Australia on vihdoin avannut kansainväliset rajansa ensimmäistä kertaa maaliskuun 2020 jälkeen, jolloin rajat suljettiin pandemian takia. Lähes 600 päivää myöhemmin rajat avattiin parisen viikkoa sitten maanantaina 1.11., mutta se ei suinkaan ole tarkoittanut sitä, että liikkuminen maahan ja maasta olisi nyt vapaata kaikille. Seuraava kuva demonstroi hyvin rajoihin liittyviä sääntöjä.
RAJAT AUKI VAIN KANSALAISILLE JA PYSYVÄN OLESKELULUVAN SAANEILLE
Pandemian alusta marraskuuhun 2021 asti australialaisten (kansalaiset ja pysyvän oleskeluluvan saaneet) on ollut mahdollista poistua ja saapua maahan vain erikoisluvalla. Lupia on saanut vain poikkeustilanteissa ja niitä on ollut vaikea saada. Nyt siis 1.11 lähtien Australian kansalaiset ja pysyvän oleskeluluvan saaneet voivat matkustaa maan rajojen ulkopuolelle ja takaisin ilman erikoisluvan hakemista.
Kaikki osavaltiot eivät kuitenkaan ole vielä poistaneet karanteenihotellikäytäntöään. Australiassa on pandemian ajan ollut käytössä 14 päivän karanteenihotelli niille, jotka ovat saaneet erikoisluvan ja voineet saapua maahan. Karanteenihotellia ei ole saanut itse päättää, vaan se on tullut maahan saapuvalle päätettynä. Matkustajan on tullut itse maksaa tämä lysti, mikä on ollut noin 3000 dollaria (noin 2000 euroa). Tämän vuoksi monet australialaiset ovatkin jääneet maan rajojen ulkopuolelle jumiin, koska heidän ei ole ollut mahdollista kustantaa tätä hotellikaranteenia. Nyt siis ensimmäinen marraskuuta alkaen kaksi rokotetta saaneiden hotellikaranteenista ovat luopuneet vain kaksi osavaltiota, New South Wales ja Victoria. Myös Queensland on suunnitellut hotellikaranteenista luopumista 17.12, jolloin osavaltion rokotekattavuuden on ennustettu olevan 80%. Hotellikaranteenin välttäminen koskee siis vain rokotettuja, ja rokottamattomien tulee edelleen suorittaa kahden viikon maksullinen hotellikaranteeni jokaisessa osavaltiossa.
Rajat ovat auki siis vain kansalaisille ja pysyvän oleskeluluvan saaneille, mutta ei esimerkiksi meille, jotka ovat maassa väliaikaisella viisumilla (esimerkiksi opiskelijat, sponsoriviisumilaiset sekä pysyvää oleskelulupaa hakeneet ja sitä odottavat). Itselläni on väliaikainen opiskelijaviisumi, joten pääsisin tietysti poistumaan maasta ja lentämään Suomeen, mutta en pääsisi enää sen jälkeen takaisin. Rajojen avaamista väliaikaisen viisumin omaaville ei olla toistaiseksi puhuttu oikeastaan mitään, koska halutaan katsoa ensin, miten rajojen avaaminen kansalaisille toteutuu.
SUOMALAINEN JOULU SAA ODOTTAA
Se on kyllä mielestäni niin väärin, että Australian kansalaiset saavat mennä Italiaan lomalle, mutta minä en saa käydä näkemässä perhettäni ja ystäviäni Suomessa. Minä ja muut viisumilaiset ovat olleet pitämässä Australian taloutta kasassa, maksaneet veroja ja usein myös tehneet töitä aloilla, joille Australian kansalaiset eivät itse haluan mennä kuten ravintola-ala, maatalous, siivous ja hoiva-ala. Ansaitsemme todellakin saada käydä näkemässä perhettämme ja ystäviämme näin pitkän ajan jälkeen.
Siitä on nyt kaksi vuotta ja kolme kuukautta kun viimeksi pääsin Suomessa käymään. Se on pitkä aika, ja se on varmaa, että tulen heti ensimmäisellä lennolla käymään, kun se on itsellenikin mahdollista. Olen ihmisille täällä puhunut siitä, miten Suomessa käynti on ollut mulle aina sellainen ”recharge” eli akkujen uudelleen lataus – se on se tuttu ympäristö, jossa on kasvanut ja josta tuntee ihmisiä vuosien takaa. Se paikka, jossa minä olen normaali enkä se kaukaisesta maasta saapunut maahanmuuttaja. Saan hoitaa asioita omalla äidinkielelläni ja nauttia kaikista niistä joulun kivoista perinteistä. Ja tärkeimpänä pääsen näkemään mun rakkaita ihmisiä, joille on helppo olla oma itsensä ja jotka tietävät, mistä tulen.
Suomalainen joulu saa siis odottaa vielä yhden vuoden lisää.
Huh tsemppiä sinne! Ehdin jo yllättymään suuresti, ”Australia on vihdoin avannut kansainväliset rajansa ” -alusta, mutta totuus olikin hieman eri, mitä ensin asiasta tuli mieleen. Ilmeisesti Australian koronatilanne on kuitenkin erinomainen? Mutta onhan tuo rajua, että edes omilla kansalaisilla ei välttämättä ole ollut mahdollista matkustaa maahan,