Kokosimme blogin ensimmäisenä vuonna sen aikaisten kirjoittajien ja asuinmaidemme kesken suositun joulupostauksen, jossa käytiin läpi jouluperinteitä Meksikosta, Australiasta, Macausta, Thaimaasta, Portugalista ja Kanadasta. Kirjoittajatiimimme on sittemmin muuttunut sekä kasvanut ja joidenkin alkuperäistenkin kirjoittajien asuinmaa on kerennyt jo vaihtua kertaalleen tai useammankin, joten päätimme jälleen kerätä jouluperinteet yhteen!
Luvassa siis jouluperinteitä ja -omituisuuksia Yhdysvalloista, Espanjasta, Venäjältä, Itävallasta, Singaporesta, Hong Kongista ja Portugalista.
Joulu Yhdysvalloissa: Merry Christmas!
Perinteet: Joulu on yksi vuoden kohokohdista ja sitä juhlitaan näyttävästi amerikkalaiseen tapaan. Pihoja koristaa runsaat jouluvalot, kuuset ja jos jonkinlaiset puhallettavat jouluhahmot. Koristeet ilmestyvät pihoille jo kiitospäivän jälkeen ja kauppojen hyllyt täyttyvät joulutuotteista.
Juhlinta: Yhdysvalloissa varsinainen juhlapäivä on 25 joulukuuta. Joulupäivän aamuna lapset löytävät lahjat kuusen alta tai joulusukista. Lahjojen avaamisen jälkeen koko perhe kokoontuu syömään yhdessä jouluateriaa. Amerikkalaiseen joulupöytään kuuluu joko kalkkunaa, kinkkua, tai naudanpaistia. Liha tarjoillaan tyypillisesti perunoiden ja kasvisten kanssa. Jälkiruoaksi on piirakoita ja juhlajuomana nautitaan munatotia.
Fun fact: Yhdysvaltojen sähkönkulutus nousee huomattavasti loppuvuodesta runsaiden jouluvalojen vuoksi. Väitetään jopa että kulutus juhlapyhien aikaan on suurempaa kuin El Salvadorin sähkönkulutus kokonaisen vuoden aikana.
Joulu Espanjassa: Feliz Navidad!
Perinteet: Espanjassa joulu on perhejuhla. Joulupöydästä ei löydy kinkkua, eikä laatikoita, mutta kalkkunaa, äyriäisiä ja mereneläviä senkin edestä. Lahjoja on perinteiden mukaan jakanut Itämaan tietäjät ja joulu Espanjassa keskittyy muutenkin ehkä hieman enemmän uskonnon ympärille. Joka paikka koristellaan valoilla ja monesta kaupungista löytyy ihania miniatyyri-asetelmia raamatun tapahtumista.
Juhlinta: Joulua juhlitaan virallisesti vasta joulupäivänä ja 24.12 on vielä ihan tavallinen työpäivä Espanjalaisille (ainakin Fuengirolassa, Andaluciassa). Illalla saatetaan ehkä jo syödä illallista yhdessä. Joulupäivänä viimeistään kerätään suku koolle ja juhlitaan. Espanjan joulun juhlinta ei ole mistään hiljaisimmasta päästä, sillä viini virtaa ja musiikki soi.
Fun fact: Espanjan jouluun kuuluu myös valtakunnallinen joululotto El Gordo, joka arvotaan pari päivää ennen jouluaattoa. Tällöin jokainen odottaa lottonumeroja kuumeisesti!
Joulu Venäjällä: С Рождеством! С Новым годом!
Perinteet: Joulua ei juhlita Venäjällä samaan aikaan kuin muualla maailmassa. Sitä juhlitaan ortodoksisen kalenterin mukaan 7.1, mutta tämä on enemmän uskonnollinen juhla. Uusi vuosi vastaa enemmän joulua, sillä tämä on Venäjällä perhejuhla ja silloin annetaan lahjat sekä kylään odotetaan pakkasukkoa!
Juhlinta: Uutena vuotena koristellaan kuusi ja vaihdetaan lahjoja. Pöytä notkuu erilaisia salaatteja, mätiä ja ruokaa on silmän kantamattomiin. Perinteisesti ruoka pidetään pöydässä yöhön asti, jolloin nälän tullessa voi napsia herkkuja. Televisiossa pyörivät musiikki ohjelmat ja vuoden vaihtuessa skoolataan uudelle vuodelle.
Fun fact: Lahjoja annetaan myös virallisena jouluna, joka on tammikuussa! Perinteisesti myös vuoden vaihteen jälkeinen viikko on monilla vapaata, railakkaan juhlimisen jälkeen tarvitseekin levätä.
Joulu Itävallassa: Frohe Weihnachten!
Perinteet: Jos jotkut ovat joulukansaa, niin itävaltalaiset! Joulutorit eli Christkindlmarktit ilmestyvät katukuvaan jo marraskuun puolivälissä. Itävaltalaiset rakastavat kierrellä toreilla ryystämässä hehkuviiniä eli Glühweinia ja Punschia eli lämmintä mehu-viina–sekoitusta. Jokaista adventtia juhlitaan uskonnollisissa kodeissa, ja jouluun 6. Pyhän Nikolauksen päivänä lapset saavat Nikolaukselta lahjan tai pari. Suomalaisille tuttuun tapaan joulunalusaikaan kuuluu joulukeksien leivonta ja sen arvuuttelu, onko tulossa valkea joulu. Vuorilla yleensä kyllä, Wienin lähistöllä valitettavasti ei.
Juhlinta: Muiden katolilaisten maiden tapaan Itävallassakin suurin juhlapäivä on 25. Jouluaattona moni raahautuu edelleen toimistolle aamupäiväksi, vaikkakin työteho on kyllä laskenut jo jouluviikon maanantaista asti kuin lehmän häntä. Lapset saavat lahjansa Christkindliltä eli vauva-Jeesukselta jo jouluaattoiltana, mutta perhe- ja sukupäivällisiä vietetään joulupäivänä. Joulun aikaan Itävallassa käy kova kuhina hiihtokeskuksissa samaan tapaan kuin monet suomalaiset matkaavat Lapin lumiseen jouluun.
Fun fact: Pohjoismaissa juhlitaan Luciaa, mutta Itävallassa on joulun alla astetta rajumpi perinne. Nikolauksen päivää edeltävänä iltana eli joulukuun 5. päivä nuoret miehet pukeutuvat pirunnäköisiksi Krampus-hirviöiksi ja pelottelevat ohikulkijoita paraateissa ja jopa ihan vain kadulla. Krampus-hahmoilla on sarvet päässään ja he ovat verhoutuneet eläinten taljoihin. Isoissa kaupungeissa Krampus-juhlinta pysyy suht rauhallisena, mutta pikkukaupungeissa juopuneet Krampukset ovat jopa pahoinpidelleet pahaa-aavistamattomia juhlijoita.
Joulu Singaporessa: 圣诞节快乐! (Shèng dàn jié kuài lè)
Perinteet: Joulu ei ole Singaporessa kovinkaan perinteinen juhla, mutta on yleistynyt viime vuosikymmeninä monien kiinalaistaustausten Singaporelaisten käännyttyä kristinuskoon. Tästä huolimatta joulu on täällä ylikorostetun kaupallinen juhla, ja eniten joulukoristeita, -lauluja ja -tunnelmaa tuleekin vastaan ostoskeskuksilla ja kauppakaduilla, joissa joulu on ylikorostetusti esillä. Kotien koristeet rajoittuvat usein pieneen muoviseen kuuseen, ja tunnelmaa luovat lähinnä pikaruokaloiden jokavuotiset joulumenut.
Juhlinta: Koska joulu ei ole kovin suuri juhla täälläpäin, on vain 25. joulukuuta kansallinen vapaapäivä. Koska kouluvuosi kuitenkin päättyy jo hyvissä ajoin marraskuun lopulla (kouluvuosi täällä on tammikuusta joulukuuhun), monet lapsiperheet käyttävätkin joulunajan hyväkseen ja matkustavat lomalle keskenään, ja joulua harvemmin vietetäänkään meille perinteisesti koko suvun kesken. Usein katseet kääntyvätkin jo vuoden alussa vietettävään kiinalaiseen uuteen vuoteen, joka on ehdottomasti vuoden suurin juhla Singaporen kiinalaiselle valtaväestölle!
Fun fact: Koska Singaporessa on neljä virallista kieltä, hyvää joulua voi toivottaa myös malaijiksi Selamat Hari Natal, tamiliksi Kiristumas Vālttukka, tai ihan vaan englanniksi Merry Christmas.
Joulu Hong Kongissa: 聖誕快樂! (Sing Daan Fai Lok)
Perinteet: Vaikka Hong Kong olikin osa Iso-Britanniaa pitkään ja täällä on suhteellisen paljon kristittyjä, ei joulu ole samanlainen juhla kuin länsimaissa. Keskustassa näkyy paljon hulppeita joulukoristeita ja kaupungissa on parikin suurta joulukuusta, mutta esimerkiksi omassa kaupunginosassani (, jossa ei ole hirveästi länkkäreitä) ei ole oikein mitään jouluista. Kaupoissa kyllä on kuulunut joululauluja jo parin viikon ajan. Joulu on Singaporen tapaan Hong Kongissa enimmäkseen kaupallinen juhla ja jää selvästi kakkoseksi lähestyvälle kiinalaiselle uudelle vuodelle.
Juhlinta: Jotkut perheet viettävät joulua keskenään, mutta yleensä se ei tarkoita jouluruokien kokkaamista ja suvun kokoontumista jonkun luokse. On tavallista mennä ravintolaan tai hotelliin syömään joulu-menu, joka ei suomalaiselle edes ole kovin jouluinen. Ravintolat ovat jouluna täynnä, joten hyvissä ajoin tehty pöytävaraus on must. Myös kaverit saattavat viettää joulua yhdessä. Itsekin olen saanut kutsun kaverin luokse jouluaatoksi. Juhlintaan kuuluu siellä pientä purtavaa, hieman alkoholia, “white elephant” -lahjaleikki ja muita pelejä.
Fun fact: Joulu on jokseenkin “cool” juhla ja moni haluaa päästä pohjoisen tunnelmaan, vaikka Hong Kongissa onkin 20 astetta joulukuussa. Aitoja joulukuusia myydään hirveisiin kiskurihintoihin. Tänä vuonna Ikea kuitenkin päätti yllättää ja alkoi myydä pohjoismaisia joulukuusia 6 euron hintaan! Ainoana kikkana oli se, että kuusi piti saada kotiin omin avuin.
Joulu Portugalissa: Feliz Natal!
Perinteet: Joulu on Portugalissa yksi vuoden tärkeimmistä koko perheen juhlista. Kaupat ja kadut täyttyvät jouluherkuista ja tunnelmallisista jouluvaloista yleensä jo loka-marraskuussa. Portugalissa koti koristellaan joulukuusella ja kausivaloilla. Myös seimiasetelmat ovat suosittuja joulukoristeita.
Juhlinta: Juhlinta alkaa jouluaattoiltana, jolloin perheet kokoontuvat yhteen jouluillalliselle eli consoadalle. Illallisella nautitaan kuivattua turskaa eli bacalhauta, tyypillisesti perunoiden ja vihannesten kanssa keitettynä. Muihin jouluherkkuihin kuuluu mm. Bolo-Rei, eli hedelmillä koristeltu “kuninkaan kakku” sekä useat makeat jälkiruoat. Joulun juhlinta on yleisesti samantyylinen kun Suomessa. Lue lisää joulusta Portugalissa ja joulukuun menovinkeistä Lissabonissa täältä.
Fun fact: Valtavasta jälkiruokapöydästä löytyy usein myös suomalaista riisipuuroa muistuttava kylmä riisivanukas arroz doce.
Ihanaa ja rauhallista joulunaikaa kaikille lukijoillemme ympäri maapallon!
Miten sinun asuinmaassasi vietetään joulua? Kommentoi alle tai laita meille viestiä Instagramissa @muumaamandariini.
Hei sellainen idea, että haluaisitteko tehdä jonkun koosteen siitä, miten postin lähettäminen tai vastaanottaminen onnistuu kussakin maassa? Onko jotain tiettyä tapaa/yhtiötä jota välttää tai suosia, miten paikalliset tekee, mitä erityispiirteitä ootte huomanneet tai onko sattunut jotain omituisia kommelluksia? En tiiä onko tää tylsä aihe, mutta voisi olla kuitenkin hyödyllinen monelle ulkomailla asuvalle tai heidän läheisilleen. Tuli vaan mieleen, kun olen tässä jenkkien postin kanssa säätänyt viimeiset pari viikkoa, ja parin tutun mukaan nämä kokemani ongelmat (niinkuin väärät lähetystunnukset ja se ettei ketään saa asiakaspalvelusta langan päähän) ovat ihan normisettiä.
Tuo on muuten helppo uskoa, että Yhdysvaltojen sähkönkulutus on joulun aikaan aika massiivista. Jouluvaloja toiaan on valtavasti ja lämmitykseenkin kuluu varmaan monilla sähköä. Tuo Espanjassa olevan joulupöydän ruoat muuten kuulostavat aivan tajuttoman hyviltä omaan makuun!
[…] edelliseltä vuodelta tuttu joulupostaus on taas täällä! Viime jouluna käytiin läpi jouluperinteitä Yhdysvalloista, Espanjasta, Venäjältä, Itävallasta, Singaporesta, Hong Kongista ja […]