TUHLAAJAN VAI SENTIN VENYTTÄJÄN BANGKOK?

Thaimaa tunnetaan yleisesti edullisuudestaan, mutta onko se niin edullinen mitä puhutaan? Mihin rahaa menee ja mitä normaali arkielämä siellä näin ulkomaalaisena kustantaa? Tässä postauksessa kerron enemmän Bangkokin hintatasosta, koska täällä asustelen ja hinnoissa on kuitenkin jonkin verran eroa ympäri Thaimaata.

ASUMINEN, MITÄ SE KUSTANTAA?

Bangkok kasvaa koko ajan ja uusia Condoja ( kerrostaloja) rakennetaan jatkuvasti. Asuntotarjontaa on enemmän kuin tarpeeksi. Kerrostaloasuminen on tullut Bangkokissa yleisimmäksi asumismuodoksi ja kerrostaloja kutsutaan Condoiksi. Niihin kuuluu yleensä 24h vartiointi, sekä uima-allas, kuntosali ja ehkä sauna. Suurin osa asunnoista vuokrataan paikallisen tavan mukaan valmiiksi kalustettuina, ainakaan en itse ole koskaan nähnyt tarjolla täysin tyhjää asuntoa. Hinnat vaihtelevat todella paljon, voit saada melko keskeiseltä paikalta asunnon tällä hetkellä jopa vähän päälle 300 eurolla /kk. ( Huom. Korona ). Tämän hetkiseen asuntotarjontaan vaikuttaa siis paljon korona, jonka takia pyydetyistä asuntojen hinnoista pystyy jonkin verran pudottamaan hintaa.

Itse maksan vuokraa noin 450 euroa kuukaudessa, ja siihen päälle tulee sähkö, joka pyörii siinä 30 euron kieppeillä. Käytän kyllä joka päivä ilmastointilaitteita ja alkuun ajattelin, että sähkö voisi olla jopa 100 euron luokkaa, mutta yllätyin sen pienuudesta. Vesilasku on ollut lähes ilmainen, noin 2 euroa kuukaudessa. En tiedä miten se sitten lasketaan, vaikka suihku näin lämpimässä maassa on lähes kaksi kertaa päivässä pakollinen. Internetin hinta kotona on kuukautta kohti noin 20 euroa. Asuntoni on pieni parvekkeellinen kaksio ja sijaitsee kävelymatkan päässä työpaikastani ja keskustaan on 3 – 4 pysäkin matka BTS:llä. Eli kaikin puolin melko keskeisellä paikalla.

Kerrostalojen lisäksi Bangkokissa on myös paritalojen tyyppisiä asuinmuotoja, joita kutsutaan Townhouseiksi. Yleensä ne ovat kaksi-, kolme-, jopa nelikerroksisia, asunnoissa on oma piha ja yleensä uima-allas, joko oma tai jaettava naapurien kesken. Vartiointi niistä puuttuu, ehkä sellaisen saa, jos haluaa. Townhouset ovat yleensä jonkin verran arvokkaampia kuin condot.

Tuossa alhaalla kuvassa tavanomaisia Townhouseja joen vieressä.

OSTOKSET?

Tietenkin riippuu paljon siitä mitä ostat ja mistä? Bangkokissa riittää kauppakeskuksia ja kalliita merkkiliikkeitä, kuten Dior, Michael Kors, Prada yms. Näissä paikoissa hinnat ovat varmasti samaa luokkaa kuin muidenkin maiden merkkiliikkeissä. Sama koskee Suomestakin tuttuja liikkeitä, kuten Mango, H&M tai Zara, hinnat ovat mielestäni samoja kuin esim. Suomessa.

Siam Square.

Markkinat ovat sitten taas asia erikseen. Sieltä saattaa löytää hyvinkin halvalla vaatteita, kenkiä, laukkuja yms. Markkinoita Bangkokissa riittää niin ilta kuin päiväsaikaan ja niissä pystyy hinnoissa tinkimään hyvin. Itse kyllä mieluusti poikkeilen perusliikkeissä, kun tiedän mitä haen ja tarvitsen. Markkinoilta tulee lähinnä ostettua extempore juttuja.

Chatuchakin viikonloppu markkinoilta.

LIIKKUMINEN?

Suomeen verrattuna hyvinkin edullista. Taksien lähtöhinta päiväsaikaan on noin euron, ilta-aikaan hieman korkeampi. BTS eli Sky Train on pienelle matkalle alle euron ja pidemmälle välille noin 2 euroa. Grabit eli ns. Uber kyyti Aasiassa, saat tilattua auton tai mopon sovelluksella, kertoo sinulle reitin ja hinnan. Toisinaan käytämme tätä aika paljon, kuumina päivinä mopolla pääsi näppärästi töihin, niin hinta on siinä euron luokkaa. Itselläni työmatka onnistuu kävellen ja kestää noin 20 minuuttia, joten rahaa ei kulu liikkumiseen, ellei ole laiska päivä 😀

RUOKAKAUPASSA KÄYNTI?

Tämä on ollut mielenkiintoinen asia huomata, kun Suomessa sanottiin, että säästät selvää rahaa, jos teet viikon ruoat etukäteen, niin se pitää pitkälle siellä paikkansa, koska ulkona syöminen on vaan niin kallista. Täällä asia on taas täysin päinvastainen, koska täällä kaupassa käyminen on länsimaalaisena melko kallista. Käyn täällä harvoin kaupassa, ehkä kerran viikkoon, jos silloinkaan. Ostoksiini kuuluu lähinnä aamupala tuotteita, kuten leipää, jogurttia, juustoja, mehuja yms. Tottakai toisinaan teen kotona ruokaa, jopa jotain suomalaistyylistä. , koska niin kuin aiemmin kerroin, että riisiin ja nuudeleihin kyllästyy melko nopeasti. Mutta kauppaan uppoaa helposti yli 30 euroa, jos korissa on tuontitavaraa. Itseasiassa täällä asuessa olen alkanut pitämään Suomen marketteja edullisina ja voi että, mikä valikoima niissä on 😀

ULKONA SYÖMINEN JA JUOMINEN?

Omakohtaisesti hyvinkin halpaa, koska käyn melko paljon paikallisissa katukeittiöissä, joissa ruoka-annos maksaa hieman päälle euron. Riisi ja nuudeliannokset ovat siis hyvinkin halpoja, ja katukeittiöitä Bangkokissa riittää. Kallista löytyy myös ja paljon, sushibuffetit ja japanilaiset ravintolat, joita täällä on runsaasti, niin voivat helposti olla melkein yhtä kalliita kuin Suomessa, koska niissä on kysyntää. Intialaiset ravintolat ovat myös yllättävän korkean hintaisia, ellet löydä jotain sivukujan paikkaa, kyllä niitäkin on. Alueet ratkaisevat paljon, jos syöt aivan keskustassa ja kauppakeskuksissa, niin se tulee aina kalliimmaksi, toki pienet katukeittiöt ovat yleensä samoissa hinnoissa paikasta riippumatta.

Tyypillinen ateria, kanalla, riisillä ja kasviksilla, noin 1,50e

Kun lähdetään viettämään iltaa ulos, niin on sanomattakin selvää, että rahaa menee. Thaimaa ei ole mikään halpa viinimaa, eikä oluenkaan hinta niin edullinen ole. Olut tuopista maksat helposti saman verran kuin riisiannoksesta tai jopa enemmän. Yleensä se on noin 2,50 – 3 euroa. Viinilasi helposti 5 euroa. Hinnat riippuvat paljon siitä, missä olet. Jos tykkäät hienoista pilvenpiirtäjistä, kattoterasseista tai klubeista, tulee juomille helposti ekstra hintaa. Jos täällä voi jossain säästää, niin se on ehdottomasti alkoholi. Tupakointi on taas Suomeen nähden hyvin edullista, askin hinta noin 2 euroa.

Drinkeillä Octavessa.

KAUNEUDENHOITOPALVELUT?

Se, jos mikä on edullista. Täällä asuessaan kannattaa ehdottomasti itseään hemmotella erilaisilla kauneudenhoitopalveluilla, lasken näihin nyt myös hieronnat. Olen täällä laittanut ripsienpidennykset alkaen 30 eurosta, microblaidingin kulmiin 120 eurolla. Hieronnoissa käyn myös melko useasti, koronan takia jäi vähemmälle, mutta hieronnat alkaen noin 5e. Kauneuskirurgiaa on myös paljon tarjolla, koska sitä tehdään Thaimaassa paljon. Hinnat ovat yli puolet halvempia kuin Suomessa.

Tässä nyt joitakin esimerkkejä hinnoista täällä Bangkokissa. Tiivistäisin asian niin, että mitä enemmän elät ja asut kuin paikallinen, niin sitä vähemmän rahaa menee. Meille ulkomaalaisille eläminen tulee aina hieman kalliimmaksi. Mutta yleisesti ottaen Bangkok on moneen muuhun pääkaupunkiin nähden hyvin edullinen. Suomen keskiarvoon verrattuna Bangkokin yleinen hintataso on noin 40% matalampi ja vuokrahintataso 44,32% matalampi.

Asutko sinä jossain päin maailmaa, jossa hintataso eroaa paljon kotimaastasi? Oletko harkinnut muuttavasi edullisempaan maahan? Mitä ajatuksia postaus herätti? Haluatko kysyä jotain? Kommentoi alle, tai laita viestiä instagramissa @muumandariini tai @jennsuzanne 🙂

Jenna H.

9 comments

  1. Miimi

    Tämä oli mielenkiintoinen, erityisesti kun aion juuri kirjoittaa elämisen kustannuksista täällä Armeniassa. Sain myös ideoita vähän matkia sinua kappaleiden jaottelussa. 😉

    Vastaa

  2. Glitteri addikti

    Olipa kiinnostava lukea, varsinkin kun tässä oli keväällä mielessä töiden etsiminen sieltä päin. Thaimaassa kyllä ruoka ja siis nimenomaan ulkona syöminen on super halpaa ✌️

    Vastaa

  3. Jenni / Unelmatrippi

    Oli kiva lukea asumisen kustannuksista, koska olen joskus ihan huvikseni miettinyt, että millähän hinnalla esimerkiksi juuri Bangkokista saisi vuokrattua kämpän ja mitä sähkö, netti ynnä muut höysteet maksaisivat siihen päälle.

    Vastaa

  4. Maapalloilija

    Elinkustannuksista kertovat postaukset ovat aina mielenkiintoisia, vaikka ei kyseiseen kohteeseen edes haaveilisi muuttavansa asumaan!

    Vastaa

  5. Paratiisireportteri

    Bangkok tuntuu aina siellä nykyisin käydessä kovasti kallistuneen siitä, kun siellä itse asuin, mutta kiva kuulla, että edullisestikin edelleen pärjää. Toisaalta samaan aikaan hintojen kanssa Bangkok muuttuu koko ajan tavallaan myös entistä hauskemmaksi kaupungiksi. Viime aikoina on erityisesti ilahduttanut joenvarren ja Chinatownin uusi kukoistus.

    Vastaa

  6. Katja / Lähtöselvitetty

    Me ollaan majoituttu Bangkokissa kaksi kertaa isossa kerrostalossa Chao prayan rannalla. Olen aina hämmästellyt noita valtavia komplekseja, joista löytyy huoneistoja ja ikkunoita vieri vierestä. Viimeksi majoituimme 23. kerroksessa, eikä todellakaan oltu lähelläkään huippua. Mutta oli ihanaa, kun talossa oli oma uima-allas, jolla harvoin oli muita. Hikisen kaupunkipäivän jälkeen sinne oli mahtavaa pulahtaa.

    Vastaa

  7. Suvi / Suvin matkassa

    Tällaiset postaukset ovat aina kivoja ja mielenkiintoista luettavaa. Ja tulipas ikävä Thaimaahan ja sitä herkullista ruokaa siellä 🙂

    Vastaa

  8. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Näitä on kiinnostavaa lukea. Jos on lyhyellä (alle 1 kk) matkalla, ei hintatasolla ole niinkään väliä, mutta jos kohteessa viettää pidemmän aikaa, hintataso onkin paljon merkittävämpi seikka. Omiin työkuvioihin ei helposti sovi muutto ”halvempaan maahan”, mutta on se silti ajatuksena kiinnostava.

    Vastaa

  9. Tanja

    Hei! Päädyin googlen kautta blogiisi. Tosi kiinnostava postaus! Vaikka muutama vuosi on vierähtänyt, osaatko vielä suositella hyvää ripsienpidennyspaikkaa Bangkokissa? Olisi kiva saada nätit lomaripset! 🙂

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *