ULKOMAILLE MUUTTO VINKIT

Haaveissa muutto ulkomaille? Ulkomaille muutto on ensikertalaiselle jännittävää ja ehkä jopa hieman pelottavaa. Mitä papereita tarvitsen, mistä löydän asunnon tai tarvitsenko viisua? Entä mistä hankkia ystäviä? Päässä pyörii miljoona ajatusta ja liikkuvia palasia tuntuu olevan ympärillä tuhoton määrä. Mitä siis kannattaisi ottaa huomioon ulkomaille muuttoa suunnitellessa? Lue ulkosuomalaisten kootut muutto vinkit tästä!

Olen itse muuttanut monta kertaa niin maiden sisällä kun maasta maahankin. Muutin ensimmäistä kertaa ulkomaille 19-vuotiaana. Nappasin rinkan selkääni ja lähdin vuodeksi Australiaan. Myöhemmin lähdin Meksikoon vaihto-opiskelemaan, jonka jälkeen palasin uudelleen Meksikoon ja muutin Sayulitaan tekemään työharjoittelua. Myöhemmin muutin töiden perässä Lissaboniin, paluumuutin Meksikoon ja  viime vuonna Suomeen. Muuttoja on siis kertynyt muutamia takataskuun, joten päätin koota omat, kirjoittaja – kollegoiden ja Instagram seuraajien lähettämät vinkit kasaan kaikille maailmalle lähtijöille! 

Linna Portugali

MUUTTO ULKOMAILLE

Mitä siis kannattaa huomioida ennen kuin muuttaa ulkomaille? Tietysti maiden välillä on suuriakin eroja ja esimerkiksi paikalliset Facebook ryhmät, kuten Suomalaiset Meksikossa tai Lissabonissa ovat oivia paikkoja tarkempien kysymysten esittämiseen. Tässä postauksessa käsittelen yleisiä vinkkejä ulkomaille muuttoa varten.

1.VIRALLISET ILMOITUKSET KUNTOON ENNEN MUUTTOA

  • Tee muuttoilmoitus ja matkustusilmoitus.
  • Varmista että passisi on voimassa ja ei tule vanhentumaan lähiaikoina.
  • Tarkista tarvitsetko viisumin, oleskeluluvan tai työluvan kohdemaassa.
  • Huolehdi vakuutukset kuntoon. Eurooppalaisen sairaanhoitokortin saat Kelasta.
  • Tutustu paikalliseen terveydenhuoltoon. Yksityinen vakuutus esimerkiksi työpaikan kautta voi olla suositeltavaa.
  • Paikallinen verotus kannattaa myös selvittää etukäteen.

2. ÄLÄ KATKAISE KAIKKIA SITEITÄ SUOMEEN

Hyvästi kaikki, minä lähden maailmalle! Suomesta pois muuttaneen on erittäin hankalaa saada esimerkiksi pankkitunnuksia tai suomalaista puhelinnumeroa takaisin. Suomalaiset pankit ovat erittäin käteviä, enkä suosittele niistä luopumista vaikka paikallinenkin pankkitili kannattaa monessa maassa hankkia. Myös suomalainen puhelinnumero on kätevä ja osassa EU-maissa voi suomalaisella liittymällä surffata jopa edullisemmin kuin paikallisten liittymien hinnoin.

Siteitä myöskään vanhaan työpaikkaan ei kannata katkaista, sillä hyvät suhteet kannattaa pitää aina yllä. Vaikka nyt tuntuisi siltä ettet enää palaa takaisin Suomeen, voi mieli muuttua nopeastikin uuden kulttuurin iskiessä vasten kasvoja. Tästä huolimatta ei kannata jättää Suomeen koko omaisuuttaan odottamaan, sillä asunto, varasto ja lainat luovat ison loven lompakkoon ulkomailla. Kannattaa siis miettiä hyvissä ajoin etukäteen maallista omaisuuttaan ja mitä sille kannattaa tehdä.

Muista pitää myös hyvää huolta tärkeistä ihmissuhteistasi. Perhe ja ystävät pysyvät elämässäsi vaikka ette asuisikaan samassa maassa.

”Sä voit lähtee mun luota ja muuttaa Meksikoon, jos ne ei pidä susta huolta mä luurin päässä oon ja tuun kentälle vastaan jos haluut kotiin” Jenni Vartiainen

Portugali ranta

3. TYÖPAIKAN LÖYTÄMINEN ULKOMAILTA

Työnhaun käytänteet vaihtelevat paljon maittain. Virallisemmassa työnhaussa kannattaa selvittää aluksi kyseisen maan käytänteet, esimerkiksi CV:n sisällöstä. Töiden etsintä ulkomailta saattaa tuntua työläältä ja maasta riippuen sen löytäminen voi olla helpompaa paikan päältä kysyttäessä. Selvitä ensin tarvitaanko kohdemaahan työlupaa ja mitä sen saaminen vaatii. Kannattaa myös tarkistaa kielivaatimukset, etenkin maissa joissa äidinkieli ei ole englanti.

Lissabonin asuntoja

Mistä löytää työpaikka ulkomailta?

Useat työnhakukanavat toimivat maailmanlaajuisesti. Esimerkiksi LinkedInistä onkin mahdollista löytää työpaikkoja ympäri maailmaa. Myös suomenkielisiä asiakaspalvelu töitä on tarjolla ympäri Eurooppaa, erilaisissa Call Centereissä. Kannattaa myös kysyä rohkeasti ja laittaa avoimia hakemuksia kiinnostaviin kohteisiin.

Itse olen saanut useita työtarjouksia LinkedInin kautta, työskennellyt Lissabonissa suomenkielisessä asiakaspalvelussa ja Meksikossa surffi-, ja jooga-retriittien parissa. Meksikosta työpaikan sain avoimella hakemuksella ja Lissabonin hakemuksen löysin netistä. Suhteita kannattaa myös ehdottomasti hyödyntää, enkä voi alleviivata enempää kontaktien merkitystä, jonka avulla olen itsekin saanut töitä Meksikossa ja Australiassa. Jos kielitaito on esteenä, kannattaa etsiä suomenkielisiä työpaikkoja ja päästä näin alkuun. Englantia kannattaa myös opiskella, aina, sillä lähes kaikissa työpaikoissa ulkomailla vaaditaan edes englannin kielen alkeet.

Yksi hyvä keino päästä alkuun uudessa maassa ilman työpaikkaa ja tutustua samalla paikalliseen kulttuuriin ja kieleen, on tehdä vapaaehtoistöitä esimerkiksi WorkAway – sivuston kautta.

4. ASUNNON LÖYTÄMINEN ULKOMAILTA

Miten löytää asunto ulkomailta? Kohdemaasta riippuen asunnon etsintä voi olla pitkä ja vaikea prosessi. Mikäli uusi työpaikkasi tai yliopistosi tarjoaa sinulle asuntoa, kannattaa se ehdottomasti ottaa vastaan. Näin tiedät, että sinulla on paikka jonne saapua ja voit rauhassa halutessasi etsiä toista asuntoa. Vaihtoehtoisesti voit varata alkuun airbnb:n tai jopa hostellin riippuen maasta jonne muutat.

Lissabonin asuntoja

Mitä ottaa huomioon asunnon etsinnässä?

Asunnon hankinta ennen muuttoa on yleensä hankalaa ja siinä piilee suuri riski tulla huijatuksi. Suosittelen aina menemään katsomaan asuntoa ensin, joten asunto kannattaa mielestäni aina hankkia vasta paikan päällä, ellei se ole työpaikan tai yliopiston tarjoama. Paikallisista Facebook ryhmistä ja Marketplacesta on helppo aloittaa asunnon metsästys. Myös paikalliset nettisivut asunnoille kannattaa tarkastaa. Asunnon ostajan tai vuokraajan kannattaa lukea sopimus todella tarkkaan läpi. Mikäli oma kielitaito ei riitä, kannattaa hankkia luotettava kääntäjä. Etenkin asuntokaupoista voi syntyä suuriakin ongelmia huijauksen uhreille, esimerkiksi Latinalaisessa Amerikassa. Asuntojen hinnat vaihtelevat suuresti alueittain. Esimerkiksi Meksikon sisällä asuntojen hinnoissa on valtavia eroja. Alla pieni studio asuntoni Meksikon Sayulitassa.

Meksikolainen asunto

Asuntoa etsiessä kannattaa miettiä sijaintia, hintaa ja asumismuotoa. Me suomalaiset rakastamme omaa tilaa ja tuntematon kämppäkaveri on monelle kauhistuttava asia. Kuitenkin monessa maassa hintatasot ovat korkeita ja etenkin nuoren yksin ulkomaille muuttavan kannattaa ehdottomasti harkita kimppakämppä – asumismuotoa. Kimppa-asumisen etuina on yleensä valmiiksi kalustettu asunto, wifi-yhteys ja hyvällä tuurilla myös uudet ystävät. Kimppa-asuntojen etuna on yleensä myös lyhyiden vuokrasuhteiden mahdollisuus verrattuna koko huoneiston vuokraukseen.

Myös sijainti vaikuttaa asuntojen hintoihin, mutta kannattaa pitää mielessä oma viihtyvyys ja turvallisuus mielessä, etenkin uudessa kohteessa. Kannattaa myös tarkistaa miten pääset nopeasti liikkumaan asunnon ja työpaikan välillä.

Australiassa asumiseen voit tutustua lisää tästä ja Portugalissa tästä.

5. YSTÄVIEN LÖYTÄMINEN ULKOMAILTA

Uudessa kohteessa kannattaa hankkia nopeasti uusia ystäviä, jottei yksinäisyys ja koti-ikävä valtaa mieltäsi. Helposti sanottu, eikö?

Tilanteesta riippuen uusien ystävien hankkiminen uudessa asuinmaassa voi olla hankalaa. Mene rohkeasti mukaan erilaisiin sinua kiinnostaviin tapahtumiin. Ulkomaalaisia ystäviä on yleensä helpompi saada, sillä hekin ovat sinun lailla uudessa tilanteessa ja uudessa maassa. Tästä huolimatta, kannattaa ehdottomasti hankkia myös paikallisia ystäviä. Paikalliset ystävät auttavat sinua oppimaan kielen ja paikallisen kulttuurin paremmin kuin kukaan muu. Ulkomaalaisissa ystävissä on plussana vertaistuki, mutta miinuksena se, että he muuttavat paikallisia huomattavasti helpommin pois asuinpaikastasi.

Penan linna Sintra, Portugali

Myös suomalaisten ystävien hankkiminen uudesta kotimaasta on monelle tärkeää. Vertaistuki ja oman äidinkielen käyttö nousee monelle tärkeäksi, etenkin mitä kauemmin ulkomailla on asunut. Itse tutustuin Lissabonissa esimerkiksi bloggaaja kollegaani ja kaimaani Johannaan! Johanna muutti Azoreille ja minä Meksikoon, mutta ystävyys säilyi, eikä sitä tiedä olemmeko pian uudelleen samassa maassa. 😉

6. TUTUSTU PAIKALLISEEN KULTTUURIIN JA ELÄMÄÄN

Paikalliseen kulttuuriin tutustuminen on erittäin tärkeää. Etenkin kaukomaille muuttavan kannattaa tutustua kulttuurieroihin jo etukäteen. Esimerkiksi Kiinassa osoittaminen sormella on todella töykeää, mutta tungettelevat kysymykset sen sijaan ovat täysin normaalia. Noloilta tai ikäviltä tilanteilta välttyäkseen, kannattaa siis hieman tutustua kulttuuriin etukäteen.

Meksikolainen kulttuuri

Suomalainen jurous, oman tilan kaipuu ja hiljaisuus koetaan myös monessa maassa töykeytenä. Suomalaisille tuttu aikakäsitys ja arkisten asioiden järjestelyiden helppous on arkipäivää eikä sitä tule ajateltua sen enempää. Ulkomailla asia on eri ja aikakäsitys saattaa poiketa Suomesta suurestikin. Monissa maissa asioiden hoitaminen, kuten pankkitilin avaus tai internetin saaminen kotiin ei myöskään ole mikään helppo homma. Kodin rakenteista lähtien saattaa kaikki olla uudessa kodissa erilaista – eristystä ei ole ja sisällä on kylmä, kierrätystä ei hoideta lainkaan ja viemäri verkostot saattavat olla alkeellista luokkaa, puhumattakaan juomaveden puhtaudesta. Erilaisiin tilanteisiin kannattaa siis tottua ja jossei lähde suurella budjetilla liikkeelle, kannattaa myös varautua hieman epämiellyttäviin tilanteisiin.

