ITÄVALLAN TRAUNSEE: VUORISTOJÄRVI ILMAN TURISTIMASSOJA

Itävallan Traunsee-järvi on voittanut kaikissa mahdollisissa lotoissa: on kristallinkirkasta vettä, korkeat kalkkikivivuoret ympärillä, sinne pääsee helposti julkisilla Wienistä ja Salzburgista ja tekemistä löytyy laidasta laitaan. Mikä parasta, väentungosta ei juuri ole!

Valtava vuorenmöhkäle näkyy junan ikkunasta jo monien kymmenien kilometrien päästä: Traunstein, myyttinen jättiläinen, Traunseen hiljainen vartija. Itse järven huomaa vasta, kun juna puksuttaa aivan sen rantaa pitkin.

Traunsee taitaa olla lempipaikkani Itävallassa. Harkitsin pitkään, jakaisinko tätä helmeä vai kätkisinkö sen, mutta eiköhän Itävaltaan mahdu muutama muutama pyöräilijä tai patikoija lisää. Tästä postauksesta löytyy pienoinen tietopaketti Traunseestä kohteena sekä patikka-, aktiviteetti- ja ravintolavinkkejä.

Järvi sijaitsee Salzkammergutin alueella suht lähellä Salzburgia ja Linziä. Alue on saanut nimensä entisaikojen suolatuotannosta, mutta nykyisin se on tunnetumpi järvistään ja vuoristaan, joita siellä kyllä piisaa: Traunseen lisäksi tunnettuja järviä ovat esimerkiksi Wolfgangsee ja Attersee. Itävallan yksi tunnetuimmista turistirysistä, järvenrantakylä Hallstatt, vetää lähes kaikki seudun kansainväliset matkailijat puoleensa, ja loput järvistä jäävät enimmäkseen itävaltalaisten aktiivilomailijoiden ja paikallisten iloksi. Traunsee ei missään nimessä ole mikään salaisuus itävaltalaisten keskuudessa, mutta kenties harvempi suomalainen on kuullut tästä Hallstattin hiljaisemmasta ja rauhallisemmasta serkusta.

Traunsee on Itävallan syvin järvi (ellei Sveitsin ja Saksan kanssa jaettua Bodenseetä lasketa) ja myös maan neljänneksi suurin. Siihenpä superlatiivit loppuvatkin. Traunseen rannalla ei ole UNESCO:n maailmanperintökohteita, suuria laskettelukeskuksia tai isoja kaupunkeja. Sitä ympäröivät huiput ovat suht matalia; Dachsteinin jylhät jäätiköt kimmeltävät vasta kaukaisuudessa. Muutamaa pikkumuseota ja maauimalaa lukuunottamatta varta vasten rakennettuja nähtävyyksiä ja aktiviteetteja ei juuri ole. Minusta Traunseen ainutlaatuisuus juontuukin juuri siitä, ettei sinne tulla Lonely Planetin must see -listan perässä, vaan ihan vaan rentoutumaan ja reippailemaan. Traunsee on vilkkaimmillaan kesäkaudella, jolloin läkähtyneet kaupunkilaiset pakenevat kuumaa asfalttia viileän vuoristojärven rannalle. Suosittelen! Traunseellä vallitsee ympäri vuoden paljon korkeampia huippuja leudompi sää, sillä järvi ei itsessään ole kovin korkealla, noin 400 metrissä.

Traunseellä vallitsee minusta ihanteellinen loikoilun ja ulkoilmaelämän yhdistelmä. Päivät voi viettää patikoiden, maantie- tai maastopyöräillen tai vaikka järven syvyyksissä sukeltaen (Itävallassa on paljon sukelluspaikkoja!), ja päivän päätteeksi voi pulahtaa järveen, istuskella iltaa rantaravintolassa tai ihan vaan katsella auringon laskevan vuorten taakse teekupponen kädessä.

Olen käynyt Traunseellä nyt muistaakseni 5-6 kertaa, mutta pyörä- ja patikkereittejä riittäisi edelleen koluttavaksi ainakin toinen mokoma. Wienistä kestää alle 3 tuntia junalla mihin tahansa kylään järven rannalle, minkä takia sinne on helpompaa lähteä parin päivän minilomalle kuin esimerkiksi Tiroliin. Niin Linzistä, Salzburgista kuin Wienistä pääsee Traunseelle yhdellä vaihdolla, mikä tekee matkasta helpon autottomille matkaajille. Alueen kylillä on muuten ihan mahtava Traunstein-Taxi–järjestelmä, jolla pääsee monien vaellusreittien aloituspisteeseen pikkurahalla tilauskyydillä. Autoa ei todellakaan tarvitse vuokrata Traunseen-lomalle, vaikka olisi liikenteessä pikkulasten kanssa!

Traunstein kohoaa suoraan järvenrannasta 1691 metrin korkeuteen

Itse järven lisäksi Traunseen tunnetuin paikka lienee Traunstein-vuori, joka nousee pystysuorana kalkkikiviseinämänä järven syvyyksistä. Traunstein on paljon korkeusmetrejään kuuluisampi ja kinkkisempi vuori, jonka voi bongata usein myös maalauksista ja kirjoista. Traunstein näkyy kaikista järvenrannan asutuskeskuksista, ja sen läsnäolo hallitsee maisemaa ympäri järven. Vuorta kuulee myös kutsuttavan lisänimellä Der vertriebene Berg, karkoitettu järvi, sillä se seisoo ylpeänä ja yksinäisenä matalampien kukkuloiden keskellä – se ei vaikuta kuuluvan maisemaan.

Traunstein kuulunee Itävallan tunnetuimpien vuorten joukkoon kiipeily- ja patikkapiireissä, ja se on muotoutunut myös yhdeksi lempivuoristani. Traunsteinin ympäristö on kokonaan suojelualuetta, joten siellä voi nähdä harvinaisia lintu- ja kasvilajeja. Huipun läheisyydessä, suojaisessa havupusikossa, pomppii laumoittain gemssejä, jotka kurkkivat uteliaasti kiipeilijöitä. Varoituksen sana: yksikään Traunsteinin huiputusreitti ei ole helppo eikä kovin turvallinen. Korkeusmetrejä kertyy vähintään 1200 aloituspisteestä huipun ristille, ja jokaisella reitillä on vähintään metalliköysiä, ellei jopa via ferrata -osuuksia. Tunnetuimmat reitit huipulle ovat:

  • Mairalmsteig lähestyy vuorta takakautta, eikä sille tarvitse via ferrata -varusteita. Reitti on jyrkkä eikä sovellu korkeanpaikankammoisille.
  • Gmundner Steig on helpon via ferratan ja patikkaosuuksia yhdistelmä, eikä sille ole asiaa ilman kovaa kestävyyskuntoa ja vuoristokokemusta. Reitti johtaa Itävallan alppikerhon majalle, jossa voi yöpyä ennen tai jälkeen huipulla poikkeamisen. HOX! Käytäthän via ferrata -settiä ja kypärää!
  • Naturfreundesteig kulkee hieman eri reittiä kuin Gmundner Steig ja eri majan kautta (Traunsteinhütte), mutta vaikeustaso ja pituus ovat hyvin samankaltaiset. HOX! Käytäthän via ferrata -settiä ja kypärää!

Lisäksi Traunsteinin kallioilla risteilee valtava määrä kiipeilyreittejä.

Suosittelen ehdottomasti yöpymään jommalla kummalla vuoristomajalla. Auringonlasku- ja nousu Traunseen yläpuolella ovat ikimuistoisia näkyjä: Dachsteinin jäätikkö säihkyy kaukaisuudessa, Totes Gebirge -vuoriston harmaat kiviseinämät kohoavat etelässä ja Tonavan laakso levittäytyy jalkojen eteen pohjoisessa. Yöllä järven rannalla loistavat valonauhat ja taivaalla tähdet.

Lokakuun auringonlasku Traunsteinhütte-majalta…

… ja auringonnousu 12 tuntia myöhemmin!

Onneksi Traunseen maisemista löytyy lyhyempiä ja vaarattomampiakin patikkapolkuja ihan tai lähes yhtä hienoilla maisemilla.

Helppoja reittejä

  • Langbathseen-järvien ympäri (aloituspisteeseen pääsee Traunstein-Taxilla)
  • Offensee-järven ympäri (tännekin pääsee Traunstein-Taxilla)
  • Laudachsee-järvelle Traunstein Taxin am Klamm-pysäkiltä tai Grünbergin köysiradan yläasemalta
  • Feurkogel-hissin yläasemalta Höllengebirgen alppimäntylabyrintissa

Keskivaikeita reittejä

  • Offensee-järveltä pikkuiselle Wildensee-järvelle ylempänä vuoristossa
  • Kleiner Sonnstein-huippu joko Ebenseestä tai Traunkirchenistä
  • Laudachsee-järvi Gmundenista käsin Grünbergin huipun kautta (ilman köysirataa)
  • Vaellus Gassel-tippukiviluolalle Ebenseestä – kesällä luolaan pääsee opastetulle kierrokselle!

Mikäli vaelluskengät jalassa hikoilu ei kiinnosta, moni näistä reiteistä ja kymmeniä muita soveltuu myös maastopyöräilyyn. Mikäli tykkää pyöräillä tietä pitkin, Salzkammergutin aluetta kiertää monipäiväinen pyöräreitti, josta voi valita sopivan etapin poljettavaksi.

Vaikka Traunsee onkin enemmän kesäkohde, talvellakin tekemistä riittää. Mikäli lumi ja muta eivät haittaa, iso osa helposta vaellusreiteistä käy myös talvivaellukseen. Mikä on kauniimpaa kuin auringossa säihkyvät, lumiset vuoret?

Mikäli aivan kelvoton ilma yllättää – ei mitenkään tavatonta Alpeilla – sadepäivää voi viettää esimerkiksi Schloss Ort -linnan näyttelyä tai Gmundenin keramiikka- tai kaupunkimuseoita kiertäen, tai esimerkiksi Ebenseen uimahallissa, jossa on yllättävän kattava saunaosasto. Mikäli kaipaa kunnon hemmottelua jomottavien jäsenten parantamiseksi, 30 kilometrin päässä Bad Ischlissä on keisariaikaa henkivä, yleellinen kylpylä, jonne pääsee suoralla junalla pikkurahalla.

Lempiravintoloitani

  • Gmundenissa kreikkalainen Meteora
  • Ebenseessä itävaltalainen Hotel Post ja itävaltalais-portugalilainen Auerhahn
  • Vuoristomajojen ruokia ei peittoa mikään! Traunsteinin Gmundner Hütte ja Traunsteinhütte eivät tuota nälkäisille pettymystä

Tätä kirjoittaessa iski hinku lähteä taas Traunseelle, vaikka tulin sieltä takaisin vasta pari viikkoa sitten – vielä olisi monta polkua kulkematta. Ehkä taas ensi kesänä?

Oliko Traunsee valmiiksi tuttu? Lähtisitkö sinne, vai iskevätkö isommat vuoret ja tunnetummat nähtävyydet enemmän?

Täällä voit seurata Muu maa mandariinia Instagramissa, ja täällä minua eli Sunnaa.

Paikallisvinkkejä asuinmaihinsa ovat jakaneet blogissamme myös ainakin Sara Singaporesta ja Johanna M. Portugalin Sesimbrasta.

10 comments

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Traunsee ei ollut itselleni lainkaan tuttu, vaikka Itävallassa olenki useammassa paikassa käynyt. Traunstein-vuori olisi todella hienoa päästä joskus huiputtamaan ja muutenkin kuulostaa siltä, että hienoja patikoita paikalla riittää. Täytyy pitää tämä paikka mielessä, kun seuraavaksi käymme Itävallassa.

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Traunsee on siis säilynyt salaisuutena tähän asti! 😀 Ehdottomasti, Traunsee on minusta paljon vaikuttavampi kuin matalampien vuorien Mondsee tai Attersee ja mukavampi kuin turistirysä Hallstatt. Traunstein on ehkä hienoimpia yhden yön patikka/via ferrata -reissuja, jonka olen tehnyt, suosittelen. Rankkahan se tosin on ja pitää olla todella varovainen.

      Vastaa

  2. Aila ja Juha

    Aivan ihana järvi ja sinulla oli siitä paljon hienoa ja mielenkiintoista kerrottavaa ja upeita kuvia. En oikeastaan edes tajunnut, että siellä olisi noin paljon patikointivaihtoehtoja ja myös pyöräilyvaihtoehtoja. Meidän kokemuksemme sieltä oli vain helppoa pyöräilyä järven rannoilla, mutta tosi kivaa sekin. Ja sitten ne näköalat kävimme katsomassa siellä Salzkammergutin Baumwipfelpfadilla, joka myös oli hieno, vaikka päiväksi sattuikin vähän sumuinen. Mutta olen kanssasi samaa mieltä, rauhallinen ja kaunis, kannattaa käydä. Laitan tähän sinulle linkin myös omaan postaukseemme, jos tykkäät nähdä, miten vanhuksetkin siellä pyöräilevät . Aila
    https://ailajajuha.com/2021/11/15/mondsee-ja-traunsee-itavallan-jarvia-pyoraillen

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Paljon kiitoksia Aila, teilläkin on upea matkakertomus vehreillä kuvilla. Kohta täällä taas näyttääkin noin kesäiseltä, enää muutama viikko! Mekin olemme pyöräilleet Hallstätterseen ja Traunseen ympäri, oikein leppoisaa tekemistä ja hyvää jäätelöä matkan varrella. Jos satutte vielä toiste Traunseelle, suosittelen ehdottomasti etenkin Laudachsee- tai Langbathseen-järvien ympäristössä patikointia. Korkeuserot ovat hyvin maltilliset, mutta maisemat aivan uskomattomat. Aloituspisteeseen pääsee näppärästi varaustaksilla muutamalla eurolla.

      Vastaa

  3. finintirol

    On upea järvi, suosittelen. Muutenkin alue noiden isojen, ja monien pienten, järvien ympäristössä on upeaa.

    Mikäli noilla paikoin liikuskelee niin me ollaan usein pysähdytty viereisen ison järven, Atterseen luoteiskulmaan syömään herkulliset tikussa paistetut kalat. Taisi olla taimen, tai jotain sinne päin.
    Paikka on Steckerlfisch Tomi osoitteessa Moos 14, 4863 Seewalchen am Attersee. Paikka on ulkoilmaravintola. Herkullisia grillattuja kaloja.

    Atterseen eteläkärjessä olevassa Nixenfall-vesiputouksessa asustaa muuten merenneito. Pyöräilkäähän moikkaamaan Adharaa, kun maisemissa liikutte 🙂 Me käytiin yksi kesä ja tässä linkki kirjoittamaani blogitarinaan paikasta niin tekin löydätte perille https://finintirol.fi/merenneito-nixenfall-vesiputous-attersee-itavalta/

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Kiitos vinkeistä! Pitääpä käydä naapurijärven puolella seuraavalla pyöräreissulla. Edellisen kerran pyöräiltiin Hallstätterseen ympäri ja Bad Ischlin suunnilla – yllättävän hyvä pyöräinfra lähes joka paikassa. Kaloja taidan kyllä kiusata vain snorklauksen merkeissä.

      Vastaa

  4. Mare

    Kaunis paikka. En ole käynyt, mutta vankkana Itävallan kävijänä kiinnostus heräsi heti. Enimmäkseen ollaan oltu Tirolin puolella, mutta kauniita paikkoja olisi tutkittavana muuallakin 🙂 Kiitos tästä.

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Kiitos Mare! Tirolissa kyllä kelpaa seikkailla. Viikonloppuna juuri kumppanin kanssa juteltiin, että Itävallassa kyllä riittää upeita paikkoja, jopa muuallakin kuin vuorilla.

      Vastaa

  5. Tarja

    Kiitos hienosta kuvauksesta! Olen suunnitellut leppoisaa nautiskelu- ja ulkoilumatkaa ”jonnekin Salzburgin seudulle” toukokuun puoliväliin, tämä tuli kuin tilauksesta 😊 Millaisiin sääolosuhteisiin / lämpötiloihin kannattaisi näin ensikertalaisena varautua? Mainitset että sää on leudompi, onko toukokuu vielä mutaista aikaa?
    Huiputtamisen jätän muille, varmaan nuo helpot reitit maisemista nauttien olisivat oma valintani.

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Onpa mukava kuulla, tervetuloa! Ihan mahtaviin maisemiin pääsee Salzkammergutissa ilman hikoiluakin järvien rantapromenadillakin kävellen. Jos haluaa päästä korkeammalle ilman käppäilyä, niin köysiradalla pääsee Traunseen ympärillä joko Feuerkogelin päälle Ebenseestä tai Grünbergin päälle Gmundenista. Täällä on lista alueen köysiradoista: https://www.salzkammergut.at/aktivitaeten/sommer/wandern/bergbahnen.html

      Keväällä keli vaihtelee täällä paljon, voi olla mitä vain 15 ja 25 asteen välillä. Viime toukokuu oli tosi sateinen ja sitä edeltävä helteinen, riippuu ihan millainen ilmamassa sattuu päälle. Keväällä sataa vähän enemmän kuin yleensä, joten kannattaa ottaa sadetakki tai sateenvarjo mukaan. Vuorilla yli 2000 metrissä on vielä lunta, mutta laaksoissa voi olla jo hellettä. Uikkaritkin kannattaa pakata mukaan, maauimalat ja valvotut uimarannat aukeavat toukokuun puolella myös. Ihanaa reissua!

      Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *