PARHAAT PÄIVÄRETKIKOHTEET WIENISTÄ

Muutaman Wienissä vietetyn vuoden aikana olen kolunnut tätä Itävallan pääkaupunkia jonkin verran, mutta kiitettävästi myös lähiseutuja. Tästä vinkit jakoon!

Etenkin viime kuukausina on tullut reissuiltua, sillä olen ostanut vuosilipun kaikkeen Itävallan julkiseen liikenteeseen – kyllä, ihan kaikkeen. Klimaticket best! Saa kyrrätä minkä sielu sietää metrolla, junilla, busseilla sun muilla, hiihtohisseillä ei sentään. 

Jos tulevaisuudensuunnitelmissasi siintää Wienin matka, niin tämä postaus on kirjoitettu sinua varten! Vaikka Tonavan helmessä voi helposti viettää viikonkin kyllästymättä (tai no, jopa vuosia), niin Wienin lähiympäristöstäkin löytyy seikkailtavaa, nähtävää, koettavaa ja herkuteltavaa moneen makuun. Yritän sisällyttää mukaan mahdollisimman erilaisia kohteita vuoriseikkailuista rannalla löhöilyyn. Jokainen päiväretkikohde on alle kahden tunnin päässä Wienistä julkisilla ja suht helposti saavutettavissa. Los geht’s! 

Wachau

Matkaa Wienistä: kohteesta riippuen 1-1,5 tuntia junalla tai juna+bussi-yhdistelmällä

Kenties paras ensin! Kremsin ja Melkin välinen Tonavan pätkä Wachau on päässyt Unescon maailmanperintöluotteloon, eikä todellakaan syyttä: Tonava virtaa vuolaana kalkkikivikallioiden ja hedelmä- ja viinitarhojen halki. Kuvankauniit pikkukylät, kuten Weissenkirchen ja Dürnstein, reunustavat rantaviivaa. Wachau on tunnettu maisemiensa lisäksi mehukkaista aprikooseistaan ja viineistään, jotka saavat sopivaa happamuutta ja syvyyttä kalkkimaasta ja lämpöisestä mikroilmastosta. 

Ulkoilun ystäville riittää Wachaussa tekemistä. Rantakallioiden ja hedelmätarhojen väleissä risteilee vaellusreittejä, ja kalliot ovat myös kiipeilijöiden suosiossa. Kenties suosituin Wachau-aktiviteetti on kuitenkin pyöräily Tonavan rantareittiä pitkin. Pyörät voi lastata esimerkiksi Melkiin menevään junaan alle kahden euron lisämaksusta, ja ajella omaa tahtia Melkistä vaikka Kremsiin noin 50 kilometrin matkan. Pyörätie on kumpuilevasta maastosta huolimatta yllättävän tasainen, ja ruoka- ja juomahuoltopysähdyksiä riittää.  

PS Jos Kremsin rautatieasema on jollain tavalla osa matkaasi kesäaikaan, kannattaa ehdottomasti poiketa Eisbiene-nimiselle jäätelökioskille. Kävin siellä viime kesänä monta kertaa, koska yksikään kiipeily- tai pyöräreissu ei voinut päättyä ilman aprikoosijätskiä! 

wachau_kesä

Bratislava

Matkaa Wienistä: n. tunti junalla, suora yhteys

Mahdollista myös laivalla! 

Todennäköisesti yleisin ja kuuluisin päiväretkikohde Wienistä on Slovakian pääkaupunki Bratislava, jonne on Wienistä matkaa reilut 60 kilometriä. Vajaan puolen miljoonan asukkaan Bratislava on Wieniä huomattavasti pienempi, mutta ehdottomasti käymisen arvoinen, kun kerran niin lähellä ollaan! 

Nopeiten Bratislavaan pääsee junalla, mutta muitakin, jännittävämpiä tapoja on: miltä kuulostaisi katamaraanimatka Tonavaa pitkin tai pyöräretki Tonavaa seuraillen? Laivamatkassa menee hieman junaa kauemmin, ja pyöräillessä 3–6 tuntia tahdista riippuen. Pyöräreitti on todella helppo ja rauhallinen ihan Bratislavaa keskustaan asti, jolloin pyörätie vain yhtäkkiä loppuu ja muuttuu 8-kaistaiseksi kehätieksi… 

Bratislavan tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat kukkulalla sijaitseva (aika mauttomasti) ennallistettu linna ja kaunis vanhakaupunki. Kaupungin arkkitehtuuri vaihtelee keskiaikaisista mukulakivikujista sosialistiajan brutalismiin ja 2000-luvulla rakennettuihin lasikolosseihin. Koska kyseessä on pääkaupunki, museoiden ja gallerioiden ystävälle riittää kierrettävää, ja myös tapahtumia ja konsertteja on joka makuun. Itävaltalaiset nuoret tapaavat mennä viikonloppuisin juhlimaan Bratislavaan, joten Bratislava-Wien–aamubussiin saattaa sattua hyvin väsynyt joukko matkaseuraksi. 

