Kysyin teiltä Instagramissa viime viikolla, mistä Australiaan liittyvistä aiheista te haluaisitte tietää enemmän, ja viisumiasiat nousivat ehdottomasti ykköseksi. Viisumit täällä voivat olla niin monimutkaisia, että ei ihme, että moni tuskailee näiden asioiden kanssa. Halusinkin tehdä nyt postauksen siitä, mitä viisumivaihtoehtoja täältä ylipäätään löytyy.
Ensinnäkin jokaisella Australiaan matkustavalla tulee olla viisumi. Viisumeja on kymmeniä (satoja?) erilaisia ja eri tarkoitukseen sopivia. Alla on listattu niistä yleisimmät.
Turistiviisumi (E-visitor)
Turistiviisumi on voimassa 12 kuukautta, ja tämän 12 kuukauden aikana maassa saa viipyä max. 3 kuukautta kerrallaan. Suomalaiselle turistiviisumi on ilmainen. Tällä viisumilla ei saa tehdä töitä. Turistiviisumi myönnetään usein heti sen hakemisesta.
Working Holiday -viisumi
Working Holiday on viisumi, jolla voi nimensä mukaan tehdä töitä ja matkustaa. Viisumi myönnetään tiettyjen maiden kansalaisille ja ikäraja viisumin saamiseen on 30 -vuotta. Suomalaiselle vuoden viisumi maksaa noin 400 euroa. Tällä viisumilla ei saa tuoda huollettavia lapsia mukanaan.
Tuntimääräisesti voit työskennellä niin paljon kuin haluat, mutta max. puoli vuotta yhden työnantajan palveluksessa (vaikkakin tämän voi onnistua kiertämään..).
Toisen vuoden working holiday -viisumiin vaaditaan 88 päivää yleishyödyllistä työtä kaupunkien ulkopuolella, näitä töitä ovat esimerkiksi hedelmien poiminta, hevos- ja karjatilat, kalastus, rakennustyöt, ja tiettyjen maiden kansalaisille myös palveluala. Kolmannen vuoden viisumia varten näitä töitä tulee tehdä vielä 6kk lisää (toisen working holiday -viisumivuoden aikana).
Ensimmäinen working holiday -viisumi myönnetään usein parin päivän sisällä sen hakemisesta, toisen ja kolmannen viisumin saamiseen voi mennä muutama viikko.
Itselleni on aikaisemmin myönnetty kaksi working holiday -viisumia.
Opiskelijaviisumi
Minulla on tällä hetkellä opiskelijaviisumi, joka on itselleni toinen. Opiskelijaviisumi oikeuttaa opiskeluun ja työntekoon, mutta töitä voi tehdä max. 40h/kaksi viikkoa. Opiskelijaviisumin hinta on noin 400 euroa ja tähän tulee päälle koulumaksut ja pakollinen vakuutusmaksu.
Parisuhde -viisumi
Jos partnerillasi on pysyvä oleskelulupa maahan ja olette asuneet vähintään vuoden yhdessä, voitte hakea parisuhdeviisumia. Itse en ole parisuhdeviisumiin sen tarkemmin perehtynyt, mutta paperisota tässä on kuulemma valtava. Australian hallitus haluaa varmistaa, että parisuhde on aito, ja näin ollen valtiolle pitää lähettää lukematon määrä erilaisia todisteita. Hintalappu tässä on myös aikamoinen, sillä pelkkä viisumi maksaa noin 5000 euroa.
Työviisumit
Voit saada sponsoriviisumin työantanjan tai osavaltion toimesta. Sinulla tulee olla tietty määrä työkokemusta jo alla, jotta voit saada tämän viisumin. Viisumi on voimassa 5 vuotta.
Työviisumin voi saada myös ilman sponsoroivaa osapuolta, mikäli sinulta löytyy tietty ammatti ja saat tarpeeksi pisteitä (pisteitä kertyy iästä, tutkinnosta, työkokemuksesta ym).
Viisumin voi saada myös oman yrityksen kautta, mutta yrityksen tulee tehdä tietty määrä liikevaihtoa vuodessa.
Perhesiteet
Mikäli sinulla on perhesiteitä Australiaan, voit olla oikeutettu viisumiin.
Uusi-seelantilainen partneri
Mikäli partnerisi on Uuden-Seelannin kansalainen, voit olla oikeutettu viiden vuoden mittaiseen viisumiin, jossa on täydet työoikeudet. Viisumi on myös mahdollista uusia.
Tästä linkistä pääset näkemään Australian kaikki viisumivaihtoehdot: https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing.
Löytyykö näistä kenties myös sinulle sopiva viisumivaihtoehto? 😉 Tai onko sinulla tällä hetkellä tai aikaisemmin ollut viisumi Australiassa, ja jos, niin mikä? Olisi todella mielenkiintoista kuulla teidän viisumikokemuksia ja tarinoita Australiassa! 😊 Kommentoi siis alas tai laita rohkeasti viestiä Instagramissa @muumaamandariini tai @turkoosissa.
Todella hyvä, että olet kirjoittanut tällaisen hyvän pintaraapaisun jokaisesta viisumista. Välillä saan jonkin verran välillä yhteydenottoja henkilöiltä, jotka kertovat päättäneensä muuttaa Australiaan ja jotkut ovat täysin tietämättömiä, että sinne ei voi noin vaan muuttaa niin kuin EU-alueella. Täytyy sitten vinkata tähän postaukseen ja aton sivujen ohella 🙂
Voi kiitos Sandra! 🙂 Joo tänne ei ihan noin vain muutetakaan 😀 Ja tosiaan näissä viisumeissa on lisäksi niin paljon enemmän vielä kiemuroita, kuin miltä tässä näyttää! Mutta paljon eri vaihtoehtoja kyllä löytyy! 🙂
Mikä sponsoriviisumi on voimassa 5 vuotta? Käsittääkseni nykyinen 482 sponsoriviisumi on voimassa kaksi vuotta ja sitä voi pidentää maksimissaan neljään. Oma 457 jota ei enää ole oli voimassa suoraan neljä vuotta.
Skilled work regional (provisional) visa 491 eli state sponsorship on 5 vuotta. 🙂
Jäi Australiassa aikanaan käydessä tuon turistiviisumin hakeminen vähän viimetinkaan ja se pääsi aiheuttamaan jossain määrin stressiä 😀 Mutta joo, voin vahvistaa että ainakin meidän tapauksessa sen sai tosiaan melkein heti! 🙂
Hahah oon kuullut näistä tarinoista itsekin 😄 mutta se tosiaan onneksi järjestyy tosi nopeasti 🙏🏼
Melko masentavaa tuo, että viranomaiset määrittelevät, mikä parisuhde on oikea ja mikä väärä. Sen lisäksi olen kuullut erilaisista mainetodistuksista. Australia todella on tehnyt viisumeista melkoisen viidakon ja ihmettelen, haluavatko ne ketään maahan ylipäätään.
Mutta juttuhan näissä viisumivaltioissa on se, että vastaavasti EU penää viisumeita ja EU:n pitäisi avata rajansa, että muut avaisivat omansa.
Täällä tosiaan yritetään tehdä viisumin saaminen todella vaikeaksi niille, joita Australia ei halua maahan ja helpommaksi esimerkiksi korkeasti koulutetuille ja tietyille ammateille, joita Australiassa ei ole tarpeeksi. Rahan perässä ollaan siis tässäkin asiassa. 😀
Austraalia on omalla matka bucket listalla kyllä siellä yläpäässä, ja kiva kuulla, että turistiviisumin saaminen on suhteellisen helppoa ja eikä maksa mitään. Toivottavasti maailmaa taas aukeaa pian.
Kiitos kommentista Annukka 🙂 Joo turistina tänne pääsee kyllä helposti! 🙂 Täällä on kyllä niin paljon nähtävää niin monipuolisesti, suosittelen!! 🙏🏼