Singapore on toki aina lukeutunut keskivertoa kalliimpiin kaupunkeihin, mutta viimeisen vuoden aikana erityisesti asuntojen hinnat ovat räjähtäneet käsiin. Vuokrat ovet nousseet usein kaksinkertaisiksi, elleivät jopa sitäkin suuremmiksi. Tämä on ajanut monet paikalliset ostamaan oman asunnon suunniteltua aikaisemmin, mutta ulkomaalaisille tämä ei useinkaan ole mahdollista – joten vaihtoehdoiksi jää joko muuttaa maasta, tai sopeutua pilviä hipoviin vuokriin.
Miten Singaporessa asutaan?
Koska kyse on suhteellisen pienen pinta-alan saaresta, täällä valtaosa väestöstä asuu kerrostaloasunnoissa. Omalla tontillaan seisovat talot ovat harvinaisuuksia, ja niistä pyydetään ostettaessa poikkeuksetta yli miljoona dollaria, usein jopa kymmeniä miljoonia. Asunnot ovat toki edullisempia ostaa, mutta ei niitäkään ihan halvalla saa, eli aina liikutaan sadoissa tuhansissa. Nykyään yli miljoonan Singaporen dollarin asunnotkaan eivät ole harvinaisuuksia. Vertailun vuoksi mainittakoon vielä, että kerrostaloasuntojen koot ovat keskiverroin 50m² ja 100 m² välillä, joten yhdelle neliömetrille tulee roimasti hintaa! Paikalliset asuvat vanhempiensa asunnoissa pitkälti aikuisuuteen asti, jotta rahaa säästyisi mahdollisimman paljon oman asunnon ostoa varten.
Kun tähän kombinaatioon lisätään valtion asettamat rajoitukset ulkomaalaisten osto-oikeuksista Singaporessa oleviin asuntoihin (valtion omistamia asuntoja ei voi ostaa lainkaan ilman Singaporen kansalaisuutta tai pysyvää viisumia, yksityisiin asuntoihin lisätään 30% korko ulkomaalaisille ostajille, ja omalla tontillaan seisoviin taloihin tarvitaan valtion erityinen ostolupa), ei ole ihme, että suurin osa ulkomaalaisista vuokraa pienehköjä asuntoja Singaporessa oleskelunsa ajan.
Vuokrat tuplaantuivat ja asunnot viedään käsistä
Vuokrat alkoivat jo hiljalleen nousta pandemian loppusuoran aikaan, kun koteihin tarvittiin lisää tilaa, ja asunnoille tuli hieman enemmän kysyntää. Markkinat kuitenkin räjähtivät noin vuosi sitten, kun muu maailma alkoi hiljalleen avautua, mutta monet muut Aasian maat laittoivat rajojaan kiinni ja kiristivät rajoituksia, mukaan lukien Kiina ja Hong Kong. Tästä johtuen monet ulkomaalaiset lähtivät etsimään vapaampia asuinseutuja, ja päätyivät Singaporeen. Lisäksi jopa jotkut paikalliset kansalaiset, joilla oli tarpeeksi varallisuutta muuttaa muualle, lähtivät tiukkoja rajoituksia pakoon. Niinpä vuokra-asuntojen kysyntä nousi pilviin, ja nousevien korkojen ja alkavan taantuman lisävaikutuksesta vuokrat alkoivat nousta samaten.
Viime kuukausina kaikkien vuokralla asuvien kavereiden tarina on ollut sama: vuokrasopimus on ollut päättymässä, ja vuokranantaja on ilmoittanut pari kuukautta ennen sopimuksen päättymistä, että uusi hinta asunnolle on 80%, 100%, tai jopa 120% kalliimpi kuin ennen. Jos koronan aikaan ja sitä ennen vaikkapa kahden makuuhuoneen 80 m² asunto 30 minuuttia keskustan ulkopuolelta maksoi vajaat 5000 Singaporen dollaria kuussa (n. 3500 €), nyt sen kuukausittainen vuokra on ainakin 8500 dollaria (melkein 6000 €). Samaten vuokranantaja on vaatinut vastausta heti kun mahdollista, ja väittänyt antavansa jo nyt alennusta asunnosta. Jos vastausta ei ole viikon sisään kuulunut, on asunto löytynyt hyvin nopeasti avoimilta markkinoilta. Kysyntääkin on ollut, ja vuokranantajien kunniaksi on sanottava, että usein asunto on löytänyt uudet vuokralaiset kalliimmalla hinnalla kuin millä sitä edellisille vuokralaisille tarjottiin.
Kannattaako Singaporessa edes vuokrata?
Moni onkin miettinyt, onko vuokralla asuminen kannattavaa ollenkaan. Toki monelle asunnon osto on mahdottomuus, mutta kansallismentaliteetti Singaporessa on ehdottomasti vuokraamista vastaan – vuokran maksu nähdään pahimmanlaatuisena rahan tuhlauksena, vaikka omistusasunnossa asuminen tarkoittaisikin sitä, että lähemmäs kolmikymppisenä jaetaan huone sisaruksen kanssa ja vanhemmat nukkuvat seinän takana. Etätöiden teko kuitenkin pakotti osan vuokralle, tai etsimään isompia asuntoja, ja taantuman iskiessä ja vuokrien noustessa oltiin jo ikään kuin vuokraloukussa.
Singaporessa vuokralla asumiseen on kuitenkin joitain kikkoja, joilla ei tarvitse harkita vararikkoa: yksinasuvan kannattaa harkita yhteisasumista kavereiden tai tuttujen kanssa, ja Singaporeen vasta muuttavien kannattaa neuvotella työsopimukseen vuokravähennys jos mahdollista. Asuntoja löytyy myös paljon edullisemmin muualta kuin virallisilta vuokranvälityssivustoilta, kuten vaikkapa Facebookista tai Carousellista (paikallisesta tori.fi:stä), tai jopa yhteisten tuttujen kautta. Kuitenkin kannattaa olla varovainen, sillä vuokrien noustessa on myös noussut vuokrapetosten määrä, ja harmittavan moni on epätoivoisena lähettänyt ennakkomaksuja tuiki tuntemattomille toiveissaan saada asunto varmistettua itselleen mahdollisimman pian.
Kaikesta tästä huolimatta vuokralla asuminen on ainoa realistinen vaihtoehto monelle ulkomaalaiselle. Vaikka vuokrien hinnat tuskin tulevat laskemaan tulevaisuudessakaan, toiveissa on kuitenkin että ne stabilisoituisivat ja palkkataso nousisi vastaamaan vuokria. Totta on myös, että monella Singaporessa työskentelevällä expatilla on varsin korkea palkka, ja veroja maksetaan alle kymmenen prosenttia, joten suuremman vuokran maksu tuskin on sula mahdottomuus. Ja jos vuokraa haluaa alentaa, joutuu ehkä myös tinkimään asunnon varustelutasosta tai koosta.
Singapore on kuitenkin edelleen suosittu asuinkohde, ja se tuskin tulee muuttumaan lähitulevaisuudessa. Näinpä monella on edessä valinnan paikka – joko maksaa isompaa vuokraa, tai muuttaa muualle. Mitä itse tekisit tällaisessa tilanteessa?
Jos haluat lukea lisää asumisesta ulkomailla, ja erityisesti vuokralla asumisesta, voit lukea täältä Johannan postauksen asunnon vuokraamisesta Portugalissa, tai täältä Emilian postauksen vuokralla asumisesta Espanjassa. Vuokra-asumisesta on kirjoiteltu blogissa enemmänkin, sillä täältä löytyy myös vanhan blogin kirjoittajan Jennan postaus asunnon vuokrauksesta Australiassa. Meitä kaikkia pääset seuraamaan lähemmin instassa @muumaamandariini, ja minua henkilökohtaisesti @sarafromfinland.
Kahdenkympin paremmalla puolella oleva Suomimimmi, joka päädyttyään naimisiin Singaporelaisen miehen kanssa asustaa nykyään tropiikissa! Perheeseen kuuluu lisäksi kaksi kissalasta, ja viime vuonna jengiin liittynyt tyttövauva Eliana. Lapsi (ja kissa) -arkea päiväntasaajalla voi seurata lähemmin instassa @muumaamandariini tai @sarafromfinland
Kuulostaa hurjalta, jos vuokrat nousevat tuollaisia määriä noin lyhyessä ajassa. Ja onhan nuo hinnat jo alun alkaenkin aivan poskettomia. Saako muuten vuokranmaksuun jotain tukea tai millä periaatteella asunnon ostamiseen saa lainaa, paljonko pitää olla omaa rahaa ja millainen on pankin marginaali ja mikä viitekorko on käytössä? Luulisi muuten, että myyntihinnatkin ovat nousseet?
On kyllä ollut aika hurja nousu, moni tuttu joutunut muuttamaan takaisin jopa vanhempien luo kun vuokrat on niin hurjia! Vuokranmaksuun ei yleisesti saa tukea, mutta kovin vähävaraisille perheille on varattu vuokrakontrolloituja asuntoja. Tosin nämä asunnot on usein aika huonokuntoisia ja erittäin pieniä, eli ei sekään kauhean hyvä diili ole valitettavasti! Lainaa saa valtiolta jos on kansalainen ja tietyn tulotason alapuolella, ja tällöin ensiostajalla pitää olla 20% käsirahaa. Jos joutuu ottamaan pankista lainaa, on käsiraha oltava vähintään 25%! Täällä otetaan yleensä laina kiinteällä korolla esim. 5 vuodeksi, ja sitten saatetaan yrittää vaihtaa laina toiseen pankkiin seuraavaksi 5 jotta korko ei nousisi. Tällä hetkellä kiinteät korot taitaa liikkua siellä 4% tuntumassa, mutta marginaalia ei täällä eritellä sen kummemmin. Myyntihinnat on myös tosiaan nousseet, mutta ei ollenkaan yhtä rajusti kuin vuokrien hinnat, koska valtion tarkkojen lainsäädäntöjen johdosta mm. enisostajia, sijoittajia ja ulkomaalaisia koskien asuntoja ei ole täällä helppoa ostaa nopeasti, eikä varsinkaan useampaa kerralla, mutta tulevaisuudessa myyntihinnat varmasti jatkaa myös nousuaan!