Ennen kuin aika kultaa muistot, haluan kertoa teille noin kuukauden kestävästä matkastani Belizeen ja Guatemalaan viime helmikuussa, ennen paluutani Meksikoon.
Tässä postauksessa kerron siis miten matkustaa helpoiten Meksikosta Belizeen ja mitä Belizessä kannattaa tehdä. Kun olin palaamassa Meksikoon, hyvä ystäväni ja pomoni Lissabonista oli myös matkalla samoille suunnille hänen veljensä kanssa, vajaan kuukauden reissulle. Heillä oli tiukka aikaraja, mutta ystäväni oli suunnitellut kaiken just eikä melkein, tietysti jättäen varaa kommelluksille. Suunnitelmana oli siis valloittaa Belize ja Guatemala sekä käväistä Meksikossa ja El Salvadorissa (El Salvador jäi minulta vielä kokematta, sillä jäin Guatemalaan pidemmäksi aikaa). Sillä oma suunnitelmani oli lentää Cancuniin ainoastaan noin viikko ennen heitä, oli minun tietysti pakko lähteä matkalle mukaan. Yllätykseksi saimme myös yhden entisen kollegan ja ystävän mukaan seikkailuun, joka oli myös saapunut soolo reissulle tänne päin maailmaa samoihin aikoihin. Meitä oli siis sopiva nelikko yllättäen sattuman kaupalla valmiina seikkailuun!
Belize noudattaa tällä hetkellä tiukkoja matkustusrajoituksia yhä (voit lukea lisää täältä). Aina on kuitenkin aikaa haaveilulle ja uusien matkojen suunnittelulle. Nappaa siis alta Belizen parhaat palat reissu listallesi alta!
MEKSIKOSTA BELIZEN PARATIISISAARILLE
Matka Meksikosta Belizen saarille taittui Meksikosta Chetumalin kautta. Chetumalin satamasta kulkee ns. vesitaksi (pieni suljettu moottorivene) San Pedron ja Caye Caulkerin saarille. Chetumaliin pääsee kätevästi Meksikon matkailu – postauksessa mainitsemillani ADO – busseilla, esimerkiksi Cancunista tai Bacalarin laguunilta. Kun saavut Chetumaliin, et valitettavasti ole vielä satama alueella joten sinun täytyy ottaa vielä taksi. Kannattaa ehdottomasti kävellä ulos muutama metri bussiasemalta niin taksin hinta tippuu huomattavasti.
Suosittelen saapumaan paikalle ajoissa. Voit ostaa lipun lauttaan satamasta tai etukäteen netistä. Vesitakseilla on kummallinen systeemi ja joka toinen päivä kulkee eri firman lautta ja joka toinen päivä eri. Vesitakseille on siis kaksi eri firmaa ja he kulkevat puolen tunnin aikaerotuksella, joka toinen päivä. Olimme ajoissa ja ostimme liput satamasta ilman ongelmia. Satamassa on rajatarkastus maasta poistumiseen. Joudut myös maksamaan tulovero maksun, ellet ole saapunut Meksikoon lentäen, jolloin sinulla tulee olla näyttää lentolippusi maksutiedot jossa näkyy maksamasi verot. Mikäli tuloverot on maksettu, sinun ei tarvitse maksaa uudelleen tässä vaiheessa, kunhan pystyt todistamaan maksut rajalla. Vielä ennen vesitaksin lähtemistä, kaikki henkilökohtaiset tavarat laitettiin riviin maahan ja matkustajat myös, poliisikoiran kiertäessä haistelemassa ja varmistamassa ettei matkaan pääse mitään laittomia esineitä. Tämä olisi voinut olla kuumottavaa, mutta kajareista soi samalla ”who let the dogs out”, jaahas, näin täällä Meksikossa.
Matka taittui vesitaksilla San Pedron saarelle n. 1.5 tunnissa. Matka oli aika tuskainen ja jouduimme sulkemaan kaikki ikkunat moottoriveneestä merenkäynnin vuoksi joten jäimme sisälle tuskaisen kuumaan koppiin. Matkustajia oli yhteensä alle 20, penkit olivat hiostavia ja epämukavia ja vene keikkui siihen malliin ettei käynyt mielessäkään yrittää horjua kohti epäilyttävää wc:tä. Seuraavana päivänä ystäväni saapuivat toisen yrityksen vesitaksilla ja kertoivat että heidän merenkäynti oli tasaista, ja vesitaksi huomattavasti suurempi. Matka taas kesti pidempään, joten puolensa kai molemmissa.
Lopulta kuitenkin saavuimme San Pedroon ja Ambergis Cayeen. Mikäli suunnitelmasi on vierailla siellä Caye Caulkerin lisäksi, kannattaa Meksikosta tullessa vierailla siis ensin San Pedrossa siellä siellä on pakollinen pysähdys ja rajatarkastukset. San Pedro on Caye Caulkeria suurempi ja jätimme sen itse tällä kertaa välistä. Kaikkien matkustajien tulee poistua veneestä San Pedrossa ja mennä kaikkine matkalaukkuineen rajatarkastukseen. Tämän jälkeen olet tervetullut Belizeen! Osa matkustajista jäi San Pedroon ja me hyppäsimme takaisin lauttaan laukkuinemme ja jatkoimme vielä matkaa edessä siintävälle Caye Caulkerin pienelle unelma saarelle.
CAYE CAULKER – ”GO SLOW”
Caye Caulker on Karibianmerellä sijaitseva pieni paratiisi saari. Saarella riittää tekemistä moneen makuun, mutta sinne ei silti kannata lähteä suoritus listan kanssa. Saaren tunnus lause on ”go slow” – joka kuvaakin erittäin hyvin saaren tunnelmaa. Ihastuttavalla saarella otetaan rennosti ja nautitaan elämästä. Bob Marley, puna-kelta-vihreät vaatteet ja riippumatot toivottivat meidät tervetulleeksi. Paikalliset ottivat rennosti kadun kulmissa ja huusivat perään ”Go slow” mikäli näytit liian kiireiseltä. Tämähän sopi meille paremmin kuin hyvin.
Saarella ei ole montaa hiekkarantaa, mutta sellainenkin kyllä löytyy, ja sinne suuntasimme tietysti heti. Saaren hiekkaranta, Iguana Reef Beach, on myös paras paikka katsoa auringon laskua. Lisäksi saaren kärjessä on ”The Split” niminen alue, josta pääsee uimaan ja rantabaareihin nauttimaan elämästä, samalla ihaillen turkoosina kiiltävää merivettä. Kadut ovat värikkäitä ja suloisia ja herkullinen merenelävien tuoksu leijailee ilmassa. Ravintoloissa kannattaa aivan ehdottomasti tilata kalaa tai rapua, sillä kaikki tehdään tuoreena paikan päällä monessa ravintolassa päivän saaliin mukaan.
TOP 3 – ravintolat:
- Chef Juan’s Kitchen and Grill – Ehdoton lempi ravintola on pieni ja herttainen. Nauti tuoretta vasta valmistettua kalaa, rapua, lihaa tai kasvisruokaa edullisesti (n. 8-15 EUR). Tuo omat oluet lähikaupasta!
- Wish Willy Bar & Grill – Yhden miehen show jossa tarjoillaan herkullista vasta pyydettyä kalaa ja muita ruokia saatavuuden mukaan. Kirjaimellisesti yhden miehen show, sillä omistaja Willy pyörittää grilliään ja hoitaa kaiken muunkin puutarhassaan. Ruoka oli herkullista ja kokemus mitä parhain.
- Namaste Cafe – Ihastuttava kahvila tarjoaa herkullista ja orgaanista aamupalaa. Paikasta löytyy myös joogastudio. Aloita aamusi joogalla ja nauti sen jälkeen herkullisesta aamupalasta kahvilassa!
Caye Caulkerilla voi siis todellakin ottaa rennosti ja nauttia ruuan ja juoman lisäksi turkoosista merivedestä. Saarelta kannattaa kuitenkin aivan ehdottomasti lähteä myös snorklaamaan ja sukeltamaan. Lähdimme viettämään ystävänpäivää ja ystäväni sekä minun syntymäpäiviäni purjeveneelle. Kiersimme snorklaamassa ja ihastelemassa Karibianmeren upeita värikkäitä koralliriuttoja ja kaloja, kilpikonnia, rauskuja ja jopa haita. Snorklaus kierrokselle pääsee saarelta useilla eri yhtiöillä, joista suurin osa kulkee täyteen ahdetuilla moottoriveneillä. Me halusimme kuitenkin aivan ehdottomasti purjeveneen ja varasimme sen Black Hawkin kautta paikan päältä, mahtavalta paikalliselta kapteenilta.
Päädyimmekin viettämään purjeveneellä koko päivän, nauttien paluumatkalla auringonlaskusta, vasta valmistetusta Chevichestä ja jääkylmästä rommikolasta. Päivä oli uskomaton ja mielettömän upea – ehdottomasti pakko kokea Caye Caulkerilla.
TOP 5 – aktiviteetit ja elämykset:
- Go slow – Ota rennosti ja tutki Caye Caulkerin suloisia ja värikkäitä katuja. Nauti rennosta ilmapiiristä.
- Ihaile auringonlaskua ja meren elämää – Paras paikka auringonlaskulle on Iguana Reefin hiekkaranta. Nauti auringonlaskusta yhdessä pelikaanien kanssa ja ihmettele suuria rauskuja ja pieniä suloisia merihevoisia.
- Ui turkoosissa merivedessä – Iguana Reef hiekkarannan riippumatot takaavat mukavat oltavat vedessä ja The SPLIT:istä pääset pulahtamaan turkoosiin veteen suoraan rantabaareista.
- Purjehdi Karibialla ja snorklaa – Lähde purjehtimaan Karibian merelle ja snorklaa eri koralliriutoilla tutustuen mereneläviin.
- Sukella – Karibian merellä on useita eri sukellus kohteita, joista tunnetuin ”Blue Hole” on halkaisijaltaan 300 metrinen syvänne meressä. Blue Hole on lähes jokaisen sukeltajan unelma kohteiden listalla.
SAARILTA BELIZE CITYYN
Saarilta pääsee Belize Cityyn lautalla. Lautta on huomattavasti mukavampi ja nopeampi kuin moottorivene matka Chetumalista. Belizen saarille on kuitenkin yleensä edullisempaa matkustaa Meksikon kautta, sillä lennot Cancuniin ovat monesta kohteesta huomattavasti edullisemmat kuin Belize Cityyn. Mikäli kuitenkin matkustat Belize Cityyn, on sieltä mahdollista myös kulkea lautalla saarille. Meksikosta on myös mahdollista matkustaa bussilla Belize Cityyn edullisesti, mutta matka aika on pitkä ja koimme lautalla matkustamisen turvallisemmaksi ja nopeammaksi vaihtoehdoksi.
Menimme saarille siis Meksikon kautta vesitaksilla ja palasimme saarilta Belize Cityyn lautalla. Reitin voi myös tehdä toisinpäin halutessaan.
BELIZE CITYSTA SAN IGNACIOON
Kun saavuimme Belize Cityyn jatkoimme matkaa kävelemällä bussiasemalle. Kävelymatkaa oli vain n. 15 minuuttia, mutta kaupungin kaaos toivotti jo meidät tervetulleeksi ja allekirjoittaneelta yritettiin viedä puhelin kädestä kun katsoin kartasta kävelyreittiämme. Saavuimme kuitenkin asemalle ehjin nahoin, vielä suuremman kaaoksen keskelle. Kyselimme bussia San Ignacioon ja saimme vastaukseksi että meidän pitää odottaa vajaa tunti. Kuitenkin mennessämme laiturille, paikallinen nainen kertoi meille että bussi tulee nyt ja ahtauduimme keskelle kaaosta, eli siis jonkun näköistä jonoa, ja yritimme päästä bussiin sisälle. Tungimme rinkat jonnekin bussin alaosan säilytystilan tapaiseen paikkaan ja ahtauduimme sisälle bussiin. Sain seisomapaikan ahtaalla käytävällä, ja kuski ohjeisti meidät menemään kyykkyyn siksi ajaksi kuin bussi lähtee laiturilta. Kyseinen bussimatka oli yksi epämiellyttävimmistä koko reissulla, mutta pääsin lopulta myös penkille istumaan ja ihailemaan maisemia ja lopulta tuntemaan tuulenvireen kasvoillani.
SAN IGNACIO – MAYOJEN ALAMAAILMA ODOTTAA
San Ignacio sijaitsee sisämäässa, lähellä Guatemalan rajaa. Se on itsessään suhteellisen pieni kylä jossa ei ollut juurikaan tehtävää, eikä oikeastaan muita turisteja näkynyt juuri ollenkaan. Paikka on kuitenkin oiva ”basecamp”, sillä San Ignaciosta lähtee lukuisia erilaisia mahtavia retkiä. Retkiä tehdään mm. Maya -temppeleleiden raunoille, viidakkoseikkailuille, ratsastamaan ja vesiputouksille. Valitsimme kuitenkin meille jo Meksikossa suosittelun ”India Jones” seikkailun, luolaretken, jota ei suositella ahtaan paikan kammoisille.
”Indiana Jones” ja ”ATM” – retkeksi titulerattu ”Actun Tunichil Muknal Cave” oli todellakin maineensa veroinen Mayojen alamaailman sykähdys. Luolaretkelle ei saa mennä ilman virallista opasta, eikä siitä kyllä ilman opasta selviytyisikään. Retki ei myöskään sovi ahtaan paikan kammoiselle eikä uimataidottomalle sillä tulet seikkailemaan maanalaisissa, välillä ahtaissa luolissa. Retkelle tarvitaan kunnon varusteet jotka saat matkanjärjestäjältäsi (kypärä, otsalamppu ja vedessä käytettävät kengät ovat välttämättömiä).
Retki alkaa lyhyestä viidakko kävelystä, jossa tulet ylittämään kolme jokea uimalla. Keskellä viidakkoa avautuu kaunis cenote tyylinen luonnonvesi allas. Tästä alkaa luola seikkailusi – hyppää siis veteen ja ui kohti edessä näkyvää luolaa. Luolassa on tärkeää kuunnella tarkkaan oppaan ohjeita, sillä siellä on erittäin pimeää ja luolassa on myös haaraumia, etkä halua missään nimessä eksyä. Luolassa pääset kiipeämään, uimaan, sukeltamaan ja hyppäämään kohti tuntematonta. Pääset tutustumaan Mayojen kulttuurin alamaailmaan, muinaisiin rituaaleihin ja niihin käytettäviin esineisiin. Mayat ovat järjestäneet luolassa erilaisia uhrauksia jumalille ja pääkammiossa on useita alueita, joissa on keramiikan ja luurankojen jäännöksiä. Tunnetuin on ”The Crystal Maiden”, murrosikäisen (luultavasti 18-vuotiaan tytön) luuranko joka on luultavasti Mayojen uhrirituaalin uhri.
Kameroita, puhelimia, vesipulloa tai mitään muutakaan ei saa ottaa enää luolaan mukaan ollenkaan, sillä turistit ovat rikkoneet jo kaksi pääkalloa vahingossa, tiputtamalla puhelimen ja kameran linssin pääkalloihin. Myös keramiikkaa ja muuta Mayojen astiastoa on tuhottu kävelemällä niiden päältä, joten liikkumista on myös rajattu pääkammiossa. Luola meinattiin sulkea kokonaan, mutta nykyään siellä voi yhä vierailla virallisen oppaan kanssa, tiukennetuin ohjein. Ylläolevat kuvat on otettu aikaisemmin kun kuvaaminen oli sallittua. Kuvat on saatu Explore Island Toursilta, jonka kautta varasimme luola seikkailumme. Ainut oma kuva reissulta onkin siis meidän parkkipaikalta otettu kuva seikkailun jäljiltä ylempänä. Tämä oli oikeastaan aika virkistävää, sillä vaikka pidänkin kuvien ottamisesta, oli virkistävää olla miettimättä asiaa lainkaan!
Belizestä jäi ehdottomasti päällimmäisenä mieleen ATM – luolan lisäksi purjehdus Caye Caulkerilla, ”Go Slow” asenne ja ”You Better Belize It” – fraasi jota oli painatettu vähän kaikkialle. Sekä tietysti saaren boheemit paikalliset ja turkoosina hohkaava Karibianmeri.
Oletko sinä käynyt Belizessä? Mitkä olivat matkasi parhaat palat? Jos et, heräsikö kiinnostut maata kohtaan? Kommentteja ja kysymyksiä saa laittaa alle tai Instagramissa @muumaamandariini
Meksikon, Suomen ja Portugalin pyhän kolminaisuuden välillä palloileva kolmekymppinen elämän janoinen rantapummi ja yrittäjä. Sisällöntuotantoa ja digimarkkinointia, yhdessä paratiisirantojen metsästyksen, rescue-koiran kanssa seikkailujen ja matkailun parissa. Tällä hetkellä katto ja sydän on Portugalin Costa da Caparican rantakylässä.
hienoja kuvia matkalta. on varmasti ollut hieno reissu. minkäköhän hintainen on tämä matka belizeen??
Kiitos Kari! 🙂 todella pitkälti riippuu missä majoittuu ja mitä syö. Belize on hinta tasoltaan naapureita kalliimpi ja retket maksaa satasen luokkaa, sukellusket kalliimpia. Hyviä aterioita voi saada 8-15 eurolla. Hotelleja tosi eri hintasia eli kannattaa vertailla 🙂 meillä meni suurimmat rahat tuohon ATM touriin (n. 90 eur) ja snorklaukseen (en muista hintaa mutta ATM touria halvempi). Ruoat makso max 15 euroa annos ja yövyttiin hostellissa edullisesti. Suosittelen! 🙂
Olin viime keväänä viikon Belizessä. Matkustin Belilze Cityyn bussilla Playa del Carmenista. Vietin yön belizeläisen perheen luona, ja lähdin seuraavana päivänä Caye Caulkerille. Belize City oli ihan hirveä paikka, enkä kyllä sinne enää koskaan halua palata 😀 CC taas oli ihan kiva ja rento mesta chillailuun. Viikon jälkeen palasin takaisin Belize Cityyn, josta otin bussin Guatemalaan. Oli mielenkiintoista nähdä bussin ikkunasta millaista elämä on muualla Belizessä. Mä muuten kävin kans siellä Willyn grillillä syömässä. Saarella oli hyviä ravintoloita, esim. Ana’s Geniestä sai tosi hyvää Lähi-idän ruokaa. Sit olikohan Amigo’s Kitchen, mistä sai superhyviä friteerattuja kanafileitä chilikastikkeella.
Heh, joo Belize Citystä tuli sellainen fiilis että äkkiä pois :D! Tykkäsin myös bussimatkasta siinä mielessä että siinä näki paljon Belizen maalaismeininkiä. Oispa CC:llä Willyn grillillä nyt ! Ja toivottavasti kyseiset mestat yhä pystyssä 🙂
Belize on kyllä käynyt useampaan kertaan mielessä, snorklausjutut kiinnostaisi siellä erityisesti. Jotenkin olen siinä käsityksessä, että siellä todennäköisesti Karibianmeren vaikuttavimmat snorklauskohteet.
Hyvä pointti! älä lopeta kirjoittamista
Kiitos 🙂
[…] aikaan, joten yhteinen reissu Belizeen ja Guatemalaan oli tehtävä. Kirjoitinkin aikaisemmin jo postauksen Belizestä, ja nyt vihdoin on luvassa Guatemalan osuus – tai ainakin ensimmäinen osa […]
[…] alkoi Belizestä, josta matka jatkui Guatemalan Floresiin, mayojen jäljille Tikaliin, Rio Dulceen ja lopulta […]
[…] Belizessä, Guatemalassa ja Meksikossa, nauttien täysin rinnoin vapaudesta ja […]