Matkailu on nopeasti kasvava ja kehittyvä toimiala. Matkatrendit ja matkailu ylipäätään muuttuvat jatkuvasti, erityisesti tänä vuonna hyvin merkittävästikin. Uskomme ja toivomme, että tämä vuosi on myös antanut matkailualalle uusia mahdollisuuksia ja kulmia, mikä näkyy esimerkiksi kotimaan ja vastuullisen matkailun kasvuna.
Me, Johanna P. ja Jenna R. tutustuimme opiskellessamme samalla vuosikurssilla Porvoon Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa. Opiskelimme matkailualaa ja suuntauduimme molemmat matkapalveluiden-, ja tapahtumien tuottamiseen ja kehittämiseen. Tässä postauksessa avaamme hieman omaa polkuamme matkailualalla ja sitä, mihin matkailualan opinnot ovat meitä elämässä vieneet.
MILLAISTA ON OPISKELLA MATKAILUALAA PORVOON HAAGA-HELIASSA?
Opiskelimme matkailualaa samalla vuosikurssilla Porvoon Haaga-Heliassa vuosina 2013-2017. Matkailun koulutusohjelman laajuus on 3,5 vuotta ja tutkintonimike restonomi. Koulutusohjelman voi käydä joko suomen-, tai englanninkielellä.
Opiskelu on työelämälähtöistä ja avaa ovet laajaan yritys-, ja liiketoimintaosaamisen hallintaan. Koulutuksessa painotetaan myös myynti-, asiakaspalvelu- ja johtamistaitoja.
Koulutuksessa tutustutaan laajasti kansainväliseen toimintaympäristöön, vastuulliseen matkailuun, matkailu trendeihin sekä matkailun liiketoimintaan.
Suuntautumisvaihtoehtoja on kaksi, joista toinen keskittyy myyntiin ja toinen matkailupalveluiden tuottamiseen. Molempiin kuuluu kuitenkin matkapalveluiden kehittäminen ja elämyksien luominen sekä käytännönläheisen myynnin ja markkinoinnin osaaminen. Suuntautuminen valitaan ensimmäisen vuoden jälkeen.
Haaga-Helia toteuttaa matkailualan koulutuksen yhteistyössä suomalaisten ja kansainvälisten matkailualan yritysten ja toimeksiantajien kanssa. Koulutukseen sisältyy useampi toimeksiantoprojekti, tapahtuma ja opintomatka. Meidän koulutuksen aikana järjestimme opintomatkat Pietariin ja Tukholmaan sekä kiertomatkan Montenegroon ja Kroatiaan. Huolehdimme itse matkan järjestelyistä, majoituksista, aktiviteeteista ja liikkumisesta kohteissa. Järjestimme myös usean tapahtuman koulutuksen aikana jolloin jakauduimme eri ryhmiin, huolehtien kaikesta tapahtuman järjestämiseen liittyvästä aina teemasta tarjoiluihin ja ohjelmaan. Ylimääräisenä projektina järjestimme myös pienellä porukalla ravintolapäivän Porvoon Campuksella, jossa Johanna toimi projektipäällikkönä.
Osan opinnoista voi suorittaa ulkomailla ja me molemmat teimmekin vaihto-opinnot sekä työharjoittelujaksot ulkomailla. Vaihto-opinnot tehdään yleensä kahden ensimmäisen vuoden jälkeen.
Työllistymismahdollisuuksia matkailualan koulutuksella on lukuisia. Useat lentokentästä ja lentoyhtiöiden kanssa työskentelevistä restonomeista ovat käyneet myynnin koulutuspuolen ja tapahtumissa tapahtumapuolen, mutta kumpikaan suuntautumisvaihtoehto ei rajaa pois toista. Koulutusohjelmasta valmistuneet matkailualan ammattilaiset työskentelevät monipuolisissa myynti-, asiantuntija-, kehitys-, tapahtuma-, ja esimiestehtävissä sekä Suomessa että ulkomailla.
Seuraava haku matkailualan koulutukseen alkaa 2. syyskuuta (yhteishaku päivätoteutukseen).
JOHANNA – SURFFI RETRIITEISTÄ BUSINESS TAPAHTUMIIN JA ONLINE MATKATOIMISTOON
Olin nuorena kiinnostunut terveys-, ja media alasta mutta päätin kuitenkin lähteä lukion jälkeen vuodeksi Australiaan reppureissulle. Paluuni jälkeen tein Suomessa töitä ja sain yhtäkkiä idean matkailualan opinnoista. Vaikka ajatus Helsingistä poismuutosta kauhistutti, päätin hakea Porvoon Haaga-Heliaan opiskelemaan matkailualaa sillä en löytänyt muualta pääkaupunkiseudulta ammattikorkeakoulua joka keskittyisi nimenomaan matkailupalveluiden-, ja tapahtumien tuottamiseen ja kehittämiseen. Päätös oli mitä parhain! Porvoon Campus on upea ja luo hyvät puitteet tapahtumien järjestämistä varten, verrattuna moneen muuhun ammattikorkeakouluun. Koulutus oli myös kattava ja hyödyllinen ja koin saavani hyvät eväät matkailualan erilaisiin tehtäviin aina yrittäjyydestä tapahtumiin, matkapalveluihin, markkinointiin ja asiakaspalveluun. Sain myös suuren joukon uusia ystäviä joiden urapolkua on ollut mielenkiintoista seurata. Olipa meillä yksi reunion Balillakin muuta vuosi sitten johon lensimme kaikki sen hetkisistä asuinmaistamme. Puhumattakaan tietysti Jennasta, jonka kanssa yhdessä tätä blogiakin kirjoitamme.
Tein vaihto-opinnot Meksikon Guadalajarssa, Universidad Panamericana nimisessä yliopistossa, joka toimii Haaga-Helian virallisena vaihtari kouluna. Vaihto-opinnot kestävät yleensä puoli vuotta ja ne tehdään yleensä kahden ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen. Vaihto-opintojen jälkeen halusin jäädä Meksikoon joten muutin Sayulitaan, tekemään työhajoitteluni. Lisää Meksikosta tai Sayulitasta voi halutessaan lukea aikaisemmista postauksistani.
Työharjoitteluni aikana pääsin tekemään töitä mm. jooga-, ja surffiretriitti businekselle markkinointiassistentin roolissa ja työskentelemään bungalow – hotellin respassa. Suomeen palattuani tein opinnäytetyön ohella töitä tapahtuma-assistenttina Management Events b2b tapahtumissa sekä promoottorina. Sen jälkeen muutin Lissaboniin, jossa työskentelin suuren matkatoimiston asiakaspalvelussa ja myöhemmin esimiehenä. Matkatoimistovirkailijan rooli vaatii lukuisten erilaisten ohjelmien, kuten lentojärjestelmän ja varausjärjestelmien käyttöä. Koin matkailualan koulutuksen erityisen hyödylliseksi tässä roolissa, sillä lentojärjestelmän käyttö sekä monien järjestelmien käyttö oli tullut opinnoissa tutuksi. Matkailun opinnoissa sekä työelämässä vaaditaan mielestäni paljon jatkuvaa itsensä kehittämistä sekä tietoteknisiä taitoja. Osana opintoja olin myös monessa johtavassa roolissa tapahtumissa, esimerkiksi ptojektipäällikkönä ja esiintyvissä rooleissa, kuten ohjelman vetäjänä. Molemmat antoivat minulle valmiuksia tuleviin töihini.
Palasin juuri Suomeen Meksikosta, jossa tein hieman töitä surffikoululle ja hostellille. Pian on siis aika uusien haasteiden! Minua kiinnostaa etenkin hyvinvointimatkailu, pienet matkanjärjestäjät ja digimarkkinointi, joten saa nähdä minne tie vie seuraavaksi.
JENNA – MADRIDIN OPISKELIJAVAIHDOSTA MATKATOIMISTOON SYDNEYYN
Lukion jälkeen mulla oli muutaman eri vaihtoehtoa siitä, mitä haluaisin lähteä opiskelemaan ja kova halu muuttaa Raumalta isompaan opiskelijakaupunkiin kuten Turkuun tai Helsinkiin. Pääsin ensin liiketalouden koulutusohjelmaan Turkuun, ja ensimmäisen opintovuoden aikana päätin hakea vielä yliopistohaussa Turun Kauppakorkeakouluun ja ammattikorkeakouluhaussa Porvoon Haaga-Heliaan. Kauppakorkeakoulupaikka jäi toiselle varasijalle, mutta ovet avautuivat Porvoon HAAGA-HELIAAN matkailun koulutusohjelmaan. Kauppakorkean varasija ja koulupaikka pienelle paikkakunnalle harmittivat, mutta tasan niin kauan, kun orientaatioviikko Porvoon campuksella lähti käyntiin. Olin melkeinpä vahingossa tehnyt elämäni parhaan päätöksen!
Alan opiskelu oli todella mielenkiintoista, sillä matkailu, tapahtumat, erilaiset ihmiset, kulttuurit ja kielet ovat aina olleet lähellä sydäntä. Yhtäkkiä ympärillä oli kasa samanhenkisiä ihmisiä, joilla oli monilla samansuuntaisia kiinnostuksen kohteita, suunnitelmia ja tavoitteita. Ja pienen opiskelijakaupungin taika olikin juuri sen pienuudessa, sillä suurin osa opiskelijoista koostui muualta päin Suomea muuttaneista ihmisistä, jotka eivät tunteneet kaupungista ketään, joten kaikilla oli sama halu tutustua ihmisiin ja keksiä tekemistä yhdessä. Opiskelijatoimintaa riitti ja opiskelijaelämä Porvoossa oli elämän parasta aikaa.
Opintojen ohessa tein töitä paikallisessa hotellissa vastaanottotyöntekijänä, kesällä matkamuistomyyjänä Porvoon torilla ja talvella kausityöntekijänä Kokonniemen laskettelukeskuksessa.
Lähdin Erasmuksen opiskelijavaihtoon Madridiin syksyllä 2015, ja asuin ensimmäistä kertaa pidemmän aikaa (3.5kk) ulkomailla. Opiskelin Madridin Universidad de Rey Juan Carlos -nimisessä yliopistossa, joka on HAAGA-HELIAN virallinen vaihtokoulu. Vaihtokokemus oli rankka ja upea kokemus samaan aikaan, ja kasvoin henkisesti ihan uudella tavalla. Sain varmuuden siitä, että haluan vielä joskus päästä ulkomaille töihin.
Ja niinhän minä lähdin työharjoittelijaksi Work and Travel Company -nimiseen matkatoimistoon Australian Sydneyyn syksyllä 2016. Work and Travel Company on matkatoimisto, joka auttaa nuoria ulkomailta Australiaan muuttaneita erilaisissa käytännön asioissa kuten työpaikan hankkimisessa. Työharjoitteluun kuului asiakaspalvelua, aktiviteettien vetämistä, markkinointia, veronumeroiden ja työpaikkojen hakua nuorille, yms. Toimin oppaana myös suosikkitubettaja Mmiisas:lle, joka teki yritykselle vaikuttajamarkkinointia ja haastatteli minua kanavalleen. Videoon meidän päivästä Sydneyssä ja haastatteluun pääset tästä.
Työharjoittelun jälkeen tein muutaman kuukauden ajan farmitöitä, matkustin ja asetuin Gold Coastille asumaan. Jokin aika sitten kiinnostuin valo- ja videokuvaamisesta ja aloitinkin toukokuussa valokuvaajan opinnot täällä Gold Coastilla. Tulevaisuudessa haaveilen siitä, että voisin yhdistää osaamiseni matkailualalla, valo- ja videokuvaajana sekä sisällöntuottajana. Saa nähdä mitä tulevaisuus tuo tullessaan. 🙂
HAE OPISKELEMAAN MATKAILUALAA
Voit hakea opiskelemaan matkailualaa Porvoon Haaga-Heliaan seuraavassa Syksyn yhteishaussa:
SYKSYN 2020 YHTEISHAKU PÄIVÄTOTEUTUKSEEN
- Hakuaika: 2.-16.9.2020 klo 15.00
-Johanna P. & Jenna R.
Oletko opiskellut matkailualaa tai kiinnostuitko alasta? Kysymyksiä tai kommentteja matkailualasta ja sen koulutuksesta voi laittaa alle kommentteihin tai lähettää meille Instagramissa @muumaamandariini.
Matkailualan opinnot antavatkin monenlaisia mahdollisuuksia, mihin suunnata työelämässä. Hyvä, että opinnot olivat käytännönläheisiä. Oli mukava lukea teidän urapoluista ja miten tälle alalle päädyittekään.
[…] Kymmenen matkailualan ammattilaista kertovat nyt teille oman uratarinansa. Kurkkaa lisää koulutuksesta ja hakuajoista edellisestä postauksestamme täältä! […]
Ihania teidän urapolut ja itsekin juuri matkailupalvelujen tuottajaksi valmistuin täältä Tampereen Ahlmanin ammattiopistolta. Matkailu on mahtavaa ja alan monipuoliset opinnot mahdollistavat niin paljon elämässä. Jo pelkästään opintojen aikana tapahtuu upeita asioita ja saa paljon uusia kokemuksia ja nämä kaikki avaavat paljon ovia tulevaisuuteen. Itse tein 5kk työharjoittelun hostellin vastaanotossa Valenciassa, Espanjassa ja opintojen ohella tein (ja teen satunnaisesti edelleen) promoottorin ja tapahtumatyöntekijän töitä täällä Suomessa. Paljon on ideoita tulevaan, mutta mitään en ole vielä lyönyt lukkoon nyt koronan tuomien hidasteiden vuoksi. Pakko sanoa, että kiinnostaisi kyllä jatko-opinnot ja ehkä saatan jopa hakea Haaga-Heliaan. Opinnoissa on siis mahdollista hakeutua vaihtoon SEKÄ työharjoitteluun ulkomaille? Onko ensimmäisen kahden vuoden aikana tämä ulkomaille lähtö vielä mahdollista vai vasta kahden vuoden jälkeen? Kiitos avusta! 🙂
Omista opinnoistani voi lukea blogistani täällä: http://www.kookospalmunalla.fi/uncategorized/travel-lifestyle/matkailupalvelujen-tuottaja-matkailualan-opinnot-maaseutumiljoon-keskella/
Moikka Tiina! Hei mä luinkin ton sun postauksen aikasemmin, kuulosti ihanalta ja symppikseltä paikalta! 🙂 Kuulostaa hyvältä myös sun urapolku! Itselläkin paljon ideoita mutta saa nähdä minne tässä elämä vie ja miten korona vaikuttaa.. Tosiaan sekä vaihdon että työharjoittelun voi tehdä ulkomailla, itse tein molemmat putkeen niinkuin suurin osa. Eli kahden vuoden jälkeen vaihtoon puol vuotta, työharkka puol vuotta ja sitten enää oppari 🙂 nyt en mene vannomaan, mutta mielestäni piti tehdä tuo kaksi vuotta ennen vaihtoa sillä toinen vuosi suuntaudutaan joko myyntiin tai matkapalveluiden tuottamiseen ja kehittämiseen. Tsemppiä tulevaisuuden haasteisiin! – Johanna P.
Olen myös koulutukseltani matkailun restonomi niin mielenkiintoista lukea teidän opiskelusta ja projekteista. 🙂 Itse opiskelin aikuispuolella työn ohessa joten siinä valitettavasti miinuksena se että juuri tuollaiset kivat opintomatkat jäivät välistä. Mutta onneksi yritysvierailuja kyllä teimme mielenkiintoisiin yrityksiin. 🙂
Kiva kuulla! Mustakin on tosi mielenkiintoista kuulla muiden tarinoita alalta. Joo aikuispuolella varmasti omat edut ja harmit, mutta hyvä että sielläkin yritysvierailuja oli! 🙂 – Johanna P.
Oi kiva! Just alkuvuodesta mietin matkailualaa ja etenkin majoituspalvelun suuntautumista, et haluaisin kuulla kokemuksista, ketkö on sille alalle lähtenyt ja missä työllistyvät nyt. Elämä vei kuitenkin yllättäen taas eri suuntaan, joten matkailuala jää toistaiseksi vieläkin vain haaveilu tasolle 🙂 Matkailualalla on loppujen lopuksi ihan mahdottoman paljon eri vaihtoehtoja työllistyä.
Kiva kuulla vaikkakin tie vei toisaalle! Aikansa kaikella 😉 alalla on tosiaan paljon mahdollisuuksia, vaikka tilanne onkin nyt haastava. – Johanna P.
Luin tätä valtavan kiinnostuneena ihan oman ammatillisen taustanikin takia, olen ollut aikuislukion opinto-ohjaaja ja opona olisi kyllä kiva kuulla aina juuri tällaisia juttuja harjoitteluista ja työllistymisistä, koska niitä kysytään todella paljon, kun johonkin haetaan. Hienolta kuulostaa. Mietin, mihin tätä voisin tai te voisitte jakaa, olisi sekä hakijoille että opoille mielenkiintoista tietoa. Aila
Kiitos Aila! Saa ehdottomasti jakaa 🙂 – Johanna P.
Olipas erilainen matkailupostaus.
Vähän vaihtelua 😉
[…] Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa matkailu- ja tapahtuma-alan ammattilaiseksi ja tein vaihto-opintoni sekä työharjoitteluni Meksikossa. Valmistuttuani […]
[…] ensimmäistä kertaa 19-vuotiaana, kun lähdin rinkka elässä Australiaan. Päädyin opiskelemaan matkailualaa Haaga-Helian ammattikorkeakouluun, josta tie vei kohti Meksikoa ja myöhemmin kohti […]