Meksikolainen katu

MUISTILISTA ULKOMAILLE MUUTTOA VARTEN

  1. Selviä mitä papereita tarvitset – viisumi, passi, oleskelulupa, työlupa yms.
  2. Budjetoi alkuun riittävästi rahaa sillä asunnon ja työn löytäminen voi viedä aikansa
  3. Selvitä paikalliset asumiseen liittyvät kiemurat
  4. Tutustu rohkeasti ihmisiin ja osallistu sinua kiinnostaviin tapahtumiin
  5. Tutustu paikalliseen kulttuuriin ja kieleen
  6. Älä katkaise kaikkia siteitä Suomeen
  7. Muista että yksinäisyys ja epävarmuus on alussa normaalia, älä anna sen vallata mieltäsi
  8. Käytä hyväksesi suhteita ja Facebook ryhmiä. Kysyvä ei tieltä eksy. 😉
  9. Ole rohkea, kuuntele sydäntäsi ja seuraa intuitiotasi.
  10. Luota itseesi, pakkaa tavarat ja lähde valloittamaan uusi asuinmaa.
Meksiko, Sayulita, ranta

SUUNNITELMISSA MUUTTO PORTUGALIIN, AUSTRALIAAN TAI KANADAAN?

Tästä pääset vielä lukemaan täsmävinkit mikäli suunnittelet muuttoa ulkomaille Kanadaan, Australiaan tai Portugaliin!

Kannattaa myös kurkata blogimme ”Asuinmaat” – kategoria josta löydät lisää tietoa yllä mainittujen maiden lisäksi Meksikosta, Macausta ja Thaimaasta. Näiden lisäksi postauksia on pian luvassa myös Saksasta ja Venäjältä!

4 comments

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Pikkusiskoni muutti juuri Dubaihin. Voisin laittaa tämän hänelle ns. vinkkimielessä ja voihan hänellä olla vielä jokin lisäidea asiaan liittyen. Kattavalta tämä minusta kuitenkin vaikutti.

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Kiva kuulla ja laita ihmeessä! 🙂

      Vastaa

  2. FinInTirol

    Siinähän oli hyvät yleisohjeet:)

    Me ei katkaistu siteitä Suomeen, mutta haluttiin tehdä kaikki ”virastoasiat” ennen muuttoamme. Muutimme pysyvästi Itävaltaan. Niin pysyvästi kuin nyt pysyvä on, eli kunnes toisin toimitaan.

    Teimme maastamuutosta ilmoituksen Kelaan. Olimme virkailijan juttusilla ja hän antoi kaksi vaihtoehtoa ilmoitukselle. Toinen oli muistaakseni ilmoitus, jos on maksimissaan vuoden ulkomailla. Silloin sairasvakuutus ei katkea. Toinen on ilmoitus pysyvästä muutosta. No, valitsemme tuon pysyvän vaihtoehdon sillä minulla oli vakituinen työpaikka Tirolissa. Ei meillä ole suunnitelmia takaisin tulla. Virkailija teki ilmoituksen sen mukaan ja vielä kehui, jotta teemme ilmoituksen. Hän sanoi ”ei ole mahdollista Euroopassa, jotta ei kuulu jonkun maan sairasvakuutuksen piiriin”.

    Oltuamme Itävallassa noin 1kk huomasimme, jotta emme ole minkään maan sairasvakuutuksen piirissä. Kela oli katkaissut meidän kaikki asiat ilmoittamaamme muuttopäivään. Itävallassa ei saa sairasvakuutusta muuta kuin vasta työn alettua. En tiedä missä maassa olisimme jo sairasvakuutuksen piiriin kerinneet maastalähtöpäivänä:) Tulimme tänne noin 3 kk etukäteen, jotta keritään kaikki järjestellä ennen töiden alkua.

    Jotta olkaa tarkkana virastojen kanssa myös Suomen päässä 🙂

    Vastaa

  3. Muutin Saksaan vahingossa pandemian aikana – miten meni? - Muu maa mandariini

    […] kirjoitti vastikaan täällä vinkkejä ulkomaille muuttoon. Tässäpä tarina muutosta Saksaan, joka ei todellakaan mennyt kuin […]

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *