EKOTALO PORTUGALIIN – OSA 1

Täällä Portugalissa rakennetaan parhaillaan ekologista taloa Lissabonin eteläpuolelle luonnonkauniin laguunin rannalle, kuten olen täällä jo aiemminkin vihjaillut. Nyt kerron kuitenkin tarkemmin, mistä tässä kaikessa on kyse, joten lue taloprojektin sekä valitun rakennusmetodin esittely ja raksahommien edistymisvaiheet alta!

Miksi valitsimme rakentamisen?

Meillä on ollut pieni, noin 500 neliömetrin tontti Lagoa de Albufeirassa jo muutaman vuoden, mutta vasta nyt olemme päässeet rakentamaan sille taloa. Talo tulee ainakin toistaiseksi lomavuokrauskäyttöön. Aluksi ideana oli hankkia sijoitusasunto rannan läheisyydestä Sesimbran keskustasta, mutta hinnat ja kysyntä olivat siellä niin kovia, että sopivaa asuntoa oli vaikeaa löytää. Niinpä päädyimme ennemmin rakennuttamaan samalla rahalla ekotalon toiselle alueelle, kuitenkin niinikään rannan läheisyyteen, jotta lomavuokralaisia löytyisi helposti. Näin saisimme pienen keskusta-asunnon sijasta oikean talon, jossa voisimme itsekin mielellämme joku päivä asua. Tämä pidettiinkin mielessä pohjapiirrosta suunnitellessa.

Toinen syy oli, että itse rakentamalla saisimme juuri sellaisen talon kuin haluaisimmekin ja asumismukavuuden kohdilleen, budjetin rajoissa toki. Olen täällä ennenkin valittanut siitä, miten portugalilaiset talot ovat valitettavan usein huonosti eristettyjä ja siten talvella kylmiä ja koleita ja kesällä kuumia. Monissa on myös kosteusongelmia ja kaikenlaisia omasta mielestäni epäkäytännöllisiä ratkaisuja. Silti budjettimme tuskin olisi riittänyt tavanomaisen, mutta hyväkuntoisen pienen talon hankkimiseen haluamaltamme alueelta, joten puurunkoinen talo oli oikeastaan ainoa mahdollinen toteutustapa. Olimme oikeaan aikaan liikkeellä, sillä sekä alueen tonttihinnat että valitsemamme rakennusfirman hinnat ovatkin jo muutamassa vuodessa nousseet noin 30%.

Tontti Portugali
Lähtötilanne tontilla helmikuussa 2021.
Rakennusprojekti alkaa Portugalissa
Raksa-aita ja tontti huhtikuussa 2021.

Lagoa de Albufeira

Tykkäämme tosi paljon alueesta, jonne rakennamme. Lagoa de Albufeira on rauhallinen omakotitaloalue, joka sijaitsee Sesimbran kunnassa noin 40 minuutin ajomatkan päässä Lissabonin keskustasta etelään, luonnon ja maaseudun ympäröimänä. Rannalle kävelee taloltamme vain 5 minuuttia, ja upean merenrannan lisäksi Lagoa de Albufeirassa on ihana laguuni, jossa myös lasten on turvallista uida. Laguuni on myös suosittu paikka leijalautailuun, SUPpailuun ja melomiseen, ja näitä välineitä vuokrataankin laguunin rannalla. Lisäksi meren aalloissa voivat ainakin kokeneemmat konkarit myös surffata.

Lagoa de Albufeirasta löytyy hyvät ja leveät kävelytiet sekä pyörätiet ja puistoalueita – muun muassa ilmainen minigolfrata (jonne täytyy toki tuoda omat välineet), ulkoilmakuntosali ja urheilukenttä skeittiramppeineen sijaitsevat aivan talomme takana. Alueelta löytyy myös mäntymetsää, jonka poluilla on mukava kävellä. Rannalla sijaitsee muutama rantaravintolakin. Muita palveluita ovat parit minimarketit ja tori, josta saa viikonloppuisin tuoreita paikallisia tuotteita. Tuntuu, että alue kehittyy koko ajan vain viihtyisämmäksi! Lisäksi lähialueelta löytyy valtavasti nähtävää ja tehtävää sekä lukuisia päiväretkikohteita, Sesimbran lisäksi mm. Lissabon, Cascais, Sintra, Setúbal sekä Arrábidan luonnonpuisto.

Lagoa de Albufeira
Lagoa de Albufeiran laguunin rantaa.
Leijalautailu Lagoa de Albufeira
Laguunissa voi harrastaa monia vesiurheilulajeja.

Lagoon Eco Villa

Lagoa de Albufeiran tontille kohoaa 86-neliömetrinen, kaksikerroksinen ekotalo, jonne mahtuu majoittumaan todennäköisesti 6 ihmistä, lisävuoteiden kanssa 8 tai kenties maksimissaan jopa 10. Tarkempi luku selviää, kun näemme paremmin, mahtuuko talon pienempiin makuuhuoneisiin lisävuoteet vai tuleeko liian ahdasta. Kahteen makuuhuoneeseen tulee parisängyt ja kahteen sinkkusängyt, lisäksi olohuoneeseen tulee kahden nukuttava vuodesohva. Makuuhuoneita on siis kokonaisuudessaan neljä, joista yksi on alakerrassa ja kolme yläkerrassa, kylpyhuoneita on kaksi ja lisäksi talossa on avointa tilaa oleva olohuone-keittiö-ruokailutila, josta on käynti oleskelutilan jatkeena toimivalle ulkoterassille. Ajatuksena on myöhemmin varustaa terassi katteella ja lasituksella, jolloin se olisi suurimman osan vuodesta ihan käypä sisätila.

Sisustus noudattelee pitkälti skandinaavista makua, sisältäen ripauksen luonnonmateriaaleja ja boheemeja elementtejä. Huonekaluista suurin osa on hyväkuntoista käytettyä tavaraa, koska ekonäkökulma huomioidaan tässäkin, mutta ainakin sängyt aiomme hankkia uutena. Talo onkin täydellinen majoituspaikka perheelle tai ystäväporukalle, ja sen alakerta suunnitellaan myös esteettömyyskysymykset huomioiden. Talon pienehköä kokoa kompensoivat mukavasti terassi ja ympäröivä puutarha. Onneksi Portugalissa paistaa usein aurinko!

Lagoon Eco Villa tulee Airbnb-vuokraukseen todennäköisesti loppukesän tai alkusyksyn aikana, koska nyt sitten saammekin talon puutarhoineen vuokrauskuntoon. Olisiko tässä mukava syyslomakohde jo tälle vuodelle, jos koronatilanne sallii? Syyskuusta lokakuun lopulle on Portugalissa yleensä vielä aivan kesäiset kelit, mutta talvellakin on usein 15-18 astetta lämmintä ja auringossa tarkenee silloinkin t-paidassa. 🙂 Rakennusprojektin etenemistä voi seurata Instagramissa @lagoonecovilla ja tykkäämällä ekovillamme Facebook-sivusta – kannattaa ottaa nämä somet seurantaan ihan jo tulevia lomiakin ajatellen, mikäli Portugalissa matkailu kiinnostaa!

Ulkokuntosali Sesimbra
Lagoa de Albufeiran ulkoilmakuntosali ja viereiset urheilukentät.
Minigolf Sesimbra
Minigolfrata on ilmainen, kunhan tuo omat välineet. Se löytyy parinsadan metrin päästä talolta.

Ekotalo luonnonmateriaaleista

Tiesimme jo rakennusprojektin alusta pitäen, että haluaisimme ekologisen talon, sekä ympäristö-, kustannus- että mukavuussyistä. Ensimmäinen vuosi tontin hankkimisen jälkeen meni rakennusfirmojen kartoittamisessa ja sellaisen yrityksen etsimisessä, joka rakentaisi meille tarpeitamme vastaavan talon ja auttaisi myös lupa-asioiden hoitamisessa. Keväällä 2019 löysimmekin tällaisen yrityksen nimeltään PinhoCasa, suunnittelimme talon alustavasti ja teimme kaupat.

Talokauppojen jälkeen käytiin vielä tarkat piirrustukset läpi arkkitehdin kanssa, rakennusfirman puolesta tehtiin tekniset suunnitelmat ja laitettiin rakennuslupa kaikkine papereineen vireille. Lupahakemus jätettiin tammikuussa 2020 ja sen hyväksymistä odoteltiin koronan takia melko tasan vuosi. Normaalitilanteessa lupa olisi voinut hellitä jopa muutamassa kuukaudessa, koska Sesimbran kunta on myötämielinen ekologisille rakennuksille (huom! kaikki kunnat eivät välttämättä ole). Lopullinen rakennuslupa saatiin tammikuun 2021 lopulla ja hommia lähdettiin aloittelemaan jo helmikuussa.

Olkipaalitalo perustukset
Valmiit perustukset ja ensimmäiset tontille saapuneet seinäelementit.

Olkipaalitalo Portugaliin

Puurakenteiset talot ovat Portugalissa melko uusi juttu, ja meidän talomme vasta erikoisuus onkin. Seinät nimittäin rakennetaan puurakenteisista paneeleista, joiden välissä on tiiviiksi puristettua olkea. Päälle tulee luonnollinen ja hengittävä savirappaus, jonka ulommaisesta pinnasta saadaan öljyn avulla vettähylkivä. Paksut, 40-senttiset seinät on täytetty luonnon omalla eristeellä, joten eristysarvo sekä lämmön että melun suhteen on hyvä. Oljen R-arvo on toki hieman huonompi kuin teollisissa eristeissä (yleensä välillä R-30-R-50), mutta paksuus kompensoi sitä tehokkaasti. Olkipaalitalo pysyy talvella lämpimänä ja kesällä viileänä, mikä Portugalin ilmastossa kasvattaa huomattavasti asumismukavuutta ja on kirjaimellisesti kullanarvoista, koska talven lämmityslaskuissa ja kesän viilennyslaskuissa syntyy säästöä. Katsotaan, tarvitseeko suunniteltua ilmalämpöpumppua asentaa lainkaan! Taloon on varattu paikka myös kamiinalle, mutta sitäkään ei vielä ensi alkuun olla asentamassa.

Olkipaalitaloissa on asuttu jo paleoliittiselta kaudelta lähtien, ja myöhemmin niitä on rakennettu perinteisesti esimerkiksi Keski-Euroopassa ja USA:ssa. Nykyisin olkipaalitalot ovat keränneet suosiota luonnonmateriaalirakentajien keskuudessa. Olkipaalirakentamisella on monia hyviä puolia, kuten uusiutuvat, vähäpäästöiset ja edulliset rakennusmateriaalit jotka ovat myös helposti saatavilla, mutta myös erinomainen eristyskyky sekä siitä seuraava vähäinen lämmitys- ja viilennystarve. Paalien ominaisuuksiin kuuluu myös luonnollinen palonkestävyys, koska tiiviissä olkipaalissa ei ole tarpeeksi ilmaa, jotta se syttyisi liekkeihin. Myös rappaus tietysti suojaa olkipaaleja tulelta. On mukava ajatus, että suurin osa talosta voidaan periaatteessa palauttaa takaisin luontoon sen käyttöiän päätyttyä.

Olkipaalitalo elementit
Olkipaneeliseinät nousevat raksalla.

Huonoja puolia on oikeastaan vain yksi, ja se on orgaanisten materiaalien herkkyys kosteudelle. Olkipaalitalo tuleekin varustaa vedenpitävillä saappailla ja hatulla, eli asianmukaiset perustukset ja hyvä katto ovat tärkeitä. Kun nämä ovat kunnossa, voi olkipaalitalo kestää helposti 100 vuotta ja ylikin. Oljessa ei ole jäljellä jyväosia, joten jyrsijät ja muut elukat eivät olkipaaleja ruoakseen nakerra, mutta rappaus tulee siitä huolimatta pitää hyvässä kunnossa, jotta itse olki ei pääse altistumaan ulkopuolisille elementeille eikä kutsumaton vieras pääse myöskään tekemään pesäänsä olkipaaliin. Katto tehdään perinteisistä portugalilaisista savitiilistä, luonnonmateriaalia tavallaan sekin. Ja tottakai sisäpuolelle tulee kurkistusikkuna, josta näkee oljen seinän sisässä!

Ekologisen talosta tekevät myös energiaratkaisut, joissa hyödynnetään aurinkoenergiaa. Katolle tulee aurinkovoimalla toimiva boileri käyttöveden lämmitykseen ja verkkoon kytketyt aurinkopaneelit. Akkuja emme ainakaan tällä hetkellä ole hankkimassa. Tontilla on myös syvä pohjavesikaivo, josta saa kasteluvettä puutarhaan. Vesi täytyy vain testata ja kaivo kunnostaa ensin. Puutarhaan haluamme istuttaa hedelmäpuita ja alueella luonnostaan kasvavia yrttejä, mutta myös trooppista tunnelmaa tuovia palmuja ja koristekasveja, pitäen sen kuitenkin helppohoitoisena. Pyrimme permakulttuuriajatteluun, jossa kaikella on enemmän kuin yksi funktio.

Ekotalo Portugali
Tähän tulee ulko-ovi.

Missä raksalla mennään?

Ylläolevissa kuvissa näkyykin vastaus kysymykseen, eli tämänhetkinen tilanne raksalla. Alakerran seiniä siis pystytetään parhaillaan.

Rakennuspuuhat polkaistiin käyntiin keväällä, ja tulimme helmikuun puolivälissä Azoreilta tänne mantereelle valvomaan rakennusprosessia. Ensin tontilta kaadettiin kaksi mäntyä, jotka olisivat olleet talon tiellä. Kaksi jäi vielä pystyyn. Puut haluttiin hyödyntää, joten isommat rungot ja pölkyt jätettiin tontin nurkkaan kuivumaan ja odottamaan jatkokäsittelyä mm. puutarhan polkujen materiaaleiksi ja ehkä jopa jonkinlaisiksi huonekaluiksi. Suunnilleen käsivarren paksuiset oksat putsattiin pienemmistä risuista ja niistä on tarkoitus tehdä puutarhaan istutuspenkkien reunuksia. Kooltaan näiden väliin jäävät ja muuten ei-niin-kauniit osat paloiteltiin apuvoimin polttopuiksi, joita myös lahjoitettiin pois halukkaille.

Mäntyjen kaataminen Portugali
Tontti mäntyjen kaatamisen jälkeen.
Polttopuuta
Polttopuuta ja käyttökelpoista materiaalia!

Maatyöt ja perustukset

Mäntyjen kannot kaivettiin ylös kaivurin kera ja samaan syssyyn tontti myös putsattiin sinne kertyneestä vanhasta rakennus- ja puutarhajätteestä. Portugalissa kun on tavallista, että roskat heitetään naapuritontille, jos se on tyhjillään. Niinpä rakentajamme laittoikin vahingon kiertämään ja dumppasi meidän tontin roinat ja männynoksat naapuritontin hylättyyn uima-altaaseen (jonka omistajaa ei tavoitettu, mutta joka oli kuulemma joskus sanonut, että haluaisi täyttää tätä nykyä vaarallisen ja hyttysiä sikiävän huonokuntoisen altaan). Maassa maan tavalla, ilmeisesti… Myös tontin maa-ainesta tasoitettiin. Maanpinta viettää lievästi alaspäin, joten takanurkkaan jäänee kuitenkin korkeampi porrastus.

Sitten päästiinkin tekemään perustuksia. Ensin maata kaivettiin hieman ja maan pohja tiivistettiin. Päälle tuli geotekstiili ja soraa, sitten betonivalun muotit. Tässä vaiheessa raksa seisoi paikoillaan viisi viikkoa, koska sähköyhtiön (EDP) kanssa ei saatu sähköjä toimimaan tontilla. Jokunen viikko sitten sähköt kuitenkin saatiin ja hommat alkoivat etenemään vauhdilla. Talon kivijalka valettiin teräsbetonista ja sen sisälle laitettiin betoniharkkoja sekä soraa. Ulkopuolelle tulee vielä salaojitus.

Maatyöt tontilla
Maatyöt käynnissä päivänä, jolloin ilmassa oli Saharan tomua.
Tontin maatyöt tehtynä
Työmaa seisoi tämännäköisenä viikkokausia sähkön puuttumisen takia.

Seinien pystytystä

Nyt raksalla ollaan edistytty jo seinien pystytykseen asti ja talo alkaa jo näyttää hieman ihan oikealta talolta. Tällä hetkellä se näyttää ulkoa isolta ja sisältä pieneltä, heh. Toivotaan, että lopputulema on sopivan kokoinen. Seinien alle laitettiin ensiksi kosteudensuoja ja pohjalaudat, joiden sisälle tuli myös soraa. Sen jälkeen valmiit, käsintehdyt olkipaalielementit pystytettiin oikeille paikoilleen. Takapakkiakin tuli hieman, kun muutama seinäelementti oli saanut pitkän varastosäilytyksen aikana kosteusvaurioita rakennusluvan saamisen venyessä. Onneksi nämä suostuttiin vaihtamaan uusiin.

Rakentaminen kesällä on osaltaan helpottanut kosteudesta hermoilua, koska vettä ei ole ainakaan vielä satanut paneeleiden päälle ollenkaan. Sekään ei onneksi olisi maailmanloppu, koska paneelit on jotenkuten suojattu ja ne hengittävät, kyeten siis poistamaan kosteutta itsestään. Lue muuten aiheeseen liittyen aikaisempi postaukseni Portugalin kosteusongelmaisista rakennuksista!

Talon perustukset
Perustukset valettu ja betoniharkot odottamassa ladontaa.
Perustukset kuivumassa
Valmiit perustukset kuivumassa ja naapuri seuraamassa kiinnostuneena projektia.

Ajatuksia rakentamisesta

Raksa on ollut samaan aikaan stressaavaa ja hauskaa. On ollut ihan huippua päästä itse suunnittelemaan talo sisustuksineen ja puutarhoineen, mutta samalla valinnanvaikeus, vaihtoehtojen vertailu ja ihan vaan kaiken järjestäminen on aiheuttanut harmaita hiuksia – varsinkin Portugalissa, byrokratian luvatussa maassa. Päällimmäisenä tunteena koko hommasta on kuitenkin innokkuus ja kiitollisuus. Pintamateriaalien, keittiön, kylpyhuoneiden ja puutarhan osalta tarkkojakin suunnitelmia on jo tehty, mutta mitään ei ole vielä lyöty lukkoon, joten saa nähdä millainen lopputulos saadaan aikaiseksi!

Vähän hullujakin ideoita on palloteltu ja varmaan osa niistä toteutetaankin ajan kanssa. Tontilla on esimerkiksi vanha metalliportti, jonka haluamme säilyttää ja käyttää sitä pergolan osana muistuttamassa ajasta, jolloin alueelle rakennettiin laittomasti kesätaloja miten sattuu. Toinen hassunhauska idea olisi ulkokylpyamme, mutta katsotaan miten putkihommat antavat sellaiseen myöten, vai tyydymmekö ehkä tavalliseen siirrettävään uima-altaaseen. Ja tottahan toki ulkosauna on jossain vaiheessa saatava! Nämä ulkoprojektit eivät kuitenkaan ole prioriteettilistan kärkipäässä, joten niitä tulee todennäköisesti toteuteltua vuosien saatossa yksi kerrallaan. On kuitenkin hauskaa, että on tällainen ”leikkikenttä” olemassa. 🙂

Vanha portti
Vanha, kasvien valtaama metalliportti, joka hyödynnetään todennäköisesti pergolan osaksi.
Ekotalon seinäelementit pystytetty
Viimeisin näkymä talon sisäpuolelta.

Talon runko saadaan pystyyn nopeasti, joten voi olla, että jo muutaman viikon kuluttua mökki alkaa olla jo viimeistä silausta vaille valmis. Toivotaan, ettei viivästyksiä enää tule kovin paljoa. Viimeistelyihin, sisustamiseen ja puutarhan rakentamiseen tosin varmaan uppoaa ihan kiitettävästi aikaa ja vaivaa, mutta tavoitteena olisi saada koko paketti kuntoon elokuun loppuun mennessä. Osa kaksi tähän postaukseen tulee siis myöhemmin!

Miltäs meidän raksaprojekti vaikuttaa? Haluaisitko tulla lomailemaan näihin maisemiin Portugaliin tai testaamaan, miltä tuntuu nukkua olkipaalitalossa? Ota yhteyttä!

Kysymyksiä ja viestiä saa aina laittaa Instagramin ja Facebookin kautta blogin tilille @muumaamandariini, henkilökohtaiselle tililleni @johannahulda tai tietysti Lagoon Eco Villan tilille @lagoonecovilla!

10 comments

  1. JJussi

    Mielenkiinnolla seuraan, koska itsellänikin on tarkoitus rakentaa egologinen talo (tosin eri tekniikalla). Alustavassa kyselyssä sain Lagosin kunnalta vihreää valoa sellaisen rakentamiseen. Nyt ensimmäinen ongelma on löytää tontti, joka ei ole ”riisto” hinnoiteltu, mikä on Lagosin alueella (tai ylipäätänsä Algarven alueella) työlästä. Jos tontti on ”urbano”, niin silloin sen neliö hinta on vähintään 10x, pahimmillaan 100x verrattuna vieressä olevaan ”agricultura” tonttiin. 🙁
    Voitko ”haarukoida”, että mitä teidän rakentaminen keskimäärin per neliömetri tulee maksamaan?

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Uskon, että Algarvessa on vaikeaa löytää sopivan hintaisia tontteja, joille saisi vielä rakentaa. Sama alkaa olla täällä Sesimbrankin seudulla, kun hinnat jatkavat nousuaan. Meillä tontin neliöhinta oli sellaiset 150 euroa/m2 ja talon 680 e/m2, joka sisälsi kaiken muun (keittiön ja kylpyhuoneen kiinteitä kalusteita myöten pl. kodinkoneet) paitsi perustukset ja maatyöt, koska niiden hinta riippuu niin paljon tontista.

      Mitä tekniikkaa olet ajatellut rakennukseen ja millaisissa neliöhinnoissa tontit siellä päin pyörivät?

      – Johanna M.

      Vastaa

      1. JJussi

        Lagosin alueella (jos rajataan tontin maksimi koko 1000m²) 475 eur/m² keskimäärin ja jos katsellaan pienempiä tontteja, niin keskiarvo hinta nousee noin satasella. Päässä kertomalla, huomaa heti, että tontin hinta on enemmän, kuin mitä lompakko kestää. Halvimman neliöhinnan tontti on 88 €/m², mutta kun tontti on 800m², niin hinnaksi tulee 70.000€

        Tarkoitus on rakentaa ns. ”hobbit house”. 🙂

        Vastaa

        1. Muu maa mandariini

          Siinä on kyllä maalla tosiaan hieman turhan paljon hintaa. Mutta voi vitsi, hobittitalo olisi niin hieno! Pidetään peukkuja, että sopiva tontti löytyy pian ja saat projektin alkuun 🙂

          – Johanna M.

          Vastaa

  2. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Kuulostaa erittäin hienolta! Itselläni oli joskus mielessä taloprojekti, mutta tällä hetkellä se ei monestakaan syystä ole ajankohtainen, muun muassa siksi, että tykätään asua nykyisessämme kodissamme. Suurin osa tuttavapariskunnista tosin on talon rakentanut ja tuntuvat kaikki olevan hyvinkin tyytyväisiä siihen, miten projekti meni.

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Kiitos Mikko! Jännä että tunnette noinkin monta rakentajaa, itse kun en taida tuntea juuri ketään, joka olisi rakennusprojektiin lähtenyt varsinkaan Suomessa, missä hinnat ovat hirvittävän korkeita. Mutta ainakin rakentamalla saa juuri sellaisen talon kuin itse haluaa.

      – Johanna M.

      Vastaa

  3. LOPPUVUODEN KUULUMISIA PORTUGALISTA - Muu maa mandariini

    […] Ekotalon rakennusprojektimme on rullanut tasaista, joskin odotettua hitaampaa tahtia eteenpäin, ja talolla on käyty kuikuilemassa edistymistä harva se päivä. Nyt aletaan olla vaiheessa, jossa pintamateriaalit ja sisustusratkaisut lyödään lopullisesti lukkoon. Virheitäkin on sattunut, ja niiden oikominen on aiheuttanut harmaita hiuksia ja stressiä, joka on herättänyt neljältä aamulla valvomaan. Samalla on mahtavaa seurata, kuinka raksa etenee ja valmista pintaakin alkaa jo näkyä paikka paikoin. Pian onkin jäljellä enää hauskin osuus eli sisustaminen! Teen kuitenkin taloprojektin edistymisestä vielä oman postauksensa lähitulevaisuudessa. […]

    Vastaa

  4. MUUTTO MEIDÄN IKIOMAAN SINGAPOREN ASUNTOON - VIHDOIN! - Muu maa mandariini

    […] enemmänkin, käy kurkkamassa Johannan postaus heidän ekotalon rakennusprojektista Portugaliin täältä, ja sekä Johannaa että mua voi seurata myös Muu Maa Mandariinin instassa […]

    Vastaa

  5. BLOGI TÄYTTÄÄ 2 VUOTTA – ARVONNAN PAIKKA! - Muu maa mandariini

    […] Terceiran saarella, on Johanna majaillut Lissabonin kupeessa Sesimbrassa jo yli vuoden ajan ekotalonsa rakennusprojektin takia (tai ansiosta, heh). Portugalin sisällä reissaamisen ja muiden matkojen lisäksi voitkin […]

    Vastaa

  6. EKOTALO PORTUGALIIN – OSA 2 - Muu maa mandariini

    […] muistat Portugaliin nousevan olkipaalitalon, jonka rakentamisesta kirjoitin viime kesänä. Mitä tälle projektille nykyään kuuluu ja millaista talon rakentaminen ulkomailla on […]

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *