Varmasti aika monelle Singaporessa vierailleella on saattanut käväistä mielessä ajatus siitä, millaista tässä ultramodernissa, helteisessä, ja ääriään myöten teknologisoidussa maassa olisi elää. Tai ehkä vaan pelkästään sosiaalista mediaa seuraamalla saattaa tulla sellainen fiilis, että vau, elämä Singaporessa näyttää aika uskomattomalta. Tällaisia kommentteja ainakin itselle on tullut monta kertaa, niin ystäviltä ja sukulaisilta kuin ihan tuntemattomiltakin, kasvotusten tai netissä: millaista siellä oikeasti on? Eletäänkö siellä sitä kuuluisaa unelmaa? Mitä on Singaporessa asumisen parhaat ja pahimmat puolet?
Tässä postauksessa siis ajattelin kirjoittaa ihan rehellisesti ylös Singaporen ruusut ja risut, parhaat ja pahimmat puolet, täällä nyt kolme vuotta asuneena ulkomaalaisena, joka kuitenkin on päässyt kokemaan tämän yhteiskunnan vähän eri perspektiivistä paikallisen puolison kautta. Pitäkää kuitenkin mielessä, että nämä on loppujen lopuksi ihan subjektiivisia huomioita ja vain yhden henkilön mielipide.
Tsekataan ensin ruusut!
Singaporen viisi parasta puolta? Here we go.
1. Kaikki on lähellä – siis ihan kaikki!
Klubit, baarit, ravintolat, biitsit, museot, luonnonpuistot, huvipuistot, lähestulkoon minkä tahansa brändin kivijalkakauppa…kaikki parinkymmenen minuutin automatkan tai ihan korkeintaan tunnin reissun päässä julkisilla kulkien.
Puhumattakaan lomakohteista tunnin tai kahden lentomatkan päässä – Thaimaa, Indonesia, Filippiinit ja Malesia on ihan vieressä. Helposti tottuu liian hyvään, kun ihan mitä vaan voi oikeastaan tehdä ihan milloin vaan, vain mielikuvitus on rajana!
2. Kotiovelle saa tilattua ihan mitä vaan
Lounasruuat ovelle vartissa, ruokaostokset parissa tunnissa, huonekalutoimitus kahdessa päivässä, mikä tahansa vimpain Kiinasta viikossa, kuukausittain toistuva kissanruokatilaus… Jos metroreissu lähimpään ostoskeskukseen ei innosta, niin kotiovelle saa tilattua melkein mitä vain parissa päivässä.
Puhelinsovelluksia minkä tahansa tavaran toimitukseen riittää vaikka millä mitalla, ja niihin voi rekisteröityä myyjäksi varsin helposti, joten tarjonta vain lisääntyy ja monipuolistuu entisestään. Myös monet ympäristöystävälliset firmat hyödyntävät online-bisnesten mahdollisuutta, joten vaikkapa ‘rumia’ ylijäämävihanneksia saa nykyään tilattua netistä kotiin.
3. Julkinen liikenne toimii kuin unelma
Varsin nuoressa kaupungissa on se etu, että infrastruktuuri on rakennettu jo alusta alkaen metroille ja moottoriajoneuvoille sopivaksi. Julkisen liikenteen laajenemisen myötä melkeinpä jokaisen julkisesti rakennetun kerrostalon edessä on bussipysäkki tai kaksi, ja usein kävelymatkan päässä on myös metroasema, joten omaa autoa ei tässä maassa todella tarvitse!
Vaikka toki bussit ja metrot (täkäläisittäin MRT) ovat ruuhkaisia ajoittain, ei suuria ongelmia silti synny lyhyiden odotusaikojen, turvallisten ja modernien asemien, sekä organisoidun jonotuskulttuurin ansiosta. Metrot eivät myöskään lähes koskaan ole myöhässä tai epäkunnossa!
4. Byrokratia – kaikkeen on sovellus, live chat ja puhelinnumero
Minkä tahansa virallisen ongelman kohdalla voi luottaa siihen, että apu on lähellä. Oli kyse sitten viisumiasioista, pankkitunnuksista, rokotustodistuksesta tai asunnon ostosta, voi useimmiten luottaa siihen, että asiat hoituvat saumattomasti puhelimen kautta. Kaikki viralliset tiedot päivittyvät reaaliajassa valtion keskitettyyn sovellukseen, ja jos jotain ongelmia ilmenee, 24/7 live chat tai puhelinpalvelu auttaa. Sama toimii myös pankkiasioissa ja muiden suurien firmojen kohdalla, joten vaikka säännöistä usein pidetään kiinni kyllästymiseen asti, ainakin asiat hoituvat salamannopeasti!
5. Ulos voi mennä t-paidassa vuoden ympäri
Ainainen kesä – tai jopa ainainen trooppinen kesä! Toki monotoniseen säähän voi myös kyllästyä, ja erityisesti monet paikalliset pitävät lämpöä ja kosteutta rasittavina, mutta Suomesta tullessa tuntuu kyllä kuitenkin uskomattomalta, että koskaan ei tarvitse käyttää montaa minuuttia eteisessä pipoa ja hanskoja metsästäen vaan t-paita riittää ihan minä päivänä tahansa.
Ehkä jopa aurinkoa enemmän siis viehättää se elämän helppous, jonka lämpö tuo mukanaan. Toki suihkussa pitää käydä ehkä jopa useamman kerran päivässä, mutta se on pieni hinta siitä, että vaatekaapin antimia voi huoletta käyttää ympäri vuoden.
Entä sitten ne risut?
Toki niitäkin löytyy, onhan kaikkein utopistisimmilla maillakin kehnot puolensa.
1. Stereotypiat, rasismi ja ulkopuolisuus
Valitettavasti singaporelaiseen kulttuuriin kuuluu edelleen vahvasti kanssaihmisten stereotypiointi ja rasistinen kohtelu tulotason ja etnisyyden mukaan. Erityisesti ihonväriin kiinnitetään vahvasti huomiota, ja vaaleampihipiäiset kiinalaistaustaiset Singaporelaiset ovatkin usein paremmassa asemassa malesialais- ja intialaistaustaisiin paikallisiin verrattuna.
Oma lukunsa ovat myös maahanmuuttajat, joko länsimaalaiset expatit tai usein keikkatyöhön tulevat Kaakkois-Aasialaiset, jotka ovat ikuisesti ulkopuolisen asemassa yhteiskunnan näkökulmasta ihan vain etnisen taustansa takia. Vaikka vuosia vierisi ja kielitaitokin karttuisi, ei yhteiskunta lopulta koskaan hyväksy jäsenekseen eurooppalaista tai indonesialaista maahanmuuttajaa.
2. Sosiaaliturvan ja yhteiskunnan tuen puute
Jos vain suinkin on varaa, on vakuutus täällä aivan perustarve, sillä sairauden tai onnettomuuden sattuessa valtion tuki on varsin minimaalista paikallisillekin, ja ulkomaalaisille sitä ei ole tarjolla lainkaan. Sama pätee myös lastentarha- ja koulumaksuihin, joiden hinnat yksityisellä puolella hipovat pilviä, mutta joiden laatu taas julkisella puolella ei houkuttele.
Paikallisen ikääntyvän väestön tarpeista huolehtiminen jää usein perheen vastuulle, tai jos perhe ei siihen kykene, ei vanhuksille jää muita vaihtoehtoja kuin jatkaa työskentelyä. Yhteiskunta ei myöskään yleisesti järjestä pahemmin ns. pyyteetöntä tukea perheille, nuorille tai pariskunnille, ja tukia jaetaan lähinnä heteronormatiivisille pariskunnille.
3. Perhe- ja parisuhdenormit
Sosiaalisesti Singaporessa on edelleen normaalia, ja tavoiteltavaa, olla naimisissa oleva heteropariskunta, jossa molemmat osapuolet ovat samasta etnisestä taustasta, molemmat stabiileissa toimistotöissä, asunnonomistajia ja yhden tai kahden lapsen vanhempia. Elämän parametrit ovat siis suhteellisen kapeita, jos haluaa seurata yhteiskunnan normeja.
Jopa meidän parisuhde, joka eroaa tästä ideaalista vain sillä, että me ei olla samaa etnistä taustaa ja mä opiskelen tällä hetkellä (vaikka sitä ennen olinkin toimistotöissä) on kaiken aikaa ihmettelyn ja jopa kauhistelun kohteena, että kuinka me oikein pärjätään kulttuurierojen kanssa ja yhden henkilön tuloilla, ja että kai me kuitenkin kasvatetaan meidän lapset kiinalaiseksi ja kai mä ihan pian menen taas töihin.
4. Kaiken (siis ihan kaiken) rangaistavuus
Singapore on yksi maailman turvallisimmista maista, ja tämä status on saavutettu aika pitkälti todella tiukoilla laeilla, ja niiden rikkomisesta koituvilla kovilla rangaistuksilla. Toki tämä on osittain perusteltua, ja monet rikokset, jotka länsimaissa jäävät selvittämättä, kuten häirintä- ja ahdistelutapaukset, saadaan täällä usein ratkaistua, mutta moni joutuu myös kovien sakkojen ja vankeustuomioiden kohteeksi myös varsin pienistä rikoksista.
Pandemian aikaan monien ulkomaalaisten viisumit myös peruttiin lopullisesti, jos he jäivät kiinni vaikkapa maskittomana ulkona liikkumisesta tai kokoontumisrajoitusten rikkomisesta, joten lakeja kannattaa kyllä täällä noudattaa ihan jokaisen, vaikka sitten eläisikin vähän pelko perseessä kaiken aikaa.
5. Asuntojen hinnat ja pienet koot
Ehkä maan määrästä voi jo päätellä, että suurin osa singaporelaisista asuu kerrostaloasunnoissa. Kuitenkin viime vuosina näiden asuntojen hinnat ovat alkaneet nousta aivan naurettavan korkeiksi, samaan aikaan kun niiden neliömäärät pienenevät entisestään. Keskivertoasunto perheille on nykyään noin sata neliötä tai vähän sen alle, ja vasta rakennettuna tällaisesta kämpästä saa maksaa lähes miljoonan Singaporen dollarin pintaan (eli vähintään 500,000 euroa) keskustan alueella.
Myös vuokrien hinnat ovat erityisesti vuonna 2022 nousseet räjähdysmäisesti, monet jopa yli 30%, ja samaisesta sadan neliön asunnosta joutuu maksamaan vuokraa kuussa mitä tahansa 4,000 dollarista aina yli 8,000 dollariin asti (noin 3,000-6,000 euroa/kk), riippuen kunnosta ja sijainnista.
Tässä mun henkilökohtaiset Singaporessa asumisen parhaat ja pahimmat puolet! Nämä kaikki vaikuttaa varmasti niin paikallisten, maahanmuuttajien kuin expattienkin elämään, joten jos muutto Singaporeen on joskus käynyt mielessä, nämä 10 pointtia tulevat varmasti tutuiksi. Jos muut plussat ja miinukset Aasiassa asumiseen kiinnostaa, tästä pääset lukemaan Veran ”10 Parasta Asiaa Aasiassa” -postauksen, ja tästä ”10 Huonointa Asiaa Aasiassa”- postauksen!
Meitä kaikkia pääset seuraamaan lähemmin instassa @muumaamandariini, ja mua henkilökohtaisesti @sarafromfinland. Kiitos kun luit tänne asti, ja toivottavasti Singaporessa asumisen parhaat ja pahimmat puolet on nyt tutumpia!
Kahdenkympin paremmalla puolella oleva Suomimimmi, joka päädyttyään naimisiin Singaporelaisen miehen kanssa asustaa nykyään tropiikissa! Perheeseen kuuluu lisäksi kaksi kissalasta, ja viime vuonna jengiin liittynyt tyttövauva Eliana. Lapsi (ja kissa) -arkea päiväntasaajalla voi seurata lähemmin instassa @muumaamandariini tai @sarafromfinland
Nuo asuntojen ostohinnat eivät kuulosta minun korvaani lainkaan pahoilta, mutta vuokrat ovat kyllä ihan hirvittäviä. Onko Singaporessa muuten keskustelua siitä, että tulisi vääriä tuomioita, tai että syytön tuomittaisiin ankaraan rangaistukseen?
[…] uudessa valossa. Vaikkei punaisessa talossa ja perunamaassa ole vikaa, voi elämä löytyä myös miljoonakaupungista tai […]
[…] ovat kirjoittaneet asumisasioista ennenkin: nappaa täältä tietoutta Alankomaiden tai Singaporen […]
[…] mandariinit ovat kirjoittaneet paikallisista erikoisuuksista ympäri maailmaa, kurkkaa esimerkiksi Singaporen ruusut ja risut á la Sara sekä Portugalin omituisuuksia Johanna P:n […]