VUORILLE SAKSASSA? 3 VÄHEMMÄN TUNNETTUA LUONTOKOHDETTA

Ruskeahiuksinen nainen katsoo peltomaisemaa kukkulan päältä

Euroopan väkirikkaimmasta valtiosta löytyy muitakin luontokohteita kuin Alppien turistirysät. Esittelyssä Harz, Elbsandsteingebirge ja Bayerischer Wald!

Saksa on sekä väkiluvultaan että pinta-alaltaan yksi Euroopan suurimpia maita, mutta Saksan-matkailusta tulevat Suomi-turistille todennäköisesti ensimmäisenä mieleen suurkaupungit, kuten Berliini, München, Köln tai Hampuri. Valtavan väkimäärän lisäksi Saksaan mahtuu kuitenkin todella vaihtelevaa luonto rantadyyneistä lähes kolmen kilometrin korkuisiin vuoriin. Koska viihdyn vähemmän tasaisella maalla ja paremmin korkeuksissa, esittelen tässä postauksessa kolme suomalaisille suht tuntematonta vuoristokohdetta Saksassa – eikä yksikään niistä ole Alpit tai Schwarzwald!

Näiden ”kakkosvuoristojen” huiput eivät kenties ulotu yhtä korskeisiin korkeuksiin kuin Alpeilla, mutta niissä saa samoilla ilman kansainvälisten turistien virtoja. Saksalaisia vierailijoita luontokohteisiin kyllä riittää, varsinkin nyt korona-aikaan, kun paikalliset ovat joutuneet tyytymään Mallorcan sijaan telttaretkeen lähi-campingissa. Kaikissa näissä ihanissa paikoissa on täysin omanlaistaan luontoa, maisemia, herkkuja ja historiaa. Ne tarjoavat elämyksiä niin Saksassa asuville kuin täällä matkailevillekin: Harz sopii kätevästi esimerkiksi Berliinin-matkan kylkeen, Elbsandsteingebirge sijaitsee lähellä Leipzigia ja Dresdeniä, ja Bayerischer Waldista on vain tunnin tai parin matka Müncheniin, Passauhun tai Regensburgiin.

Ruskaisia vaahteroita Harz-vuorilla

Harz

Aloitetaan Keski-Saksasta, jossa Sachsen-Anhaltin, Thüringenin ja Niedersachsenin osavaltioiden risteyskohdassa kohoaa Harz-vuoristo. Sen korkein kohta, Brocken, kurottaa lähes yhtä korkealle kuin Käsivarren suurimmat tunturit: 1141 metriin. Harz tarkoittaa pihkaa, ja paikka on todennäköisesti saanut nimensä lehtikuusista, joita alueella riittää. On tosin riittänyt aiemmin enemmänkin, mutta ahneet ihmiset hakkasivat metsäisiä rinteitä perikatoon jo satoja vuosia sitten… onneksi paljon on kuitenkin jäänyt jäljelle.

Lähikuva kärpässienistä

Harzin alueella ihmisen vaikutus ja kulttuuri ovat vähintään yhtä vaikuttavia kuin luonto: ihmisasutusta on pyörinyt näillä kuusikukkuloilla jo ennen kuin homo sapiens otti ensiaskeliaan savannilla, sillä Harzista on löydetty merkkejä homo erectuksen asutuksesta. Satoja tuhansia vuosia nuoremmat mutta kuitenkin historialliset pikkukaupungit kuten Quedlinburg (Unesco-kohde) ja Wernigerode ovat kauniita kuin karkki. Maistele joulukuusennäköistä Baumkuchenia, jossa ei todellakaan ole voissa säästelty, kävele pitkin linnojen kaikuvia käytäviä ja matkusta ajassa muutama sata vuotta taaksepäin. Yksi Harzin hauskimmista piirteistä ovat pikkuiset höyryjunat, joilla voi huristella lehtikuusimetsien läpi ja joiden pillien vinkuna ihastuttaa tai piinaa Harzin-kävijöitä aamusta iltaan.

Wernigeroden linna

Mitä? Kesäisin Harzissa voi patikoida ja talvisin lasketella tai hiihtää. Kuuluisin retki lienee korkeimman huipun eli Brockenin ”valloitus”, mutta suosittelen erityisesti Bode-laakson retkeä. Jylhät kalliot ja rehevät, koskemattomat lehtimetsät muistuttavat paljon Saksaa eteläisemmistä leveysasteista. Laaksonpohjan reitti tosin suljetaan joskus kivivyöryjen takia… Saunan ystäville vinkkinä: Hasseroden upouusi saunamaailma Hexenkessel (noidankattila) tarjoaa sopuhintaan monta upeaa saunaa 60-asteisesta lähes 100-asteiseen. Yksi parhaista saunoista, joissa olen Keski-Euroopassa käynyt!

Missä? Mukavia tukikohtia Harzin-lomalle ovat aiemmin mainitut Wernigerode ja Quedlinburg sekä Thale, joka sijaitsee Bode-laakson alkupisteessä. Paikallisessa majoitusliikkeessä (ei Airbnb:ssä) yöpyvät vierailijat saavat majapaikastaan kortin, jolla voi matkustaa Harzin alueen julkisessa liikenteessä ilmaiseksi.

Elbsandsteingebirge

Tämä nimihirviö kääntyisi suomeksi Elben hiekkakivivuoriksi, jotka sijaitsevat nimensä mukaan Elben laaksossa Sachsenin osavaltiossa eli täällä Leipzigin ja Dresdenin kupeessa. Erityisen korkeita nämä nyppylät eivät ole – muutaman sata metriä ympäröivästä maastosta – mutta todella vaikuttavan näköisiä! Hassut, pyöreämuotoiset hiekkakivipaadet kurottelevat taivaisiin suoraan Elben aalloista, lehtimetsän keskeltä.

lilienstein

Elbsandsteingebirge lienee tuntematon suomalaiselle yleisölle, mutta se on innoittanut taidemaalareita ja runoilijoita jo vuosisatojen ajan. Jotkin vaellusreitit ovat viikonloppuisin aivan tukossa, kun varsinkin dresdeniläiset tulvivat nautistelemaan kansallismaisemista raittiissa ilmassa. Erityisesti suositulle Basteibrücken reitille ei kannata lähteä kauniina kesäsunnuntaina, vaan mieluummin koleana lokakuisena maanantaina.

Mitä? Elbsandsteingebirgessä on totisesti jokaisella jotakin. Hienoja patikkareittejä on helpoista tunnin retkistä (esim. Lilienstein) monen päivän vaativampiin vaelluksiin. Elbeä pitkin voi myös meloa kajakilla tai pyöräillä todella suosittua joenvarsireittiä vaikka Hampuriin asti! Alue on myös kiipeilijöiden suosiossa, tosin varoituksen sana on paikallaan: hiekkakiveen ei ole kansallispuiston alueella sallittua porata pultteja varmistuksia varten, ja sielläkin, missä pultteja on, niihin ei voi ihan sataprosenttisesti luottaa murenevan kivilaadun takia. Vakaampaa varmistusta kaipaavat voivat seikkailla alueen lukuisilla via ferrata -reiteillä, jotka tosin ovat aika helppoja. Noh, lomallahan sitä ollaan!

Missä? Elbsandsteingebirge sijaitsee sekä Saksan että Tsekin puolella. Saksan puolella hyvä basecamp voisi olla vaikkapa Bad Schandau, jonne pääsee lähijunalla Dresdenistä. Elben jokilaakson kallioiden lisäksi kannattaa vierailla myös Sächsischer Schweiz -kansallispuiston kauemmissa osissa, kuten Kuhstall-kivikaarella.

Bayerischer Wald

Bayerischer Wald eli baijerilainen metsä on Saksan vanhin kansallispuisto Tsekin rajalla Etelä-Saksassa. Itse asiassa suuri osa suojelualueestakin on Tsekin puolella, tosin nimellä Sumavan kansallispuisto. Keski-Euroopan suurin yhtenäinen metsäalue koostuu kaikennäköisestä ja -ikäisestä metsästä, josta pistää äkkiä esiin pystyyn kuolleiden kuusenrankojen määrä. Kuusia istutettiin alueelle metsätalousmielessä vuosikymmeniä sitten, vaikka laji kuuluisi korkeampaan ilmanalaan – luontaisesti alle 1200 metrin korkeudessa on Keski-Euroopassa lähinnä lehtimetsää. Lämmön ja kuivuuden heikentämät kuuset ovat joutuneet kuoriaisten ruoaksi ja heittäneet henkensä.

Rißlochfall Bayerischer Wald

On Bayerischer Waldissa paljon elämääkin! Metsätalouskäytön jälkeen luonto on saanut kulkea jo vuosikymmeniä omia polkujaan, joten maasto kuhisee niin eläin- kuin kasvilajejakin. Ulkoilla kannattaa yöaikaankin, sillä alueella on harvinaisen suuri määrä eri lepakkolajeja. Mekin bongailimme kaikennäköisiä ja -kokoisia öisiä siivekkäitä saalistusretkillään.

Lähikuva kukasta ja sammaleesta
Großer Arber

Mitä? Bayerischer Wald on totisesti koko perheen kohde. On kotieläintarhaa, vesiputouksia, laskettelua, hiihtoa, melontaa, vanhoja mineraalikaivoksia, uimaloita… Patikkaintoisille riittää huiputettavaa: alueen (muttei kansallispuiston) korkein vuori Großer Arber yltää lähes 1500 metriin, ja muita mukavia ”Gipfeltoureja” ovat vaikkapa Großer Rachel tai Luzny/Lusen. Tietyissä kunnissa, kuten Bodenmaisissa, majoittujat saavat lomansa ajaksi käyttöön aktiviteettikortin, jota väläyttämällä pääsee ilmaiseksi vaikka mihin aktiviteetteihin sekä julkiseen liikenteeseen. Me kävimme esimerkiksi tutustumassa kaivokseen, minigolfaamassa, boulderoimassa upouudessa DAV:n hallissa ja polskimassa Zwieselin maauimalassa.

Missä? Bayerischer Wald on suuri alue, joten majoituspaikoista ei tule uupeloa. Tukikohdaksi voi ottaa esimerkiksi Zwieselin tai Bodenmaisin. Tai sitten voi säästää selvää rahaa ja majoittua Tsekin puolella. Yksi asia on varma: molemmissa maissa riittää korskeita maisemia ja herkullista olutta…

Mihin näistä vuorista lähtisit Saksassa seikkaillessa? Vai oletko kenties jo käynyt jossakin kohteista?

Voit seurata meitä Instagramissa nimellä @muumaamandariini ja minua nimellä @sunnamailmmis.

PS: Jos kaipaat matkavinkkejä muualle, olemme jakaneet paikallisten neuvoja aiemmin esimerkiksi Bangkokiin, Australiaan ja Moskovaan.

2 comments

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Kivalta kuulostavat ja näyttävät kaikki kolme ja voisin mielläni käydä niissä kaikissa. Jos yksi pitäisi valita, olisi valintani Bayerischer Wald. Nämä tosiaan olivat vähän tuntemattammampia paikkoja enkä ollut kuullut niistä yhdestäkään. Mihin aikaan Bayerischer Waldissa mahtaa olla ruska parhaimmillaan?

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Bayerischer Wald on kyllä todella komea paikka! Hienoa kuulla, että kaltaisellesi maailmanmatkaajalle löytyy vielä uusia kohteita Euroopassa. Saksassa ruska on lokakuussa: korkeammilla rinteillä vähän aiemmin, alavalla maalla myöhemmin. Kaikista komein ruska näillä nurkilla on vaahterametsissä. T. Sunna

      Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *