YRITTÄJÄNÄ PORTUGALISSA + ARVONTA!

Kaupallinen yhteistyö: VANAMO knots

VANAMO knots on boheemin moderneja makrameetuotteita ikivanhalla arabialaisella solmeilutekniikalla valmistava yhden naisen käsityöyritys, jonka päämääränä on luoda kauneutta maailmaan luontoa ja ympäristöä kunnioittaen.

Olen maininnut työskenteleväni tällä hetkellä oman yritykseni parissa, ja tässä postauksessa avaan hieman sitä, millaista työtä teen ja mitä ajattelen yrittäjyydestä Portugalissa asuvana ulkosuomalaisena. Postauksen lopusta löytyy myös ohjeet tuotearvontoihin osallistumiseen!

Ajatuksia yrittäjyydestä

En ollut koskaan ajatellut ryhtyväni yrittäjäksi. En kasvanut yrittäjäperheessä eikä aihe juurikaan kiinnostanut minua koulussa. Ruksin aina kaikkiin ammattikorkeakoulussa eli ”innovaatioakatemiassa” tehtyihin yrittäjyyskyselyihin sen vastauksen, joka osoitti vähintä mahdollista kiinnostusta. Minulla oli yrittäjyydestä kovin monimutkainen ja hankala kuva. Ajattelin, että perustaakseen oman yrityksen tarvitsee olla jonkinlainen superihminen tai nero, jolta löytyy ties mitä maagisia erikoistaitoja ja loppumattomia ideoita. Lisäksi tarvittaisiin isot säästöt tai vähintäänkin uskallusta ottaa yrityslaina. Eikä minulla mielestäni ollut mitään noista.

Lisäksi tulisi kaikki se stressi. Nuorempana minulla oli yrittäjäystävä, joka päätyi riistämään oman henkensä. Viimeistään silloin päätin, etten ikinä ottaisi yrittäjän stressiä harteilleni.

Hassua kyllä, olen silti ollut hyvin yrittäjähenkinen niin kauan kuin muistan. Olen keksinyt yritysideoita melkein mistä tahansa. Olen elätellyt kepeitä päiväunelmia omasta rantabaarista jossain trooppisessa maassa aina kasviskahvilan, oman panimon tai jonkin ekorakentamiseen liittyvän yrityksen perustamiseen. Sanoisin, että minulla on kyllä silmää oman bisneksen perustamiselle, mutta kaikki käytännön tieto puuttui.

Makrameetaide

Suomen koulutusjärjestelmää kehutaan usein ja syystäkin, mutta ei kukaan siellä viettämäni 20 vuoden aikana koskaan sanonut, että sinullehan voisi sopia yrittäjäksi ryhtyminen. Joitain valinnaiskursseja toki oli tarjolla, mutta palkkatöihin ja toisen alaiseksi ohjaaminen oli aina se normi. Uskalluksesta saankin kiittää enimmäkseen sosiaalista mediaa ja omia luomuksiaan siellä jakavia käsityöläisiä, taiteilijoita ja muita omaa juttuaan rohkeasti tekeviä yrittäjiä. He inspiroivat minua, ja ajattelin, että jos muutkin pystyvät tähän, niin miksen sitten minäkin?

Portugalissa asuminen on myös saanut minut tarkastelemaan työelämää perinteisen ura-ajattelun ulkopuolelta. Omalla alallani työpaikat ovat harvassa, varsinkin jos ei halua asua ja työskennellä jossain suuressa kaupungissa, ja monilla muilla aloilla joilla voisin nähdä itseni syö palkkojen pienuus motivaatiota. Hyvin moni Portugalissa asuva ulkomaalainen työllistääkin itse itsensä.

Sosiaaliturvan rajallisuus on sekin osaltaan saanut katsomaan asioita eri kantilta kuin jos asuisin vielä Suomessa, missä työttömyystuet ovat kansainvälisesti katsottuna hyvällä tasolla, mutta yrittäjille lankeavat eläkemaksut korkeita nekin. Tiedostan olevani etuoikeutetussa asemassa, kun voin rakentaa rauhassa omaa yritystoimintaani, ja olen siitä todella kiitollinen.

Makramee-seinävaate

Olen huomannut, ettei pienyrittäjänä toimiminen olekaan mitään rakettitiedettä. Siinä on paljon hyviä puolia perinteisiin palkkatöihin verrattuna, kuten monipuolisuus, oman elämän ja ajan hallinta sekä mahdollisuus työskennellä kotoa käsin. Yrittäjyys sopii omaan kuvaani siitä unelmaelämästä, jota kohti haluan pyrkiä. Olen aina inhonnut kaikenlaista käskyjen noudattamista ja halunnut tehdä asiat omalla tavallani, meni sitten syteen tai saveen. Omana pomonani toimiminen sopiikin siksi hyvin persoonalleni, vaikka välillä itseni johtaminen onkin vaikeaa. Oppimassahan täällä kuitenkin ollaan, eikö? Ei yrittäjienkään tarvitse olla superihmisiä.

Entäs se stressi sitten? Se on osa elämää, mutta minua stressaa huomattavasti enemmän, jos joudun noudattamaan jonkun muun laatimaa aikataulua ja tehtävälistaa tai suorittamaan sellaista työtä, josta en nauti ollenkaan. Voin paremmin, kun minulla itselläni on määräysvapaus ja myös vastuu työskentelystäni ja elämästäni.

Mutta paljon työtä ja rohkeutta yrittäjänä toimiminen vaatii. Myös paljon sellaista työtä, joka ei ulkopuolelle näy ja jota täytyy jaksaa tehdä myös hiljaisina aikoina, kun oman työnsä merkityksellisyyden tulee helposti kyseenalaistaneeksi. Ideoita tulee huomaamattaankin työstäneeksi lähes koska vain, eivätkä ne katso kelloa. Luova yrittäjä on siis tavallaan töissä koko ajan, ja vaikka yrittäjän onkin ehkä hyvä määrittää itselleen jonkinlaiset työskentelyajat, ei se ajatustyö siihen kuitenkaan lopu.

Makramee-amppelit

Käsityöyrittäjäksi Portugalissa

Makramee on vanha, Lähi-idässä 1200-luvulla kehitetty käsityötekniikka, jossa valmistetaan erilaisia koristeellisia sisustuselementtejä ja koruja solmeilemalla narua tai lankaa paljain käsin, ilman minkäänlaisia puikkoja tai koukkuja. Olin tutustunut tähän taiteenlajiin jo lapsena, kun solmeilimme ranteessa pidettäviä värikkäitä ystävyysnauhoja kavereiden kanssa.

Kaksi vuotta sitten löysin makrameen kuitenkin uudelleen, kun solmeiluvillitys alkoi pikku hiljaa valloittaa sosiaalista mediaa. Ihailin muiden makrameetaiteilijoiden upeita luomuksia, ja halusin itsekin kokeilla tehdä jotain kaunista omalle seinälle. Kävin ostamassa rautakaupasta paksua puuvillanarua ja ryhdyin YouTube-tutoriaalien kera opettelemaan seinävaatteen valmistusta solmeilemalla. Olen aika pikkutarkka ja järjestelmällinen, joten sain ideasta saman tien kiinni ja suhteellisen siistiä jälkeä aikaiseksi heti ensi yrittämällä. Ja niin olin koukussa!

Puolen vuoden päästä perustin makrameeyritykseni. Tieni siihen pisteeseen eteni portaittain. Ensin tein freelancerina hallinnollisia ja markkinointihommia eräälle yritykselle, ja laskutusta varten jouduin perustamaan toiminimen. Kyseinen yritys kuitenkin kohtasi suuria muutoksia, ja työt loppuivat. Sen jälkeen sain yhtenä iltana nukkumaan mennessä päähäni, että voisin kokeilla aloittaa ihan oman yritystoiminnan makrameen parissa, kun minulla kerran oli jo toiminimikin valmiina. Niinpä ilmoitin verottajalle toimialan vaihdosta.

”Whenever you are creating beauty around you, you are restoring your own soul.”

Alice Walker
Yrittäjänä ulkomailla

VANAMO knots

Täältä Azoreilta käsin toimiva makrameeyritykseni on nimeltään VANAMO knots. Se on boheemin moderneja makrameetuotteita ikivanhalla solmeilutekniikalla valmistava yhden naisen projekti, jonka päämääränä on luoda kauneutta maailmaan luontoa ja ympäristöä kunnioittaen. Käsin rakkaudella valmistettuja tuotteitani ovat tekstiilitaide, korut ja asusteet sekä kodin sisustus.

Kaikki makrameetuotteeni on valmistettu ympäristöystävällisiä materiaaleja, kuten kierrätyspuuvillaa, ajopuun oksia ja luonnonkiviä käyttäen, vastavoimana kertakäyttökulttuurille. Inspiraatio työhön tulee niin ikään luonnosta – pohjoisen laajoista metsistä ja Azoreiden tuliperäisiltä kivirannoilta. Suomen villistä luonnosta juontuu myös yritykseni nimi! Etenkin luonnossa toistuva muotokieli ja maanläheisten värien yhdistely puhuttelee minua. Valmistan uniikit tuotteet yksitellen ja huolellisesti, mikä näkyy tuotteen viimeistelyssä ja laadussa. Jokaiseen solmuun on solmittu hieman rakkautta, ja se välittyy myös asiakkaille asti. Rakastan luoda jotakin kaunista ihmisten elämään ja tulen niin hyvälle mielelle, kun asiakkaani ilahtuvat valmistamistani tuotteista kerta toisensa jälkeen!

Seinävaatteissa ja muissa kodin sistustusesineissä kuten amppeleissa, lasinalusissa ja pöytätableteissa sekä asusteissa kuten avaimenperissä sekä aurinkolasi- ja joogamattohihnoissa käyttämäni puuvillalangat on valmistettu suomalaisessa perheyrityksessä tekstiiliteollisuuden ylijäämämateriaaleista, raaka-aineiden ollessa useimmiten 80% puuvillaa ja 20% polyesteriä kestävyyden parantamiseksi. Seinävaatteiden ajopuuoksat kerään rannalta ja puhdistan käsin. Teen myös kynttilälyhtyjä, joiden pohjana toimivat kierrätetyt lasipurkit.

Koruissa käyttämäni 100% kierrätyspuuvillalangat taas on valmistettu puolalaisen perheyrityksen toimesta käytetyistä puuvillaneuleista ja niillä on Oekotex-sertifikaatti. Korujen metalliosat ovat allergiaystävällistä ja tummumatonta ruostumatonta terästä. Kaikkien käyttämieni lankojen herkulliset värit on saatu aikaan kuivasekoitustekniikalla, jolloin värjäyksestä aiheutuvaa vedenkulutusta tai kemikaalikuormaa ei tarvita. Kaikki tuotteet ovat pestävissä käsin miedolla pesuaineella, mikäli tarve vaatii.

Valmistan paljon tuotteita myös tilauksesta asiakkaan toiveiden mukaan – ota yhteyttä, niin suunnitellaan sinulle unelmiesi seinävaate, ainutlaatuinen amppelikokonaisuus tai vaikka juuri sinun näköisesi korusetti! Värivaihtoehtoja löytyy valmiiksi useita ja tilaamalla löytyy varmasti sopiva vaihtoehto jokaiseen makuun. Tilauksen tekemisen jälkeen tuotteen valmistukseen kuluu aikaa tuotteen koosta ja tilausjonosta riippuen yleensä 1-7 arkipäivää. Toimitus Suomeen on normaalisti perillä viikossa, tosin tällä hetkellä menee hiukan pidempään.

Makramee-korvakorut

VANAMO knotsin verkkokauppa löytyy toistaiseksi Etsystä. Sitä kannattaa seurata, sillä valikoima laajentuu säännöllisesti! VANAMO knotsin Instagram-tililtä ja Facebook-sivulta löytyy rutkasti inspiraatiota ja ajankohtaisia tarjouksia tuotteista, joten kannattaa laittaa @vanamoknots seurantaan.

Makrameetuotteet ovat juuri nyt todella trendikkäitä! Varsinkin tässä koronapandemian hiljentämässä maailmantalouden tilanteessa kannattaa suosia pienyrittäjää ja äänestää kukkarollaan tekemällä vastuullisia, eettisesti valmistettuja ostoksia paremman huomisen puolesta. VANAMO knotsin makrameetuotteita ostamalla voit olla varma tuotteen alkuperästä ja tekijästä.

VANAMO knotsin logo on muuten saman lahjakkaan graafisen suunnittelijan Jenni Uusilehdon käsialaa kuin Muu maa mandariini -bloginkin logo.

VANAMO knots
Makrameeyrittäjä

Arvonta!

Muu maa mandariini –blogin sometileillä on nyt käynnissä allaolevissa kuvissa näkyvien VANAMO knots –tuotteiden arvonta! Instagramissa arvotaan pehmeän boheemit Vilja-uutuuskorvakorut ja Facebookissa taas juuri valikoimaan saapunut kesäinen aurinkolasinauha, joka pitää pokat takuuvarmasti tallessa ja poissa otsalta kampausta sotkemasta. Klikkaile itsesi osallistumaan vaikka molempiin! Voittajat arvotaan 29.6. ja heille ilmoitetaan voitosta henkilökohtaisesti. Roppakaupalla onnea arvontaan!Mikäli et jaksa odottaa arvontojen sulkeutumista tai haluat valita valkoisen sijaan jonkin muun värin, voit myös tilata Vilja-korvakorut tai aurinkolasinauhan verkkokaupasta vaikka saman tien!

Makramee-asusteet
Ulkosuomalainen yrittäjä

Mikä on sinun suosikkisi VANAMO knots –makrameetuotteista? Tai herättikö postaus ajatuksia yrittäjyyteen liittyen? Jätä kommentti alle! Kysymyksiä, palautetta ja tuotekyselyjä voi lähettää sähköpostitse, Facebookissa tai Instagramissa @muumaamandariini, @johannahulda tai @vanamoknots!

Tämä postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä VANAMO knotsin kanssa.

11 comments

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Itse olen melko varma, että en halua ikinä ryhtyä yrittäjäksi lähinnä sen työmäärän vuoksi. Ja kyllä yrittäjänä tosiaan joutuu ihan eri tavalla sietämään riskiä kuin tavallisena palkansaajana jo senkin vuoksi, että tulot eivät välttämättä ole yhtä säännöllisiä. Sitten on vielä aloja, jotka sitovat paljon pääomaa ja tällöin investoinnin mennessä pieleen, onkin talousasiat sotkussa monta vuotta.

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Moi Mikko!

      Minuakaan eivät suuria investointeja vaativat alat houkuta. Epäsäännölliset tulot eivät kuitenkaan niin haittaa eikä iso työmääräkään, kun sen tekee kuitenkin vapaasta tahdostaan itseään varten eikä jonkun toisen pääomaa ja yritystä kasvattaakseen. Itse pidän enemmäm vapaudesta kuin turvallisuudesta ja säännöllisyydestä. Kaikki eivät vain taida olla yrittäjähenkisiä ja hyvä niin. 🙂

      – Johanna M.

      Vastaa

  2. Pirkko / Meriharakka

    Silloin tällöin tulee vastaan kivannäköisiä makrameetöitä – joskus näin vaikka mielestäni hienon liivin.
    Suomessa Mikkelin Kenkäverossa on tänä kesänä joku makramee-näyttely, jota olen vähän suunnitellut käyväni katsomassa, jos sitä kautta ajamme pohjoisemmas jossain vaiheessa kevättä.
    Tsekkasin myös nettikauppasi sivut ja vaaleat tabletit alkoivat melkein houkutella – pitääkin harkita!

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Tiedän ainakin yhden makrameetaiteilijan, jonka töitä on siellä Mikkelin näyttelyssä esillä. Kannattaa tosiaan poiketa! 🙂

      Tabletit on ihanan tukevia, joten kestävät varmasti käyttöä. Laita viestiä jos tilaaminen tulee ajankohtaiseksi, lupaan pienen alennuksen setistä! 😊

      – Johanna M.

      Vastaa

  3. Anna | Muuttolintu

    Olipa kiva lukea vähän lisää siitä, mitä puuhailet siellä Azoreilla. Ihana idea ja kauniita tuotteita! Tuota olen muuten itsekin joskus miettinyt, miten Suomessa ei koulussa juuri yrittäjyyteen nuoria rohkaista. Kauppatieteellisessä kävin toki jotain kursseja yrittäjyyteen liittyen, mutta niiden ulkopuolella edes siellä ei mielestäni sille polulle mitenkään erityisesti rohkaistu.

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Kiitos paljon Anna! 😍

      Niinpä, onhan se vähän hassua että ei rohkaista! Ehkä Suomessa nähdään ihannekansalainen enemmän kuuliaisena työntekijänä kuin omaa polkuaan seuraavana yrittäjänä. Nyt on kyllä monet meidän ikäiset milleniaalit alkaneet ajatella työtä sen perusboksin ulkopuolelta ja ryhtyneet yrittäjiksi, mikä varmaan liittyy myös laajemmin työelämän muutokseen. 🙂

      – Johanna M.

      Vastaa

  4. Sateenmuru

    Todella hehkeän näköisiä töitä! Itsellä menisi hermot näitä tehdessä, mutta arvostan kaikkia, jotka osaavat. Yrittäjyydestä ei minunkaan koulupolulla puhuttu (tosin olenkin humanisti…), mutta minusta se on erinomainen vaihtoehto kaikille, joilla on jokin taito (ja kuten sanoit, ei tarvitse olla nero!) ja intohimo tiettyä asiaa kohtaan. Onnea ja menestystä yritykselle – palaan sivuillesi taas, kunhan koronapakolaisuus päättyy, ja alle löytyy pysyvä koti.

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Kiitos paljon, tosi kiva kuulla! 😍

      Omat tutkinnot ovat ympäristö- ja kehitysyhteistyön alalta, ja sielläkään yrittäjyys ei ole kovin yleistä, ellei sitten lasketa konsultteja (mihin taas pitäisi olla kunnon työkokemus alla). Mutta kaikenlaista sitäkin alaa vähän liippaavaa voi kyllä keksiä. 😊

      Tervetuloa ostoksille kun koronapakolaisuus on ohi, tai laita suoraan viestiä!

      – Johanna M.

      Vastaa

  5. KESÄKUULUMISIA AZOREILTA - Muu maa mandariini

    […] olen paiskinut töitä makrameeyritykseni parissa ja saanut uusia ideoitakin siihen liittyen. Muutama viikko sitten Zé siirtyi etätöistä kotoa […]

    Vastaa

  6. SISÄLLÖNTUOTTAJANA ULKOMAILLA – ELÄ OMANNÄKÖISTÄ ELÄMÄÄ Muu maa mandariini

    […] omia yritysprojektejani, kuten rakenteilla olevaa Airbnb-majoitustoimintaa ja nyt tauolla olevaa makramee-verkkokauppaa. Olen viihtynyt Smoothly verkostossa todella hyvin ja päässyt kehittämään taitojani sekä […]

    Vastaa

  7. SOSIAALINEN MEDIA JA YRITTÄMINEN VENÄJÄLLÄ - Muu maa mandariini

    […] mandariini perheestämme löytyy inspiroivia yrittäjätarinoita, joihin pääset täältä ja täältä. Olin yrittänyt vuosien ajan tunkea itseäni erilaisiin muotteihin, joihin en oikein tuntunut […]

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *