Raha – ei aina mielessä, mutta usein kuitenkin. Kurkkaa tästä, paljonko arkipäiväiset asiat banaanikilosta vuokraan ja metrolipuista uimahalliin maksavat Itävallan Wienissä!
Olen ollut nyt reilut viisi vuotta pyörittämässä kansantalouden rattaita Itävallassa. Tosin talouden tila ei ole tainnut minusta juuri kohentua, koska elelen suht askeettisesti: meillä ei ole autoa, ostamme vain tarpeeseen ja lähinnä käytettyä tavaraa, asumme pienissä neliöissä ja ruokahuolto hoituu lähinnä kotikeittiön kautta. Sekä minä että kumppani työskentelemme tällä hetkellä apurahatutkijoina. Niillä rahoilla ei eletä leveästi, mutta ne riittävät kaikkeen meidän mielestämme tarpeelliseen.
Olen koonnut tähän postaukseen arjen tavallisten kulujen hintoja: asumisen kustannuksia ja peruselintarvikkeiden ja -palveluiden hintoja. Postaus on päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025. Miten paljon elämä alppimaassa maksaa?
Asuminen
Keskityn tässä osiossa vuokra-asumiseen kerrostalossa, sillä se on ainoa muoto, josta minulla on kokemusta. Jos luet tätä ja sinulla on Itävallan omistusasunnoista kokemusta, kerrohan ihmeessä lisää kommenteissa! Olen kirjoittanut Wienissä asumisesta erillisen postauksen, jonka voi lukea täältä.
Itävallassa asumisen kulut vaihtelevat paljon sen mukaan, missä päin maata majailee. Wien ei ole edes maan kalleimmasta päästä – esimerkiksi Salzburgissa ja Innsbruckissa on tietääkseni kalliimpaa. Yllättäen maaseudulla asuminen ei välttämättä tule halvemmaksi, sillä pääkaupungissa on paljon kaupungin omistamia vuokra-asuntoja, jotka laskevat vuokrahintoja.
Vuokrataso
Wienissä on kolmenlaisia vuokra-asuntoja: kaupungin omistamia, vanhoja taloja (Altbau) ja uudisrakennuksia (Neubau). Kaupungin asuntoihin on vaikeaa päästä, mutta ne ovat todella edullisia. Vanhoissa rakennuksissa on asunnon neliömetrimäärän mukaan perustuva vuokrakatto, joten ne vaikuttavat uusia rakennuksia edullisemmilta. Uudisrakennusten perusvuokra on usein vanhoja korkeampi, mutta niissä on useimmiten parveke, edullisemmat ja ympäristöystävällisemmät lämmitysmuodot ja paljon parempi eristys. Väittäisin, että samankokoisten uusien ja vanhojen asuntojen kokonaisvuokra on suunnilleen sama kaikki kulut mukaan lukien, ellei sitten halua pitää todella matalaa huonelämpötilaa (tällöin Altbau lienee edullisempi). Vanhoja, vuokrasäänneltyjä rakennuksia on eniten lähellä keskustaa, joten hassua kyllä, keskustassa asuminen ei ole välttämättä kalliimpaa kuin laitakaupungilla.
Viitteellisiä vuokria, ei sisällä lämmitystä ja sähköä:
- Huone kimppakämpässä tai opiskelija-asuntolassa 400-550e/kk
- N. 50m2 Altbau-kaksio 650-750e/kk
- N. 50m2 Neubau-kaksio 800-1000e/kk
Sähkö, lämmitys ja muut kustannukset
- Sähkö n. 0,25e/kWh eli asunnon koosta riippuen 50-100e/kk
- Kaasulämmitys Altbau-asunnoissa 50-200e/kk asunnon koosta riippuen
- Kauko/maalämpö Neubau-asunnoissa 30-80e/kk asunnon koosta riippuen
Vanhoissa rakennuksissa asuvien tulee myös maksaa kaasuboilerin vuosihuolto, joka maksaa reilun satasen. Kaasuboileri lämmittää myös vanhojen rakennusten käyttöveden, eli mitä pitempään tykkää seisoskella suihkussa, sitä enemmän saa pulittaa kaasusta.

Elintarvikkeet
Arvelisin, että Itävallan ruokakaupat ovat himpun verran Suomea halvempia. En ole asunut tosin Suomessa vuosikymmeneen. Tässäpä muutaman peruselintarvikkeen hinnat kahdessa isossa kauppaketjussa Wienissä:
Billa (kalliista päästä):
- Paahtoleipä 1,49e
- Banaani 1,79e/kg
- 10 kpl kananmunia 2,99e
- Maitolitra 1,59e
- Tofupaketti 1,99e
- Kanafilee 13,49e/kg
- 1,5 l Coca-Cola 1,59e
- 0,5 l perushyvä olut 1,55e
- 500g maustamaton jogurtti 1,15e
- Milka 100g suklaalevy 1,99e
- 500g pastaa 0,99e
- 1 l appelsiinimehu 2,99e
Hofer (Lidlin tyylinen, halvempi marketti):
- Paahtoleipä 1,49e
- Banaani 1,70e/kg
- 10 kpl kananmunia 2,99e
- Maitolitra 1,20e
- Tofupaketti 1,99e
- Kanafilee 12e/kg
- 1,5 l Coca-Cola n. 1,50e
- 0,5 l perushyvä olut 1,49e
- 500g maustamaton jogurtti 0,89e
- Milka 100g suklaalevy 1,59e
- 500g pastaa 0,80e (puolikas edullisimmasta 1kg paketista)
- 1 l appelsiinimehu 2,29e
Käyn yleensä viikko-ostoksilla edullisemmissa kaupoissa, kuten Hoferissa ja Lidlissä, ja haen kalliimmista marketeista (Billa, Spar) vain pikkuostoksia tai lempituotteita, joita ei muualta saa.

Ravintolat
Ulkona syöminen ei välttämättä ole Suomea halvempaa, mutta juominen todennäköisesti on. Hintavammista syöttölöistä minulla ei juuri ole kokemusta, koska laitan pennoseni mieluummin pyörään säästöön.
Juomia ja pientä purtavaa:
- Kahvi: espresso 2,50e, tavallinen kahvi 4e
- Kakkupala 4-5e
- Täytetty leipä kahvilassa 4-5e
- 0,5 l olut 5e
- Viinilasillinen 2-5e
- Gin & tonic tai vastaava 7-10e
Tuhdimpaa ruokaa:
- Kebab- tai falafelrulla 4-5e
- Lounas 10-15e
- Laadukas pizza 10-15e
- Sushi-buffet 15-25e
- Pääruoka keskitason ravintolassa: 12-20e
- Brunssi tai aamiaisbuffet 12-15e

Liikkuminen ja harrastukset
Jee, lempiaiheeni! Olen Wienin ja Itävallan julkisen liikenteen fani, koska ne ovat kohtuuhintaisia, mutta rahoilleen saa todellakin vastinetta. Junat, ratikat sun muut kulkevat ajallaan ja tihein vuorovälein.
Julkisen liikenteen hintoja:
- Kertalippu Wienissä 2,40e
- Vuosilippu Wienin julkisiin 31e/kk
- Vuosilippu kaikkiin Itävallan julkisiin 90e/kk
- Junalippu Wien-Salzburg tarjouksesta n. 25e, lähtöpäivänä n. 60e
Autoilusta en paljoa tiedä, mutta 95-bensan hinta on pyörinyt viime vuosina noin 1,60-1,70 eurossa. Ennen Ukrainan sotaa löpö oli paljon halvempaa, 1,20e luokkaa.
Vaikka Wien on kulttuurikaupunkien aatelia, vietämme vapaa-aikaa lähinnä urheilun (ja sohvalla löllöttelyn merkeissä). Tässäpä muutamat minulle tutut hupikulungit:
- Museolippu 10-22e (mitä kuuluisampi, sen kalliimpi, esim. Albertina)
- Elokuvalippu 10-12e
- Päivälippu kylpylään 25-40e
Esimerkkejä urheiluharrastusten hinnoista:
- Kertalippu uimahalliin tai maauimalaan n. 7e (saunan kanssa 15e)
- Kertalippu kiipeilyhallille 8-15e
- Jooga 12-20e/kerta
- Kuntosali 30-50e/kk
- Hissilippu hiihtokeskuksessa 40-70e/päivä
- Yöpyminen vuoristomajalla 12-25e (alppikerhon jäsenet), 22-40e (muut)

_________________________________________________________________________
Jos et löytänyt etsimääsi, kysy ihmeessä kommenteissa tai ota yhteyttä Muu maa mandariinin Instassa.
Yllättikö Wienin hintataso? Miten paljon arki maksaa asuinmaassasi?

Sunna on kiertänyt asumassa seitsemässä Euroopan maassa ja asettunut Itävallan Wieniin. Sunna pakoilee oravanpyörää Alpeille, pyöräteille ja löysille maata pitkin -seikkailuille.
Mielenkiintoista, että sijaintia ei ole otettu hinnoissa enempää huomioon. Onko noissa hinnoissa jotain korotuksia sitten eri vuosien välillä vai miten se menee? Olen Wienissä joitain vuosia sitten käynyt, mutta muistikuvissa ravintolahinnat olisivat olleet edullisempia.
Hei Mikko, tarkoitatko asuntojen hintoja vai hintatasoa ylipäätään? Altbau-asuntojen neliövuokraa päivitetään käsittääkseni jonkin indeksin mukaan, ja indeksikorotukset ovat käytössä myös uudisrakennusten vuokrissa, mutta niiden lähtötasoa ei säädellä niin tiukasti. Joo, ravintolahinnat ovat kohonneet reippaasti, ennen koronaa kyllä pystyi syömään hyvin kympillä myös lounasaikojen ulkopuolella.
Joo, juuri näiden vuokrasäänneltyjen asuntojen vuokria tarkoitin.
Mielenkiintoinen postaus!
Miten Itävallassa palkkataso, millä tasolla esim. Wienissä vs. joku pienempi kaupunki?
Aika samoja hintoja näyttäisi olevan kuin Suomessa, hieman edullisempaa ja mm. vuokra- asunnot, olut, suklaa selvästi edullisempaa kuin täällä. Nuorempana olen Wienissä pyörähtänyt pikaisesti, mutta muuten ei ole hintatasosta kokemusta.
Kiitos! Niillä aloilla, joilla on työehtosopimus (esim. julkisissa yliopistoissa) palkat eivät kovin vaihtele paikkakuntien välillä. En ole kovin tietoinen palkka-asioista, koska en itse ole palkkatöissä, vaan käytännössä freelancer, koska meidän yliopiston keplottelun takia väitöskirjatutkijoiden apuraha verotetaan yritystulona… typerä systeemi. Ylipäätään täällä Wien ei ole kalleimmasta päästä asua eikä pääkaupungissa ole myöskään välttämättä korkeimmat palkat, ainakin Salzburg on tunnetusti sekä kalliimpi että varakkaampi. Jep, järkytyin kyllä viimeksi suklaan hinnoista Suomessa! Hedonistilla on Itävallassa kyllä halvempi elämä
Kiitos kivasta kirjoituksesta! Tuohon Alt/Neubau-asiaan liittyen on hyvä muistaa että Neubau-rakennukseksi katsotaan kaikki 1950 alkaen rakennetut, joten joukossa voi olla jo aika vanhojakin taloja. Omistusasuntojen hinnat on mielestäni melko kohtuulliset Wienissä, toki ne ovat vaikkapa viimeisen 5 vuoden aikana kallistuneet. Mutta esim. Helsingin keskusta-asuntojen hinnat olivat jo yli 10 vuotta sitten vähintään sillä tasolla,missä Wien on nyt. Hintataso täällä riippuu Bezirkistä, asunnon iästä ja kunnosta, sekä esim. kuinka ylhäällä asunto rakennuksessa sijaitsee. Perusjuttuja varmaan kaikkialla. Kohtuullisella (säännellyllä) vuokratasolla on se toinen puoli, että vuokranantajana sinulla on säännelty yläraja sille, paljonko vuokraa voi (ainakin laillisesti) veloittaa. Kaiken kaikkiaan varsinkin pääkaupungiksi Wien on mielestäni kohtuullisen hintatason paikkakunta.
Joo, aivan oikeassa olet, Neubau ei välttämättä tarkoita, että rakennus olisi erityisen energiatehokas. Tämä pukkaa itsellä unohtumaan, kun asun 2023 rakennetussa talossa. Kiitos omistusasuntojen hintatiedoista, saako lisätä ne tuonne postaukseen sinua lainaten? Tuo ”laillisesti” on hyvä lisätieto etenkin Wieniin muuttaville saksaa osaamattomille, sillä asuntoa kuumeisesti tarvitsevia ulkomaalaisia valitettavasti edelleen koijataan. Olenkin kirjoittanut aiemmassa, Wienissä asumista käsittelevässä postauksessa vuokralaisen oikeuksista ja velvollisuuksista. Samaa mieltä, Wien on eurooppalaiseksi pääkaupungiksi suht edullinen, tosin viime vuosina asumisen hinnat ovat kyllä nousseet paljon.