ENSIMMÄINEN KESÄ VENÄJÄLLÄ

Kuten otsikosta voi päätellä, täällä vietetään ensimmäistä kesää Moskovassa 5 vuoteen, jonka olemme asuneet täällä itänaapurissa. Normaalisti koulun loputtua olemme suunnanneet Suomeen viettämään heinä- ja elokuuta, mutta tänä vuonna halusimme kokea tämän kuumuuden, mitä moni Moskovassa vertaa saunaan. Lämpötila nousee monesti 30 paremmalle puolelle eikä korkeiden rakennusten välissä tuuli tuiverra, joten sanoisin vertauskuvan saunasta olevan paikallaan. Mitä tehdä Moskovassa kesällä, pystyykö täällä viilentymään vai onko parempi painaa kytkintä? Miltä suunnitelmamme näyttävät seuraaville kuukausille?

Aivan täysin ilman Suomen reissua tämä kesä ei ole mennyt, sillä palasin juuri pikaiselta kahden viikon matkalta kotimaastamme. Rehellisesti sanottuna olisin mielelläni jäänyt pitemmäksikin aikaa, mikäs siellä aurinkoisessa säässä paistatellessa ja hyttysiä litistäessä. Sain myös kokea pitkästä aikaa juhannuksen Suomessa.

Reissuni aikana seurasin pienen kauhun vallassa Moskovan muuttuvaa koronatilannetta, sillä ei vain lisääntyneet tapaukset mutta erikoiset järjestelyt toivat kyllä pienen kysymysmerkin otsalleni. Nämä järjestelyt nimittäin saattavat vaikuttaa kesämme kulkuun. Tiedän, monella menee varmasti maku jo tähän aiheeseen, itseni mukaan lukien, mutta ajattelin jakaa tämän tiedon, jos joku sattuu tännepäin matkustamaan.

Tällä hetkellä Moskovassa on käytössä QR-koodi, jonka voi saada rokottautumalla Venäjällä, antamalla vasta-aine testin tai negatiivisen pcr – testin. Koodin saaminen ulkomaalaisena on mahdollista ja se tehdään Venäjän valtion sivuilla. Tarkempia ohjeita minulla ei ole antaa, sillä putosimme juurikin siihen ryhmään ulkomaalaisia, jotka eivät koodia syystä tai toisesta saaneet.

Toistaiseksi QR-koodia vaaditaan vain ravintoloissa sisällä sekä ostoskeskusten ruokapaikoissa. Terassille siis pääsee syömään, mutta koska moskovalaiset rakastavat syödä ulkona, tosin kukapa ei, ovat ne etenkin hyvällä säällä pullollaan ruokailijoita ja yleensä jonossa on lisäksi useampi henkilö. Tämä järjestely ei siis maailmaa kaada, eikä toistaiseksi vielä ole vaikuttanut elämäämme valtavasti. Ravintoloitsijoiden elämään kuitenkin sitäkin enemmän, sillä ravintoloiden sisäpuoli on tyhjillään. Harva maan kansalainen kuitenkaan omistaa QR-koodia.

Kesäsuunnitelmat

Kuvituksena kuvia matkaltani Suomesta

Mitä suunnitelmia meillä on kesälle? Rehellisesti sanottuna suunnitelmia on vielä toistaiseksi hyvin vähän. Jaoin aiemmin matkavinkkejä Moskovaan täällä. Olen siitä onnekas, että saan asua kaupungissa, jossa tunnen itseni päivittäin turistiksi, niin hyvässä kuin pahassa. Uutta nähtävää nousee kuin sieniä sateella ja kaupunki laajenee päivittäin. Olemmekin vitsailleet, että pian Moskova ylettyy Pietariin saakka.

Koska rakastan leikkiä turistia Moskovassa, haluan ehdottomasti päästä taas jokiristeilylle. Tästä on puolivahingossa tullut joka vuotinen tapa, sillä mukava esitellä vieraillemme kaupunkia joelta käsin. Valinnan varaa laivoissa löytyy, mutta me olemme tykänneet käydä Radissonin risteilyillä. Laivat ovat uusia sekä moderneja, niistä löytyy ravintola ja sisätilat mutta kauniilla säällä voi päivää paistatella myös terassilla. Risteilijöitä lähtee niin Gorky parkista kuin Ukraina hotellin edustalta, reitit eroavat toisistaan mutta heidän sivultaan pääsee tutustumaan molempiin matkoihin sekä ostamaan liput valmiiksi. Risteily on hieman kilpailijoitaan kalliimpi mutta ehdottomasti muutaman lisä euron arvoinen.

Lisäksi haluaisin testata perinteisen turistibussin. Tiedättekö sellaisen punaisen, joita löytyy jokaisesta suurkaupungista? En tiedä kuinka hyvä valinta se on helteellä, mutta ehkä viileämpänä päivänä kokemisen arvoinen. En usko nimittäin ikinä kyllästyväni Moskovan upeisiin nähtävyyksiin.

Nähtävyyksiä

On ehkä noloa myöntää kuinka monta perinteistä nähtävyyttä minulla on käymättä, mutta puolustuksekseni sanon, että tuttuni asui ja opiskeli Moskovassa kuuden vuoden ajan käymättä kertaakaan punaisella torilla. Tämä on tietysti itsessään jo saavutus.

Näitä perinteisiä nähtävyyksiä ovat mm. Tretjakovin galleria sekä Novodevitsin nunnaluostari. Lisäksi Moskovasta löytyy lukuisia kuuluisten kirjailijoiden vanhoja asuntoja, jotka on muutettu museoiksi. Esimerkiksi Bulgakovin asunto lähellä Patriarkan lampia. En ole vielä lukenut monenkaan venäläisen kirjailijan tuotantoa, mutta valmistavana vuonna opiskelin sitäkin enemmän monen kansallisen taiteilijan elämästä, minkä vuoksi olisi mielenkiintoista päästä tutustumaan heidän vanhoihin koteihinsa.

Puistoon vai rannalle?

Kun kuumuus käy liiaksi, pääsee onneksi Moskovassakin viilentymään. Useaan puistoon on rakennettu uimapaikkoja, löytyy rantoja sekä erilaisia mahdollisuuksia kylpeä auringossa. Lähellämme sijaitsevaan pohjoiseen jokisatamaan (Ceverniy Reznoi Voksal) on rakennettu ranta resortti uima-altailla, jonka aion ehdottomasti käydä testaamassa. Etenkin jos koko kesä tulee vietettyä Moskovassa.

Puistoja rentoutumiseen löytyy lukuisia, kuten olen aiemmin jo kertonut. Kuukausi sitten pääsin vierailemaan Tsaritsynon puistossa, joka nyt lukeutuukin ehdottomasti yhdeksi lempi puistoistani. Näin kauaksi ei ole kuitenkaan pakko lähteä, sillä myös keskustasta löytyy kauniita puistoalueita, joissa syödä eväitä ja viettää aikaa. Piknik onkin ravintoloiden ollessa kiinni oiva valinta lounaan nauttimiseen.

Maiseman vaihtoa

Suomalaisena mökkeily on lähellä sydäntä, joten mökille olisi ihana päästä. Mökit eli Datsat eroavat toki hieman siitä mihin Suomessa olemme tottuneet. Monesti mökki sijaitsee alueella, jossa on muitakin mökkejä vieri vieressä. Vertaisin sitä omakotitalo alueeseen. Mökkejä on toki hyvin mökkimäisiä, mutta olen myös törmännyt älyttömiin palatseihin, jotka ovat silti monilla vain loma-käytössä. Kihlattuni mummolla on mökki n. 100 km päässä Moskovasta, jossa olen päässyt kerran seitsemän vuotta sitten vierailemaan. Sinne olisi kiva suunnata uudelleen pitkästä aikaa.

Kizin puukirkot (kuva lainattu netistä kareliagid.ru)

Kun nyt aloimme puhumaan kaupungista poistumisesta, löytyy minulta yllättäen pitkä lista tutuista ja tuntemattomista paikoista, joihin haluaisin matkustaa. Nähtäväksi jää, kuinka moneen paikkaan näistä pääsen tänä kesänä. Listan kärjessä on Karjala ja Kizin upeat puukirkot. Kizi on on Äänisen saari, joka sijaitsee Karjalassa. Museosaari on kuulunut vuodesta 1990 Unescon maailmanperintöluetteloon.

Karjalassa haluaisin myös käydä Kostamuksessa. Tiedän, siellä ei luultavasti ole hirveästi nähtävää, näin minulle on kerrottu. Ukkini on kuitenkin ollut aikoinaan rakentamassa kaupunkia useita vuosia, minkä vuoksi haluaisin vierailla siellä. Olen kuullut, että Karjalaa on myös viime aikoina kehitetty ja uusia lomakyliä rakennettu. Onko sinulla suositella jotakin erityistä nähtävää tai paikkaa minne mennä? Kaikki vinkit otetaan ilolla vastaan.

Seilaamaan

Moskovasta lähtevät risteilyalukset
Ympäri Venäjää lähtevät risteilyaluksen pohjoisessa jokisatamassa.

Puhuin ylempänä pohjoisesta jokisatamasta, joka itsessään toki on myös nähtävyys. Satamasta lähtee myös jokiristeilyjä ympäri Venäjää, mikä olisi kokemuksena erittäin mielenkiintoinen. Olen ymmärtänyt, että jokia pitkin risteilemällä voi päästä Kazaniin asti. Risteilyn aikana laiva pysähtyy useammassa kaupungissa, jossa vietetään muutama tunti. Pysähdysten aikana on mahdollista tutustua kaupunkiin. Olen Kazanissa vieraillut neljä vuotta sitten ja se on edelleen yksi lempi kaupunkejani Venäjällä. Sinne olisi mahtava seilata uudelleen.

Puhuttaessa jokiristeilyistä, haluaisin päästä myös kokemaan Pietarin kanavaristeilyt sekä siltojen nousemisen yöllä veneeltä käsin. Olen jostain syystä onnistunut matkustamaan Pietariin aina kylmän sään aikaan, joten olen missannut nämä täysin vaikka matkoja kaupunkiin on kertynyt yli kahden käden sormilla laskettava määrä. Oikeastaan jos totta puhutaan, en ole päässyt siltojen nostamista näkemään koskaan edes maalta käsin. Siihen on saattanut vaikuttaa se fakta, että olen ollut unessa siihen aikaan jo yleensä useamman tunnin.

Jos tästä kaikesta voimme jotakin päätellä, tuntuu nähtävää ja koettavaa olevan enemmän kuin kesässä päiviä. Jotakin jää varmasti ensi kesään. Kuten ylempänä totesin, myös vinkkejä otetaan vastaan, mitä kannattaa nähdä Moskovassa tai Venäjällä kesällä. Mitä ehdottomasti haluaisit päästä kokemaan tai näkemään itäisessä naapurissamme?

Pääset seuraamaan kesääni instagramissa tilillä @muumaamandariini tai henkilökohtaisella tililläni @minttumari.

7 comments

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Matkakuume Venäjälle kasvaa itselläni koko ajan. Kävimme viime viikonloppuna kuvailemassa karhuja Martinselkosessa: https://www.matkallamissamilloinkin.com/martinselkonen-karhuparatiisi/ ja matkan varrella oli tienviitat Kostamukseen. Leikittelin jo silloin jatuksella, että olisi hauskaa poiketa.

    Jotenkin juuri Moskova kiinnostaisi kaikista eniten, mutta varmaan ensivisiitti Venäjälle kuitenkin kohdistuu Pietariin tai Viipuriin.

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Oi kuulostaa upealta! Vaikka tosiaan olen kuullut ettei kostamuksessa ole erityistä nähtävää,olisi siellä hienoa päästä silti käymään.

      Suosittelen ehdottomasti Pietariin suuntaamista ensimmäisenä, se on sopivan kokoinen viikonloppu reissuunkin ja upea kaupunki eikä varmasti jätä kylmäksi.

      Vastaa

  2. FinInTirol

    Hyviä vinkkejä Moskovan suunnalle. Itse en ole koskaan Venäjällä käynyt. Pari kertaa on ollut lähellä, mutta jäänyt menemättä. Joskus monia vuosia sitten kaveri asui Pietarissa ja silloin oli ajatuksissa siellä käydä. Jäi sitten vain haaveiksi. Toinen kerta oli Moskovan lähellä, olikohan ”Rusa” tai jotain minne toimitettiin yksi maalauslinja. Silloin olisi päässyt työkuvioissa, mutta muut kiireet pitivät minut muualla, harmi.
    Koittakaa pysyä viileinä 🙂

    Vastaa

  3. Petri

    Jokilaivat kuten Minttu-Mari kirjoititkin ovat kiinnostava vaihtoehto jos aikaa on. Niillä voi vedellä Pietarista aina Kaspialle asti, ainakin teoriassa)) Itseäni säväytti Pietarista Valamoon ristely, Valamossa kannattaa varata aikaa enemmän aikaa kuin standardi yölaiva sinne, päivä siellä ja seuraavana yönä takaisin.
    Maaseutumatkailua Moskovasta voi harrastaa esim Kultaisen Kehän (Золотое Кольцо) kaupunkeihin, joko yksittäisinä päiväretkinä tai sitten aina koko kehän katsomiseen. Vaatii hieman järjestelyä ja tietenkin auton, mutta hienoja paikkoja.

    Vastaa

  4. Jaroslavl - rappioromantiikan pääkaupunki - Muu maa mandariini

    […] on onneksi aikaa suunnitella seuraavaa! Lisää vinkkejä Venäjälle matkustamiseen löydät täältä, johon listasin tämän kesän toivematkoja. Tai täältä, jos vinkit Moskovaan […]

    Vastaa

  5. POLTTAVIA KYSYMYKSIÄ VENÄJÄSTÄ - Muu maa mandariini

    […] postauksessa täällä listasinkin asioita mitä haluaisin vielä päästä kokemaan, mutta ehdottomasti ykkösenä olisi […]

    Vastaa

  6. BLOGI TÄYTTÄÄ 2 VUOTTA – ARVONNAN PAIKKA! - Muu maa mandariini

    […] monenlaiset tapahtumat, kuten yrittäjäksi alkaminen sekä ensimmäinen kokonainen kesä Moskovassa ja matkat Sotsiin ja Jaroslavliin. Tällä hetkellä Minttu asuu edelleen Moskovassa mutta tie […]

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *