OODI JUNILLE JA RAIDEVINKIT KESKI-EUROOPPAAN

Rakastan matkustaa junalla Keski-Euroopassa! Jos jaat kiintymykseni raidematkailuun tai haluat vakuuttua sen huveista, lue tämä junafanin rakkaudentunnustus ja vinkkipläjäys.

Hei, olen Sunna ja rakastan raideliikennettä. En ehkä samalla lailla kuin tämä nainen, joka karautti naimisiin Eiffel-tornin kanssa, mutta hyppään junien kyytiin erittäin mielelläni. Lähestytäänpäs negatiivisen kautta: toisin kuin laivoissa, junissa yleensä toimii netti eli työhommat tai Netflixin-katselu voivat jatkua keskeytyksettä. Toisin kuin busseissa, junissa ei iske matkapahoinvointi. Toisin kuin lentäen, rautatieasemalla ei ole tarpeen jonottaa tuntitolkulla turvatarkastukseen tai koneeseen tai kävellä kilometritolkulla ympäri kenttää. Riittää, kun pakkaa tavaransa (niin paljon kuin sielu sietää tai jaksaa kantaa) ja tallailee asemalla oikealle raiteelle. Toisin kuin autoillessa, ei tarvitse itse ajaa Autobahnilla paniikkihiki takapuolessa tai ahtautua takapenkille. Junassa voi jopa ottaa olusen, kun katselee ohi vilistävää maisemaa.

Ja niin, puhumattakaan ilmastovaikutuksista. Esimerkiksi Saksassa ja Itävallassa (kuten myös Suomessa) junat puksuttavat uusiutuvalla energialla.

Toki on mainittava disclaimerina, ettei kaikki toimi raiteilla aina kuin junan vessa (ja sekin on toisinaan epäkunnossa). Olen odotellut Rovaniemen asemalaiturilla kolme tuntia puuttuvaa veturia talvipakkasilla, seisoskellut jossain Unkarin maaseudulla radanvarressa junan törmättyä kauriiseen ja kärsinyt nestehukasta ilmastoimattomassa vaunussa Italian kesähelteillä. Mutta mitäs pienistä.

schneibstein2
Kuvat Berchtesgadenin reissulta, jonne sinnekin pääsi näppärästi junakyydillä muutamassa tunnissa Wienistä.

Väittäisin, että on loistava idea matkustella kesälomalla 2022 junalla Keski-Euroopassa. Lentokentät pullistelevat lomailuintoa uhkuvista matkalaisista, joten mikäs sen mukavampaa kuin skipata hampaidenkiristely ylipainoisen matkatavaran kanssa ja siirtyä raiteille. Toki nekin ovat todennäköisesti tupaten täynnä paikallisten loma-aikoina heinä-elokuussa, mutta aina on ravintolavaunu ja sen tunnelma! Nyt, kun koko maanosa ja kenties maailma kuhisee matkakuumeeseen pakahtuvia, lienee ihan fiksua varata ainakin pitemmille junamatkoille paikkalippu. Toisin kuin Suomessa, esimerkiksi Saksassa ja Itävallassa junalipun perushintaan ei kuulu paikkavarausta, vaan se hoidetaan halutessa erikseen. En yleensä hassaa muutamaa euroa paikkalippuun, mutta erittäin täysiin vuoroihin se kannattaa ottaa, ellei halua istua käytävällä (seikkailu sekin). Deutsche Bahnin ja ÖBB:n varausjärjestelmistä näkee näppärästi, kuinka suurta täyttöastetta junalle ennustetaan, ja tuon arvion perusteella voi päätellä, tarvitaanko paikkalippua vai ei.

Ehkä sananen olisi paikallaan kaikista niistä Keski-Euroopan maista, joissa olen reissaillut reilusti junalla. Suosittelen näitä kaikkia varauksetta!

Saksa

Euroopan suurin (ehkä myös kaunein?) Saksa on massiivinen myös junailumielessä. Valtionyhtiö Deutsche Bahnin (DB) lisäksi osavaltioilla on omat junayhtiönsä, jotka liikennöivät lähinnä seutuliikennettä. Kuuluisa 9 euron kuukausilippu on voimassa tämän kesän 2022 pelkästään näissä seutujunissa. DB:n Intercity-junat ovat todella nopeita, joten matka esimerkiksi Berliinistä Müncheniin taittuu muutamassa tunnissa. Saksan junat ovat nykyisin usein pikkuisen myöhässä, mutta DB hoitaa myöhästyneet matkustajat korvaaviin jatkoyhteyksiin ilmaiseksi mukisematta.

Itävalta

Ah, ÖBB! Itävallassa yksi ehdottomasti parhaista asioista on junat. Ei pelkästään siksi, että ikkunasta avautuu yleensä kuvankaunis vuoristo-, maalais- tai metsämaisema, mutta myös siksi, että junat kulkevat nätisti ajallaan. ÖBB:n vaunut ovat enimmäkseen uusia ja todella viihtyisiä, ja niissä pelittää netti hyvin. Itävallassa junalla pääsee lähes jokaiseen kylään, ja siellä minne raide loppuu, postibussin reitti alkaa. Itävallassa ei todellakaan tarvitse vuokrata autoa esimerkiksi vaellusreissuja varten. Paljon Itävallassa junailevan kannattaa ostaa Vorteilscard-alennuskortti, joka maksaa 66 euroa vuodeksi, mutta jolla saa lippuhinnoista jopa puolet pois.

Sveitsi

Sveitsiin pätee oikeastaan kaikki, mitä Itävaltaankin, mutta lippuhinnat ovat helposti kaksin- tai kolminkertaiset naapurimaahan verrattuna. Kuten Itävallassa, Sveitsissäkin voi ostaa Halbtax-kortin, jolla saa liput nimensä mukaisesti puoleen hintaan. En ole ollut koskaan sveitsiläisessä junassa, joka olisi myöhässä. Sveitsissä on muutamia kuuluisia turistijunia, joiden liput maksavat mansikoita. Samaa reittiä liikennöi usein ihan tavallinen junavuorokin…

Unkari

Toisin kuin kaikissa edellä mainituissa, unkarilaisissa junissa ei taatusti toimi keskeytyksettä 4G, tai ilmastointi, tai edes ovi. Rautatieverkko on kuitenkin laaja, hinnat todella edullisia ja liikennöintiväli tiheä. Esimerkiksi Balatonille pääsee Budapestistä tunnin välein. Olen todella kiintynyt Unkarin junien tunnelmaan: vanhat penkit upottavat, kiskot kirskuvat ja mummot syövät kotitekoisia eväsleipiä kupee-osastoissa. Unkarissa matkailu on letkeää, sillä junalippu on usein voimassa koko päivän. Jos haluaakin jäädä vielä asemaravintolaan gulassille, niin aina hypätä seuraavaan junaan. Paikallisen junayhtiö MÁV:in kaikkia lippuja ei saanut netistä vielä silloin, kun asuin Budapestissä 2018-2020, mutta nykyisinpä saa!

Untitled

Toukokuussa Interrail-liput olivat todella mojovassa alennuksessa, joten ostin 3 kuukauden Global Passin kesäksi. Saan siis junailla ympäri Eurooppaa 90 päivän ajan vapaasti niin paljon kuin sielu sietää! Olisin ostanut jonkinlaisen reililipun Suomi-reissua varten joka tapauksessa, mutta nyt voinkin suihkia minne haluan koko kesän ajan. Tänä kesänä minulla on reilusti lomaa todella rankan kevään jälkeen, jee!

Suuntasimme ensimmäiselle reissulle Saksan Berchtesgadeniin vaeltamaan, minkä jälkeen käväisimme Unkarin Balatonilla löhöilemässä. Edessä on vielä viikon Italian-matka. Itävalta on kyllä mahtavan keskellä Eurooppaa – Bolognaan kestää 10 tuntia kotiovelta. Heinäkuussa käyn moikkaamassa kavereita Brysselissä ja lähden sieltä kohti napapiiriä ja sen yli, ja eiköhän elokuullekin mahdu vähintään vaellusreissu tai pari.

Jos jään riippuvaiseksi tästä täydestä liikkumisen vapaudesta, on varmaan hommattava koko Itävallan kattava vuosikortti eli Klimaticket. Sillä saa matkustaa (melkein) jokaisella maan junalla, bussilla, ratikalla ja muulla julkisella kulkupelillä, ja se maksaa noin 90e kuukaudessa. Eli siis parkkihallipaikan tai autovakuutuksen verran!

schneibstein1

Jos hassahdit reilitarjoukseen tänä kesänä tai olet muuten vain suuntaamassa Keski-Euroopan raiteille, tässä vielä muutama konnankoukku tai vinkki matkaan:

  • DB:n Navigator-sovellus on parempi kuin Interrailin oma Railplanner, sillä se näyttää reaaliaikaisena raidetiedot ja mahdolliset myöhästymiset.
  • Jos sinulla on ykkösluokan lippu, joissain maissa sillä pääsee aseman loungeen herkuttelemaan ja lepäilemään.
  • Paikkalipun varaaminen on ihan turhaa varsinkin yksin tai kahdestaan reissatessa, ellei kyseessä ole kiireinen matkustuspäivä tai -ajankohta (perjantai-ilta, pyhäpäivä, paikalliset loma-ajat jne). Ainakin Saksassa ja Itävallassa jokaisen istuimen yläpuolella on pieni näyttö, josta voi katsoa, onko paikka varattu ja jos kyllä, niin mille välille.
  • Saksan junissa netti ei toimi ollenkaan, eli kannattaa ladata lippu valmiiksi puhelimelle odottelemaan.
  • Keski-Euroopan junissa ei ole anniskelukieltoa – Prost!
  • Itävallan ÖBB liikennöi Euroopan laajinta yöjunaverkostoa. Suosittuja reittejä ovat esimerkiksi Hampuri-Wien, Rooma-Wien tai Bryssel-Wien. Paikat näihin juniin kannattaa varata ajoissa. Couchette-paikka 4-6-hengen hytissä on loistava kompromissi edullisen hinnan ja mukavan makuupaikan välillä.
  • Myös Budapestistä pääsee yöjunalla mitä mielenkiintoisimpiin paikkoihin, kuten Bukarestiin tai Krakovaan – tai jopa Kiovaan!
  • Jos voi valita muutaman minuutin tai vaikka tunnin vaihtoajan välillä isolla asemalla, kannattaa ottaa se jälkimmäinen. Ehtii jaloitella ja käydä ostamassa purtavaa, eikä tarvitse stressata aiemmassa junassa, jos se on pari minuuttia myöhässä.

Eiköhän tämä riitä minun junakokemuksistani ja -tunteistani! Mikä on sinun unohtumattomin junamatkasi maailmalla? Ja olisiko sinulla vinkkejä Euroopan upeimmista junamatkoista ja -matkakohteista? Laitahan jakoon kommenteissa!

Täällä voit seurata Muu maa mandariinia Instagramissa, ja täällä minua eli Sunnaa.

4 comments

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Enpä ole tainnut matkustaa Suomea lukuun ottamatta junalla Euroopassa. Mutta mikä ettei, upeita maisemia varmasti olisi tarjolla ja muutenkin varsin kätevä tapa liikkua. Mukavimmat junamatkat tulee itselleni mieleen Japanista, jossa junat toimivat erinomaisesti ja ovat aina ajoissa.

    Vastaa

    1. Muu maa mandariini

      Vau, Japanissa olisi ihan mahtavaa päästä junailemaan! Ennen Ukrainan sotaa haaveilin, että suihkisin Trans-Siperian rataa pitkin Beringinmeren rannalle, sieltä lautalla Etelä-Koreaan ja lopulta Japaniin. Ehkä sulle mieluinen on Euroopassa sitten Sveitsi, jossa myös aikataulut pitävät tarkasti.

      Vastaa

  2. VAUVAN KANSSA MATKUSTAMINEN: UHKA VAI MAHDOLLISUUS? - Muu maa mandariini

    […] muutkin matkustusvinkit kiinnostaa, niin tästä pääset lukemaan Sunnan postauksen junamatkustusvinkeistä Euroopassa, ja tästä vaikkapa Veran […]

    Vastaa

  3. VUOSI 2022 PAKETISSA - Muu maa mandariini

    […] Otettiin kumppanin kanssa kesäksi reililiput, ja junareissut veivät meitä sinne sun tänne. Kävimme Itävallassa pyöräilemässä Wachaun laaksossa ja […]

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *