Tämä on kysymys, jota multa on kysytty varmaan eniten, liittyen Espanjan muuttoon. Jos siis kaipaat vinkkejä tai tietoa liittyen aiheeseen, niin jatka lukemista! Tai mikäli just sulta löytyy lisää vinkkejä itseltä, jaa ne kommentteihin! 🙂
Meidän ensimmäinen vuokra-asunto Fuengirolassa oli unelma. Siinä oli 3mh, keittiö, olohuone, 2 kylpyhuonetta ja iso terassi takapihalla (10min rannalta). Maksettiin vuokraa kuluineen n. 750€ + sähkö päälle. Varattiin vuokra-asunto Finnvilla nimiseltä välitysfirmalta jo puoli vuotta ennen meidän muuttoa ja oikeastaan kaikki sujui mutkitta enismmäisestä päivästä lähtien. Kuten nimestäkin saattaa päätellä, kyseessä on suomalainen toimija ja siinä on myös puolensa. Takuuvuokran lisäksi jouduttiin maksamaan välittäjälle palkkio, joka vastasi 1kk vuokraa. Menetettiin lisäksi osa takuuvuokrastakin siinä kohtaa, kun muutettiin asunnon huonon sisäilman takia toiseen.
Vuokrattiin myös meidän viimeisin asunto toiselta suomalaiselta välitysfirmalta, sillä meillä oli kiire muuttaa ja sieltä löysimme sopivimman asunnon vikkelään. Toista välitysfirmaa en kuitenkaan halua mainostaa täällä, sillä noh.. heidän kanssaan kaikki ei mennytkään niin mukavasti… 😀 Tässä toisessa asunnossa meillä oli vuokra kuluineen myös 750€ +sähkö, vaikka se oli yli puolet pienempi, mutta sijainti oli ihan rannalla. Meren läheisyys tuo vuokraan aina pientä lisää, joten siihen kannattaa varautua.
Uuden asunnon ollessa kiikarissa katselimme paljon asuntoja myös Idealista-sivustolta, sillä muutama ystäväni on löytänyt asuntonsa sitä kautta. Lisäksi Idealistassa saa kätevästi luokiteltua alueet, mistä haluat etsiä asuntoa ja tarjontaa on paljon! Tämän kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä käsittääkseni kuka vaan voi laittaa asuntoja vuokralle tuonne.
Jos nyt lähtisin uudestaan ensimmäistä kertaa etsimään asuntoa, ottaisin ensimmäisen asunnon ehkä vain pariksi kuukaudeksi alkuun. Tutustuin nimittäin heti alussa useampaan ihmiseen, jotka vuokrasivat itse asuntojaan tai osasivat suositella hyviä Espanjalaisia välittäjiä. Tällä tavalla saa usein halvimmat (ja parhaimmat) asunnot, mutta niitä on ehkä hieman vaikeampaa löytää.
Yhtenä kultaisena vinkkinä kerron myös tässäkin aiheessa Facebook-ryhmien olemassa olosta, joissa välitetään asuntoja Espanjassa. Itse katselin esimerkiksi vuokra-asunnot Fuengirola-ryhmää useaan kertaan ja viestejeäkin tuli vaihdettua muutaman kanssa. Koira kuitenkin vaikeutti asunnon saamista (vaikka se onkin ihan mini), sillä useat ei halua koteihinsa ollenkaan lemmikkejä ja ymmärrän sen kyllä. Näitä ryhmiä löytyy myös muista kaupungeista, joten kannattaa etsiä.
Suosittelen aina käymään läpi myös kaikki tutut ja ystävät, jotka asuvat siellä, minne olet suunnitellut muuttavasi. Usein asuntoja on jonkun kummin kaimoilla tyhjillään ja vailla vuokralaisia!
Eli siis, tässäpä viisi vinkkiäni tiivistettyinä:
- Ota ensimmäinen asunto lyhyemmäksi ajaksi ja etsi välittäjät / vuokraemännät Espanjasta käsin. Näin löydät usein edullisimmat ja parhaimmat asunnot.
- Etsi suomalaiset (tai miksei muunkin maalaiset) välitystoimistot, niitä ainakin aurinkorannikolla on kasapäin. Tämä vaihtoehto saattaa tosin olla kallein.
- Katsele tarjontaa Idealista-sivustolta ja laita sitä kautta hakemuksia. Vuokraajat ovat usein paikallisia, joten valmistaudu keskusteluun espanjaksi!
- Liity Facebook-ryhmiin. Moni yksityinen laittaa näihin asuntojaan ja ne menevät nopeasti!
- Kartoita kaikki tuttavat ja läheiset, löytyisikö heidän tutuiltaan tyhjiä asuntoja?
Jos muita vinkkejä tulee mieleen, niin jakakaa ihmeessä kommentteihin aiheesta! <3
-Emilia
Oho, erikoista, että vuokralainen maksaa välityspalkkion. Meneekö se Espanjassa yleensäkin niin päin? Vai maksaako kumpikin osapuoli välittäjälle? Varsin vaivattomalta kuulosti asunnon hakeminen Espanjasta joka tapauksessa.
Moikka Mikko,
En ainakaan itse ole kuullut, että tuo välityspalkkion maksu menisi muuten kuin näin päin. Toki voi olla mahdollista, että systeemi menee eri tavalla esim. täysin Espanjalaisten välittäjien kanssa, tai että palkkio on esim. pienempi. jne.
Ja niimpä, ainakin omassa tapauksessani se on ollut varsin vaivatonta. Kuitenkin eräs ystäväni esim kertoi, että heillä on ollut nyt vaikeuksia kesken kesäsesongin löytää pidempi aikaista vuokra-asuntoa. Ehkä myös ajankohdilla on ollut merkistystä? tai vain onnea matkassa. 🙂
[…] rohkeasti kommenttia tai jaa oma vinkkisi. Lue myös aiemmat postauksemme asunnon vuokraamisesta Espanjassa ja […]
[…] asumisesta, voit lukea täältä Johannan postauksen asunnon vuokraamisesta Portugalissa, tai täältä Emilian postauksen vuokralla asumisesta Espanjassa. Vuokra-asumisesta on kirjoiteltu blogissa […]