Etelä-Korea on noussut viime vuosina verrattavasta tuntemattomuudesta turistien suosioon, eikä vähiten kpop-kulttuurin ansiosta. Alla vinkkejä lomailuun aina niin trendikkäässä Soulissa!
Reissukombo: Etelä-Korea + Japani
Etelä-Korea ja Japani on jo pitkään ollut niiden matkakohteiden listalla, jonne ehdottomasti haluaisin päästä. Nyt vihdoin, viiden vuoden Aasian-asumisen jälkeen, päästiin käymään molemmissa! Päätettiin pienen pohdinnan jälkeen yhdistää reissut niin, että ensin lennettiin Souliin, Etelä-Koreaan, mistä viikon päästä jatkettiin matkaa Japanin Osakaan ja Tokioon. Seuraava mun postaus keskittyykin Japanin-reissuun, ja tässä postauksessa keskityn enemmän reissun Etelä-Korean osuuteen.
Tien päällä kului yhteensä 17 päivää mukaanlukien matkapäivät, eli noin kaksi ja puoli viikkoa. Tämä oli meidän mielestä ihan hyvä reissun pituus, sillä erityisesti pienen lapsen kanssa muuten olisi varmaan iskenyt aika kova reissuväsymys (tai siis, kovempi väsymys kuin mitä jo iski, heh). Jaoimme päivät siten, että Soulissa vietimme viikon, Osakassa 4 päivää, ja Tokiossa 6. Jos matka olisi pitänyt pitää vähän lyhyempänä, olisin pitäytynyt vain yhden kaupungin visiitissä Japanissa, sillä muuten matkapäivät olisivat tulleet niin lähelle toisiaan, että ainakin itseäni olisi alkanut rasittaa. Nyt vietimme siis kuitenkin neljä erillistä päivää kohdetta vaihtaen (Singapore-Soul, Soul-Osaka, Osaka-Tokio, Tokio-Singapore), ja näinä päivinä toki aktiviteetit jäävät vähäisiksi.
Muuten reissujen yhdistäminen kannatti kyllä, sillä lento Soulista Tokioon kestää vain pari tuntia, ja niitä lähtee kaiken aikaa. Lisäksi sää ja tapakulttuuri ovat samantapaisia molemmissa maissa, joten niiden välillä matkustaminen oli helppoa siinäkin mielessä.
Millainen on Soul?
Meidän piti olla Soulissa kevätaikaan, mutta juuri meidän viikon vierailun ajan sattui olemaan epätavallisen kylmää, joten sää vähän rajoitti meidän ulkoilua. Yritettiin silti kävellä niin paljon kuin mahdollista, tai vaihtoehtoisesti kulkea julkisilla, koska se on ehdottomasti paras tapa nähdä kaupunkia! Taksit ovat tosin erittäin edullisia, jos jostain syystä et haluaisi liikaa jalkautua.
Kylmän sään takia paikallinen kahvilakulttuuri olikin meille oikein suotuisa, sillä koko kaupunki on täynnä erilaisia kahviloita leivoksineen. Näihin kannattaakin poiketa ihan vain elämyksenkin takia, sillä niistä voi tilata mitä mielikuvituksellisimpia juomia! Kahvi onkin melkeinpä kansallisjuoma Soulissa, ja melkeinpä jokaisella kahvikojulla oli aamuisin ruuhkaa. Jännä kyllä, lähestulkoon kaikki tilasivat jääkahvin, vaikka ulkona asteita oli alle viisi. Samaten erityisesti naisia kylmä sää ei tuntunut haittaavan, kun kaduilla näkyi lyhyitä hameita tai sortseja ihan ruuhkaksi asti, kun itse värjöttelin monen vaatekerroksen alla. Ehkä Singapore on lopulta kuitenkin heikentänyt kylmyystoleranssiani…
Muutenkin Soulista jäi kiva vaikutelma, ja mielelläni palaisin sinne kesällä. Esimerkiksi Hongdaen ostoskatu ja Insadongin kahvilakuja insipiroivat kovastikin kiertelemään suotuisammalla säällä. Kaupunki oli oikein siisti ja hyvässä kunnossa, ja jalkakäytävillä pääsi helposti liikkumaan vaunujenkin kanssa. Julkinen liikenne toimi hyvin, ja vaikka metroasemat olivatkin ajoittain hieman hankalia navigoida, lippujen osto oli helppoa ja yksittäislipuilla pääsi liikkumaan edullisesti. Me ei edes lopulta ostettu mitään päivälippuja tai matkakortteja, vaan mentiin vaivattomilla kertakorteilla.
Kulttuurin Kiemuroita
Huomionarvoinen asia Etelä-Koreaan on kuitenkin paikallinen kulttuuri, joka korostaa suuresti itseä vanhempien, ja täten siis erityisesti iäkkäiden, kunnioitusta. Toki tällainen kulttuuri on vallalla muutoinkin Aasiassa, mutta tuntui, että Koreassa siinä mentiin ihan toisiin mittasuhteisiin. Muun muassa hissijonossa vaunujen kanssa odottaessa vanhemmat ihmiset menivät aina ohitse ihan noin vaan, samaten metrossa meitä pyydettiin useasti nousemaan kenen tahansa yli viisikymppisen tieltä, vaikka sitten joutuikin seisomaan lapsi sylissä väkijoukossa.
Kyse ei siis kuitenkaan ollut siitä, että lapsista ei pidettäisi – meille nimittäin hymyiltiin ja vilkuteltiin niiltä penkeiltä, joilta meidät oli juuri häädetty. Vuosia sitten aiemmalla visiitillä miestäni oli jopa lyöty kävelykepillä jotta hän nousisi ylös, kun hän oli metrossa istumassa priority-paikoilla. Meille tällä kertaa kyse ei ollut isosta ongelmasta, mutta kuitenkin hyvä asia huomioida!
Samoin kannattaa muistaa, että läheskään kaikki Korealaiset eivät puhu englantia edes auttavasti, erityisesti iäkkäämmät henkilöt tai hieman kaupungin ulkopuolella asuvat paikalliset. Samoin monet kirjoitetut ohjeet ovat tarjolla vain koreaksi. Google Translate tai muu käännössovellus kannattaa siis olla lähellä. Meitä auttoivat muun muassa puhetta kirjoitukseksi kääntävä toiminto, jonka kautta saatiin ohjeita tarvittaessa suullisesti kännykän mikkiin puhuttuna ja puhelin sitten käänsi ne englanniksi, sekä puhelimen kameraa käyttävä toiminto, jolla käännettiin niin ravintolan menuja kuin pesukoneen ja lattialämmityksen säätönappeja.
Majoitussuosituksia ja Aluevinkkejä
Soul on iso kaupunki, ja sieltä löytyykin paljon erilaisia alueita nähtäväksi. Mihin kannattaa asettua riippuu aina pitkälti siitä, millaista ohjelmaa reissultaan etsii!
Meidän majoituspaikka oli Myeongdongin alueella, joka sopi meille todella hyvin – paikka oli siisti ja moderni, metrolinjoja kulki lähellä useita, ja lähistöltä löytyi niin ruokapaikkoja kuin katukojuja täynnä oleva night markettikin. Muita huomionarvoisia alueita olivat vaikkapa Gangnam luksuskauppoineen ja tavarataloineen, yliopistoiden ympäröimä ja nuorten suosima Sinchon, tai vaikkapa yöelämää täynnä oleva ja korealaisista draamoista tuttu Itaewon. Kannattaa myös pitää mielessä matka lentokentälle, ja varmistaa, että sinne kulkeva metrolinja on helposti saavutettavissa, jos paikalle haluaa vaivattomasti.
Itse majoituimme Airbnb:ssä, joka oli hyvin tasokas ja jossa koko prosessi toimi moitteettomasti. Souliin alueella toimiikin paljon ammattimaisia Airbnb-majoittajia, joten näitä asuntoja kannattaa ehdottomasti harkita hotellien rinnalla, erityisesti jos matkustaa vaikkapa lasten kanssa tai isommalla porukalla. Soulissa on yleisesti kovat vuokrat ja pienet asunnot, joten ei kannata myöskään yllättyä hieman korkeammasta hintatasosta ja pienistä neliöistä. Kuitenkin erityisesti uudet asunnot on rakennettu hyvin funktionaalisiksi, ja niissä on mukava viettää kaupunkilomaa jos tahtoo vaihtoehdon ihan perinteiselle hotellille. Kannattaa kuitenkin tarkistaa Airbnb-hostin muut arviot ja kuinka monta niitä on, sillä näistä saa hyvää osviittaa sille, kuinka luotettava kyseinen majoittaja on.
Kaiken kaikkiaan en usko, että tämä oli meidän viimeinen kerta Etelä-Koreassa tai Soulissa! Itse haluaisin mieluusti takaisin lämpimämpään aikaan, sekä mielellään kävisin myös maan eteläosassa. Tällä kertaa meidän ainoa retki Soulin ulkopuolelle oli läheiselle Nami-saarelle, jota voin kyllä mieluusti suositella.
Jos muut kaukolomakohteet kiinnostavat, täältä löydät Julian postauksen lomamatkailusta Sisiliassa, tai täältä Janinan postauksen lomailusta Filippiinien El Nidolla. Kiitos kun jaksoit lukea tänne asti! Meitä voi lisäksi seurata instagramissa @muumaamandariini ja minua henkilökohtaisesti @sarafromfinland.
Kahdenkympin paremmalla puolella oleva Suomimimmi, joka päädyttyään naimisiin Singaporelaisen miehen kanssa asustaa nykyään tropiikissa! Perheeseen kuuluu lisäksi kaksi kissalasta, ja viime vuonna jengiin liittynyt tyttövauva Eliana. Lapsi (ja kissa) -arkea päiväntasaajalla voi seurata lähemmin instassa @muumaamandariini tai @sarafromfinland
Etelä-Korea ja Soul onkin meille vierailemattomia kohtaita. Kiinnostaisi kyllä. Korealaisissa ravintoloissa ollaan käyty, ja tykätty! Japanissa ollaan reissattu aika paljon, ja oletukseni on, että jotain samaa, ja paljon erilaista. Joskus vielä.