Kiertomatkailu ja eritoten reppureissaaminen oli kaiken kaikkiaan ikimuistoinen, herättelevä ja omaa maailmankuvaa muuttava kokemus – paljon kontrasteja, erilaisia kulttuureja, makuja ja hajuja. Rinkalla kiertäessä oppii kuinka vähällä tulee toimeen ja sen, että tärkeintä on kokemukset. Upea reissu ja paljon tuli nähtyä, mutta myös korostui se kuinka paljon on vielä nähtävää.
FILIPPIINIT
Täydellinen kohde saarihyppelyyn! Haluat sitten sukeltaa kirkkaissa merivesissä, surffailla komeilla aalloilla, vaeltaa tulivuorilla, seikkailla viidakoissa, rentoutua riippukeinussa paratiisirannoilla – kaikki tämä ja vielä enemmän on mahdollista Filippiineillä. Kiersimme yhteensä 4 eri saarta: Cebu, Bohol, Boracay ja Palawan. Mieleenpainuvimmat kokemukset olivat ehdottomasti valashaiden kanssa uiminen Oslobissa Cebun saarella, snorklaaminen Boholilla ja paratiisirannat Boracaylla. Palawanin saari oli mieleen jäävin, siellä koettiin viidakko vaellus, viidakko bungalowissa yöpyminen, El Nidon upea saaristo ja glamping sekä merikilpikonna poikasten mereen vapauttaminen. El Nidosta kirjoitin erillisen postauksen johon pääset tästä.
Paljon jäi kuitenkin vielä Filippiineistä kokematta ja näkemättä, sillä saaria on tuhansia. Mikäli Filippiinien saaret kiinnostavat ja mahdollisuus on, suosittelen ottamaan reissulle aikaa jopa useamman kuukauden sillä nähtävää löytyy paljon.
Yllättämään pääsi se kuinka muista Kaakkois-Aasian maista poikkeava kulttuuri Filippiineillä vallitsi. Pidempään maassa asuneet osasivat kertoa, ettei maassa tunneta yleisesti ottaen palvelualtista turismikulttuuria – joka näkyi. Ruoka oli melko keskivertoista ja valitettavasti vatsapöpöjä osui kohdalle useita, myös ”paremmista” ravintoloista. Käteistä on hyvä olla aina, sillä korttimaksu mahdollisuudet on pienet eikä monia eurooppalaisia kortteja edes ole mahdollista käyttää. Internet ongelmat ovat hyvin yleisiä ja verkko on usein surkea tai sitä ei ole. Hintataso on alhainen, muttei kuitenkaan huomattavasti halvempi kuin esimerkiksi Thaimaassa. Hieman kaoottisessa kulttuurissa näkyi Espanjan ja USA:n vaikutteet siirtomaavaltojen ajoilta.
Jättäisin Filippiineille matkustaessa suosiolla pois suuret miljoonakaupungit, sillä mitä pienempi ja etäisempi saari – sitä parempi ja autenttisempi kokemus. Toki jokaisella on omat preferenssinsä matkustamiselle.
THAIMAA
Thaimaassa oli ehdottomasti parhain ja maukkain ruokakulttuuri. Isoja ruoka marketteja halvoilla hinnoilla ja monipuolisella tarjonnalla. Myös kasvisruokaa löytyi valikoimista lähes aina. Ymmärrän miksi suomalaiset pitävät Thaimaata niin sanotusti varmana matkakohteena: palvelualtis turismikulttuuri, kaunis luonto ja rannat, alhainen hintataso ja maukas sekä monipuolinen ruokatarjonta. Isoin haaste on ehkäpä löytää rauhallinen ja suurilta turistimassoilta huomaamatta jäänyt kohde. Majoituimme Phuketin etelä-rannikolla, Phuketin pohjois-osassa sekä Bangkokissa. Bangkok ylitti odotukset. Julkisilla kulkeminen oli helppoa ja Filippiinien miljoonakaupunkeihin verrattuna Bangkok oli todella siisti sekä toimiva.
Phuketissa vietimme suurimman osan ajasta rantamajoituksessa isolla villalla, sillä perheeni Suomesta saapui lomailemaan. Sanoisin Phuketin olevan mainio kohde rentoon rantalomailuun. Thaimaasta mieleen jäi erityisesti ystävälliset kohtaamiset paikallisten kanssa, herkulliset ruokamarkkinat, yksityinen veneretki pienelle saarelle Phuketissa ja Bangkokin hulppeat temppeli nähtävyydet. Ainut ”ei niin miellyttävä” -kokemus oli Phuketin Patong Beachin vilkas baari alue, jonka läpi kävelin kerran.. aivan liikaa meteliä, ihmisiä ja vilkkuvia valoja tällaiselle aistiyliherkälle ihmiselle, kuten minä. Thaimaasta löytyy pitkälti kaikkea kaikille: kaupunkilomailijoille suosittelen Bangkokia ja rantalomailijoille kohteita löytyy joka lähtöön riippuen täysin mitä kukin omalle matkalleen haluaa sisällyttää; snorklausta, villieläinten bongausta, golfausta, juhlimista yms.
INDONESIA
Indonesiassa suuntasimme kohteeseen, josta olen kuullut paljon mielipiteitä puolesta sekä vastaan. Parastahan on aina mennä itse kokeilemaan ja näkemään, kuin tehdä johtopäätöksiä liittyen muiden kokemuksiin. Vietimme aikaa Balilla (Ubudissa ja Denpasarilla) sekä Gili Trawanganilla. Näistä sydämeni vei Ubud. Rakastuin sen vehreyteen, rauhalliseen sekä maadoittavaan energiaan ja upeaan arkkitehtuuriin.
Balilla vallitseva kulttuuri, jossa keskeisessä roolissa ovat jumalat ja demonit on kiehtova. Saavuimme Ubudiin päivää ennen paikallista hiljaisuuden päivää, joka on merkittävä osa balilaista uutta vuotta. Juhlaa vietetään maaliskuun ensimmäisen uuden kuun aikaan ja hiljaisuuden päivää edeltävänä iltana ihmiset kerääntyvät kaduille juhlimaan paraatiin, jonne on viimeisten kuukausien aikana rakennettu käsityönä suuria mytologisia olentoja kuten demoneita kuvaavia patsaita. Patsaita apuna käyttäen kaduilla kerrotaan ja demonstroidaan tarinoita demoneista, tarkoituksena puhdistaa luonnollinen ympäristö elävien olentojen (erityisesti ihmisten) toiminnasta vapautuneista henkisistä saasteista. Juhlan jälkeisenä aamuna klo.6 alkaa hiljaisuuden päivä, joka kestää seuraavat 24 tuntia. Tällöin koko saari lentokenttää myöten on suljettu eikä kotoa tule poistua. Tarun mukaan edellisen illan juhlinta herättää demonit ja pahat henget, jotka sitten seuraavan vuorokauden ajan kulkevat kaduilla tuoden puhtaan alun uudelle vuodelle.
Balilla luonnon ja ihmisten välinen harmonia on virkistävää sekä temppeleillä vallitseva tunnelma on rahoittava. Ihmiset ovat hymyileviä ja toisten omaa tilaa kunnioittavia, joka on monessa Aasian maassa harvinaista. Gili Trawangan oli huomattavasti vilkkaampi ja enempi nuorison suosiossa oleva kohde. Nautimme muutaman päivän ajan hyvistä ravintoloista, snorklaamisesta kirkkaissa vesissä ja rauhallisella alueella olevasta villasta. Se riitti hyvin tämän pienen saaren kokemiseen. Jäin kaipaamaan vaellusta tulivuorilla auringonnousussa ja surffaamista, jotka ei tällä kertaa mahtuneet mukaan. Mutta Balille palaan vielä varmasti takaisin, joten nämä odottakoot seuraavaan kertaan.
SINGAPORE
Singaporessa vietimme vain vajaat kaksi vuorokautta, joten sisällytimme lyhyeen aikaan mahdollisimman paljon jaksamisen puitteissa. Kiersimme perinteiset Marina Bay Sands, Gardens by the Bay ja Merlion Park sekä testasimme Lau Pa Sat –ruoka marketin. Söin siellä uskomattoman hyvää naan-leipää ja juustokakkua.
Singapore on virkistävän siisti, moderni ja toimiva kun on pyörinyt muualla rähjäisemmissä Aasian maissa. Toki hintataso on myös merkittävästi korkeampi. Mutta kokemuksena sanoisin Singaporen olevan ehdottomasti käymisen arvoinen kohde. Meidän mandariiniporukan Sara on kirjoittanut useampia postauksia Singaporesta, joten kurkkaa vielä nämä jos mietit kohteeseen matkustamista Turistina Singaporessa kaikenkattava matkapostaus ja Mitä tehdä Singaporessa? Paikallisen parhaat päiväaktiviteettivinkit.
MALESIA
Malesiassa meidän oli tarkoitus viettää useampi kuukausi ennen Eurooppaan palaamista, mutta reissu jäikin lopulta vajaa kolme viikkoiseksi. Kohteenamme oli Kuala Lumpur, joka nousi suurimmaksi yllättäjäksi. Tiesin Kuala Lumpurista ennakkoon hyvin vähän, joka ehkä oli se mikä siinä kiehtoi. Olin kuullut fraasin ”Kuala Lumpur on kuin Dubain pikkusisko” ja nyt ymmärrän mistä tämä sanonta tule. Suuria pilvenpiirtäjiä, tasokkaita ravintoloita, hulppeita kauppakeskuksia ja hinta-laatusuhde on positiivinen yllätys. Samalla kuitenkin perinteisempää paikallista menoa löytyy esimerkiksi Bukit Bintang alueen kapeiden kujien keskellä aukeavasta Jalan Alorin katukeittiö ja –markkina alueesta.
Kuala Lumpurista mieleen jäi erityisesti upeat illalliskokemukset:
- Dining in the dark – Jossa ruokailtiin täysin sokkona pimeässä tilassa arvaillen muiden aistien avulla mitä kukin ruoka-annos sisälsi, ruokailun jälkeen menu paljastettiin ja nähtiin menikö arvaukset oikein.
- Cielo Sky Dining & Lounge – Fine dining kokemus upeilla maisemilla aivan Twin Towers pilvenpiirtäjien läheisyydessä.
- Marble 8 – Parhain kokemani pihviravintola, joka sijaitsi pilvenpiirtäjän 56. kerroksessa.
Kuala Lumpur jäi mieleen paikkana, jossa voisin nähdä viettäväni tulevaisuudessakin pidempiä aikoja kuten Euroopan kylmiä talvikuukausia. Suosittelen kohdetta erityisesti kaupunkilomailijoille.
KIERTOMATKAILUN MOLEMMAT PUOLET
Kuitenkin kuusi kuukautta jatkuvassa liikkeessä, vaihtaen maasta ja kaupungista toiseen oli uuvuttavaa. Etenkin viimeisten kuukausien aikana läsnä oli vahva tunne siitä, että olisi ihana palata kotiin… mutta tällä hetkellä ei ole kotia minne palata. Nyt vuorossa on kesän pituinen hengähdys Suomessa ja toivo siitä, että syksyn tullen löytyy ajatus siitä minne lähteä seuraavaksi ¨rakentamaan¨ kotia.
Välimeren rauhalliseen elämäntyyliin rakastunut haaveilija, joka nauttii arjesta kaikilla aisteilla. Haistellen suolaista meri-ilmastoa, tunnustellen auringon poltetta iholla, katsellen värikkäitä auringonlaskuja, kuunnellen meren kohinaa sekä maistellen raikkaita viinejä.
Kokonaisuutena kuulostaa kyllä ihan mahtavalta reissulta. Näistä omasta mielestäni erityisesti Filippiinit ja Indonesia ovat sellaisia maita, joissa kiinnostavia paikkoja riittää lukemattomia ja aikaa saisi kulumaan ihan loputtomasti. Malesiassa olen ollut vain Borneolla, joten sielläkin kyllä olisi mantereen puolella paljon kiinnostavaa nähtävää…