MUUTTO JA VIISUMI KANADAAN

Ote blogi kirjoituksestani, (www.oonatoivola.com) kesäkuu 2017:

Aikaa meni vuosia, rahaa paloi tonneja. On itketty, stressattu ja melkein menetetty toivo. Kaikki oli kuitenkin sen arvoista, sillä saan olla nyt pysyvästi Kanadassa. Tämä maaginen paperi antaa myös oikeuden tehdä töitä tai opiskella missä vaan ja saamaan kaikki terveyspalvelut. Mitä vielä, en edes muista. Ainiin, seuraavaksi voin hakea vaikka Kanadan kansalaisuutta ja passia. Nyt nautin vaan tämän hetkisestä tunteestani: olen maailman onnellisin tyttö.


Löysin vanhan kirjoitukseni vuodelta 2017, jossa kerroin tunnelmistani pysyvän oleskeluluvan saatuani. Muistan sen päivän kuin eilisen. Monen vuoden stressi ja epätietoisuus maahanmuutostani päättyi siihen hetkeen.

Muutin Kanadaan kesäkuussa 2014, joten kolme vuotta maassa meni turistiviisumin voimin. Koko tänä aikana en voinut tehdä esim. töitä, opiskella, avata pankkitiliä tai hankkia mitään kuukausilaskulle, kuten puhelinliittymää ja nettiä. Turistina en myöskään kuulunut Kanadan terveydenhoitopiiriin, eli lääkärissä käynti oli kallista!

Kanadaan ei ole tosiaan helppo muuttaa, mutta se ei ole mahdotonta! Olen saanut vuosien varrella paljon kysymyksiä, mitä Kanadaan muuttamiseen vaaditaan. Tietoa maahanmuutosta ja viisumeista löytyy netistä: Government of Canada, mutta sivut ovat monen mielestä aika sekavat. Itse kyselin aikoinaan apuja täältä asuvilta suomalaisilta.

Oma tieni Kanadaan ei ollut suunniteltu. Kirjaimellisesti jäin tänne lomareissun päätteeksi vailla tietoa huomisesta. Suomen passilla saa olla 6 kk maassa, joten minulla oli hetki aikaa miettiä mitä olin juuri tehnyt: irtisanonut vakituisen työpaikkani ja päättänyt vain jäädä.

Kanadassa elämäni alkoi kuitenkin rullaamaan aika nopeasti eteenpäin. Tapasin silloisen poikaystäväni ja muutimme yhteen. Muutaman vuoden ja monen mutkan jälkeen haimme minulle pysyvää oleskelulupaa sponsori viisumin kautta.

SPONSORI VIISUMI

Kanadalaisen kanssa avo -tai avioliitossa oleva voi hakea pysyvää oleskelulupaa sponsori viisumilla. Kanada on yksi harvoista maista, jossa voi saada pysyvän oleskeluluvan myös avoliiton vuoksi. Maahanmuuttoon ei siis vaadita naimisiinmenoa, mikä on mielestäni hieno juttu! Kanadalaiselta avopuolisolta vaaditaan tiettyihin tuloihin perustuva palkka ja asiat pitää olla ns. järjestyksessä.

Hakemus sekä avio-tai avoliiton kautta on sama. Avopuoliso viisumiin tarvitsee lisäksi todisteita suhteesta ja vähintään vuoden yhteiseloa samassa osoitteessa. Tämä menee vähän ristiriitaan siihen, kuinka Kanadassa Suomen passilla voi olla turistina vain 6 kk putkeen. Jouduin lentämään aina kesäksi muutamaksi kuukaudeksi Suomeen ja hakemaan turistiviisumien jatkoja Kanadassa ollessani. Joka kerta takaisin lentäessä joutui pelkäämään, pääseekö enää maahan.

Suhteen todistamisen lisäksi hakemukseen tarvitaan mm. rikosrekisteriote ja väestörekisteriote Suomesta. Terveystarkastus ja HIV testin tulokset myös vaaditaan.

Itse lomake on taas paksu paperipino. Siihen eritellään päivämäärineen niin sinun kuin puolisonkin koko elämä. Jos lomakkeeseen sattuu yksikin virhe, se palautetaan takaisin ja näin ollen hakuaika pidentyy. Jotkut ovat palkanneet asianajajan auttamaan papereiden kanssa. Väliaikaista työvisaa (koska hakuaika on pitkä!) olisi pystynyt ilmeisesti hakemaan samalla, mutta emme tienneet sitä silloin.

Kun koko lomakepino liitteineen on lähetetty postiin, ei muuta kun odottamaan. Tässä vaiheessa minua helpotti tieto, että maassa saa odottaa päätöstä. Ei siis tarvinnut enää stressata passissa olevaa päivämäärää, koska taas pitäisi lähteä.

Noin vuosi siinä meni odotellessa. Yksi New Yorkin reissu Suomi ystävieni kanssa jäi välistä, koska en uskaltanut lähteä ulos maasta. Olimme saaneet myös neuvoja, ettei Kanadasta kannattanut poistua kuin omalla riskillä. Maahantulo olisi nimittäin vain rajalla olevan virkailijan päätettävissä. Heitä ei välttämättä kiinnosta, mitä papereita olet lähettänyt ja minne.

Vuosi hakemuksen lähettämisen jälkeen sain haastattelupyyntökirjeen kotiin. Haastattelutilaisuudessa meitä ei kuitenkaan haastateltu, vaan käteeni ojennettiin suoraan pysyvä oleskelulupa (permanent resident PR) ja kanadalainen henkilötunnus. Postilla tuli perässä PR-kortti, jota tarvitsee esittää lentokentillä, virastoissa ym, että saan tosiaan olla täällä. Se oli suuri hetki!

Muihin viisumeihin en ole perehtynyt niin paljoa, koska muistan vain katsoneeni, ettei minulla ollut saumaa niihin. Muutamasta olen kuitenkin kuullut jotain;

EXPRESS ENTRY

Suomalainen lääkäriksi kouluttautunut tuttuni sai pysyvän oleskeluluvan Kanadaan Express Entryn kautta. Tähän vaaditaan tiettyihin ammatteihin kuuluva korkeakoulututkinto, rahaa ja kielitesti. Lisäksi pitää suorittaa oman alansa maksullisia koulutus kursseja täällä, koska ne poikkeavat suomalaisesta tutkinnosta.

TYÖVIISUMI

Tarvitset työpaikan, joka suostuu lähtemään viisumirumbaan mukaan. Täältä käsin se voi olla hankalaa, sillä ensisijaisesti kanadalaiset palkataan töihin. Työviisumia pitää myös aina uusia.

INTERNATIONAL EXPERIENCE CANADA

Uusi tulokas! Ilmeisesti aika samankaltainen nuorille suunnattu työviisumi, mikä on esim. Australiassa käytössä. Viisumi antaa 18-35 -vuotiaille matkailijoille mahdollisuuden työskennellä Kanadassa tietyn ajanjakson ajan. Hakuprosessi on paljon yksinkertaisempi verrattuna muihin Kanadan viisumeihin.


Kaikki Calgaryssa asuvat suomalaiset jotka tiedän, ovat saaneet pysyvän oleskeluluvan (permanent resident) joko avo-tai avioliiton kautta. Poikkeuksena tuttuni, joka sai pysyvän oleskeluluvan Express Entryllä. Opiskelija tai työviisumilla olleet ovat aina jossain vaiheessa joutuneet palaamaan kotimaahansa.

Kolme vuotta maassa turistiviisumin voimin oli stressaavaa aikaa, joten olen hyvin kiitollinen siitä, että pysyvällä oleskeluluvalla voi olla vaikka koko loppuelämän Kanadassa. Ehtoina, että PR-korttia uusii viiden vuoden välein ja maasta ei saa muuttaa yli kolmeksi vuodeksi yhtäjaksoisesti pois. Halutessaan voi myös hakea Kanadan kansalaisuutta kolmen vuoden jälkeen siitä, kun on saanut pysyvän oleskeluluvan. Itse ajattelin hakea kansalaisuutta vielä ihan varmuuden vuoksi!


Oletko koskaan miettinyt muuttamista Kanadaan? Kaikkia kokemuksia, kommentteja ja kysymyksiä aiheesta otetaan mielellään vastaan!

Oona Toivola

One comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *