Ulkomailla asuminen on mahtava kokemus, joka avartaa maailmankuvaasi, opettaa valtavasti ja tarjoaa roppakaupalla uusia kokemuksia joka päivä. Sillä on kuitenkin hintansa, varsinkin jos ulkomailla oleskelu kestää pitempään. Nämä 10 asiaa kannattaakin pitää mielessä, ennen kuin tekee suuren päätöksen ja ostaa yhdensuuntaisen menolipun maailmalle.
1. Mikään paikka ei ole täydellinen
Ruoho näyttää usein vihreämmältä aidan toisella puolella, mutta arki tulee vastaan joka paikassa. Voi olla houkutteleva idea muuttaa maailman toiselle laidalle, mutta kannattaa miettiä, mitkä elämän realiteetit siellä ovat. Lomamatkalla kohteesta muodostuu yleensä hyvin ruusuinen kuva, joka alkaa rapista vasta ajan kuluessa, kun paikkaan pääsee siellä asuessa tutustumaan pintaa syvemmältä. Pinnan alta paljastuva todellisuus ei aina vastaa odotuksia.
2. Ulkomailla asuminen tulee muuttamaan sinua
Maailmalle muuttaminen sujuu parhaiten, kun mieli on utelias uudesta kulttuurista ja avoinna seikkailulle. Vaikka olisit kuinka avoin tahansa, tulet silti yllättymään jostakin uudessa asuinmaassasi. Kaikki ei tule sujumaan kuten ajattelit. Tulet kokemaan valtavasti uutta niin hyvässä kuin pahassa, ja kaikki nämä kokemukset tulevat muuttamaan sinua ihmisenä.
3. Moni asia tulee kiristämään hermojasi
Monelle tulee ulkomaille muuton jälkeen vaihe, kun kaikki uudessa asuinmaassa ärsyttää. Tämä on kuitenkin normaali osa kulttuurishokkia, ja menee usein ajan kanssa ohi. Raivostuttavat asiat tulevat silti pysymään osana uutta arkeasi, ja joudut elämään niiden kanssa päivittäin. Lopulta tulet joko sopeutumaan niihin tai ohittamaan ne olankohautuksella.
4. Tulet kaipaamaan Suomessa asuvia läheisiäsi
Tulet missaamaan monia syntymäpäiviä, häitä ja hautajaisia, puhumattakaan grillijuhlista, kaveriporukan reissuista ja mökkiviikonlopuista. Tulet katselemaan sosiaalisesta mediasta, kuinka perheesi ja ystäväsi tekevät yhdessä vuosi vuodelta enemmän uusia muistoja, joissa sinä et ole mukana. Voi olla, että tunnet myös syyllisyyttä siitä, ettet voi enää olla läsnä heidän elämässään samalla tavalla kuin ennen.
5. Lomat eivät ole enää sama asia
Saat pohdittavaksesi ikuisen dilemman siitä, pitäisikö lomalla mennä Suomeen tapaamaan läheisiä vai lähtisitkö sittenkin itsekkäästi reissuun jonnekin muualle – ja jos menet, niin koska pääset seuraavan kerran Suomeen? Jos työsi ei mahdollista etätyöskentelyä Suomesta käsin, joudut aina käyttämään osan vapaapäivistäsi ja lomabudjetistasi Suomeen matkustamiseen.
6. Alat arvostamaan omaa äidinkieltäsi aivan uudella tavalla
Ehkä joudut opettelemaan kokonaan uuden kielen uudessa maassa, etkä etenkään aluksi pysty kommunikoimaan saati ilmaisemaan itseäsi kunnolla. Joka tapauksessa vieraalla kielellä eletty arki on aivan eri tavalla kuormittavaa, ja huomaat pian, kuinka ihanan helppoa suomen puhuminen onkaan. Tulet arvostamaan saman kielen ja kulttuuritaustan omaavia ystäviäsi yhtä paljon ellet jopa enemmänkin kuin niitä paikallisia tai muita ulkomaalaisia, joiden kautta pääset tutustumaan uuteen kulttuuriin.
7. Tulet kaipaamaan tuttuja ruokia ja asioita
Varsinkin ensimmäisinä vuosina tutut suomalaiset maut ja tavat voivat olla kovastikin mielessä. Ihminen on kuitenkin sopeutuvainen olento, joten ajan kanssa uuden maan ruoista ja toimintatavoista tulee uusi normaali. Ruisleivän kaipuu unohtuu, ja siitä tulee erikoistilanteiden herkku. Lakkaat myös vertaamasta paikallisia tapoja jatkuvasti suomalaisiin.
8. Alat pikku hiljaa vieraantua suomen kielestä ja kulttuurista
Et enää tunnista nuorison käyttämiä trendisanoja etkä ole varma, miten asiat hoidetaan Suomessa. Moneenko asti kaupat olivatkaan auki, entä onko kahvilassa pöytiintarjoilu? Putoat kelkasta myös kulttuurin saralla – et enää tiedä uusia hittibiisejä, puhutuimpia turhia julkkiksia etkä uusia suomisarjoja. Suomen tuntemuksesi jämähtää suureksi osaksi aikaan, jolloin vielä asuit kotimaassa, ja tuttu Suomikin muuttuu kovaa vauhtia.
9. Elämäsi ja työurasi voivat mennä täysin uusiksi
Ulkomailla asuessa olet jatkuvasti uuden äärellä, ja eteesi voi tulla kaikenlaisia mahdollisuuksia ja ihmisiä. Olet myös maahanmuuttajana vieraassa maassa, ja tietyllä tapaa altavastaajan asemassa, joten elämää on ehkä vaikeampi suunnitella pitkälle tulevaisuuteen. Tulet varmasti sanomaan joillekin saamillesi mahdollisuuksille kyllä, ja yksi asia johtaa toiseen. Lopulta voit huomata olevasi täysin eri tilanteessa tai erilaisella urapolulla kuin olit ikinä ajatellutkaan. Elämä voi yllättää!
10. Tulet kyseenalaistamaan elämänvalintojasi useaan kertaan
Tulet miettimään, millaista elämäsi nyt olisi, jos olisitkin jäänyt Suomeen. Olisitko lopulta oppinut olemaan onnellinen siellä? Tai jos olisitkin muuttanut johonkin toiseen maahan? Nämä ajatukset ovat varmasti jossain määrin tuttuja kaikille kotimaansa jättäneille. Meillä kaikilla on kuitenkin vain yksi elämä, emmekä voi tietää, millainen se olisi, jos olisimme tehneet toisenlaisia valintoja. Pääasia on muistaa, että menneitä valintoja ei kannata katua ja koskaan ei ole liian myöhäistä valita toisenlaista tulevaisuutta, jos siltä oikeasti tuntuu.
Listasin tähän asioita, jotka ovat joko omia kokemuksiani tai joita olen muiden ulkosuomalaisten kanssa keskustellessani huomannut monien kokevan. Nämä ovat kuitenkin vain karkeita yleistyksiä, eivätkä kaikki kohdat varmastikaan päde jokaiseen ulkomailla asuvaan suomalaiseen. Ulkomaille muuttaminen ja vieraassa maassa asuminen ei todellakaan aina ole helppoa, mutta on se silti kaiken arvoista.
Muita blogissamme aikaisemmin julkaistuja kirjoituksia osittain samasta aiheesta löydät täältä ja täältä.
Näissä mietteissä lähden ylihuomenna melkein kuukaudeksi nauttimaan Suomen kesästä. Kuulemisiin!
Viestiä ja kysymyksiä saa aina laittaa Instagramin tai Facebookin kautta blogin tilille @muumaamandariini tai henkilökohtaiselle tililleni @johannahulda.
Portugaliin rantautunut kolmekymppinen monialayrittäjä ja luonnonlapsi, joka rakastaa metsissä samoilua, paratiisirantoja ja hyvää kasvisruokaa. Mukana menossa pyörivät portugalilaissiippa ja corgipoika Sisu.
En ole asunut ulkomailla enkä mitä suuremmalla todennäköisyydellä ikinä tulekaan asumaan. Silti pystyn sanomaan, että nämä faktat oli varsin hyvä kiteytys asiasta, jotka jokaisen asiaa harkitsevan on hyvä tiedostaa!
Kiitos Mikko, kiva kuulla! 🙂
Hyvin ristiriitainen fiilis tuli luettuani tämän artikkelin. Ehkä se johtuu siitä, että olen muuttanut ulkomaille niin monta kertaa, että koko idea kotimaasta on jo hämärtynyt. Monessa kohdassa olen samaa mieltä, ja monessa eri. Esimerkiksi olen sitä mieltä, että elämänvalintoja tulee pohdittua riippumatta siitä, mihin on muuttanut tai on ollut muuttamatta. Äidinkielestäkin voi olla monta eri mieltä. Riittävän kauan kun on asunut jossakin maassa, käsitys äidinkielestä ja sen tarpeellisuudesta muuttuu. Pikkuhiljaa assimiloituu ja kasvattaa juuret siihen maahan, jossa tuli asuttu pidempään.
Minä taas en usko, että suomen kielen merkitys itselleni tulee koskaan muuttumaan, koska se on minulle paljon muutakin kuin kommunikaation väline 🙂 Mutta kuten sanoit, ei se välttämättä kaikille ole niin tärkeä asia.
Toi vika kohta on niin totta! Lohduttavaa kuulla, että en oo asian kanssa yksin. Nimim. moneen kertaan pohtinut, minkälaista elämä olis, jos oisin jäänyt Suomeen tai muuttanut ihan toiseen maahan.
Uskon että tosi moni pohtii samoja juttuja, joten et todellakaan ole yksin! 🙂
[…] Luetuin postaus: TIEDOSTA NÄMÄ 10 ASIAA ENNEN KUIN MUUTAT ULKOMAILLE […]