Pakko myöntää, että pidin itse Bratislavaa tylsänä ja mitäänsanomattomana pitkään, ainakin Wieniin verrattuna. Bratislavasta kotoisin olevan kämppiksen myötä olen tutustunut hänen kotikaupunkinsa puistoihin, kahviloihin ja viikonlopputoreihin ja todennut, että charminsa Bratislavallakin. 

Baden

Matkaa Wienistä: n. puoli tuntia lähijunalla, suora yhteys

Vanha yläluokan kylpyläkaupunki sijaitsee saman Wienerwald-metsän reunalla kuin itse Wienkin. Sinne itse asiassa pääsee myös Badner Bahn -raitiovaunulla köröttelemällä, jos jaksaa entisajan tunnelmaan päästäkseen kuunnella kiskojen kirskuntaa yli tunnin mukavan ja hiljaisen puolen tunnin lähijunamatkan sijaan. Badner Bahn rakennettiin aikanaan Badenista suoraan Wienin oopperatalon eteen kenties siksi, että eliitti pääsisi suoraan lullasta kuuntelemaan aariaa. Niin tai näin, Baden on monipuolinen kohde paitsi 1900-luvun alun arkkitehtuurin ja charmin haikailuun, paitsi patikointiin ja mikä parasta, minikylpylälomalle! 

Nimensä mukaisesti Baden on edelleen kylpyläkohde: parantavat lähdevedet ja kuumat löylyt hellivät kylpyläkävijöitä. Kylpylä ei ole parhaita, joissa olen Itävallassa käynyt (kaihoisat terveiset Felsenthermelle Bad Gasteiniin), mutta erityisesti saunaosasto haukkuu kyllä hintansa, mikäli on perisuomalaisesti saunan ystävä. 

Badenista löytyy myös parit linnanrauniot, joille kävelee keskustasta noin 20 minuutissa. Jos kerran käppäilyn makuun pääsee, niin kannattaa heittää tunnin tai parin lenkki kukkuloilla: käydä katsastamassa luolia, näköalapaikkoja tai seurailla Badenia halkovaa kaunista, kirkasvetistä jokea yläjuoksun suuntaan. 

wachau2edir

Neusiedler See

Matkaa Wienistä: alle tunti junalla

Itävallan ja Unkarin rajalla sijaitsee suuri, matala Neusiedler See -järvi. Järveä ympäröivät söpöt pikkukylät ja loppumattomat kaislikot, joiden suojissa asustaa sankoin joukoin erilajisia lintuja ja matelijoita. Luonnostaan ja kulttuuristaan tunnettu Neusiedler See on myös Unescon maailmanperintökohde. 

Parasta aikaa järviseikkailulle on kesä, jolloin voi uiskennella, meloa tai muuten vain puljata lämpöisessä vedessä. Tosin kuumimpien helleaaltojen aikaan koko lutakko saattaa kuivua… Muissakin vuodenajoissa on puolensa: keväisin voi todistaa lintuparvien muuttomatkaa, ja syksyisin seudun kylissä järjestetään viiniaiheisia tapahtumia. Jos Itävaltaan sattuu kylmä talvi, Neusiedler Seelle voi tulla myös luistelemaan. Toisin kuin Tonavan tai vuoristojärvien jäällä, Neusiedler Seehen tipahtavaa eivät uhkaa syvä vesi tai kova virtaus – järven keskisyvyys on yksi metri.

Rax tai Schneeberg

Matkaa Wienistä: vajaa 2 tuntia junalla

Wiener Hausberge eli Wienin kotivuoret Rax ja Schneeberg yltävät kumpikin yli kahteen kilometriin, ja niille kestää päristellä junalla tai omalla autolla alle kaksi tuntia Wienin keskustasta. Mikäli sinulla ei ole aikaa tai kiinnostusta lähteä Wienin-reissulla muualle Itävaltaan vuoria katsastamaan, jompikumpi näistä kelpaa myös hyvin esimauksi Alpeista. Kummankaan valloittamiseen ei välttämättä tarvitä kestävyyskuntoa, sillä (lähes) Schneebergin huipulle voi körötellä suloisella mutta kalliilla salamanterijunalla ja Raxin päälle kulkee hissi. Schneeberg on hieman Mordorin Tuomiovuorta muistuttava yksinäinen möhkäle, kun taas Rax on leveämpi, useammasta pikku huipusta koostuva massiivi. 

Kumpikin tarjoaa kuitenkin mahdollisuudet kelpo vuoristovaellukseen tai jopa -kiipeilyyn. Schneebergin päälle voi kivuta useampaa reittiä pitkin, joista jyrkähkö mutta lyhyt Fadensteig on minusta järkevin päiväreissulle – toista puolta menevissä reiteissä saattaa mennä niin kauan, että pimeä koittaa ennen kuin vaeltaja ehtii takaisin alas laaksoon. Raxilla risteilee paljon vaellusreittejä ja myös monentasoisia via ferratoja. Raxille kannattaa melkein mennä kahden päivän reissulle yhden sijaan: siten korkeusmetrit jakautuvat useammalle päivälle, ehtii nähdä enemmän ja kokea myös vuoristomajayöpymisen esimerkiksi Habsburghausissa. 

sopronedited

Sopron (Unkari) 

Matkaa Wienistä: vajaa 2 tuntia junalla

Itävaltalaiset suuntaavat unkarilaiskaupunki Soproniin edullisen hammashoidon, rakennekynsien ja kampaajien perässä, mutta Sopron ja sitä ympäröivät kukkulat ovat kyllä vierailun väärti myös muuten vain. Noin 60 000 asukkaan Sopron on yksi Unkarin vanhimmista kaupungeista, ja sen monipuolista historiaa ja arkkitehtuuria voi ihailla keskustakortteleissa. Habsburgien keisarikunnan aikaan suurin osa Sopronin asukkaista oli saksankielisiä, mutta kun Itävalta ja Unkari irtautuivat toisistaan ensimmäisen maailmansodan aikoihin, suurin osa saksankielisistä päätti jäädä Itävallan puolelle rajaa. Nykyisin suurin osa sopronilaisista puhuu äidinkielenään unkaria, mutta Sopronin seudulla asustaa edelleen saksankielistä vähemmistöä. 

Sopronissa ei ole vanhankaupungin lisäksi juuri ”pakollisia” nähtävyyksiä, joten se soveltuu erinomaisesti rentoon kuljailuun puistoja, kahviloita ja terasseja pitkin. Erityissuositus Erzsebet-puistolle, jossa kohoaa jättiläispunapuita!

_________________________________________

Muitakin päiväretkikohteita Wienistä on vinot pinot, mutta päätin kirjoittaa vain niistä, joissa olen itse käynyt ja hyviksi havainnut. Olen asunut pari vuotta myös Budapestissä, jonka lähistöllä riittää myös nähtävää ja koettavaa – haluaisitko lukea päiväretkivinkeistä sinnekin?

Millaisia päiväretkiä suosittelisit oman kotikaupunkisi lähiseudulla? 

Psst! Olemme kirjoittaneet kosolti matkavinkkipostauksia asuinmaistamme, voit selata niitä täällä.

2 comments

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Omasta mielestäni tuo Bratislavakin tosiaan on omalla tavallaan kiva, vaikka itsekin pidän Wienistä enemmän. Ja ilman muuta varsin näppärä kohde Wienistä käsin. Bratislavaan kun matkasi Wienistä, niin arkkitehtuurin kontrasti näiden kaupunkin välillä on kylläkin järisyttävä. Tämä vielä korostuu juurikin rautatieaseman ympäristössä, joka on aika masentava.

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Aivan totta kyllä, toisaalta brutalismia ja kämäisyyttä jotkut tulevatkin ”ihastelemaan” Bratislavassa. Arkkitehtuurin puolesta Wienin ja Budapestin välinen ero ja samanlaisuus ovat melkoisia: minusta monin paikoin Budapest näyttää Wieniltä, jonka rakennuksia ei ole rempattu muutamaan vuosikymmeneen.

      Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *