VIISUMIKIERTEESSÄ AUSTRALIASSA

Jokainen Australiaan matkustava tarvitsee viisumin, oli matkan tarkoitus sitten matkailu, opiskelu, työ tai ihmissuhdesyyt. Viisumeissa on erilaisia ehtoja ja eri viisumit määrittävät sen, mitä maassa on mahdollista tehdä. Itse olen asunut Australiassa neljän vuoden ajan kahdella eri viisumityypillä: ensin parisen vuotta working holiday -viisumilla ja nyt toiset pari opiskelijaviisumilla.

Viisumien rajoitukset tuovat haasteita

Working holiday -viisumilla voit tehdä töitä rajattomilla tunneilla, mutta maksimissaan puoli vuotta saman työnantajan palveluksessa. Tämä ehto on tehty lähinnä sitä ajatellen, että viisumin tarkoituksena on työskentelyn lisäksi myös matkustelu, ja working holiday -viisumilaisten halutaan työnteon lisäksi käyttävän rahaa myös Australian matkailuun.

Opiskelijaviisumilla taas voi tehdä töitä samalla työnantajalla jatkuvasti niin kauan, että viisumi umpeutuu, mutta viikkotuntimääriä on rajoitettu niin, että koulujaksojen aikana tunteja saa tehdä maksimissaan 40h/kaksi viikkoa ja koululomilla rajattomasti. Tämä tarkoittaa sitä, että myös minä saan opiskelijaviisumilla ollessani tehdä töitä vain maksimissaan 20 tuntia viikossa. Loma-ajat ilmoitan aina hyvissä ajoin työpaikkaani ja he ovat pyrkineet antamaan minulle lomien aikana enemmän tunteja (n. 30-40h/vk). Koululomia minulla on 4-5 kertaa vuodessa, ja lomat ovat 2-3 viikon mittaisia.

Viisumien ehdot tuovat Australiassa asumiseen paljon haasteita. Sekä working holiday -viisumin että opiskelijaviisumin työrajoitukset tekevät sen, että työpaikkoja on vaikeampi saada ja rajoitetuilla työtunneilla ei pääse rikastumaan. Työlomaisten max 6 kuukautta töitä tarkoittaa sitä, etteivät yritykset halua palkata ja kouluttaa sinua, jos jo etukäteen tietävät, että olet heillä töissä maksimissaan vain puolen vuoden ajan. Työnantajat myös pelkäävät sitä, että työlomalaiset ovat vain muutaman viikkoa töissä, minkä jälkeen päättävätkin yhtäkkiä lopettaa työt ja lähteä matkustelemaan. Tämän vuoksi viisumilaisen voi olla vaikeaa löytää hyvää ja kunnollista työpaikkaa.

Töitä löytyykin usein aloilta, joilla vaihtuvuus on nopeaa ja sellaisista töistä, mitä australialaiset eivät itse halua tehdä. Tällaisia töitä ovat mm. farmityöt hedelmien poiminnassa, karjatiloilla ja muilla maatiloilla, ravintola- ja matkailualan työt, siivoustyöt ja hoito-alalla henkilökohtaisen avustajan ja lähihoitajan työt.

Joillain aloilla yrittäjänä toimiminen voi olla kannattavaa, sillä yrittäjä käyttää perinteisen veronumeron (tax file number) sijaan yritysnumeroa (Australian bisnes number) ja yritysnumerolla tehtäviin töihin ei kirjata tuntimäärää, joten töitä on mahdollista tehdä enemmän. Tällaisia töitä on mahdollista tehdä mm. kauneudenhoitoalalla, hierojana, personal trainerina, siivoojana ja rakennusalalla joitain mainitakseni.

Työviisumin saaminen hankalaa

Hyvän työpaikan löytäminen on ollut itsellenikin vaikeaa. Tällä hetkellä teen töitä housekeepperinä lähellä sijaitsevalla leirintäalueella kolmena päivänä viikossa, hieman alle 20 tuntia viikossa. Tällä hetkellä tuntuu siltä, että viisumiehtojen vuoksi en oikein pääse elämässä eteenpäin, koska työmahdollisuudet tällä viisumilla ovat niin suppeat. Olen tutkinut vaihtoehtojani, ja jotta pääsisin täällä työasioissa eteenpäin, minun tulisi ensin opiskella, todennäköisimmin yliopistossa ja tämän jälkeen yrittää saada alan työviisumi joko yrityksen tai osavaltion sponsoroimana. Ongelma tässä on vain siinä, että yliopistokoulutus täällä maksaa monesti 16 000 – 21 000 euroa (25 000 – 33 000 dollaria) vuodessa, mikä tarkoittaa noin 48 000 – 63 000 euron (75 000 – 100 000 dollarin) hintalappua kolmelle vuodelle. Työviisumin saaminen opiskelujen jälkeen ei myöskään ole varmaa, joten aika iso laina tulisi ottaa johonkin, joka ei välttämättä johda mihinkään.

Olen yrittänyt selvittää mahdollisuuksiani myös student agenttien kanssa. ”Student agentit” avustavat koulujen etsinnässä ja haussa ja he saavat koululta palkkion koululle värväämistään opiskelijoista. Olen monta kuukautta yrittänyt selvittää erilaisia reittejä ulos tästä viisumikierteestä, mutta todella vaikeaa se tuntuu olevan. Työviisumin saamiseksi sinulla tulee olla ammatti, joka löytyy skilled list -nimiseltä ammattilistalta, johon tulee olla tehty tietyt ehdot määrittävä koulutus ja 1-4 vuotta työkokemusta koulutuksen jälkeen. Sponsoriviisumit ovat lisäksi pistekohtaisia viisumeita, mikä tarkoittaa sitä, että iästä, koulutuksesta, työkokemuksesta ym lasketaan pisteitä, mikä tarkoittaa sitä, että pisteitä tulee olla tarpeeksi, jotta sponsori on mahdollinen.

Näiden lisäksi viisumeihin liittyy monen monta kiemuraa, jotka vaikeuttavat asioita. Näistä kiemuroista ja viisumiasioista kirjoittelen joskus vielä tarkemmin lisää, niitä on aivan liikaa tähän postaukseen kerrottavaksi. 😃 Tässä tilanteessa painii myös niin moni muu, ja monet myös lopettavat yrittämästä ja ymmärrän kyllä myös hyvin miksi. Minä jatkan taistelua.

Minkälaisia kokemuksia teillä on viisumeista? Kommentoi alle tai laita viestiä meille Instagramissa @muumaamandariini.

3 comments

  1. Mari

    Olen itse ollut vuoden Australiassa Working holiday -viisumilla ja kauheasti tekisi mieli tulla takaisin Australiaan. Tosin en ekana vuotena suorittanut farmia joten joutuisin palaamaan opiskelijaviisumilla. Kiitos kun kirjoittelet tämmöisistä ns. yleisistä aiheista, kiinnostaa hirveästi:) Kaikkea hyvää sinne puolelle maapalloa! :*

    Vastaa

  2. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Hurjan hintaista on kyllä tuo opiskelu, laittaa arvostamaan Suomen ilmaista koulutusta, jota suomalaiset yleensä eivät osaa ihan edes arvostaa. Jos työviisumin saisi, olisiko sen jälkeen helppoa löytää töitä?

    Vastaa

  3. Koronan aiheuttama viisumihelvetti Venäjällä - Muu maa mandariini

    […] kirjoitti viisumikierteestä Australiassa ja ajattelin jakaa teille kaksi hyvin erikoista viisumitarinaa, jotka ovat sattuneet […]

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *