Tänä vuonna Suomiloman lisäksi haluttiin käydä myös koluamassa vähän muuta Eurooppaa ja tapaamassa tuttuja muissakin maissa, ja pohdimme pitkään lähteäkö Pariisiin, Lontooseen, vai Berliinin. Lopulta Saksa voitti tämän kisan, ja niinpä me vietettiinkin viime viikonloppu Berliinissä. Parasta tässä minilomassa oli tosiaan se, että asuttiin paikallisen ystävän luona, joten saimme myös samalla paikallisoppaan viikonlopun ajaksi. Tässä siis allekirjoittaneen parhaat vinkin Berliiniin!
Kävely Sopii Kukkarolle
Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että Berliinissä, kuten monessa muussakin eurooppalaisessa kaupungissa, kuuluu kävellä paljon. Kävellen saa kaupungista parhaan kokonaiskuvan, voi rauhassa katsella ympärilleen, ja ylipäätänsäkin pääsee eniten mukaan paikan fiilikseen.
Toki jos sää ei suosi tai kävely ei muuten vain maita, löytyy muitakin kulkuvälineitä – mm. raitiovaunut ovat käteviä ja nopeita, ja niistä näkee kaupunkia hyvin. Niillä on kattava verkosto erityisesti entisen itä-Berliinin alueella (fun fact tähän liittyen: ratikat kulkevat lähinnä itä-Berliinissä, ja metrolinjoja on tiheämmin länsi-Berliinin alueella), ja lipun voi ostaa lipunmyyntikoneesta vasta raitiovaunun sisältä. Muista kuitenkin aina myös leimata lippu, muuten se ei ole voimassa!
Miinusta tulee kuitenkin julkisen liikenteen hinnasta, joka kirpaisee erityisesti yksittäismatkojen kohdalla, joten jos uskot käyttäväsi julkisia enemmänkin jonain tiettynä päivänä, saattaa kannattaa ostaa vuorokausikortti. Lisätietoja hinnoista löytyy täältä https://www.visitberlin.de/en/public-transport-berlin. Samat liput käyvät myös metroihin (paikallisittain U-bahn), mutta metromatkat eivät ole se kaikkein esteettisin elämys – asemat ovat usein hieman likaisia ja joskus vähän monimutkaisia, joten itse suosin metroa vain pidempien matkojen kohdalla, jolloin muut kulkuvälineet eivät olisi käytännöllisiä.
Jos Haluat Kuitenkin Istua Alas
Pelkässä aikuisporukassa vuokrattavat citypyörät ja sähköpotkulaudat ovat myös käteviä keskimittaisten matkojen kulkuun, ja niitä löytyy lähestulkoon jokaisesta kadunkulmasta. Vuokraus tapahtuu kätevästi pankkikortilla. Muista kuitenkin, että laudoilla ei saa ajaa kävelyteillä lainkaan, vaan kulku tapahtuu vain autoteillä. Lisäksi Berliinissä järjestetään polkupyöräkierroksia nimenomaan turisteille (tai muillekin Berliinistä kiinnostuneille), ja ellei mukana olisi ollut pientä lasta, olisin itse halunnut osallistua nimenomaan näille. Mukana on opas, joka kertoo asiantuntevasti Berliinin historiasta ja nähtävyyksistä – tiedän tämän ihan varmaksi, sillä salakuunneltiin yhtä opasta hetken aikaa huomattuamme läheisen pyöräryhmän. Kierroksia tarjotaan monissa eri paikoissa, mutta mm. https://berlinonbike.de/en/ järjestää useita eri teemaisia reittejä.
Viimeisenä vaan ei vähäisimpänä löytyy vielä vaihtoehto perinteiselle kaksikerroksiselle turistibussikierrokselle, nimittäin jokilaiva. Berliinin läpi virtaava Spree-joki tarjoaa erilaisen näkökulman kaupungin katseluun, ja reittejä laineilla seilailuun löytyy jälleen monia erilaisia. Jos säät suosivat, on jokilaivan katolla myös mukava hengailla. Lisätietoja reiteistä löytyy muun muassa https://www.berlin.de/en/tourism/rivercruises-boattrips/.
Skippaa Geneerisimmät Turistirysät
Berliiniä ei tunneta niinkään perinteisenä kulttuurikaupunkina, vaan ennemminkin vaihtoehtoisten elämäntapojen ja underground-kulttuurin tyyssijana. Kadulla lehahtaa nenään kerran jos toisenkin vieno marihuanan haju, ja monen vastaantulijan pukeutumistyyli muistuttaa 1900- luvun loppuvuosikymmenien muodista. Klubit ovat auki aamuvarhaisesta iltamyöhään, ja teknomusiikin kumu kuuluu niistä kauaksi. Berliinin parasta antia ovatkin autenttiset elämykset ja yleisesti vallitsevassa fiiliksessä hengailu, varsinkin kesäaikaan. Toki, jos museot tai tietyt nähtävyydet kiinnostavat, kannattaa niille varata joku iltapäivä aikaa – mutta Berliinissä missaa helposti parhaat palat, jos keskittyy liikaa niin sanottuihin turistinähtävyyksiin.
Kuten sanottua, Berliini on parhaimmillaan kesällä, ja ehkä erityisesti kesäkuussa, ennen kuin heinä-elokuun helteet ja paikallisten lomat pääsevät alkamaan. Alla löydät listattuna pari suurinta hittiä meidän reissulta, joita suosittelen lämpimästi jos olet kesäaikaan liikkeellä Berliinissä.
1. Mauerpark
Julkinen puistoalue pohjois-Berliinissä, joka on rakennettu entisen Berliinin muurin keskellä olleelle ”kuoleman käytävän” alueelle. Viikonloppuisin puisto täyttyy ihmisistä, ja sieltä löytyy lähestulkoon aina jonkinlaisia taide-elämyksiä kuten katusoittajia tai -laulajia ja tanssiryhmiä. Sunnuntaisin puisto täyttyy myyntikojuista, kun jokaviikkoinen kirpputori aloittaa toimintansa – sieltä löytää niin perinteistä kirppiskamaa kuin paikallisten taiteilijoiden tuotoksia, sekä paikallista ruokaa ja juomaa myyviä kojuja. Puiston perillä on myös pieni kotieläin- ja puutarha-alue, ja alueelta löytyy myös mahtavan leikkipuisto, jos matkustat lasten kanssa.
2. Kreutzbergin alue
Berliinin ehkä trendikkäin alue, Friedrichshein-Kreuzberg, on juurikin underground-kulttuurin ydintä, ja alueelta löytyy paljon klubeja, taidekauppoja, ja katumuusikoita, erityisesti Oberbaumbruckellä, Spree-joen ylittävällä sillalla. Hieman hiomaton alue tarjoaa hyvinkin autenttisen elämyksen ja tarttumapinnan Berliinin kulttuuriin, ja on kuitenkin erittäin turvallinen. Görlizer-puisto on varsinkin erittäin villkas, ja sieltä löytyy myös useita lasten leikkipuistoja sekä jumbo-liukumäkiä, joissa pääset liukumaan vieri vieressä puiston jyrkkiä mäkiä alas. Tämä puuha on erittäin hauskaa myös aikuisille!
3. Winsviertel-Scheunenviertel akseli
Nämä vähemmän tunnetut naapurustot ovat jääneet hyvin vähälle Berliini-oppaiden suositusten listalla, sillä alueilla ei ole suuria turistinähtävyyksiä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ne kannattaa täysin skipata, sillä näiden alueiden arkkitehtuuri on todella kaunista ja naapurusta tutkii mielellään ihan huvikseenkin. Lisäksi pääsee kurkistamaan paikalliseen elämänmenoon. Näiltä alueilta löytyy myös paljon kahviloita sekä vintage- ja second hand liikkeitä, joissa myydään erittäin hyvälaatuisten vaatteiden lisäksi myös luksusmerkkien vanhoja malleja. Jos kirppistely siis kiinnostaa, kannattaa suunnata vaikkapa Munzstrasselle tai Torstrasselle näissä naapurustoissa.
Bongaa Parhaat Ruokapaikat
Kuten monessa muussakin suurkaupungissa, turistina ei kannata välttämättä rynnätä ensimmäiseen keskustorin laidalla olevaan ravintolaan, sillä ruoka saattaa siellä olla kallista eikä välttämättä edes kauhean hyvää. Sen sijaan ehdotan keskustasta hieman kauemmaksi vaeltamista ja pienempien paikkojen suosimista, mieluiten jopa sellaisia, joissa näkyy paljon paikallisia. Tässä kuitenkin suosituksia niistä paikoista, joihin meidän paikallisoppaan kierros meitä viikonlopun aikana vei.
- Markethalle Neun lähellä Görlizerin metroasemaa Kreutzbergin alueella on myös mainio ruokapaikka, sillä sisätiloissa sijaitsevassa tunnelmallisessa ruokahallissa löytyy varmasti mieluisaa ruokaa itse kullekin. Lämmin suositus erityisesti turkkilaisille kojuille, joissa tehty ruoka oli erittäin autenttisen oloista. Hallista löytyy myös paljon Aasialaista ruokaa.
- Aldemir Eis, Schleisisches Tor metroaseman lähellä myöskin Kreutzbergin alueella, tarjoilee erittäin hyvän hintaisia jäätelöpalloja tuoreen vohvelikuoren sisällä. Jos ei lisäksi osaa päättää kahden maun välillä, voi pyytää ”mischkugelin” eli sekoitepallon, johon saa kahta makua yhden hinnalla. Pallot ovat niin suuria, että niistä riittää vaikka kahdelle!
- Pizzeria I Due Forni loihtii pöytiin autenttisen italialaisia pizzoja kohtuuhintaan, ja pizzamakujenkin valikoima on erittäin laaja. Senefelderplazin metroaseman läheisyydessä sijaitseva italialainen ravintola on niinkin omistautunut, että italialaiset työntekijät tuppaavat vastaamaan asiakkaille italiaksi, ja palvelu on eteläiselle naapurille tyypillistä asenteella ”olen mukava sinulle, jos olet mukava minulle”.
- Taqueria El Oso myöskin Senefelderplazin metroaseman vieressä (Scheunenviertelin asuinalueella) tarjoaa todella maukkaita kasvis- sekä lihatacoja pienten pehmeiden tortillojen sisällä. Juomaksi saat kaktusmehua tai vaikkapa makeaa riisimaitoa, joten autenttinen elämys on taattu! Jos tacot eivät kiinnosta, löytyy ruokahallista jossa koju sijaitsee paljon muutakin syötävää.
- Swing Kitchen – Real Vegan Burger Rosenthaler Platzin metroaseman vieressä tarjoaa vegaanisia burgereita ja nugetteja joka hätään, ja maku on ihan ykkösluokkaa. Berliinissä ei kannata kavahtaa kasvisruokaa muutenkaan, sillä ainakin omasta mielestä siellä ollaan ihan uraauurtavia tällä saralla. Jopa lihansyöjäisäni oli tyytyväinen tämän raflan antimiin! Lisäksi kannattaa kokeilla hanajuomista erittäin paikallisia Waldmeister- ja Elderflower-limsoja.
Suomessa tippikulttuuria ei varsinaisesti ole, mutta Saksassa on kohteliasta ravintolassa asioidessa tipata noin 10% kuitin loppusummasta, varsinkin jos palvelussa ei ollut moittimisen varaa. Berliinissä myös joka paikassa puhuttiin englantia, joten kielitaito ei varmasti tule olemaan ongelma ihan ydinkeskustan ulkopuolellakaan.
Toki Berliiniä voi nähdä monella tapaa, ja suurkaupungissa riittää varmasti nähtävää moneksikin visiitiksi. Meillä oli kuitenkin ihan huippureissu näillä antimilla, ja viikonloppu Berliinissä paikallissoppaan kera jäi vahvasti mieleen yhtenä Eurooppa-loman kohokohdista!
Jos muut Euroopan kaupungit ja niissä matkailu kiinnostaa, tästä pääset lukemaan Sunnan postauksen Wienin erikoisuuksista, tästä Julian postauksen Sisiliassa matkailusta, ja tästä Karitan postauksen Manchesterin ihmeistä! Meitä kaikkia pääset seuraamaan lähemmin instassa @muumaamandariini, ja mua henkilökohtaisesti @sarafromfinland. Kiitos kun luit tänne asti!
Kahdenkympin paremmalla puolella oleva Suomimimmi, joka päädyttyään naimisiin Singaporelaisen miehen kanssa asustaa nykyään tropiikissa! Perheeseen kuuluu lisäksi kaksi kissalasta, ja viime vuonna jengiin liittynyt tyttövauva Eliana. Lapsi (ja kissa) -arkea päiväntasaajalla voi seurata lähemmin instassa @muumaamandariini tai @sarafromfinland
Kisan välillä Berliini, Lontoo ja Pariisi voittaisi omaltakin osaltani varmasti Berliini, muun muassa siksi, että en ole siellä vielä käynyt, vaikka tykkään maasta yleisesti. Hyviä vinkkejä, pitääkin laittaa tämä muistiin, kun varmasti Berliiniin tulee ennemmin tai myöhemmin lähdettyä.
Berliini tunnetaan nimen omaan perinteisenä kulttuurikaupunkina. Jo Jean Sibelius opiskeli Berliinissä ja oleskeli siellä kymmeniä kertoja. Berliner Philarmoniker ovat maailman kuuluja. Berliinissä on yli sata teatteria, joista kuuluisin Das Deutsche Theater. Kuvataide on Berliinissä merkittävää ja Museumsinselillä (Museosaarella) voi sivistää itseään. Berliinissä on 4 yliopistoa, 4 Taidekorkeakoulua, 31 muuta korkeakoulua, joissa opiskelee lähes 190 000 opiskelijaa.
Muutama kesä pyhähdyttiin Berliinissä yhdeksi yöksi noustuamme Itä-Eurooppaa ylös. Berliinistä mentiin Belgiaan ja sieltä Ranskan kautta Itävaltaan.
Berliinin kokemuksia olivat brasilialainen ruokaravintoja ja Check-Point Charlie sekä pala vanhaa Berliinin muuria.
Lyhyeltä vilkaisulta jäi ihan positiivinen kuva kaupungista.