovat avanneet silmät Macaulle ja tehneet siitä kiinnostavan kuuloisen paikan. Lisää Macau-juttuja muuten löytyy henk.koht blogistani http://veradventures.blogspot.com, mikäli kiinnostaa 🙂

      – Vera

      Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *