ITÄVALLAN ABC: PAIKKOJA, PERINTEITÄ JA MUITA ERIKOISUUKSIA

Luontoa, keisarillista historiaa, klassista musiikkia ja kummallisia perinteitä – pienehköön alppimaahan mahtuu paljon kokoaan suurempia ilmiöitä. Tällä Itävallan ABC:llä pääsee alkuun!

hutte

A wie Alpenverein – Olisi ehkä liian helppoa vain heittää tähän Alpit, joten lista alkaa Itävallan alppikerhosta, josta puhutaan yleensä käyttäen lyhennettä ÖAV. Lähes joka kymmenes itävaltalainen on ÖAV:n jäsen. Kerho omistaa ison osan Itävallan vuoristomajoista, ylläpitää vaellus- ja kiipeilyreittejä ja järjestää paljon kerhotoimintaa, kursseja ja muuta opetusta. Moni itävaltalainen muistelee lämpimästi kerhoon kuuluneita isovanhempiaan, jotka ovat valloittaneet vuoria villahousuissa tai -hameissa. ÖAV:n rooli on vaihdellut sen pitkän historian aikana aristokraattien tieteenteosta natsien jäsenistö”puhdistukseen”. Nykyisin ÖAV mahdollistaa edullisia ja turvallisia harrastuksia kaikille kansanosille ja puolustaa Itävallan vuoriluontoa esimerkiksi hiihtokeskusten rakentamiselta.

B wie Bad Gastein – Monelle tuttu hiihtoparatiisi Bad Gastein lienee yksi maan ensimmäisiä matkailukohteita. Euroopan ylimystö matkasi vuorille kylpemään ja parantumaan alppi-ilmassa. Tämän ”kultaisen ajan” jäljiltä Bad Gasteiniin on jäänyt uusklassisia hotellirakennuksia rapistumaan. Nykyisin kylään virtaa talvisin etenkin pohjoismaalaisia turisteja laskettelemaan ja riehumaan after skissä.

C wie Christkindlmarkt – Itävallassa joulutorit tunnetaan Christkindlmarkteina eli Jeesus-lapsen toreina. Erityisesti Wienin joulutorit ovat kuuluisia turistikohteita, jonne saapuu bussi- ja lentokonelasteittain matkaajia naapurimaista ja kauempaakin nuuskimaan jouluista tunnelmaa. Hehkuviini ja valkosipuli tuoksuvat, joululaulut raikaavat ja Wienin kadut täyttyvät marraskuun puolivälistä jouluaattoon asti juhlakansasta kylmästä tuulesta huolimatta. Tunnetuimmat torit lienevät Karlsplatzin ja Rathausin rakennelmat, mutta löytyypä toreja myös Wiener Linien julkisen liikenteen museolta ja jopa Westbahnhofin Ikean katolta.

christkindl

D wie die Donau – Venäjän jokia lukuunottamatta Euroopan suurin ja kaunein joki, Tonava eli saksaksi die Donau, virtaa halki Itävallan itäosien. Se on mahdollistanut kaupankäynnin ja kulkemisen Länsi-Euroopasta Mustallemerelle vuosituhansien ajan ja tuonut rantakaupunkeihinsa, kuten Wieniin ja Linziin, vaurautta ja teollisuutta. Ennen säännöstelyä tulviva Tonava myös tuhosi Wieniä moneen otteeseen. Nykyisin Itävalta on ottanut vastuuta Tonavan luonnolle aiheuttamastaan ympäristötuhosta ja restauroi rantametsiä ja rakentaa kalateitä. Tonavan rantaluontoon pääsee tutustumaan helposti Donau-Auen-kansallispuistossa aivan Wienin kupeessa.

E wie Edelweiss – piskuisella alppitähdellä eli Alpen-Edelweissilla on valtava kulttuurinen ja symbolinen merkitys. Se on toiminut muun muassa niin 1800-luvun keisarinna Sissin tunnuksena, monien Alppimaiden jääkäreiden lipuissa että ÖAV:n eli alppikerhon logona. Karvainen kukka kasvaa korkealla vuorilla louhikkoisissa ja ankarissa olosuhteissa, ja se on tiukasti suojeltu kasvi.

F wie Falco – Rock me Amadeus -hitistään tunnettu 90-luvun poppari lienee Itävallan suosituin moderni muusikko. Johann Hölzelinä syntynyt mutta maailmanmaineeseen noussut Falco eli lyhyen, mutta sähäkän elämän Wienin bilepoikana. Matka tyssäsi huumehuuruiseen autokolariin Dominikaanisessa Tasavallassa. Wieniläisissä kotibileissä ei hoilata pikkutunneilla Kaija Koota, vaan Falcoa. Hello, Vienna calling!

alte donau

G wie Grossglockner – on Itävallan korkein vuori 3798 metrillään. Moni matkailija on saattanut ajaa Grossglocknerin alppitien ja muistaa maisemat ja murmelit. Itävaltalaisille alpinisteille vuorelle kiikkuminen on lähes must, ja urheilulehdistä löytyykin maraton-ohjelmien vieressä treeniohjelma myös Grossglocknerille.

H wie Heuriger – antiikin roomalaiset toivat viininteon salat Tonavan rannoille, ja nykyisin Itävalta tunnetaan etenkin valkoviineistään. Maine tosin kärsi 1980-luvulla, kun jalojuomiin lisättiin pakkasnestettä maun parantamiseksi… skandaalin jälkeen itävaltalaiset viinimaakarit ovat onneksi panostaneet laatuun. Olennainen osa Itävallan viinikulttuuria ovat Heurigerit eli viinituvat, joissa myydään oman tilan tai kylän tuotteita sekä pikkupurtavaa. Heuriger tarkoittaa tämänvuotista ja viittaa tuoreeseen viiniin. Heuriger on kansanomainen, maanläheinen juottola, jossa istutaan puupenkeillä hassusti täytettyjen eläinten valvovan katseen alla hörppimässä Sturmia (puolivalmista nuorta viiniä) tai Spritzeriä (viinin ja kivennäisveden sekoitusta) torvimusiikin soidessa.

I wie die Inn – Listan toinen joki, Inn, on hyvin erilainen kuin Tonava: sen hurjat kuohut tulevat suoraan Alpeilta, ja se on kaivertanut valtavan laakson vuorten läpi maan länsiosaan. Inn toki laskee lopulta Tonavaan, mutta matkallaan se mahdollistaa asutusta ja elämää laaksossaan ja sivulaaksoissaan, kuten Zillertalissa ja Ötztalissa. Innin varrella sijaitsee esimerkiksi Innsbruck ja hopeakaivoksistaan tunnettu Schwaz.

J wie Elfriede Jelinek – tuottelias unkarilaistaustainen kirjailija Jelinek on ensimmäinen itävaltalainen Nobelin kirjallisuuspalkinnon voittaja (hänen jälkeensä Peter Handke voitti pystin vuonna 2019). Jelinek on kirjoittanut kriittisesti Itävallan natsimenneisyydestä, naisen asemasta ja kulutusyhteiskunnasta. Romaanien lisäksi tuottelias Jelinek on kynäillyt myös näytelmiä, esseitä, novelleja ja lähes kaikkea, mitä ihminen voi kirjoittamalla luoda.

K wie Kaiser – Itävalta oli vuoteen 1918 asti monarkia, jota hallitsi keisari (tai keisarinna). Habsburg-suvun vallan aikana monarkia kasvoi valtavaksi, ja parhaimmillaan monarkiaan kuului maita nykyisestä Italiasta Belgiaan (tosin välissä oli muita valtakuntia) ja Serbiasta Tsekkiin. Erityisesti toiseksi viimeinen keisari Franz Josef ja hänen vaimonsa Elisabeth eli Sissi ovat jokaisen tuntemia, lähes myyttisiä hahmoja, joiden vetovoimalla kaupitellaan jos jonkinlaisia näyttelyitä, tv-sarjoja ja turistikierroksia. Itävalta-Unkari kuului ensimmäisen maailmansodan häviäjiin, ja keisari lähetettiin maanpakoon Madeiralle.

karwendelaamu

L wie Lauda – Itävallan kansallissankari Niki Lauda nousi kulttisuosioon formulakuskina, joka selviytyi hirvittävästä kolarista vuonna 1976. Kuljettajauransa jälkeen Lauda toimi edelleen takapiruna useammassakin formulatallissa, ja hän perusti myös itsensä mukaan nimetyn (pariin kertaan) flopanneen lentoyhtiön. Kylmänviileä Lauda tunnetaan kotimaassaan erityisesti elämän”viisauksistaan”, kuten:

“I was never afraid of failure; for me, failing is just the first step towards success.”

M wie Mozart – Salzburgissa syntynyt ja kuollut klassisen musiikin säveltäjä Wolfgang Amadeus Mozart taitaa olla maailman tunnetuin itävaltalainen. Salzburgilaisia itseään kulttimainen suosio saattaa kismittää, kun turistit parveilevat historiallisen keskustan kaduilla Mozartin jalanjäljillä. Itävallasta (tai ehkä pikemminkin Itävalta-Unkarista kaikkine alueineen) tulee muitakin merkittäviä säveltäjiä, kuten Haydn, Schubert, Liszt ja Mahler.

N wie Nockerln – kotitekoinen munapasta eli Spätzle tunnetaan Itävallassa nimellä Nockerln. Sitä tarjoillaan usein liharuokien lisukkeena, mutta onpa se pääraaka-aineena monissa tunnetuissa herkuissa, kuten Kasnockerln (juustopasta) tai Eiernockerln (munapasta). Herkku taipuu myös makeisiin annoksiin, kuten unikonsiemen”pastaksi”. Kuulostaa erikoiselta, mutta maistuu yllättävän hyvältä!

karhunlaukka

O wie ÖBB – Itävallan valtiollinen junayhtiö, Österreichische Bundesbahnen eli ÖBB on tuttu näky Keski-Euroopan raiteilla. Sen punaiset railjet-junat sukkuloivat sekä maansisäisiä että kansainvälisiä reittejä esimerkiksi Müncheniin, Zürichiin, Venetsiaan ja Prahaan. ÖBB kuuluu minusta Euroopan rautateiden aatelistoon: yhteyksiä on tiheästi niin pikkukylistä naapurimaihin, ja junat ovat mukavia ja ennen kaikkea ajallaan. Vuoret eivät ole lannistaneet itävaltalaisia rautatieinsinöörejä, ja maa on täynnä huikeita siltoja, tunneleita ja muita järjestelyitä. ÖBB:n palvelut kuuluvat Euroopan moderneimpiin: yöjunia lähtee Wienistä joka suuntaan, ja Itävallassa voi ostaa kaikkiin maan julkisiin kulkuvälineisiin vuosilipun noin tuhannella eurolla (Klimaticket). Ai niin, eikös tämän pitäisi olla Ö:n kohdalla? Kirjoitetussa saksassa on kylläkin kirjaimet ü, ä ja ö, mutta ne eivät kuulu virallisiin aakkosiin, vaan ovat u:n, a:n ja o:n erikoismuotoja.

P wie Pasterze – Itävallan suurin jäätikkö, Grossglocknerin rinteille levittyvä Pasterze, sulaa kovaa vauhtia. Sama kohtalo on kaikilla Alppien jäätiköillä. Kun jäätiköt sulavat, vuoristossa liikkuminen käy aiempaa vaarallisemmaksi, sillä jään alta paljastunut maasto on epävakaata ja voi aiheuttaa romahtaessaan jopa maanvyöryjä.

Q wie MuseumsQuartier – Keisarillisten hevostallien paikalle rakennettu museokeskittymä lienee tuttu kaikille Wienin asukkaille ja kaupungissa käyneille. Tallien restaurointi aivan uuteen tarkoitukseen herätti närää perinteitä vaalivammassa kansanosassa, mutta osoittautui yleisömagneetiksi. Alueen lukuisat museot ja ravintolat vetävät vierailijoita säällä kuin säällä, ja tallin sisäpihalla hengailee aina populaa vauvasta vaariin.

R wie Red Bull – Energiajuomana aloittanut, mutta urheilujätiksi muodostunut Red Bull on Itävallan tunnetuimpia brändejä ulkomailla. Yhtiö sponsoroi valtavaa määrää urheilijoita (esim. slovenialaista kiipeilijä Janja Garnbretiä ja englantilaista pyöräilijä Tom Pidcockia), omistaa joukkueita (esim. Leipzigin ja Salzburgin jalkapallojoukkueet) ja järjestää tapahtumia. Itse juoma on Itävallassa muuta Eurooppaa halvempaa ja sitä ryystetään paljon. Aamuisin Wienin metrossa näkee yhtä paljon ihmisiä sonnitölkki kuin kahvimuki kädessä.

bischofshofen

S wie Sacher-Torte – Wienin kuuluisin leivonnainen eli Sacher-kakku päätynee useimpien Wienin-kävijöiden lautaselle. Suklaasta, rommista ja aprikoosista makunsa saava leivonnainen oli pitkään Demel-kahvilan ja Hotelli Sacherin kiistakapulana – kumpi keksi sen? Monien wieniläisten mielestä mehukkain kakku löytyy Billa Plus -tavaratalosta tai luonnollisesti mummon keittiöstä.

T wie Traumtagerl – ulkoilu on Itävallassa koko kansan huvia, vaikka kaikki eivät ehkä korkeimmille vuorille kiikukaan. Kun viikonlopuksi sattuu Traumtagerl tai Kaiserwetter eli kaunis, aurinkoinen päivä, lähes kaikki lähtevät reippailemaan kävellen, pyöräillen tai vaikka riippuliitämään. Itävaltalaisetkin arvostavat hyvää säätä, kun sellainen sattuu kohdalle, ja potevat huonoa omaatuntoa istuessaan aurinkoisena kesäpäivänä toimistossa.

U wie Uskonto – katolilainen kirkko näkyy ja kuuluu Itävallassa edelleen. Ehkä Wienin hipsterikortteleissa vähemmän, mutta kyläkirkot täyttyvät edelleen sunnuntaimessuun suuntaavista perheistä. Katolilainen usko on hyvin tärkeää monille itävaltalaisille, ja hyvän kristityn tulee mennä suht nuorena naimisiin ja paastota ennen pääsiäistä (ei tosin kovin tiukasti).

bregenzerwald

V wie Vorarlberg – Itävallan väkiluvultaan ja pinta-alaltaan toiseksi pienin osavaltio Vorarlberg sijaitsee Sveitsin, Saksan ja Itävallan välissä Bodensee-järven rannalla. Vorarlbergillä on enemmän yhteistä historiaa Baijerin kuin Itävallan kanssa, eikä se muistuta Itävaltaa aksentiltaan tai katukuvaltaan. Vorarlberg on rikasta seutua, jonka vauraus kumpuaa turismista ja teollisuudesta.

W wie die Wachau – Tonavan helmi on Wachaun laakso, joka tunnetaan viineistään, aprikooseistaan ja jylhistä kalkkikiviseinämistään. Myös maailmankuulu, piskuinen Venus-patsas on peräisin Wachaun laaksosta, tosin 30 000 vuoden takaa. Minulle Wachau oli täysin tuntematon paikka, kun muutin Itävaltaan, ja ihmettelin pyöräillessä Melkin ja Kremsin välissä uskomattomia maisemia ja väkijoukkoja.

wachaupanorama

X wie Xeis (Gesäusen kansallispuisto) – Luonnostaan tunnetussa alppimaassa on yllättävän vähän kansallispuistoja. Niistä isoin ja kuuluisin lienee Hohe Tauern Grossglocknerin ympäristössä, mutta muitakin on, esimerkiksi jylhistä kalkkikiviseinämistään tunnettu Gesäuse, jonka nimi lyhenee muotoon Xeis jostain syystä. Gesäusen huiput jäävät reiluun 2000 metriin, mutta rinteet ovat jyrkkiä ja haastavia kokeneillekin kiipeilijöille ja vaeltajille. Gesäusea kutsutaankin vuorikiipeilijöiden korkeakouluksi. Voin vahvistaa väitteen – Gesäuse taitaa olla toistaiseksi ainoa paikka Itävallassa, jossa olen joutunut kääntymään patikalla takaisin oman kyvyttömyyden ja korkeanpaikankammon vuoksi.

Y wie Yppenplatz – Wienin 16. kaupunginosassa sijaitsee Yppenplatz-aukio, jonka liepeillä järjestetään Euroopan pisimmät markkinat, Brunnenmarkt. Siis kirjaimellisesti pisimmät, sillä torikojujen jonolla on mittaa lähes kilometri. Hedelmät, vihannekset, lihat, kalat ja leivonnaiset irtoavat Brunnenmarktilta huokeaan hintaan. Yppenplatz ja Brunnenmarkt tarjoavat hienon läpileikkauksen nyky-Wienin väestöön ja meininkiin: turkkilaiset perheenäidit, taideopiskelijat, slaavilaiset rakennustyöläiset ja itävaltalaiset hienostorouvat vertailevat mansikan hintoja ihmisvilinässä.

Z wie Stefan Zweig – Zweig kuuluu Itävallan tunnetuimpiin kirjailijoihin. Hän eli nuoruutensa Itävalta-Unkarin viimeisinä tasaisen turvallisina vuosina, mutta joutui kokemaan maailmansotien kauhut ja juutalaisvainot aikuisiällään. Zweig ja hänen vaimonsa tappoivat itsensä maanpaossa Brasiliassa vuonna 1942 – heidän voimansa eivät riittäneet sopeutumaan uuteen, kummalliseen maailmaan. Zweig oli tuottelias kirjoittaja, joka tuotti niin näytelmiä, romaaneja kuin elämäkertojakin. Hän teki myös yhteistyötä aikansa kuuluisimpien säveltäjien ja kirjailijakollegoiden kanssa. Suosittelen lukemaan häneltä ainakin omaelämäkerta Eilisen maailman.

Itävallan ilmiöistä riittäisi juttua useampiinkin aakkosiin – mitä sinä lisäisit?

Muut mandariinit ovat kirjoittaneet paikallisista erikoisuuksista ympäri maailmaa, kurkkaa esimerkiksi Singaporen ruusut ja risut á la Sara sekä Portugalin omituisuuksia Johanna P:n kynästä.

Meidän kaikkien kuulumisia voi seurata Instagramissa @muumaamandariini.

2 comments

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Itävalta todellakaan on monipuolinen maa. Alpit sieltä tietysti tulevat tosiaan ensimmäisenä mieleen. Paljon tuossa oli tuttuja juttuja, mutta Gesäusen oli minulle aivan tuntematon – pitääkin perehtyä siihen tarkemmin.

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Kiitos Mikko! Gesäuse on todella helmi kyllä! Alpeiksi koskematon ja villi, ja saatiin kyllä niiltä mäiltä ihan reilusti turpaan (ehkä flunssalla oli osansa asiaan). Kansallispuistoista myös Thayatal on suht tuntematon, mutta aivan ihana vehreä jokilaakso, jossa on smaragdiliskoja ja valtavasti erilaisia lintuja, esimerkiksi mustahaikaroita.

      Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *