ALANKOMAAT & ASUNTOKRIISI – KUINKA LÖYSIN KODIN AMSTERDAMISTA?

Jokainen Alankomaihin muuttoa suunnitellut on varmaan kuullut siitä kuuluisasta asuntopulasta. Itse olin kuullut aiheesta niin monia kauhutarinoita, että skippasin työnhaussa kokonaan kaikki Alankomaissa sijaitsevat pestit. En halunnut stressata asunnon löytymistä, maksaa itseäni kipeäksi ja/tai asua jossain pienessä, valottomassa huoneessa viiden kämppiksen kanssa. Kun nyt vihdoin olin alkamassa oikeasti aikuiseksi, halusin asua jossain, jossa minulla olisi varaa yksiöön/studioon. Ja kuinkas sitten kävikään, päädyin juuri Amsterdamiin 😀

Meidän Amsterdamin konkari Heli on kirjoittanut Alankomaiden ja erityisesti Amsterdamin asuntokriisistä, mutta halusin jakaa omat kokemukset ja vinkkini tänne vastamuuttaneena. Alankomaat on suosittu kohde varsinkin suomalaisille opiskelijoille, mutta moni muuttaa tänne myös töiden perässä. Itse olisin kipeästi kaivannut edes jonkinnäköistä opasta asunnon etsimiseen. Spoiler alert: löysin kuin löysinkin paikan asua ja vieläpä yllättävän nopeasti ja nyt koettelemuksen läpikäyneenä voin jakaa viisauttani muille.

IMG_3149

Kylmä totuus tilanteesta

Alankomaat on erittäin suosittu paikka asua ja kämppiä ei yksinkertaisesti vain ole tarpeeksi. Näin ollen kodin löytäminen on paljon helpommin sanottu kuin tehty ja vuokrat ovat todella korkealla kaikissa suosituissa kaupungeissa. Ikävä kyllä tilanne on myös houkutellut paljon huijareita ja heidän suhteensa pitää olla todella varovainen.

Erittäin tärkeä huomio Alankomaissa vuokralla asumisesta on rekisteröityminen. Täällä nimittäin pitää virallisesti rekisteröityä osoitteeseen ja jokaisella asunnolla on vain tietty määrä sallittuja vuokralaisia. Rekisteröityminen on pakollista ja ilman sitä ei voi saada BSN:ää, eli henkilöllisyysnumeroa. Ilman sitä ei voi käytännössä tehdä mitään, kuten avata pankkitiliä, hankkia vakuutusta (toinen pakollinen asia Alankomaissa) tai saada täyttä palkkaa. Tarjolla on paljon huoneita, joita voi vuokrata ilman rekisteröitymistä. Varoituksen sanana, asuntoja ihan oikeasti tarkastetaan ylimääräisten vuokralaisten varalta ja kiinni jäädessä lätkähtää käteen about 10 000 sakko. Tämä tietysti virallisesti kuuluu vuokranantajalle, mutta pahimmassa tapauksessa joutuu itse maksumieheksi.

Olen kuullut paljon tarinoita siitä, että ulkomaalaiset vuokralaiset ja kämppikset eivät ole kaikkien suosiossa. Joissain asuntoilmoituksissa lukee suoraan ”no foreigners”. Myös opiskelijana on alemmassa asemassa, sillä moni vuokranantaja haluaa tasaista tuloa tienaavia vuokralaisia. Jotkut vuokranantajat vaativat 2-4 kertaisen palkan vuokraan nähden.

Pelkästään asuntonäyttöön pääseminen on pieni voitto, valituksi tulemisesta puhumattakaan. Niin siis, Alankomaissa sinä et päätä mikä asunto on tarpeeksi hyvä sinulle, vaan vuokranantaja tai muut vuokralaiset tekevät valinnan siitä, kuka saa muuttaa asuntoon. Kannattaa varautua siihen, että kodin löytymiseen tarvitsee aikaa ja kärsivällisyyttä. Mitä luultavimmin tulet lähettämään lukuisia hakemuksia (joista suurimpaan osaan et edes saa vastausta) ja käymään monissa asuntonäytöissä ennen kuin vihdoin kuulet hyviä uutisia. Erityisen vaikeita aikoja löytää kotia on yliopistojen lukujaksojen alkujen yhteydessä.

Mainittakoot, että ellet saa korkeaa palkkaa tai jaa vuokraa kumppanin kanssa, tulet todennäköisesti asumaan kämppisten kanssa. Tämä on erittäin normaalia Alankomaissa (ja monissa muissa Euroopan maissa) ja se kannattaa tiedostaa ennen muuttoa.

Screenshot 2024-04-07 at 19.52.29

Mistä lähteä etsimään kämppää?

Lähteitä asunnon löytämiseen on käytännössä kolme: Facebook, nettisivut ja kiinteistövälittäjät. Tässä niistä jokaisesta hieman enemmän:

Facebook

Mielestäni paras tapa löytää koti, mutta myös varsinainen Pandoran rasia. Facebook-ryhmiä vuokraamiseen on pilvin pimein. Kannattaa kirjoittaa hakukenttään <kaupungin nimi> + rooms/apartments/studios/roommates/rentals/housing. Kun on liittynyt pariin, alkaa Facebook suositella niitä lisää. Liity jokaiseen mahdolliseen ryhmään. Itse olin mm. näissä ryhmissä:

  • Amsterdam rooms and apartments
  • Amsterdam rent a room, apartment or studio
  • Amsterdam housing
  • Amsterdam rooms
  • Amsterdam – housing & roommates (täältä löysin huoneeni lopulta)

Myös suomalaisten ryhmiä voi vilkaista, joskaan en ole nähnyt siellä tulevan vastauksia asuntopostauksiin.

  • Hollannikkaat: Suomalaiset Amsterdamissa- Finse Amsterdammers
  • Suomalaiset Hollannissa!!!

Oman kokemukseni mukaan ei mihinkään ryhmään kannata tehdä omaa postausta, jossa esittäytyy ja uskoa, että vuokranantaja pistäisi viestiä. Ensinnäkin, Alankomaissa on niin paljon asunnonhakijoita, ettei vuokranantajien tarvitse jahdata heitä. Toisekseen, näihin postauksiin tulee vain hirveästi kommentteja boteilta ja huijareilta. Koin paremmaksi strategiaksi vastata ilmoituksiin huoneista – mitä nopeammin, sen parempi. Yleensä ilmoitukset, joita varten minun piti lähettää sähköpostia (fb-viestin sijasta) saivat todennökäisemmin vastauksen.

Facebookissa pitää olla erityisen tarkka huijareiden suhteen! Heitä on aivan hirveästi. Nyrkkisääntönä kannattaa pitää sitä, että kaikki mikä vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta yleensä on liian hyvää ollakseen totta. Kun ryhmiä seuraa säännöllisesti, alkaa huijareita tunnistamaan helpommin. Silloin myös saa paremman käsityksen tarjonnasta ja hintatasosta.

Nettisivut

Nettisivuja on lukuisia, mutta niistä useimmiten minulle on suositeltu Kamernet:iä. Itselläni ei onnistanut sitä kautta, mutta ehkä sinulla tärppää. Muita sivuja on esim. HousingAnywhere ja Pararius. Lisäksi on olemassa ”asuntoloita”, kuten OurDomain ja The Cohesion. Nämä ovat hyvin suosittuja ja esim. studiot oli varattu loppuun yli vuodeksi kun viimeksi tarkistin asian. The Cohesionista pääsin jopa hakemaan paria asuntoa, mutta hakuprosessi tyssäsi aina dokumenttien näyttämiseen. Heille pitää näyttää mm. palkkakuitit kolmelta kuukaudelta, enkä hakuvaiheessa ollut vielä aloittanut töitä. Bongasin myös Hotel Jansenin, joka tarjoaa opiskelijoille ja nuorille työntekijöille pieniä studioita max 6 kuukaudeksi.

Opiskelijoiden kannattaa ehdottomasti tarkistaa oman koulunsa tarjonta. Varsinkin ensimmäisen vuoden opiskelijoille on joskus mahdollisuus asuntolapaikkoihin – kunhan on ajoissa liikenteessä ja onnekas.

Kiinteistövälittäjät

Kiinteistövälittäjiä on hirveästi, mutta koska löysin oman kotini Facebookista, minulla ei ole suositella heistä ketään tiettyä. Välittäjät, eli agentit, poistavat suuren työtaakan omilta harteilta. He voivat etsiä sinulle asunnon kriteerisi puitteissa ja monet veloittavat palvelusta vain jos sen lopuksi kirjoitat vuokrasopimuksen. Agentit ovat kallein kaikista vaihtoehdoista, mutta tuo myös jonkinlaista turvaa prosessiin. Yleensä agenteille pitää maksaa vähintään yhden kuukauden vuokran verran palkkiota.

Itse laitoin viestiä yhdelle välittäjälle, joka sanoi, että alle 1500€/kk:lla ei Amsterdamista löydä studiota (tai mitään muutakaan yksin asuttavaa paikkaa), joten tämä on hyvä pitää mielessä. Agentit myös yleensä saavat toimia vain tietyissä kaupungeissa, eivätkä voi auttaa yleisesti vaikka Amsterdamissa ja sen lähialueilla.

Screenshot 2024-04-07 at 19.52.45

Huone Amsterdamissa – 770€ (sisältäen kaiken). Ja tämä diili on erittäin hyvä!

Oma onnistumistarinani

Kun kuulin uudesta työpaikastani vain 1.5kk ennen aloituspäivää, aloin heti hirveään googlaustyöhön. Kolusin joka ikisen nettisivun, mutta tuloksetta. Jouduin ikäväkseni myös luopumaan unelmasta omasta kämpästä varsin nopeasti. Päädyin siihen, että Facebook olisi ainut mahdollisuuteni löytää tulevat kämppikseni. Muuton lähestyessä aloin katsomaan Facebook-ryhmiä lukuisia kertoja päivässä. Lähetin viestiä kaikkiin paikkoihin, jotka olivat ok yhteyksillä työpaikasta, näyttivät siisteiltä ja tietysti aidoilta paikoilta, ja vuokra oli kohtuullinen. Oma hakukriteerini oli lisäksi se, että asunnossa asuisi vain muita naisia. Yhteensä viestejä lähetin varmaan 20-30. Tämä ei edes ole suuri määrä verrattuna tarinoihin, joita olen kuullut kolleegoiltani.

Ollessani vielä Suomessa, sain kutsun kahteen nettihaastatteluun. Niistä ensimmäinen meni erittäin hyvin, mutten tullut valituksi. Toinen taas peruttiin 30min ennen sen alkua, koska he kuulemma olivat jäljessä aikataulusta ja näin ollen aikoisivat valita uuden vuokralaisen jo haastatelluista (mutta myöhemmin näin heidän postanneen ilmoituksen uudestaan ryhmään, joten kuka tietää mikä homman nimi oli). Omassa haastattelussani olin ainoa hakija ja paikalla oli kaksi potentiaalista kämppistä. Olen myös kuullut näyttöjen olevan joskus ryhmänäyttöjä, netinkin välityksellä.

Sitten olikin jo aika muuttaa. Se oli aika pelottavaa ilman mitään tietoa asuinpaikasta. Asuin aluksi hotellissa ja hostellissa. Sain kutsut vielä kahteen, peräkkäisinä päivinä oleviin, näyttöihin, joihin pääsin tietysti osallistumaan ihan paikanpäälle. Juuri ennen asunnon B näyttöä sain viestin asunnosta A, että minut oli valittu. Tietystikään en voinut/halunnut enää perua B:n näyttöä, ja aina on hyvä pitää kaikki mahdollisuudet auki, joten en vastannut viestiin mitään heti. Asunto B oli tosi kiva ja kämppisten kanssa synkkasi loistavasti. Kerroin heille avoimesti, että olin juuri saanut tiedon yhdestä hyväksynnästä, mutta että tämä asunto olisi ykkösvalintani. He ymmärsivät hyvin ja lupasivat kertoa päätöksestään jo samana iltana.

Lopulta sainkin kuin sainkin myönteisen vastauksen kahdesta asunnosta! Päädyin asuntoon B, koska se oli paremmalla sijainnilla (töihin ja keskustaan nähden), kämppikset vaikuttivat enemmän sen tyyppisiltä, joista voisi tulla oikeasti kavereitani ja joiden kanssa voi viettää iltaa, vuokra oli alhaisempi ja kirsikkana kakun päällä huoneestani pääsee parvekkeelle! Asunto B myös on kerrostalossa, kun taas asunto A rivitalossa. Henk. koht. suurkaupunkien kasvattina koen oloni turvallisemmaksi kerrostalossa. Annoin siis iloisen ”kyllä”-vastaukseni asunnolle B ja pahoittelin asunnolle A myöhäistä vastausta ja tarjouksen torjumista. Vaikka se tuntuikin pahalta, fakta on se, että heillä ei kyllä jää huone tyhjäksi mitenkään ja mahdollisia vuokralaisia on varmasti jonossa.

Jouduin odottamaan huoneeni vapautumista kuukauden (tietysti tiesin tämän jo hakuvaiheessa), joten ennen virallista muuttoani asuin: 3 yötä hotellissa vanhempieni kanssa, 4 yötä tyttöjen hostellissa (Hostelle – suosittelen täysin!!), 13 yötä lentokentän lähellä, Amsterdamin ulkopuolella, budjettihotellissa (Maxhotel, suosittelen myös jos hinta on hyvä. Ja psst! Kannattaa varata huone heidän omilta sivuiltaan, silloin nimittäin saa muistaakseni 15% alen jos yöpyy enemmän kuin 4 yötä) ja 17 yötä kaverin kaverin huoneessa hänen ollessa matkoilla (seuranani kissa). Kun vihdoin pääsin purkamaan tavaroita ihka omaan huoneeseen, olo oli upea 😀

Screenshot 2024-04-07 at 19.52.39

Näin avaat lisää ovia (kirjaimellisesti) – Parhaat vinkkini asunnon etsimiseen

Nyt kun olet lukenut kaikki viisauteni ja oman tarinani huoneen löytymisestä, tässä on vielä parhaat vinkkini kootusti:

  • Älä lukkiudu vain yhteen kaupunkiin – Alankomaissa on hyvät kulkuyhteydet ja moni asuu eri kaupungissa kuin missä käy töissä tai koulussa! Esimerkiksi Amsterdamiin pääsee helposti tietysti sen lähialueilta, joita ovat esim. Hoofddorp, Amstelveen, Uithoorn ja Almere, mutta myös Utrecht, Haarlem ja Rotterdam ovat toimivia ratkaisuja. Moni kolleegani matkustaa töihin eri kaupungeista 30-60min. Tietysti matkustuskulut ja hyötysuhde kannattaa huomioida
  • Tarkkaile Facebook-ryhmiä monesti ja päivässä ja yritä vastata ilmoituksiin ASAP – aikainen lintu madon nappaa. Vuorokauden vanhoihin postauksiin tuskin saat enää vastausta
  • Kirjoita valmiiksi lyhyt ja pidempi viesti, jonka voit hetkessä lähettää ilmoituksiin Facebookissa – Esittele itsesi: mistä olet, ikäsi, mitä teet työksesi, miksi muutat Alankomaihin, mitä harrastat, mitä tykkäät tehdä jne. Näytä persoonallisuutta. Kannattaa myös mainita mahdollisesta kokemuksesta kämppisten kanssa asumisesta. Aloita viesti eri tavalla kuin vain ”Hello”, sillä kaikki ilmoituksia postaavat saavat kasapäin viestejä. Keksi mahdollisille sähköposteille massasta erottuva otsikko (itse koin, että Facebook-ilmoitukset, jotka pyysivät viestin lähettämistä spostilla vastasivat todennäköisemmin kuin FB:n privaviestit). Liitä mukaan Instagram-käyttäjä ja pari kuvaa ja pistä sormet ristiin. Kyllä se joskus nappaa!
  • Haastattelussa pistä parastasi sosiaalisesti – Hymyile, puhu, naura, vitsaile. Luo kontaktia vuokranantajaan tai kämppiksiin. Millaisen kämppiksen haluaisit itse? Tiedän, että joillekin tälläinen sosiaalinen koettelemus on painajainen, mutta usko minua. Nyt on se hetki olla niin ulospäinsuuntautunut ja positiivinen kuin voi olla – totuuden puitteissa tietysti. Älä esitä totaalisen eri ihmistä
  • Joskus voi saada jalan oven väliin tarjoutumalla maksamaan lisää – Voisitko tarjota kolmen kuukauden vuokran etukäteen? Tai maksaa vuokraa hieman listattua enemmän? Itse en joutunut tehdä kumpaakaan, mutta olen kuullut depositin + 3 kuukauden vuokran maksamisen auttaneen kaverin tulleen valituksi
  • Älä pliis pliis pliis tule huijatuksi!!!!! Älä maksa mitään näkemättä asuntoa, vähintään videon välityksellä. Silloinkaan ennen kuin nimet on paperissa. Depositin ei myöskään tule olla mikään hullu summa. Itselläni se oli 1050€. Normi on 1-3kk vuokra. Älä usko mihinkään varausmaksuihin yms. Parempi aina katsoa kuin katua ja kaikki mikä vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, yleensä on liian hyvää ollakseen totta
  • Heitä kaikki verkot vesille – onko sinulla kaverin kaveri, joka asuu Alankomaissa? Kysele ja kerro kaikille mahdollisille, että etsit kämppää. Ehkä sillä kaverin kaverilla on kaveri, joka etsii kämppistä. Ehkä vanhempiesi kaverin lapsi on myös juuri muuttamassa Alankomaihin. Kämpän voi löytää mitä oudointa reittiä! Ja jos matkassa on kaksi ihmistä, voi esim asuntovälittäjän kautta löytyvä koti ollakin ihan hyvä vaihtoehto

Tässä nyt kaikki, mitä voin kertoa asunnon etsimisestä Alankomaissa. Helppoa se ei ole, mutta kyllä kaikki lopulta jotain löytävät 😀 Mikäli kohde ei ole lukkoonlyöty, voit lukea Portugalissa vuokraamisesta TÄSTÄ tai Singaporen asuntokriisistä TÄSTÄ.

Lisäkysymyksiä voi esittää alle kommentoiden tai minulle suoraan Instagramissa @verawinter.

5 comments

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Huh, ei toden totta kuulosta helpolta. Kuulostaa hurjalta, että näyttöihinkään ei ”automaattisesti” pääse. Suomessa tilanne taitaa olla (lähes) yhtä hankala aivan Helsingin keskustassa, mutta ei kyllä missään muualla. Kerroit, että jotkut vuokranantajat vaativat 2-4 kertaisen palkan vuokraan nähden, niin pyytävätkö he sitten ihan kuitit palkoista?

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Kun kuuntelen kavereiden vuokraustarinoita Suomesta (Helsingistä), niin olen kyllä kateudesta vihreä 😀 Siellä on niin paljon helpompaa. Täällä moni joutuu maksaa 1000+€ pelkästä huoneesta jaetussa kämpässä.

      Vuokranantajat tosiaan pyytävät ihan oikeasti todistuksen tuloista. Monessa paikassa pitää antaa 3 kuukauden palkkakuitit.

      – Vera

      Vastaa

  2. Deisi

    Asuin kevätlukukauden 2021 Gronigenissa ja koronan aikaa asunnon vuokraaminen oli helppoa. Tosin minä olin vuokraamassa asuntoa mieheni kanssa, joka varmaan myös helpotti asiaa.

    Nirsoilin asunnon kanssa. Halusin kalustetun, ei kellarikämpää, eikä outoja ikkunoita. Vuokrakin voisi olla vähemmän mitä pk-seudulla menee meillä asumiseen.

    Laitoimme viestiä noin seitsemästä asunnosta. Pari nirsoilimme pois, muutamasta ei kuulunut mitään, yhtä emme saaneet ja sitten löytyikin koti.

    Kotimme oli äskettäin asunnoiksi muutetussa uimahallissa, 46 neliötä, lähellä keskustaa, kalustettu ja vuokra oli 1050€/kk. Eikä ennakkoa tarvinnut maksaa, kuin kuukauden takuuvuokra ja ensimmäisen kuukauden vuokra.

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Tepä teitte kunnon lottovoittolöydön! Korona luultavasti myös auttoi, mulla kävi sama tuuri kun muutin Lissaboniin 2021 – sain keskeiseltä paikalta kämpän todella hyvään hintaan.

      Mielenkiintoinen konsepti tuo uimahallista remontoitu asuintalo! En ole koskaan aiemmin kuullut moisesta

      – Vera

      Vastaa

  3. Vuokra-asunto Wienistä, Itävallasta tai Saksasta

    […] ovat kirjoittaneet asumisasioista ennenkin: nappaa täältä tietoutta Alankomaiden tai Singaporen […]

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *