MAFIA – PITÄÄKÖ SISILIASSA PELÄTÄ? ENTÄ TULIVUORI?

salinan saaren kartta

Mafia, maanjäristys, aktiivinen tulivuori, köyhyys ja kuumuus. Sisilia on ja on ollut kaikkea tätä, mutta myös henkeäsalpaavaa historiaa, upeaa arkkitehtuuria, suussasulavaa ruokaa, vahvaa luontoa ja rentoa tunnelmaa. Matkailijan ei tarvitse saarella pelätä kuin ehkä taskuvarkaita, kuten missä tahansa muuallakin matkatessa. Ulkoministeriö sanoo Italiasta nimenomaan muun muassa näin: ”Turvallinen matkailukohde. Varo taskuvarkaita.” Saari on lempeä ja ystävällinen, värikäs ja vieraanvarainen – näin se on hyvä! Mutta koska historia on vauhdikas ja villi, maantieteellinen sijainti on vähintäänkin aktiivinen ja luonnonolot ovat rieputelleet ennenkin, puhutaan niistä lisää nyt!

vanha talo Sisiliassa

Voinko joutua mafian kynsiin?

Et voi, jos vietät lomaa Sisiliassa, etkä sekaannu laittomuuksiin. Aihe kätkee ympärilleen mystiikkaa, pelkoa ja kauhua, samalla ehdottomasti kiinnostustakin. Ilmiö on sellainen, että kaikki sen tietää, mutta mielikuvia on muodostunut mahdollisesti lähinnä elokuvien ja huhujen pohjalta. Järjestelmä on totta ja se puhuttaa paljon tänä päivänäkin: aiheuttaako se matkailijalle vaaraa tai näkyykö se katukuvassa, jos niin miten? Itse olen kuullut ja lukenut otteita sieltä täältä: paikallisilta, Suomen uutisista, Italian tv:stä ja keväällä kuuntelin äänikirjana Anton Montin kirjan, jota suosittelen sinullekin, mikäli ilmiö ja historia taustalla kiinnostaa! Janosin kirjan parilta istumalta ja alle viiden tunnin kirja oli oikein tiivis tietopaketti historiasta tähän päivään!

Tärkeimpänä lohdutuksena kerrottakoon, että villit siviiliuhrejakin vaatineet tempaukset ovat onneksi jääneet historian kirjoihin. Järjestäytynyt rikollinen toiminta on tänäpäivänä liiketoiminnan syövereissä. Raha vaihtaa omistajaa ja projekteja saavat tietyt tahot suunnitellusti. Valtion raha kiinnostaa ja avainsanoina ovatkin isot aluevaltaukset, kuten yleisesti yritysmaailma, teollisuus, rakennusala ja energian teollisuus, sekä ruoka- ja elintarvikealakin

Blogissa on aiemminkin puhuttu järjestäytyneestä rikollisuudesta, linkin takana katsaus Meksikosta!

Italiassa maa järisee, miksi?

Italia ja erityisesti etelä-Italia on hyvin aktiivinen alue maanjäristysten osalta. Ja miksei olisi: Euraasian mannerlaatan ja Afrikan laatan raja kulkee täydellisesti juuri Sisilian alapuolelta vierestä! Kun Turkissa alkuvuonna 2023 oli tuhoisa maanjäristys, annettiin Italiaan tsunamivaroitus! Se jäi vain varoitukseksi, mutta 1908 maanjäristys ja tsunami yhdessä tuhosivat Messinan kaupunkia Sisiliassa! Tsunami Euroopassa on ilmiö, joka ei ollut todellinen todellisuudessani aiemmin, kuin tänä vuonna. Olen yhdistänyt hyökyaallot vain valtamerille, en Välimerelle.

Lisäksi Italiassa on aktiivisia ja sammuneita tulivuoria. Mieleen tulee ensimmäisenä ehkä Etna ja Vesuvius, mutta Sisiliassa savuaa myös Strombolin tulivuori. Stromboli on yksi seitsemästä Eolian saarista Sisiliassa ja muutkin saaret ovat vulkaanista maaperää. Vulcanon tulivuori on purkautunut viimeksi 100 vuotta sitten ja kraaterin reunalle pääsee vaeltamaan itsenäisesti (ihanat kuvat tuossa suomenkielisessä blogipostauksessa!). Saarella leijuu ilmassa kananmunan haju, sillä ilmaan vapautuu maasta rikkiä!

varoituskyltti vulcanolla

Kylpylä meressä

Rannalla Vulcanon sataman vieressä meressä on kohta, jossa merivesi on yhtä lämmintä, kuin paljussa, eli kuumaa! Merenpohjasta pulppuaa lähteitä, ja lähteiden suut ovat polttavia. Luonto on karun jylhä ja maa on paikoittain väriltään neonkeltaisen vihreää. Keskustan rannalla hiekka on mustaa ja matkalla satamasta majoitukselle, maasta nousee höyryä. Kun nyt kuitenkin mietit, että wau, miten sinne pääsee, niin Libertylines kuljettaa Milazzosta ja matkaan menee alle tunti!

Vulcano saaren ranta

Etna sulkee välillä lentokentän

Etna, josta Sisiliassa puhutaan femiinimuodossa mama Etnanakin, on yksi maailman aktiivisimmista tulivuorista ja purkauksensa pääsevät usein Suomen uutisiin saakka. Kohtasin Instagramin viestiboxissa kuluneena kesänä hieman huolestuneita yhteydenottoja, kun tulivuori purkauksellaan sai suljettua Catanian kansainvälisen lentokentän päiväksi. Hauskinta on seuraava: Sisiliassakin aiheesta uutisoitiin, ja Etnaa kyllä valvotaan, mutta aihe saa paikallisen lähinnä kohauttamaan olkaansa. Etnan korkeus on noin 3300 m ja pohjoisin asutus on 1000 m korkeuden alapuolella, vuoren huippu on siis pitkälti asumatonta luontoa. Laavaa olisi siis virrattava paljon ja hyvin alas, jotta asutus kärsisi. Pienempienkin purkauksien yhteydessä on mahdollista, että lumen lailla kattoterasseille, autojen päälle ja kaduille leijailee mustaa hiekkaa, eli tuhkaa! Ottaa aikansa, että se saadaan siivottua ja se oli yksi syy, miksi Catanian lentokenttä elokuussa 2023 oli päivän suljettuna. 

Etna talvella

Vuonna 2002 tulivuoren purkaus oli suuri ja muistettava, laavaa virtasi hyvin lähelle asutuksia, tuhoten matkalla ”turistikylän” kauppoineen ja kahviloineen – henkilövahinkoja se ei aiheuttanut kiitos aamuöisen ajankohdan. Kaapelihissi Etnan huipulle on uudelleenrakennettu useasti ja aina elämä on jatkunut purkausten jälkeen. Paikallisilla on valtava luottamus vuoreen ja toisaalta, päivä kerrallaan, pelon ilmapiiri ei Etnasta enempää ennustettavaa tekisi!

psst. vinkki Etnalle: tuulenpitävä takki mukaan ja hiukset kiinni!

Cucina povera eli köyhä keittiö

Maatalous, vilja ja viini eli pitkät päivät ja ruumiillinen työ, pienin korvauksin tähditttää menneisyyden työelämää Sisiliassa. Ajat ovat muuttuneet, mutta saarella eletään yhä hyvin erilaista työviikkoa verrattuna Pohjois-Italiaan tai saatikka Suomeen jo lähtien työajoista, työeduista ja palkkauksesta. Myös keittiö on ollut köyhä, puhutaan cucina poverasta, joka on haastanut zero waste ajatteluun kauan sitten, lisäksi oikein säilöminen ja omavaraisuus ovat nostaneet päätään. Köyhän keittiön synnyttämät perinneruoat ovatkin usein hyvin yksinkertaisia, ja silti tai juuri siksi niin maukkaita!

Köyhät olot kannustavat maukkaiden ja yksinkertaisten ruoka-annosten lisäksi rikollisuuteen, sillä rahaa halutaan hinnalla millä hyvänsä. Katukauppabusiness ei ole tavanomaisen turistin riesana, mikäli pysyttelet poissa ”pimeiltä syrjäkaduilta”, kuten todennäköisesti muutenkin pysyisit!

salina viinirypäleitä

Maastopaloja ympäri saarta ja 48 astetta lämpöä

Suomen uutisiin pääsivät tänä kesänä myös Sisilian lukuisat maastopalot, jotka roihusivat saarella. Maastopaloja on vuosittain, tuuli levittää paloja ja olosuhteet ovat otollisia paloille juuri kuumimman ja kuivimman sään aikaan. Tänä vuonna paloja oli poikkeuksellisen paljon ja lämpötilat olivat myös poikkeuksellisen kuumia, sillä mittari näytti hetkittäin jopa +47 ja +48 celsius astetta! Itse olin juuri tuohon aikaan Suomessa ja kieltämättä mikä onni! Ilma ulkona kuulemma poltti ja tuulenvire tuntui fööniltä. Kuulostaa jopa pelottavalta!

Salama on yksi luonnollinen tapa maastopalon syttymiselle ja tässä tapauksessa ihmisellä ei ole paljoa tehtävissä estääkseen onnettomuutta. Valitettavasti kuitenkin ihminen voisi tehdä paljonkin estääkseen tahalliset palot, joita syttyy klassisesti tupakan tumpista ja kun palot leviävät kotipihalta. Paloja valitettavasti sytytetään myös vakuutuspetoksien toivossa.

Pelottaako minua?

On pelottanut! Mutta henkilökohtaisesti pahimmat pelkoni ovat olleet todella kesyjä: aluksi jännitin kaasuhellan sytyttäminen sytkärillä, räjähdysvaara oli nimittäin mielessäni. Toisen kerran sydämeni on lyönyt normaalia lujempaa, kun ulkolampun valokeilaan hakeutui lauma isoja koppakuoriaisia airbnbn terassilla Salinan saarella tänä kesänä. Sekä elokuussa 2022 uimaan pääsyäni hidastivat ravut yhdellä kalliorannalla, sillä niitä oli kallionkoloissa paljon. Kaikista selvisin ja tosiaan aika kesyjä ovat jännitykseni olleet, vai mitä sanot?

Heräsikö kysyttävää tai kommentoitavaa? Tuu laittamaan viestiä vaikka instassa Muu Maa Mandariinin tilillä tai suoraa juliaxsicily!

5 comments

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Anton Montin kirja kuulostaakin todella mielenkiintoiselta, pitää ilman muuta laittaa korvan taakse. Sisilia kiinnostaisi itseäni juurikin tulivuorten takia. Erityisesti Etna ja Stromboli kiinnostaisivat kovasti.

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Iso suositus kirjalle! Äänikirjana sivut vilisivät podcastin lailla ja kävelylenkkejä oli pidennettävä, kun en malttanut lopettaa tarinaa! t. Julia

      Vastaa

  2. Nanna

    Todella mielenkiintoinen blogi. Italia ja Sisilia fanina kiinnostaa kaikki mahdollinen sieltä suunnalta:)
    Ehdottomasti täytyy lukea tuo vinkkaamasi kirja, Kiitos vinkistä.
    Osaatko sanoa, miksi Siliassa on niin hirvittävä määrä roskaa mm.teiden ja katujen varsilla. Vai satuimmeko lomailemaan siellä jätehuollonlakon tms. aikaan? Catanian lähistöllä Taorminaan päin oli lievästi sanottuna hurjan näköistä. Mitään muuta negatiivista en koko saaresta löydä, ihana Sisilia♡

    Vastaa

    1. juliaxsicily

      Heippa Nanna!
      Ihana kuulla, että Sisilia on löytänyt paikan sydämestäsi, saari on kertakaikkiaan upea!
      Valitettavasti jätehuolto kuitenkin takkuaa paratiisissa ja epäonnekseni joudun toteamaan, ettei kyseessä todennäköisesti ole ollut lakko, vaan tavallinen arki. Jätehuollon omistajuussuhteet eivät ole täysin rehellisissä käsissä ja ympäristöhuollon toteutumisen sijaan suurempana intressinä on raha – such a shame… tietysti paljon on myös yksilön vastuulla: tupakantumpit ja eväsroskat rantahiekassa eivät voi olla tiedonpuutetta vaan todennäköisesti silkkaa laiskuutta. Toki se, että kotitaloudet viskaavat roskapussinsa kadunvarsille syntyneisiin kasoihin tai moottoritien levähdyspaikoille on järisyttävää, mutta toisaalta syyttäminen on myös systeemiä: oikein toimimista ei ole tehty helpoksi, eikä niin halvaksikaan… Fun fact myös, että Italiasta kuljetetaan jätteitä Pohjoismaihin käsiteltäväksi, sillä maan oma jätteenkäsittely ei riitä tai se ei ole tarpeeksi kehittynyt – nyt en muista, mutta siis mahdollisesti Suomessa jatkokäsitellään Sisilian sotkuja…
      – Julia

      Vastaa

  3. SYKSY SISILIASSA - MILTÄ SE TUNTUU? - Muu maa mandariini

    […] Onko Sisiliassa turvallista – tästä löytyy kokonainen blogipostaus! […]

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *