MINI CAMPERIN RAKENNUS JA AUTOLLA EUROOPASSA

Mini Camper

Van life -kulttuuri on saanut yhä enemmän suosiota ympäri maailmaa, ja sitä on helppo ymmärtää. Elämä tien päällä, vapaus matkustaa ja asua juuri siellä, missä sydän halajaa, viehättää monia. Vaikka asunkin Portugalissa, kaipasin vaihtelua arkeen ja unelma omasta autosta oli pitkään mielessä. Päätin toteuttaa haaveeni ja hankkia auton, jota voi käyttää sekä tavallisena kulkuneuvona että ns. ”mini camperina”.

Valitsin Skoda Roomsterin, mutta esimerkiksi Volkswagen Caddy tai Renault Kangoo ovat erinomaisia vaihtoehtoja – tai oikeastaan lähes mikä tahansa kompakti auto käy, kunhan se täyttää mini camperin vaatimukset, eli sinne mahtuu rakentamaan sängyn ja se on tarpeeksi korkea.

Mini camper on oiva valinta niille, jotka haluavat kokea vapauden, mutta pienemmillä kustannuksilla ja vähemmällä vaivalla. Se on ketterä ja huoleton matkakumppani, jonka kanssa on helppo kulkea niin kapeilla kaduilla kuin syrjäisillä parkkipaikoilla.

Miksi valitsin mini camperin matkailuauton tai ”vanin” sijaan?

Tämä kysymys on henkilökohtainen, mutta minulle mini camper oli ehdottomasti oikea valinta. Halusin auton, joka sopii lähtökohtaisesti normaaliin käyttöön, mutta voisin yöpyä siellä aina tarvittaessa huomattavasti mukavammin kuin normaalissa autossa. Mini camperini on ketterä ja helpompi hallita kuin suuri matkailuauto. Lisäksi tietullit ovat huomattavasti edullisempia, kun auto luokitellaan tavalliseksi henkilöautoksi. Mini camperin etuna on myös puskaparkkeilun helppous – se ei herätä yhtä paljon huomiota kuin suuri matkailuauto.

Yksi tärkeä tekijä mini camperin hankissassa itselleni oli myös koira. Haluan matkustaa rescue-hauvani kanssa mahdollisimman paljon. Portugalissa julkinen liikenne koiran kanssa on yhä haasteellista, ja esimerkiksi paikallisbusseihin ei koiria oteta. Mini camper tarjoaa täydellisen ratkaisun matkustamiseen yhdessä koiran kanssa niin Portugalin sisällä kuin muuallakin Euroopassa.

minicamper

Mini camperin rakennus – mitä ottaa huomioon?

Tärkeintä Minicamperissa on tietysti sänky, joka on sen oleellisin osa. Auton tarvitsee olla siis tarpeeksi pitkä ja korkea, että sänky mahtuu ja että voit istua sisällä. Itse rakensin sängyn vanhasta lasten sängystä, jonka ostin kierrätyskeskuksesta, sillä puu itsessään oli melko kallista ja vaikeasti saatavilla Suomessa. Sain valtavasti apua sängyn rakentamiseen, ja siitä tuli melko hyvä ja toimiva – ja juuri sellainen kuin halusinkin! Suunnittelin sängyn niin, että takakonttiin mahtuu sängyn “puolikas” päärunko, ja lisäosa vedetään penkkien päälle parkissa. Halusi pitää penkit ylhäällä ajon aikana, jotta sain koirani turvallisesti turvavöihin ajaessa. 

Mini camper sängyn rakennus

Ajossa sängyn runko mahtui siis takakontiin, ja päälle laitoin ohuen patjan sekä petivaatteet. Sänky oli helppo koota ja purkaa parkissa, ja enemmän aikaa minulla menikin yleisesti kaikkien ikkunoiden peittämiseen. 😀 Halusin täydet pimennykset jokaiseen ikkunaan, jotta saan nukuttua, enkä pelkää kenenkään kurkistelevan ikkunoista. Tilasin osan verhoista Amazonista ja loput ostin Suomesta Motonetista ja Puuilosta.

Mitä mini camperiin tarvitaan:

  • Hyvät pimennysverhot
  • Mukava patja, tyyny ja peitto
  • Valaistus
  • Retkituoli ja -pöytä
  • Retkikeitin (esim. trangia) kahvin ja ruoan valmistamiseen
  • Ruokailuvälineet
  • Mini jääkaappi, kylmäkassi tai vastaava

Extra varusteet:

  • Suihku (USB-ladattava retkisuihku tai vastaava)
  • WC (esim. porta potti tai muu matkailukäyttöön sopiva wc, erityisesti paikoissa, joissa ei ole muita mahdollisuuksia)
  • Hyttysverkko
  • Hälytysjärjestelmä varkauksien varalle

Sängyn rakentamiseen, pimennysverhoihin ja muuhun löytyy valtavasti videoita YouTubesta. Suosittelen ehdottomasti tutustumaan niihin ennakkoon ja suunnittelemaan itselle paras tapa rakentaa sänky. Yllämainittujen lisäksi, kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan myös pieni ”survival bag”, josta itselläni löytyi mm. nuppineuloja, teippiä ja sakset, jolla sain viriteltyä verhojani ja hyttysverkkoja paremmin autoon sopivaksi (kiitos äiti!).

Myös Facebookista löytyy valtavasti ryhmiä, joista voi saada hyviä vinkkejä mini camperin rakentamiseen, matkailuautossa asumiseen ja Suomessa ja Euroopassa reissaamiseen. Tällaisia ovat mm. Micro Campers Finland , Vanlife Suomi. , Puskaparkkiryhmä ja Autolla Euroopassa.

Camper elämää

Kustannukset ja matka Suomesta Portugaliin

Reissuni alkoi Helsingistä, josta ajoin Naantaliin ja otin Finnlinesin lautan Ruotsin Kappelskäriin. Lauttamatka oli edullinen, vain noin 70 euroa, ja siihen sisältyivät lauttamatka, auto sekä koira. Kappelskäristä jatkoin matkaa muutaman tunnin ajomatkalla ja yövyin Ruotsissa ennen lauttamatkaa Saksan Travemundeen, joka maksoi 125 euroa. Tämä TT-Linesin lautta on huomattavasti Finnlinesia heikompi varustukseltaan, joten kannattaa varautua omin eväin, sekä hankkia tekemistä mukaan. Reitti osoittautui kuitenkin edullisemmaksi ja nopeammaksi vaihtoehdoksi verrattuna Tanskan kautta ajoon tai Finnlinesin lauttaan suoraa Helsingistä Travemundeen.

Finnlines lautta

Finnlinesin lautasta Ruotsiin löytyi oma ruokailualue koiran kanssa matkaaville, sekä ulkoilutusalue ulkokannelta.

Yhteensä lauttoihin meni siis alle 200 euroa, bensoihin koko matkalta meni yhteensä n. 500 euroa ja tietulleihin n. 160 euroa. Matkakustannukset Helsingistä Portugaliin olivat mini camperilla siis n. 900 euroa, johon lisätään tietysti myös ruokailut ja muut menot.

Puskaparkkeilu – missä nukkua?

Puskaparkkeilu on suosittu tapa yöpymiseen mini camperilla Euroopassa. Park4night-sovellus on loistava työkalu puskaparkkien löytämiseen Euroopassa, ja Suomessa voi hyödyntää Google Mapsin karttaa. Puskaparkkeja voi löytyä vaikkapa vaellusreittien parkkipaikoilta tai uimarantojen alueilta. Yksi tärkeä etu mini camperin kanssa on, että parkkeeraus on huomaamattomampaa kuin suurella matkailuautolla, joten mahdollisuudet löytää yöpymispaikkaa ovat paremmat.

Puskaparkkeilu ei ole sallittua kaikkialla, ja sen säännöt vaihtelevat maittain. On tärkeää noudattaa paikallisia sääntöjä ja käyttäytyä vastuullisesti. Itse yövyn mieluiten paikoissa, joissa ei ole erityisiä leirintäalueita, mutta varmistelen aina, että pysähdyn vain laillisissa paikoissa.

Lisätietoja puskaparkkeilusta Euroopassa löydät esimerkiksi Vanlife päiväkirjat -blogista, joka sisältää todella kattavan kuvauksen purskaparkkeilusta, siitä mitä tarvitsen matkailuautoon mukaan, sekä puskaparkkeilun vastuullisuudesta.

Espanjassa matkustaminen

Mini camper on täydellinen valinta, jos kaipaat joustavaa, edullista ja luonnonläheistä matkustamista. Oma ensimmäinen mini camper matkani Suomesta Portugaliin oli unohtumaton kokemus ja tarjosi juuri sitä vapautta, mitä lähdin hakemaan!

Pssst! Jos sinua kiinnostaa roadtrippailu, mutta autossa nukkuminen ei ole sinun juttusi, tutustu aikaisempiin postauksiini, joissa käsittelen reittejä, matkakohteita ja koiran kanssa matkustamista!

2 comments

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Olin ajatellut, että autossa nukkuminen ei olisi se oma juttu, mutta tämä vaihtoehto ei kyllä kuulosta yhtään hassummalta. Täytyy laittaa mieleen muhimaan.

    Vastaa

  2. Iira / Iira Explores

    Ihan näppärän näköinen tällainen kevytratkaisu! Itse halusin puolisoni kanssa ihan kunnon matkailupakun kaikilla herkuilla, mutta on totta, että sen parkkeeraus ei ole aivan ongelmatonta joka paikassa. Onko tullut tehtyä autolla viikonloppuretkiä tms. tuon siirtymän jälkeen?

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *